icon

Ako sa naučiť byť spokojná sama so sebou?

11. nov 2025

Ahojte, poraďte čo Vám pomohlo, aby ste boli spojené same so sebou? Na základnej som si prešla šikanou, navyše otec pil, aj keď sme sa od neho odsťahovali neprestal. Na strednej to bolo lepšie, no tým že mi na ZŠ robili zle, som stále nad všetkým rozmýšľala, aby sa to náhodou nezopakovalo. Bola som tá šedá myška. To spôsobilo moje nízke sebavedomie. Mám 40 a vlečie sa to so mnou celý život. 😥 V práci mi moja nadriadená posledné týždne pred odchodom na MD svojim chovaním robila zle. Najsmutnejšie na tom bolo to, že roky moja nie len kolegyňa, ale aj kamarátka. Už to hraničilo
so šikanou, aj podľa kolegýň. Momentálne som na MD. Doma všetko v poriadku. No hlavný problém je ten, že sa snažím všetkým (zvyšku rodiny, aj v robote to tak bolo) vyhovieť. Nad všetkým príliš rozmýšľam, aby som náhodou niekoho neurazila. Občas to robím, aj pri mužovi. Ak sa, aj občas pohádame, tak ja sa potom strašne trapim. Aj, keď hádka trvá 5 minút a nikdy u nás nebola tichá domácnosť, ani sme po sebe nehádzali taniere, ani nič podobné. No ten to nevie pochopiť. Že však si môžem povedať, čo chcem. Snažím sa vyhnúť akejkoľvek hádke. Skrátka chcem, aby bolo vždy všetko v poriadku. Nikdy nedokážem povedať nie. Alebo, keď je nejaká debata, tak už aj muž si všimol, že nepoviem svoj názor, ale ostatným radšej pritaknem. Ja sa proste prispôsobím, aj keď sa potom trápim a viem, že som to tak nechcela. Do tej práce sa po MD vrátiť budem musieť. Tá osoba je stále vo vedení a už teraz mám
z toho stiahnutý žalúdok, aj keď je to ďaleko. Momentálne mám navyše dosť náročného drobca, často v noci hore a cez deň spí max hodinu. Tak už som zo všetkého unavená. Staršie dieťa cez deň v škole a muž v robote. Takže čas pre seba nemám. Ak ste boli na tom podobne, čo Vám pomohlo? Ani neviem, čo od tejto diskusie čakať. Možno som sa chcela len trochu vyrozprávať.

anjelicek26
11. nov 2025

Tak zacat asi nejakym podcastom, treningom asertivity, kludne youtube videa, naucit sa "hadat" a argumentovat je zaklad dobreho sebavedomia, to neznamena ist do konfliktov, ale zvladat ich pred tym, ako vzniknu a nie tak, ze zakazdym ustupis.

Momentalne si doma, unavena. Zbehni na preventivku, mne pri kojeni masivne chybalo zelezo a vitamin B... maly dostal kvapky, ja infuzku, bolo lepsie. Casu mas dost, mas doma len babo, nemusis pri nom upratovat - mozes pri nom aj cvicit, ci si spravit make up, vlasy, jemu je uplne jedno, pri akej cinnosti na teba pozera... uplne vazne... mas 40, si este mlada pekna zena, ked zacnes davat seba na prve miesto, bude lepsie. Aj vsetkym okolo teba.

staromodna
11. nov 2025

@anonym_autor si momentálne na MD, takže kľud. Nerieš to. Ono MD ti tvoj stav neupraví a psychológ ako taký nepomôže, pretože to musíš v sebe vydolovať ty co sa ti dialo a prečo si taka, ale zároveň tým, že si na MD budeš mat časom na to väčší priestor začať veci vo svojom živote čistiť a premýšľať co kde a kedy ti robilo zle. Si obklopená nejakými ľuďmi. Ak je v rodine alkohol co dôverne poznám, nebudú v tej rodine zdravé vzťahy, jedine ze by tvoja mama odišla od zdroja a očistila sa od jeho vplyvu. Šikana býva vsade, všeobecne sa ochladili medziľudské vztahy, takze si nemyslím, že za to by si mohla ty, že naraz tvoja dlhoročná kamarátka sa zacala takto správať. No a bábo rastie a bude rásť, postupne začne spávať viac. Užívaj si drobčeka aj keď často place, asi ma koliky a postupne nájdeš odpovede. Ze radšej pritaknes poznám, kedze nie si konfliktných typ, avsak musis si začať budovať svoje vlastné sebavedomie, ale keďže neviem ako si dlho po pôrode nemusí byť jednoduché. Viem však o com hovoríš. Zažívala som si sikanu taku, že len čo som vyšla von na sídlisku, kompletne všetky deti zo sídliska sa zo mňa smiali a prezývali ma nepeknymi prezývkami, avsak aj to škaredé dokážeš ty sama premeniť na zlato, ak sa na to budeš pozerať z trochu inej perspektívy.

