Ako riešiť neskoré vrátenie požičaných peňazí?
Ahojte, chcem sa asi len vykecat a poznat pripadne vase skusenosti.
Mate aj vy v kolektive ludi, ktorym nerobi problem si od vas vypytat peniaze, lebo im chyba/nemaju hotovost a teda hned vam ich vraj vratia, ale realne sa s tym potom vlecu a treba im to pripominat? Nejde o velke ciastky, skor drobnejsie 5-20€, ale ide tu o princip. Ja si bud nepoziciam a nekupim, alebo hned vratim. Takyto pristup, ze poziciam si a potom mam na haku, ze niekomu dlzim, mi je uplne cudzi. No a ako naschval, vzdy mam stastie na takychto ludi. Sprvu nechcem vyzerat, ze som stryko Drzgros a nepoziciam, nechcela by som si ani kvoli tomu zbytocne kazit vztahy v kolektive, v akom sa aktualne nachadzam, ale potom ma stve, ked sa tomu cloveku musim pripominat. Akoze nakoniec vratia, ale je to cele hlupe, ze ja sa mam doprosovat vlastnych penazi a este byt vdacna, ze sa uracili vratit. V minulosti som nemala problem takych ludi upratat, ked sa to opakovalo, uz som takym viac nepozicala, ale vzdy sa najde zasa nejaky dalsi taky. Poznate aj vy take typy ludi? Mam uz nasurovo kazdemu povedat, ze nemam alebo co take vystizne si vymysliet, aby som nemusela pozicat a potom trpnut, ci vrati?🥲Asi som malo asertivna a bodli by nejake rady.
@anonym_autor pozicane peniaze, najma z priatelskych bezurocnych zdrojov, sa VELMI tazko vracaju, aj inak slusnemu cloveku. Tam je faktor, ze az tak (rychlo) nemusim, ved je to znamy. Najprv vyplacam to, co naozaj musim.
Presne preto nepoziciavam.. Nikomu. Hotovost aj tak malokedy nosim pri sebe.
vieš čo? práve pri menších čiastkach mám problém že zabudnem… stane sa mi napr. na obede že potrebujem doložiť - vtedy aj poviem nech mi dotyčný pripomenie 😏 bo niekedy si spomeniem, niekedy nie…
nenosim hotovost a nastastie orbim s ludmi co si nepoziciavaju ... povedat nie-nieje hanba ...
@anonym_autor poziciavam sumu, ktora ma nebude boliet, ak mi nevratia. Ak sa mi ta suma nepaci, nepoziciam. Radsej byt drzgros ako byt hlupa.
@anonym_autor pri jednej osobe som sa poučila, keď mi pol roka vracala ( pár stoviek), mala som vtedy len RP, takže mi celkom aj chýbali. Odvtedy si peniaze strážim. Ak niekomu “požičiavam” lebo nemá hotovosť, tak jedine v situáciách, kedy mi v tej istej chvíli posiela peniaze na účet 🙂. Tým pádom mám vyriešený tento problém.
Takýchto ľudí je veru veľa. Poznám. Nepožičiavam im nič, len tým u ktorých viem, že čoskoro vrátia. Ani ja si nepožičiavam. Nemám to rada. Ak sa stane niekedy tak ihneď ako sa dá vrátim. Kamarátke dlží jedna príbuzná väčšiu sumu a roky jej nevrátila trojcifernú sumu. Mňa by hanba fackovala.
Jednoducha odpoved:nemam.Sorry,ale hotovost pri sebe nedrzim.
Problem u mna je ten moment zaskocenia, nepripravenost a vtedy proste automaticky dam. Najhorsie je, ked platis pri tej osobe, vidi, ze mas hotovost v penazenke a jej zhodou okolnosti chyba 5€… no tak co uz, doplatis a ona si hned pyta cislo uctu, ze posle, ale aj ked ho ma, tak nie je schopna si najst minutu casu a poslat.. neviem, uz ja si budem blba, ked sa budem pripominat, ze halo, posli mi tie peniaze.
@anonym_autor keď im nie je blbo tebe nemá prečo byť, sú to tvoje prachy…
@anonym_autor keď im nie je blbo tebe nemá prečo byť, sú to tvoje prachy…
@biba_18 mas pravdu, asi som z ineho sveta, mne sa mozno 2x stalo, ze mi chybalo a okamzite som vratila.. ale vidim, ze aj ked sa clovek zda normalny, nemusi tomu tak byt.
raz som požičala kamoške a ako vďaku mi okrem peňazí vrátila aj víno 😁😀 takže treba vedieť komu požičať 😂
raz som požičala kamoške a ako vďaku mi okrem peňazí vrátila aj víno 😁😀 takže treba vedieť komu požičať 😂
@miselka257 suhlasim 🙂, ale asi uz ostanem taka, ze nikomu ani euro, lebo teda nie prvykrat sa mi toto stalo.
Tak zase na druhu stranu 5€ nie je az taka zla investicia na to, ze sa Ti bude taky clovek potom vyhybat.
Tak zase na druhu stranu 5€ nie je az taka zla investicia na to, ze sa Ti bude taky clovek potom vyhybat.
