Ako efektívne vyčistiť zažltnuté svetlá na aute?
predne svetla mam uz take zazltnute/zahmlene a hlavne vecer je to dost vidiet
skusal to niekto doma nejakou sadou alebo pastou? nechcem ich zbytocne znicit, ale kvoli tomu sa mi nechce hned do servisu
@anonym_autor sada doma je na prd, len čo sa doškrabú skla - aspoň čo som videla, ako to robil synovec. auuu,
ak tak radšej by som šla na tvojom mieste, do predajne, kde to robia.
@elenka.k prosim ta, a takuto radu das vazne pod svojim skutocnym profilom? 😂😂😂😂
@anonym_autor sada doma je na prd, len čo sa doškrabú skla - aspoň čo som videla, ako to robil synovec. auuu,
@elenka.k dakujem
@anonym_autor na nete vo veľkom odporúčajú pastu z action, neskúšala som
@anonym_autor Dá sa to, ja som si to vyčistil sám. Kúpiš nejakú leštiacu pastu, brúsne papiere rôznej zrnitosti, dáš do vedra vodu a ideš na to. Do pol hodiny máš oba reflektory vyčistené. Brúsny papier treba kúpiť ten šedý, ktorý je vodeodolný (waterproof).
Postup: začneš najprv brúsnym papierom väčšej zrnitosti, napr. 400. Namočíš do saponátovej vody a brúsiš. Potom zoberieš jemnejšiu zrnitosť, napr. 800 a tak pokračuješ až do zrnitosti 1500 prípadne až po 3000. To by už povrch reflektora mal byť hladký, ale ešte stále mliečny.
Teraz príde na rad leštiaca pasta - buď vlneným kotúčom vo vŕtačke alebo nejakou leštiacou handričkou preleštíš povrch. Dáš trochu brúsnej pasty a leštíš až do úplne hladka.
Ak chceš, nakoniec môžeš na reflektor nastriekať priehľadný lak, špeciálne určený na svetlomety, napr.:
https://automotocentrumpo.sk/produkt/hb-body-le...
https://filtreaoleje.sk/detail-produktu/hb-body...
Keď máš trpezlivosť a si trochu zručný, tak si to doma spravíš a ušetríš za nové svetlomety alebo leštenie v servise.
@elenka.k Tvoj synovec musí byť riadny amatér. To zvládne mierne zručný človek, ktorý už niekedy držal farbu v spreji v ruke a niečo lakoval, či šmirgľoval niekedy nejaký povrch.
@elenka.k dakujem
@anonym_11f5e2 no čo je na rade zlé? aby šla k skúseným a radšej si za to zaplatiť, ako si ešte viac zničiť skla na svetle? to tu už sa ako každý má skrývať? Myslíš, že sa bojím zdrbania? ako ty?
@chrobak7 fakt??? nehovor - nepíš, myslím, že je to každého osobná vec, koľké ženy - tuná, by to zvládli? Veľa. Okrem umývania okne na dome a riadov, aké máme skúsenosti.
Zručný človek to dá, fakt, môj synovec je zručný, si predstav, ale nemal dosť skúseností vtedy ak to robil po prvýkrát!! A tebe sa to predpokladám podarilo, že tu píšeš, ani nemáš tušaka , že to nie je také jednoduché. Ale nech je po tvojom, To by ste neboli ženské, keby ste si nepichli.
@anonym_autor ja netvrdím, že si nezručná, ako tu jedna napísala, ale fakt je treba sila - jemnosť v rukách, a ak chceš skúsiť so sadou na doma - fakt buď opatrná, hlavne pri leštení skla
Cif, pasta z action....
@anonym_11f5e2 no čo je na rade zlé? aby šla k skúseným a radšej si za to zaplatiť, ako si ešte viac zničiť skla na svetle? to tu už sa ako každý má skrývať? Myslíš, že sa bojím zdrbania? ako ty?
@chrobak7 fakt??? nehovor - nepíš, myslím, že je to každého osobná vec, koľké ženy - tuná, by to zvládli? Veľa. Okrem umývania okne na dome a riadov, aké máme skúsenosti.
