icon

Ako sa rozhodnúť medzi láskou a vzdelaním?

21. okt 2025

Ahojte, mám v sebe obrovskú dilemu, a bojím sa že toto rozhodnutie môže bolieť, stretávam sa seriózne s jedným mužom, je starsi ako ja a momentálne som na škole ktorú mám pomaly ešte 3 roky, on aj ja hľadáme seriózny vztah, len problém je ten, že sme od seba vyše 1000km, on pracuje a nemá úplnú možnosť a ani nechcem, aby prišiel byvat na SK, paci sa mi kde je, ma tam fajn podmienky pre rast a život, no nedávno sa vyjadril, keďže chce so mnou byt vo vztahu, chce aby sme bývali spolu, tvorili pár a pod. Lenže mne ostávajú 3 roky školy, a neviem či je úplne dobrý nápad ju zahodiť, ak by bolo po škole je to úplne iná situácia, zároveň sa vyjadril že mi so všetkým pomôže či už školou, prácou všetkým. Ale mám z toho taky pocit, že ak sa nerozhodnem ísť k nemu tak nebudeme spolu, opustí ma. Do toho mám ešte panicky strach z opustenia takže je dosť možné, že sa z toho zrútiť. Napriek svojmu strachu, snažím sa na sebe pracovať a posúvať sa vpred. Co si o tejto celej situácii myslite? Nejaké rady ako ďalej? Mám pocit, že je to šanca ktorú mi život ponuka… vďaka!

autor
21. okt 2025
@staryjarec

Určite odleťte na krídlach lásky za ním. To je pre vás momentálne to najdôležitejšie.

@staryjarec mlčať je zlato poznáš?

staryjarec
21. okt 2025
@anonym_autor

@staryjarec mlčať je zlato poznáš?

@anonym_autor Tak choďte vlakom, alebo autobusom.

autor
21. okt 2025
@staryjarec

@staryjarec vážim si každú normalnu radu, ale toto je trapne, ak nevieš nic k veci tak radšej mlč 🙂 toľko k tomu už.

haley7897
21. okt 2025
@staryjarec

@staryjarec snažíš sa jej dokázať, ze internet je plný psychopatov?

julish
21. okt 2025
@anonym_autor

@haley7897 rozdiel medzi nami je 10+ rokov, spoznali sme sa online, je tam narodený, tak isto celá jeho rodina, školu chce aby bola, ale chce aby sme mali seriózny vztah, to znamená že mozem študovať v NL

@anonym_autor normalne studuj, otukavajte sa, mozes ist do Holandska na erazmus, aj dva, prestupit, ist na magistra, hocico. Urcite by som nestavila na jednu kartu

zabka79
21. okt 2025

@anonym_autor moze sa ti stat ze ten mily pan sa zmeni na psychouša v momente ked budes na nom zavisla. Urcite to nerob.

staryjarec
21. okt 2025
@haley7897

@haley7897 Práve na vás som nemyslel.

autor
21. okt 2025
@haley7897

@haley7897
@everyone - poznáme sa ešte menej ako polroka, ale napadla mi jedna vec, aj keď to bude ťažké, tak pri ďalšom stretnutí mu poviem, že mám 3 mesiace volna, k tomu je to leto, môžme byt spolu cele tri mesiace a potom sa stretávať pravidelne, napr aspoň za dva mesiace, plus ďalšie prázdniny a pod spolu. Ak to ma byt naozaj navždy, tak v tomto tempe to nie je nemožné, plus sa naozaj ukážeme či máme byt spolu, co sa týka môjho strachu, ten prameni aj zo strachu opustenia ktorý je spomenutý vyššie, ale pritom nic nie je také strašne ako sa zda…

anonym_baa878
21. okt 2025

Hmmm. Keď som sa rozviedla, písala som si s jedným mužom z nášho mesta. Bol odomňa cca o 10 rokov starší, tiež rozvedený. Na rozdiel od teba som už mala skončenú VŠ, mala som byt, prácu, dcéru. Reálne sme sa stretli x-krát. Šarmantný, galantný, zaujímal sa o moju drobku, brával nás na výlety, veľmi mi imponoval. Časom na mňa skúšal niečo podobné, ako spomínaš - že sa o nás postará, mám predať byt, postaví mi dom, mám odísť z práce, veď on ma ako majiteľ firmy zabezpečí, kúpi mi audinu, dcéru dáme do výberovej školy. Mne zablikali všetky kontrolky a zo dňa na deň som z tohto vzťahu vycúvala. Časom som ho stretla v meste s veľmi peknou, upravenou pani v jeho veku. Prehodili sme pár slov a že toto je moja manželka. S úsmevom som jej podala ruku a pogratulovala k svadbe. Ostala mierne zaskočená, že to netreba, že sú manželmi už roky. Asi nemusím pokračovať. Chcela som tým povedať len to, že niektorí sa neštítia klamať do očí a sľubovať spoločný život. Aj keď skutočne neviem, ako si to spomínaný pán predstavoval. Snáď to ten tvoj myslí naozaj úprimne a svoje rozhodnutie byť s ním neoľutuješ.