@aalt ale keď to urobí 10 ľudí, už je to 50€ 😀 sa neoplatí 😂
@aalt ale keď to urobí 10 ľudí, už je to 50€ 😀 sa neoplatí 😂
@miselka257 tak clovek sa ma ucit na svojich chybach a nie ich opakovat.
@miselka257 tak clovek sa ma ucit na svojich chybach a nie ich opakovat.
@aalt no veď jasné, ale ako investícia po 5€ je to fajn, ale pri viacerých ľuďoch sa už neoplatí, chápeš 😀
5-20€ ber ako poplatok že budeš mať od toho človeka pokoj 🙂
Nenos hotovosť plať kartou a nebudeš mať čo požičať.
Teraz v dobe okamžitých platieb ti vie vrátiť do 10 sekúnd tak ak sa tvári že potrebuje požičať lebo nemá pri sebe hotovosť, zobraz na mobile svoj QR kód nech ti pošle okamžitú platbu a dáš mu za to chýbajúcu hotovosť.
@aalt pritom v spravnom svete by to malo byt naopak😆niekomu pomozes a este budes zly
nabuduce-jej prosm ta nemas u seba tu 5 co som ti mminule poziciala..zrovna mi chyba idem do obchodu a hodilo by sa mi ak by si mi ich vratila ...
@anonym_autor V akom kolektíve máš takých ľudí? V pracovnom? Lebo odo mna nikto takto pozicat vzivote nechcel.
Najbližšie iba odvrkni ze prepáč nemám aktuálne a dať si otocku
@aalt pritom v spravnom svete by to malo byt naopak😆niekomu pomozes a este budes zly
@anonym_autor
tiez som si pozical. Isli sme s jamoskou a detmi na vylet, zabudla som doma penazenku. Kamoske somale najskor poslala sume na ucet a tu mi nasledne vybrala.
Nedavno sa mi kamoska ponukla ak chcem, kupi mi noeco z jrdneho obchodu. Pytala som od nej c uctu a ze nie, vybavime pri kave. Ja toto rafa najrafsek hned, lebo by som mphla pri chaose zabudnut.
Nemam problem urcitym ludom pozicat aj viac ako 5-20 e ale veru je ich malo. Napriklad zrovna tej, ktora mi vybtala z uctu po prevode. Tam mam milionovu istotu, ze vrati aj keby som jej 100 e pozicala.
@anonym_autor Ahoj, skus povedat,ze platis kartou. Pripadne ak sa stane, ze ti vidia hotovost v penazenke, vobec sa preto nemas citit trapne, ked sa aj nieco opytaju k tvojej hotovosti v penazenke, tak povedz,ze to mas na ine ucely. Oni ti nemaju co pozerat do penazenky a este skrz tomu pytat od teba, je to podla mna neslusne, lebo nikoho do toho nic, co v penazenke mas, aj keby 100eur, ty nie si povinna nikomu objasnovat,ze na co to mas. Kludne sa nauc povedat, ze nemas drobne navyse, alebo ze platis len kartou, do zvyska co obsahuje tvoja penazenka je ich nic🙂 drzim palec
@anonym_autor Nauč sa byt asertívna. To je lekcia pre teba. Plat kartou alebo povedz “joooj, rada by som, veľmi ma to mrzí, ale dnes tú hotovosť ešte budem na niečo potrebovat”… a milo sa pri tom usmej. Cítiš sa trápne, keď si predstavíš, že by si tak mala postupovať? Zrejme si človek, ktorý sa naučil každému vyhovieť. Bolo načase spoznať tuto svoju črtu, na ktorej treba popracovať. Častejšie máš pocit, že druhému vyhovieš a potom sa cítiš využitá, zneužitá a ľutuješ to?
@anonym_autor Jednoducho poviem,ze nenosím so sebou hotovosť,lebo platím kartou a tých pár eur, čo mám v peňaženke je železná rezerva, ktorú nikomu nemôžem požičať.
@aalt 😀
@anonym_autor predstav si, že ja s týmto skúsenosť nemám. Robila som celé roky v banke a tam nikto hotovosť nepoužíval. Vždy sme všetko platili kartami, keď náhodou bolo treba cash, máme okamžite platby na prevod. A keď sa náhodou na nieco zbierali prachy, riešili sme to cez Viamo. Cez Viamo vieš poslať vyziadanie platby. Len to dotyčný potvrdí a zrealizuje sa prevod z jeho účtu na tvoj.
V akom kolektíve spolu chodíte nakupovať?
Problem u mna je ten moment zaskocenia, nepripravenost a vtedy proste automaticky dam. Najhorsie je, ked platis pri tej osobe, vidi, ze mas hotovost v penazenke a jej zhodou okolnosti chyba 5€… no tak co uz, doplatis a ona si hned pyta cislo uctu, ze posle, ale aj ked ho ma, tak nie je schopna si najst minutu casu a poslat.. neviem, uz ja si budem blba, ked sa budem pripominat, ze halo, posli mi tie peniaze.
@anonym_autor zaskočiť ta to môže raz, maximálne dva krát, teraz už hádam nie, už si pripravena

Nepoziciavam nikomu. Nikdy. A nech si myslí kto chce, čo chce.