Je 750 EUR za opravu auta bežná cena?
Chcem sa opýtať hlavne chlapov alebo žien čo sa vyznajú. Bola som v servise s mojou staršou Toyotou, niečo mi tam búchalo na prednej náprave. Povedali mi, že treba vymeniť ramená a nejaké čapy. Dnes mi volali že auto je hotové a pýtajú odo mňa 750 eur. Skoro som odpadla, čakala som tak max 300. Vraj museli meniť aj niečo ďalšie čo zistili počas opravy, ale mne nikto nevolal aby sa opýtal či s tým súhlasím. Na internete som pozerala ceny tých dielov a vychádza to dokopy na 150 eur. Je normálne pýtať 600 eur za prácu? Cítim sa ako úplná ovca ktorú ošklbali len preto, že som žena a nevyznám sa. Čo môžem robiť keď mi auto nechcú vydať bez zaplatenia celej sumy?
Ved to musia vsetko rozobrat a vycistit, objednat ti diely, ano je to normalna cena za opravu... vsetky prijmy oni musia zdanit, maju okrem prace aj cenu energii, prenajom a a a , ludia toto nie ste schopni vidiet? Tam nejde len o cenu dielov... normalne to zaplat.
Tak v prvom rade mali povedať približnú cenu resp. mala si sa informovať. Aspoň nám technik cenu povie... ak počas výmeny zistí niečo ďalšie, tak volá a tú cenu prepočíta. Takže sa nemôže stať, že ja si myslím, že budem platiť 100 a nakoniec je z toho 500. V tomto štádiu s tým ale už asi nič nespravíš... Dostaneš, predpokladám, faktúru do ruky, tak to tam budeš mať všetko rozpísané, že čo koľko stálo.
Mala si si to kupit na internete a opravit podla videa na YouTube.
Ano, prepac, trochu som zla, ale napr. v autorizovanom servise stoji hodina prace aj 60, 70 EUR aj viac, zalezi od vozidla. Ak na tvojom museli robit 10 hodin, nie je to zas tak vela.
To, ze si si nasla diely za 150 EUR, niekde z ciny, este neznamena, ze ti tam take namontovali. Originalne diely stoja dost.
Jedina vec, co nepostupovali spravne je, ze ta vopred neinformovali o tom, aku zavadu tam zistili a kolko bude stat oprava.
Momentalne mas len jedno vychodisko - zaplatit a zobrat si auto. S fakturou a podrobnym rozpisom vymenenych dielov a prace. A s tym potom mozes ist posudkovemu odbornikovi a nechat si urobit posudok. Bud to vyjde tak, ze sa pohybuju v istom rozmedzi a je to v poriadku, alebo ich cena je premrstena a mozes sa obratit na sud.
....ALE FAKT JE TEN ZE MALI TI VOLAT A INFORMAVAT CO VSETKO MENIA + CENA ZA OPRAVU....ASPON NAM VZDY VOLAJU A INFORMUJU....
....ALE FAKT JE TEN ZE MALI TI VOLAT A INFORMAVAT CO VSETKO MENIA + CENA ZA OPRAVU....ASPON NAM VZDY VOLAJU A INFORMUJU....
@ajka10000 ale, ona sa nepytala. Nemusis kricat na lesy
ANI MY BSA NEPZTAME VOLA SERVIS
Chyba bola, ze si sa nespytala. Pri starych autach je bezne, ze sa nieco vyskytne. Nevies, ake diely pouzili a co vsetko k tomu bolo este treba. Chod do servisu a budes mozno prekvaoena
@anonym_autor Áno, je to normálna cena. Diely na auto v prípade originálu bežne stoja niekoľko 100€. Plus práca samozrejme. Ako príklad dám, že minulý rok sme našu toyotu dali na "bežnú výmenu" nejakých veci, plus výmena olejov a klimatizácie a platila je takmer 700€ tiež. Ale rátala som s tým.
Otec má autoservis a tak vidím, koľko stoja originál diely aj práca.