anonym_cb22a4
11. nov 2025

@anonym_autor V prípade,ze sa človek naučí,ze nemusí byť každého obľúbencom a ze nemusí vždy každému vyhovieť, naučí sa hovoriť nie,aj okolie to musí brať na vedomie a často to začína aj akceptovať.Uvedomte si svoju hodnotu ako človek,ako žena,matka, manželka, zamestnankyňa...a potom, keď sa budete mať rada a vážiť si samú seba, začne to robiť aj Vaše okolie

anonym_306366
11. nov 2025

Je to fajn,ze dbas na medziľudské vzťahy ale treba sa naučiť aj selektovať a vedieť sa vyjadriť
Lebo zbytocne sa to v tebe kopí
Ked budeš musieť nastúpiť do práce kde je ta kolegyna tak jej na rovinu povedz ze je ti to nepríjemné a co by sa dalo urobiť aby sa to zmenilo
Ak sa to nezmení,tak kašli na to a len selektuj
Je to len práca,uchom dnu uchom von
A to ze chces aby bolo všetko v poriadku je fajn
Len je otázka, že zo strachu z konfliktov alebo ze naozaj je to v poriadku? lebo nieje ok ked sa nad všetkým vela a dlho trápiš a ty si musíš povedať prečo
Lebo to ,ze s niekým sa nezhodnes neznamená, že váš vzťah bude o to horši alebo teba bude brať o to horšie
No držať to v sebe a ukladať si to, trápiť sa na čo je to dobré?
Nieje jednoduchšie povedať nie?a hotovo vybavené?

autor
11. nov 2025
@anjelicek26

Tak zacat asi nejakym podcastom, treningom asertivity, kludne youtube videa, naucit sa "hadat" a argumentovat je zaklad dobreho sebavedomia, to neznamena ist do konfliktov, ale zvladat ich pred tym, ako vzniknu a nie tak, ze zakazdym ustupis.

Momentalne si doma, unavena. Zbehni na preventivku, mne pri kojeni masivne chybalo zelezo a vitamin B... maly dostal kvapky, ja infuzku, bolo lepsie. Casu mas dost, mas doma len babo, nemusis pri nom upratovat - mozes pri nom aj cvicit, ci si spravit make up, vlasy, jemu je uplne jedno, pri akej cinnosti na teba pozera... uplne vazne... mas 40, si este mlada pekna zena, ked zacnes davat seba na prve miesto, bude lepsie. Aj vsetkym okolo teba.

@anjelicek26 ja už nekojím, tá preventívna má akurát čaká a drobec už 20 mesiacov, len tie zuby sú masaker hlavne v noci a cez by bol najradšej non stop na mne.

autor
11. nov 2025
@staromodna

@anonym_autor si momentálne na MD, takže kľud. Nerieš to. Ono MD ti tvoj stav neupraví a psychológ ako taký nepomôže, pretože to musíš v sebe vydolovať ty co sa ti dialo a prečo si taka, ale zároveň tým, že si na MD budeš mat časom na to väčší priestor začať veci vo svojom živote čistiť a premýšľať co kde a kedy ti robilo zle. Si obklopená nejakými ľuďmi. Ak je v rodine alkohol co dôverne poznám, nebudú v tej rodine zdravé vzťahy, jedine ze by tvoja mama odišla od zdroja a očistila sa od jeho vplyvu. Šikana býva vsade, všeobecne sa ochladili medziľudské vztahy, takze si nemyslím, že za to by si mohla ty, že naraz tvoja dlhoročná kamarátka sa zacala takto správať. No a bábo rastie a bude rásť, postupne začne spávať viac. Užívaj si drobčeka aj keď často place, asi ma koliky a postupne nájdeš odpovede. Ze radšej pritaknes poznám, kedze nie si konfliktných typ, avsak musis si začať budovať svoje vlastné sebavedomie, ale keďže neviem ako si dlho po pôrode nemusí byť jednoduché. Viem však o com hovoríš. Zažívala som si sikanu taku, že len čo som vyšla von na sídlisku, kompletne všetky deti zo sídliska sa zo mňa smiali a prezývali ma nepeknymi prezývkami, avsak aj to škaredé dokážeš ty sama premeniť na zlato, ak sa na to budeš pozerať z trochu inej perspektívy.

@staromodna ako píšem v úvode v 7 mich rokoch sme odišli, takže tam sú vzťahy v poriadku a mám aj nevlastného otca a ďalších súrodencov. Tam je to ok, len moja mama sa ma akoby snažila chrániť a občas sa stará aj toho čo nemá. Našťastie nikto v rodine ani bližšej, ani širšej nepije. Otca žiaľ alkohol stál život.

staromodna
11. nov 2025
@anonym_autor

@staromodna ako píšem v úvode v 7 mich rokoch sme odišli, takže tam sú vzťahy v poriadku a mám aj nevlastného otca a ďalších súrodencov. Tam je to ok, len moja mama sa ma akoby snažila chrániť a občas sa stará aj toho čo nemá. Našťastie nikto v rodine ani bližšej, ani širšej nepije. Otca žiaľ alkohol stál život.

@anonym_autor matka musí pochopiť, že si dospelá a nájsť k tebe inú formu vzťahu ako bývala doteraz a to je už o vzájomnej komunikácii, aby ste si zbytočne nepokazili vzťahy, ale tiež, aby ta rešpektovala ako matku a bytosť, ktorú už nemá čo vychovávať. Potrebuješ jej pomoc a podporu a možno nejaký hlbší rozhovor by tomu mohol pomôcť a možno práve preto si taka zakriknuta. Proste niečo tam je, prečo sa takto chováš. Momentálne si však ovplyvnená hormónmi po pôrode Co je úplne normálne, takže by som to na teraz ani neriešila a venovala sa drobcovi