icon

Ako riešiť neskoré vrátenie požičaných peňazí?

13. okt 2025

Ahojte, chcem sa asi len vykecat a poznat pripadne vase skusenosti.
Mate aj vy v kolektive ludi, ktorym nerobi problem si od vas vypytat peniaze, lebo im chyba/nemaju hotovost a teda hned vam ich vraj vratia, ale realne sa s tym potom vlecu a treba im to pripominat? Nejde o velke ciastky, skor drobnejsie 5-20€, ale ide tu o princip. Ja si bud nepoziciam a nekupim, alebo hned vratim. Takyto pristup, ze poziciam si a potom mam na haku, ze niekomu dlzim, mi je uplne cudzi. No a ako naschval, vzdy mam stastie na takychto ludi. Sprvu nechcem vyzerat, ze som stryko Drzgros a nepoziciam, nechcela by som si ani kvoli tomu zbytocne kazit vztahy v kolektive, v akom sa aktualne nachadzam, ale potom ma stve, ked sa tomu cloveku musim pripominat. Akoze nakoniec vratia, ale je to cele hlupe, ze ja sa mam doprosovat vlastnych penazi a este byt vdacna, ze sa uracili vratit. V minulosti som nemala problem takych ludi upratat, ked sa to opakovalo, uz som takym viac nepozicala, ale vzdy sa najde zasa nejaky dalsi taky. Poznate aj vy take typy ludi? Mam uz nasurovo kazdemu povedat, ze nemam alebo co take vystizne si vymysliet, aby som nemusela pozicat a potom trpnut, ci vrati?🥲Asi som malo asertivna a bodli by nejake rady.

Strana
z2
autor
14. okt 2025
@januska12323

V akom kolektíve spolu chodíte nakupovať?

@januska12323 v ramci obednej pauzy sme vybehli na menucko, jej chybalo 5€ pri plateni.. no uz je to tyzden, co ich nemam a ked som sa dnes pripomenula, tak ze zajtra donesie😆… ale asi to necham tak, aj keby nie a uz viac nepoziciavam.

anonym_d6fb02
14. okt 2025

Požičala som rodičovi 3000€, budú to 4 roky!!! Zatiaľ mi vrátil len mizivú časť, pretože vie že netrpím biedu. Ten rodič by ich vedel vrátiť, ale druhé dieťa (môj súrodenec) “trie biedu”, tak radšej podporí jeho akoby vrátil mne!!! Raz som požičala peniaze členovi rodiny, ktorý bol právoplatne odsúdený a na svoje peniaze som čakala 5 rokov. Akonáhle sa mi vrátia požičané peniaze, už nikdy nikomu nepožičiam!!!!

anonym_21872b
15. okt 2025
@anonym_2ead56

@anonym_autor zaskočiť ta to môže raz, maximálne dva krát, teraz už hádam nie, už si pripravena

Poziciam iba male sumy a velmi dobre si to pamatam. Takze ak niekto nevráti , prezijem bez toho. Ale ked ta ista osoba chce pozicat druhykrat, s usmevom odpoviem- ked mi vratis tych 5€ co som ti vtedy a vtedy pozicala tak ti poziciam znova.

margotka17
15. okt 2025

@anonym_autor jednoducho povedz, že ty používaš už len kartu a hotovosť nemáš. Tým sa vyhnes požičiavaniu.

anonym_e62cda
15. okt 2025

@anonym_autor ahoj, ja mam jednu takuto kamaratku, kedze pises ze sa nejedna o vysoke sumy, ale 5 - 20euro, asi by som uhrala, ze sorry, ale zabudla som si penazenku, vedela by si mi vratit teraz tych 10 euro, potrebujem teraz kupit toto a ono.

Ja poviem uprimne, ze som zvykla klamat, ze tie peniaze potrebujem, lebo uz nemam.
Potom ked mi 2 roky vracala 50 euro, tak ma to prestalo bavit, odvtedy ked si pyta poviem ze prepac, ale nemam.
Ma rodinu, nech si vypyta od nich. Ja zijem sama s dietatom. A nech si zadeli tie peniaze.

Moja skusenost je inac taka, ze si to absolutne nevedia zadelit a stale niekomu, tieto osoby dlzia.
Ked sa dostane k vyssiej sume, tak bezhlavo míňa, je to strata casu im davat peniaze a rady uz vonkoncom!

tokio22
15. okt 2025

@anonym_autor požičiam tomu kto pozícia mne.Tato situácia sa ti bude opakovať pokiaľ sa nenaučis povedať nie.

johanka21
16. okt 2025

@anonym_autor Jednoducho, musíš sa naučiť povedať NIE. To je tak ťažké pre teba niekoho odmietnuť, zvlášť po toľko veľa zlých skúsenostiach? Tak sa potom nečuduj, že chodia všetci za tebou a pýtajú. Asi máš dobré meno a šíri sa o tebe, že si ochotná požičať, tak sa nečuduj... Ja som v živote požičala iba raz a keďže mi tá dotyčná nebola schopná peniaze naspäť vrátiť, tak som si povedala, že vlastne to bola moja chyba, že som sa nechala "zlomiť" a odvtedy nepožičiavam.