Plus napríklad tie obrovské stroje a stojany na autá stoja tisícky €, likvidácia odpadov z auta a podobne je pálka sama o sebe. Takže ono je to proste tak, auto je drahá záležitosť a treba s tým počítať už pri kúpe.
Cena je ešte ok, buď rada
ANI MY BSA NEPZTAME VOLA SERVIS
@ajka10000 mne zo servisu nevolaju zbytocne, opravia, zaplatim. Ak by som bola financne horsie, pytam sa orientacne kolko to bude. Ale, kricat nemusis- vypni velke pismena
@ajka10000 mne zo servisu nevolaju zbytocne, opravia, zaplatim. Ak by som bola financne horsie, pytam sa orientacne kolko to bude. Ale, kricat nemusis- vypni velke pismena
@anonym_d3bcbd Boze na koni nemozem povedat svoj nazor....tu nikto nekrici... cim da lej je to tu horsie ...cloveka hned zhejtujete....
@anonym_autor Výmena "niečoho" s "nejakými " prácami môže stáť aj viac, ako 600 €.
Ja keď dávam auto do servisu, najmä to staršie, tak si nechám najprv spraviť odhad ceny. Oni tam samozrejme narátajú originál autodiely. Potom ja si pozháňam buď neoriginálne diely, alebo z druhej ruky (napr, ak ide o plechy) a v servise platím už iba robotu. Za tie neoriginálne diely alebo z druhej ruky dám max. tretinu originálneho dielu.
Ak chceš posúdiť, či ťa neošklbali, tak to zaplať a prilož sem faktúru s rozpisom použitých dielov a rozpisom prác. Ale nikdy si nemôžeš byť v servise istá, či si nezaúčtovali nejaké práce navyše, ktoré neurobili. Vždy sú tam položky, ktoré o trochu navýšia celkovú sumu (napr. ak sú skorodované skrutky, tak tam vedia prihodiť sťažené podmienky).
Kdekolvek idem, dopredu sa pytam na predbeznu cenu.
Si vezmi, že nám takto volali že auto hotové a oprava 2000 eur 😂 To ma naučilo pýtať sa a oznamovať, že nech volajú aspoň orientačne s cenou, aby sme sa vedeli zariadiť 🙂 Ale to bol servis, že 6 hodín trvalo len kým to rozobrali atď. Teraz som bola na ďalší, to trvalo krátko ale 400 eur tiež hneď. Takže za mňa cena okej
Si si mala objednať sama diely a vymeniť, na hlavu si bežné je za auto vysoliť na oprave aj 2000 eur ak odíde motor aj 5000 eur záleží čo odide, toto čo pýtajú je malá suma za opravu, nie všetko je zadarmo, chcela si opraviť auto aby bolo pojazdné treba rátať s opravami, to že si kúpim auto neznamená, že do neho v živote neinvestujem
@anonym_autor Výmena "niečoho" s "nejakými " prácami môže stáť aj viac, ako 600 €.
Ja keď dávam auto do servisu, najmä to staršie, tak si nechám najprv spraviť odhad ceny. Oni tam samozrejme narátajú originál autodiely. Potom ja si pozháňam buď neoriginálne diely, alebo z druhej ruky (napr, ak ide o plechy) a v servise platím už iba robotu. Za tie neoriginálne diely alebo z druhej ruky dám max. tretinu originálneho dielu.
Ak chceš posúdiť, či ťa neošklbali, tak to zaplať a prilož sem faktúru s rozpisom použitých dielov a rozpisom prác. Ale nikdy si nemôžeš byť v servise istá, či si nezaúčtovali nejaké práce navyše, ktoré neurobili. Vždy sú tam položky, ktoré o trochu navýšia celkovú sumu (napr. ak sú skorodované skrutky, tak tam vedia prihodiť sťažené podmienky).