haley7897
21. okt 2025
@anonym_autor

@haley7897
@everyone - poznáme sa ešte menej ako polroka, ale napadla mi jedna vec, aj keď to bude ťažké, tak pri ďalšom stretnutí mu poviem, že mám 3 mesiace volna, k tomu je to leto, môžme byt spolu cele tri mesiace a potom sa stretávať pravidelne, napr aspoň za dva mesiace, plus ďalšie prázdniny a pod spolu. Ak to ma byt naozaj navždy, tak v tomto tempe to nie je nemožné, plus sa naozaj ukážeme či máme byt spolu, co sa týka môjho strachu, ten prameni aj zo strachu opustenia ktorý je spomenutý vyššie, ale pritom nic nie je také strašne ako sa zda…

@anonym_autor určite by bolo zaujímavé vidieť ako sa postavi k situácii ked bude musieť kompromis vzísť aj z jeho strany. Ak nebude ochotný urobiť kompromis a odpoveď z jeho strany bude rozchod, bude jasné, ze to pre neho neznamenalo veľa. + Myslím, ze tvoj návrh je viac než fér.
A tiež je otázka prečo mas taký strach zo straty? Mavala si to aj pri inych vzťahoch? Alebo to pramení z jeho reakcií? (Odmlcanie sa pri nezhodach a pod.) Tak alebo onak pozor aby to ľudia nezneuzivali. Ľudia toto dokážu vycítiť, vypozorovat a zneuzit na manipuláciu...

autor
21. okt 2025
@anonym_baa878

Hmmm. Keď som sa rozviedla, písala som si s jedným mužom z nášho mesta. Bol odomňa cca o 10 rokov starší, tiež rozvedený. Na rozdiel od teba som už mala skončenú VŠ, mala som byt, prácu, dcéru. Reálne sme sa stretli x-krát. Šarmantný, galantný, zaujímal sa o moju drobku, brával nás na výlety, veľmi mi imponoval. Časom na mňa skúšal niečo podobné, ako spomínaš - že sa o nás postará, mám predať byt, postaví mi dom, mám odísť z práce, veď on ma ako majiteľ firmy zabezpečí, kúpi mi audinu, dcéru dáme do výberovej školy. Mne zablikali všetky kontrolky a zo dňa na deň som z tohto vzťahu vycúvala. Časom som ho stretla v meste s veľmi peknou, upravenou pani v jeho veku. Prehodili sme pár slov a že toto je moja manželka. S úsmevom som jej podala ruku a pogratulovala k svadbe. Ostala mierne zaskočená, že to netreba, že sú manželmi už roky. Asi nemusím pokračovať. Chcela som tým povedať len to, že niektorí sa neštítia klamať do očí a sľubovať spoločný život. Aj keď skutočne neviem, ako si to spomínaný pán predstavoval. Snáď to ten tvoj myslí naozaj úprimne a svoje rozhodnutie byť s ním neoľutuješ.

@anonym_baa878 jasne, to sa líši od prípadu k prípadu, že vela nasľubujú, ale aj tie činy sú dôležité, plus ten môj strach ktorý hranici pomaly s HPO, ale napriek tomu aj teraz som v praci, študujem, viem sa postarať a na ňom mi naozaj zalezi

anonym_250604
21. okt 2025

Presne..skús sa informovať na tvojej škole o erazme v Holandsku...

adka176
21. okt 2025

Určite nenechaj školu, určite nie...si možno moc namotaná ale dávaj si pozor na city.....je starší....ďaleko...ak ťa bude chcieť počká aj 3 roky...zaváňa to určité aspoň pre mňa niečím veľmi veľmi neistým....online priestor je úplný iný ako REÁLNY ŽIVOT....veď skús na neho rôzne skúšky...čo povie na to, keď mu povieš, že zostávaš študovať ďalší rok...čo na to povie? Vydrž určité vydrž aspoň pol roka, rok a takto ho vyskúšaš, či to nevzdá....