autor
16. okt 2025
@johanka21

@anonym_autor Jednoducho, musíš sa naučiť povedať NIE. To je tak ťažké pre teba niekoho odmietnuť, zvlášť po toľko veľa zlých skúsenostiach? Tak sa potom nečuduj, že chodia všetci za tebou a pýtajú. Asi máš dobré meno a šíri sa o tebe, že si ochotná požičať, tak sa nečuduj... Ja som v živote požičala iba raz a keďže mi tá dotyčná nebola schopná peniaze naspäť vrátiť, tak som si povedala, že vlastne to bola moja chyba, že som sa nechala "zlomiť" a odvtedy nepožičiavam.

@johanka21 nešíri, lebo vždy to bolo v úplne odlišnom kolektíve ľudí, ktorí sa navzájom nepoznajú

anonym_9ee612
16. okt 2025

@anonym_autor ja mam takuto skusenost aj v inych veciach ako peniaze, a mna to proste strasne udivuje ako takyto ludia dokazu fungovat. Ja mam len susedin tanier doma na linke tyzden a uz som nervozna... a to pozicia si ci tie drobne na kuriera (ako malokedy u ans sa toto stava, lebo riesime to takto: internet banking ma kazdy, ja zaplatim kuriera, alebo poziciam napr hotovost a poslu mi na ucet hned), knihy, alebo niekde ostane nieco zabudnute po navsteve, ci po detoch oblecenie (to ja bezne som zbierala ked som mala mensie dieta a vracala), hracky, ale aj take ze misa/tanier a o naradi ani nehovorim :DDD Nechapem to a neznasam sa pripominat = tym padom so o veci proste prisla, raz sa mi dokonca stalo ze som si vypytala, resp, ze dobehnem si zobrat a uz z toho bolo, vsak to uz pozivaju a nechavaju si to, lebo sa im to paci :DDD Ako kuriozne, nechapem... ja som v tom momente ani nevedela ako reagovat :D Ale aby som nekydala na ludi = napr. moj chlap je takyto, pozicia si naradie od suseda, alebo necha tu iny nieco a neodnesie to.. To ja pozbieram, ak viem ze je to niekoho a odnesiem.
Ja sa snazim nepoziciavat veci ak nejde fakt o vaznu vec... a hlavne nie take, o ktore nechecm prist. Nedohadujem sa uz ani s ludmi, ze niekomu nieco kupime a prinesieme ked cestujeme atd, lebo to tize sa nam stalo, ze peniaze sme nevideli :DD

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
1miriama1
Autor odpoveď zmazal
solvina88
17. okt 2025
@anonym_autor

@januska12323 v ramci obednej pauzy sme vybehli na menucko, jej chybalo 5€ pri plateni.. no uz je to tyzden, co ich nemam a ked som sa dnes pripomenula, tak ze zajtra donesie😆… ale asi to necham tak, aj keby nie a uz viac nepoziciavam.

@anonym_autor povedz ,ze mas presne lebo poobede ides kupovat za keš alebo to mas pre niekoho nachystane...ak povie ,ze hned vrati tak okamzita platba z mobilu to istí ;)

sova7
18. okt 2025

Radšej budem za lakomca ako za bankomat. Nikomu nepoziciavam práveže toto kazí vzťahy. Keď sa naučíš povedať nie nepoziciam ti nezaskočia ta budeš to mať nacvičené alebo si nájdu iný zdroj. Chces byť za peknu dobrú nekonfliktnu ale to je cesta k tomu stat sa rohozkou a ľudia si ťa vážit nebudú

sova7
18. okt 2025
@solvina88

@anonym_autor povedz ,ze mas presne lebo poobede ides kupovat za keš alebo to mas pre niekoho nachystane...ak povie ,ze hned vrati tak okamzita platba z mobilu to istí ;)

@solvina88 toto je akurát cesta k tomu že ju zas prehovoria. Je jej vec čo robí so svojimi peniazmi. Nikoho to nemá čo zaujímať. Nie nepoziciam. To stačí. A zopakovať to. Ak nalieha Nie, niečomu si nerozumel? Peniaze nepoziciavam. A opakovať to vždy keď zas bude otravovat.

sova7
18. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor aj 5 e je dosť. Nech ti to pekne vráti. Povieš jej raz dva krát nemám neboj sa už si peňaženku nezabudne. 5 e tu 5 e tam a z malých sum je raz dva dvesto e. Neodpusti jej to ona bude mať obed zadarmo a ty budeš za rohožku čo sa nechá využívať toto nie je cesta k dobrym vzťahom ľudia ťa nebudú respektovat

maranco
18. okt 2025

Pošli jej payme odkaz https://www.payme.sk/vytvorte-payme zaplatenie bude mať na jeden klik.

Strana
z2