@chrobak7 no ale máš to bez záruky, keď si donesies vlastné diely
Záleží aká bola predbežná informácia o cene. Ak žiadna a ty si si len "myslela", tak smola. Ak si zo servisu mala informáciu o tom, že to bude cca 300 €, tak ti mali zavolať a spýtať sa, či súhlasíš s novou kalkuláciou.
Natiahnut pri oprave auta mozu aj muza, co sa nevyzna, nielen zenu. Musis sa vopred opytat, co to bude stat a hladat servis, ktory urobi dobru pracu a neosklbu ta. Vypytaj si fakturu, aj tak to uz musis zaplatit. Tam by malo byt rozpisane, cena dielov aj cena prace.
Daj do gugla
Áno je to normálna cena,treba brat do úvahy aj prácu ktorá sa rovná skoro cene a dielov
@chrobak7 no ale máš to bez záruky, keď si donesies vlastné diely
@anonym_ea0f7b To nie je pravda. Ako často sa stane, že uplatníš záruku na menený diel? Aj keby sa pokazil, tak aj dva neoriginálne diely stoja menej, ako originál. A záruku mám tam, kde som ho kúpil.
Dám ti konkrétny príklad. haprovalo mi zapaľovanie na 20 ročnom aute. V servise zistili príčinu - bola to zapaľovacia cievka. Originálny diel mi u nich nacenili na 175 €. Ja som kúpil neoriginál, tiež francúzskej výroby značky Valeo, v riadnej predajni náhradných dielov za nejakých 60 € aj s 2 ročnou zárukou:
https://q-parts.sk/zapalovacia-cievka-valeo-245097
V servise som platil už len za výmenu. Oprava bola v rámci väčšej opravy (výmena rozvodov).
A keď som menil nárazník a kapotu po nehode, tak originálne diely (bez lakovania) by stáli napr. 600 € a ja ich dokážem cez bazáre zohnať za stovku. A akú záruku potrebuješ na kapotu a nárazník?
U nového auta do 3 rokov by som to nechal asi na servis, aby tam dali originálne diely, ale u starších áut to nemá zmysel.
Sikovny partner, sused by to vymenil doma podla navodu na youtube, diely kupis na nete. Trvalo by to dlhsie, zabije s tym pol dna, lebo nema priestor, naradie, ani skusenosti, ale nie je to nic svetoborne. Ale aj urcit pricinu buchania, nie je take lahke a na to su mechanici. Idealne ist do servisu, nechat prehliadnut, urcit chyby, zaplatit prehliadku a potom sa rozhodnut, ci to zvladnes (vymena mechanickeho dielu) a chces spravit doma, alebo to zaplatis a nezaspinis sa pri tom.
Sikovny partner, sused by to vymenil doma podla navodu na youtube, diely kupis na nete. Trvalo by to dlhsie, zabije s tym pol dna, lebo nema priestor, naradie, ani skusenosti, ale nie je to nic svetoborne. Ale aj urcit pricinu buchania, nie je take lahke a na to su mechanici. Idealne ist do servisu, nechat prehliadnut, urcit chyby, zaplatit prehliadku a potom sa rozhodnut, ci to zvladnes (vymena mechanickeho dielu) a chces spravit doma, alebo to zaplatis a nezaspinis sa pri tom.
@anonym_2d1242 Ramená, čapy a nebodaj ešte ložisko doma nevymeníš. Ani šikovný sused to nevymení. To sú len také ľudové názory , že "niekto šikovný" to vymení. Dnešné autá doma neopravíš, pokiaľ to nie je niečo jednoduché, ako výmena žiarovky alebo spätného zrkadla.
Už len taká vec - ako by šikovný majster zdvihol auto, aby ho vedel zospodu opraviť?
@anonym_2d1242 Ramená, čapy a nebodaj ešte ložisko doma nevymeníš. Ani šikovný sused to nevymení. To sú len také ľudové názory , že "niekto šikovný" to vymení. Dnešné autá doma neopravíš, pokiaľ to nie je niečo jednoduché, ako výmena žiarovky alebo spätného zrkadla.
