icon

Ako prekonať nervozitu a zlepšiť emocionálnu stabilitu?

8. okt 2025

Ahojte. S týmto bojujem doslova od kolísky. Proste mám povahu nerváka. Tatko je taký, babka bola taká, pradedko…proste celé generácie ľudí u nás v rodine. Ja to vnímam ako zlé a veľmi na sebe v tomto smere pracujem. Určite som na tom lepšie ako by som tom bola keby že si to neuvedomujem a ale nie je to stále také aké chcem. Pár mesiacov dozadu ma moja vlastná povaha prevalcovala a tak som si na skúšku dala predpísať citalopram nech som viac v pohode. Že uvidím. Brala som najnižšie dávky ako sa dalo. Cítila som sa lepšie. Lepšie sa mi premýšľalo, lepší výkon v práci, triezvejšie myslenie a hlavne nemala som svoje nervove stavy. Nebola som vôbec utlmená, stále som sa vedela nahnevať aj rozcítiť ale to rozpätie emócií bolo menšie. Proste ak existuje škála emócií 0-10 tak som si išla líniu 4-6. Predstavovala som si že ok, už to viem ovládať takto nastavená som fajn, toto nastavenie si ponesiem a postupne som liek vysadila. No a dnes uz citim ze to zacina. Proste mozem si ja povedat ze toto neni problem ktory je hodny mojho hnevu. Vedome si uvedomujem ze nepotrebujem tu zlost ale citim ju. Proste to pride a ide ma roztrhnut. Ide to zvnutra. Zatial to davam, zatial to viem asi predychat ale bojim sa ze sa to dostane znova do bodu ze budem klbko nervov a kazdemu hned vykricim co mam na srdci. Ja ale nechcem zit cely zivot na AD preto ze mam drbnutu povahu. Ani neviem co chcem pocut. Snad nieco co mi pomoze. Dakujem.

Strana
z2
anonym_f9877b
8. okt 2025
@zabka79

@anonym_f9877b fuha pises o mne ? 😊 najhorsi je casovy tlak

@zabka79 Áno. Keď som mala prácu ktorá ma bavila, stihala a pomáhal viac s muz3s deťmi kým boli menšie bolo to ok.Aje čím som staršia a mám prácu ktorá ma nebaví a robím len kvôli platu, do toho domácnosť, rodičov, fyrt dačo tak mám nervy.
A vraj po 40tke-50tke si môžeš robiť kedy chceš ako chceš..to i mňa neplatí..ba naopak oveľa viac som unavená, nestíham všetko akoby som chcela.

anonym_49d08b
8. okt 2025
@anonym_f9877b

@zabka79 Áno. Keď som mala prácu ktorá ma bavila, stihala a pomáhal viac s muz3s deťmi kým boli menšie bolo to ok.Aje čím som staršia a mám prácu ktorá ma nebaví a robím len kvôli platu, do toho domácnosť, rodičov, fyrt dačo tak mám nervy.
A vraj po 40tke-50tke si môžeš robiť kedy chceš ako chceš..to i mňa neplatí..ba naopak oveľa viac som unavená, nestíham všetko akoby som chcela.

@anonym_f9877b lebo ideš proti sebe vo všetkom.Najst si inú prácu, doma rozdeliť robotu nijako nevyventilujes potlačenu zlosť a únavu.
Potlačena zlosť prejde časom do depresie, prejedania sa, únavy a nepohody.

anonym_f9877b
8. okt 2025
@anonym_49d08b

@anonym_f9877b lebo ideš proti sebe vo všetkom.Najst si inú prácu, doma rozdeliť robotu nijako nevyventilujes potlačenu zlosť a únavu.
Potlačena zlosť prejde časom do depresie, prejedania sa, únavy a nepohody.

@anonym_49d08b Práve posledné roky zajedám problémy ,teda stresy, únavu, vyčerpanie. Aj tak neurobia. Od varenia, upratovanie, nákupy, prádlo všetko komplet na mne.

anonym_b8f30f
8. okt 2025

Na zlepšenie psychického stavu je dobrý detox tela.

zabka79
9. okt 2025
@anonym_f9877b

@anonym_f9877b vnimam to uplne rovnako, praca ktora ma nebavi a nic nestiham do toho domacnost sotva mi zostane cas na seba a nejake ticho. Rano nechcem ani vstat z postele. Vikendy su lepsie ale sakra kratke 🙄

anonym_86a520
11. okt 2025

@anonym_autor Moj muz je nervak, tiez vybuchuje za blbosti, uvedomuje si to, ale nechce riesit. Za mna fajn, ze to aj riesis, no skoda, ze si to vysadila. Potom skor len dobreho terapeuta, ale naozaj dobreho, ked nechces brat lieky. Drzim paste.

anonym_86a520
11. okt 2025

@anonym_autor Ono nie je zle si pomoct, ked ma clovek pocit, ze neprimerane reaguje a skodi sebe i okoliu, nie je zle si radsej pomoct, nie je to hanba.. ale urcite je fajn si najst dobreho terapeuta. Len niekedy clovek dlho hlada, nie kazdy hned sadne prave tebe.

zuzanaa239
11. okt 2025

@autor nemusis byt cely zivot na AD, ale ani AD nevysad hned, lebo hanba. AD sa vysadzaju ak uz ty sama vies zvladat tie blbe situacie, lebo v mozgu si vytvorila nove navyky a nie len tie nervacke.Napr. pri panikach sa AD vysadzuju ak si 2 roky bez panickych atakov a fungujes dobre.

loliki
11. okt 2025

Možno je to váš rodinný temperament. Ak si cholerik, tak sa tak aj správaš. Možno je to aj men. cyklom. Vyskúšaj medovku, čej na nervy, Magnézium, Persen, De-press, L-tryptofán, Pupalka dvojročná. Alebo skús nepiť kávu.

mamina2x
18. okt 2025

Jednucho to prijmi, uvedom si, ze je to Tvoja sucast a nebojuj s tym, nema vyznam s tym bojovat, ma to presne opacny ucinok...
Mozno to len zmiernit, ked sa da
Drzim palce

Strana
z2