Zručný človek to dá, fakt, môj synovec je zručný, si predstav, ale nemal dosť skúseností vtedy ak to robil po prvýkrát!! A tebe sa to predpokladám podarilo, že tu píšeš, ani nemáš tušaka , že to nie je také jednoduché. Ale nech je po tvojom, To by ste neboli ženské, keby ste si nepichli.
@anonym_autor ja netvrdím, že si nezručná, ako tu jedna napísala, ale fakt je treba sila - jemnosť v rukách, a ak chceš skúsiť so sadou na doma - fakt buď opatrná, hlavne pri leštení skla
@elenka.k Robil som to prvý krát a zvládol som to. Najprv som si pozrel pár videí na YT a potom som sa do toho pustil.
Návod som zadávateľovi či zadávateľke napísal (píše anonymne, takže to môže byť aj chlap aj žena - tipujem skôr na chlapa, nemyslím, že by sa do toho púšťala nejaká žena). Je len na nej, aby sa rozhodla, či si na to trúfne alebo nie. Ale na tom nie je čo pokaziť - ak je tam škrabanec, tak stačí brúsiť a brúsiť a brúsiť - stále jemnejším brúsnym papierom a ono sa to vyleští. A ak je to zažltnuté, tak to nie je sklo, ale plast. Sklo stačí len poriadne umyť. Sklo nemôžeš brúsiť.
A ako píšem, mne sa to podarilo. Obe strany. Nie je to nič mimoriadne zložité.
@anonym_autor Dá sa to, ja som si to vyčistil sám. Kúpiš nejakú leštiacu pastu, brúsne papiere rôznej zrnitosti, dáš do vedra vodu a ideš na to. Do pol hodiny máš oba reflektory vyčistené. Brúsny papier treba kúpiť ten šedý, ktorý je vodeodolný (waterproof).
Postup: začneš najprv brúsnym papierom väčšej zrnitosti, napr. 400. Namočíš do saponátovej vody a brúsiš. Potom zoberieš jemnejšiu zrnitosť, napr. 800 a tak pokračuješ až do zrnitosti 1500 prípadne až po 3000. To by už povrch reflektora mal byť hladký, ale ešte stále mliečny.
Teraz príde na rad leštiaca pasta - buď vlneným kotúčom vo vŕtačke alebo nejakou leštiacou handričkou preleštíš povrch. Dáš trochu brúsnej pasty a leštíš až do úplne hladka.
Ak chceš, nakoniec môžeš na reflektor nastriekať priehľadný lak, špeciálne určený na svetlomety, napr.:
https://automotocentrumpo.sk/produkt/hb-body-le...
https://filtreaoleje.sk/detail-produktu/hb-body...
Keď máš trpezlivosť a si trochu zručný, tak si to doma spravíš a ušetríš za nové svetlomety alebo leštenie v servise.
@chrobak7 muž to robil takto a pomohlo to iba čiastočne, po čase to bolo zas na figu. Pýtala som sa aj v servise zas to na chvíľu pomohlo, potom odporúčali vymeniť
ak sa to spraví správne a použije sa kvalitný lak a UV ochrana je to trvácne riešenie.
ak niekto použije len brúsnu pastu par krat tym prejde, nič nevyleští, nezjednotí povrch, naruší ochranu a nedá tam novú, za týždeň to má ešte horšie ako na začiatku.
návod od @chrobak7 je správny. brúsny papier rôzne zrnitosi aby sa zjednotil povrch, následne leštiaca pasta a následne lak. takto som to robil s tým, že som mal dvojzložkový lak od 3M a štvrtý rok je svetlo stále pekne prehliadné bez žltej. v rámci prevencie sa môže na to nanášať aj napr. vosk
druhá možnosť je výmena plexi, ale vzhľadom na to ako tu čítam že ludia nevedia sklo prebrusiť a nalakovať tak výmena plexi je už potom úplne nereálna. potom väčšinou v servise povedia že to treba nové svetlomety a buď originál - drahé jak sviňa alebo aftermarket ktorý svieti v noci ešte horšie ako tie zožltnute originál