Už len taká vec - ako by šikovný majster zdvihol auto, aby ho vedel zospodu opraviť?
@chrobak7 anonym asi predpokladá, že šikovný sused má doma buď jamu alebo zdvihák😂 a samozrejme diagnostiku... 😉 naivný názor až to bičom plieska
Mne sa zdá 600€ len za prácu, ak je to naozaj tak, fakt dosť na staré auto. 🤷♀️ Toľko neplatíme ani za našu cx-5. A mužovi tiež vždy mechanik volá, keď sa pri oprave niečo nové vyskytne a informuje ho o tom a musí to odsúhlasiť.
Minulý týden jsme nechávali opravit VW Passata (starší auto) - blinkr, brzdové destičky, čerpadlo v motoru (?), a vyměnili filtry a oleje. Stálo nás to 845 EUR. Za práci si účtovali 260 EUR. A to je to ještě jeden z levnějších servisů.
Cena mi přijde adekvátní.
@anonym_autor Určite museli z niečoho vychádzať. S prsta si takú sumu určite nevycucali. Všetko zdraželo aj v servisoch. Pri autách zvlášť je všetko drahé. Nehovoriac o daniach.
je normalne ze cena suciastky je len zlomok ceny. Predstav si ze my ked sme davali menit olej v aute (odvtedy to uz robi moj muz doma), este aj na cenu oleja si prihodili. Rovnaky olej by sme kupili lacnejsie. Takze odvtedy sa moj muz nasral a olej vymiena sam. Na druhej strane chapem, ze nemoze si servis pytat 100E za pracu, ved by nevyzili. A ty zrejme ani netusis kolko prace je na tom vymenit tu suciastku.
@chrobak7 Bud mas dom, alebo mas niekoho, co ma dom. Zdvihnes to aj v garazi na stojky, co kupis hocikde. Ko chce, si poradi, kto nechce, ten pojde s vymenou ziarovky do servisu. Co sa da, spravis doma (vymena diel za diel), zvysok spravi servis (diagnostika, nastavenie riadiacej jednotky). Tvaris sa, akoby si kazdy sikovny chlap doma nic nespravil, co zvladne sam a na vsetko volal remeselnika.
https://www.lidl.cz/p/ultimate-speed-skladaci-p...
@anonym_ea0f7b To nie je pravda. Ako často sa stane, že uplatníš záruku na menený diel? Aj keby sa pokazil, tak aj dva neoriginálne diely stoja menej, ako originál. A záruku mám tam, kde som ho kúpil.
Dám ti konkrétny príklad. haprovalo mi zapaľovanie na 20 ročnom aute. V servise zistili príčinu - bola to zapaľovacia cievka. Originálny diel mi u nich nacenili na 175 €. Ja som kúpil neoriginál, tiež francúzskej výroby značky Valeo, v riadnej predajni náhradných dielov za nejakých 60 € aj s 2 ročnou zárukou:
https://q-parts.sk/zapalovacia-cievka-valeo-245097
V servise som platil už len za výmenu. Oprava bola v rámci väčšej opravy (výmena rozvodov).
A keď som menil nárazník a kapotu po nehode, tak originálne diely (bez lakovania) by stáli napr. 600 € a ja ich dokážem cez bazáre zohnať za stovku. A akú záruku potrebuješ na kapotu a nárazník?
U nového auta do 3 rokov by som to nechal asi na servis, aby tam dali originálne diely, ale u starších áut to nemá zmysel.
@chrobak7 mas skúsenosti, ktoré aftermarket diely su naj?

@anonym_autor prečo by nebolo normálne pýtať si 600€ za prácu? Veď to nejde celé im do vrecka. Voda, elektrika, odvody, marketing,… stojí tiež niečo. Takéto ceny v servise sú úplne ale že úplne bežné, aj pri starých autách, kde tie diely niekedy musia objednať zo zahraničia, lebo sa bežne už nevyrábajú.