autor
21. okt 2025
@adka176

Určite nenechaj školu, určite nie...si možno moc namotaná ale dávaj si pozor na city.....je starší....ďaleko...ak ťa bude chcieť počká aj 3 roky...zaváňa to určité aspoň pre mňa niečím veľmi veľmi neistým....online priestor je úplný iný ako REÁLNY ŽIVOT....veď skús na neho rôzne skúšky...čo povie na to, keď mu povieš, že zostávaš študovať ďalší rok...čo na to povie? Vydrž určité vydrž aspoň pol roka, rok a takto ho vyskúšaš, či to nevzdá....

@adka176 Neviem co povie, možno povie že chce iný typ vzťahu, chce mať niekoho pri sebe a rozíde sa so mnou, toho sa bojím ale viem čím je podmienený môj strach.

enmery
21. okt 2025
@anonym_autor

@adka176 Neviem co povie, možno povie že chce iný typ vzťahu, chce mať niekoho pri sebe a rozíde sa so mnou, toho sa bojím ale viem čím je podmienený môj strach.

@anonym_autor Autorka v tom lepšom prípade, keď budeš mať šťastie, skončíš na youtube rozprávať o vzťahu s narcisom,v tom inom, skončíš veľmi zle...utýrana ty aj deti. Rieš svoju potrebu zavdačit sa každému psychopatovi a prečo riešišmanipulativneho debila.

anonym_30000e
21. okt 2025

Ja by som vždy uprednostnila lásku pred vzdelaním.

beata_k
21. okt 2025

To je tak smutne citanie. Vediet, ze dievca sa ruti strmhlav do zahuby a nik jej to nevie vysvetlit aby to pochopila 🫤

anonym_73d89d
21. okt 2025
@anonym_30000e

@anonym_30000e len tu je problém, že o lásku nejde, teda nejde o lásku z oboch strán

bluka2
21. okt 2025

Vyber si skolu.
Alebo prerus na rok, vyskusaj a vrat sa. Niekedy cloveku dobre padne uvidiet nieco nove alebo sa aj popalit. Len si tu nezatvor dvere uplne.
Ja som tak bola na rok u sesedov v BE po 1. roku vysky. A bol to jeden skvely rok, ktory mi vela dal. Rodicia ma boli osobne vyzdvihnut, asi sa bali, ze zo skoly uz nic nebude. Ale ja som vedela, ze by mi ta VS raz chybala.

bluka2
21. okt 2025
@anonym_30000e

@anonym_30000e vzdelanie je laska k sebe samej

autor
21. okt 2025
@enmery

@anonym_autor Autorka v tom lepšom prípade, keď budeš mať šťastie, skončíš na youtube rozprávať o vzťahu s narcisom,v tom inom, skončíš veľmi zle...utýrana ty aj deti. Rieš svoju potrebu zavdačit sa každému psychopatovi a prečo riešišmanipulativneho debila.

@anonym_73d89d Z akého dôvodu nemôže ísť o lásku?
@enmery Co je psychiatrické na jeho správaní?
W

enmery
21. okt 2025
@anonym_30000e

@anonym_30000e Toto nie je láska🙄

enmery
21. okt 2025

Pomóc, ona sa pýta, čo je "psychiatrické" na jeho správaní. Aj keď to tu bolo vysvetlené.
RIP tvoj pekný život autorka.

enmery
22. okt 2025

To mi chceš povedať, že Tvoji rodičia sú s tym ok? Mne je jasné, že Tvoja potreba byť chcená a milovaná a milovaná pramení odtiaľ, ale aby im bolo všetko jedno, to musí byt iné geto.
Chcená nebudeš preto, ze zahodis svoje sny po 2 stretnutiach,to je na najlepšej ceste naopak byt nonstop nechcená a psychicky udupaná.
Dokonči školu tu,náradím Ti erazmus, lebo aj tam by si bola pod jeho vplyvom, stačí vidieť ako si mimo teraz po 2 stretnutiach....kde je Tvoja mamka? Mala by Ťa presilne objať a nepustiť. V duchu to robím ja a to nie som ani Tvoja mama.☝️

autor
22. okt 2025
@enmery

Pomóc, ona sa pýta, čo je "psychiatrické" na jeho správaní. Aj keď to tu bolo vysvetlené.
RIP tvoj pekný život autorka.

@enmery Vždy sa da nieco robiť, poučiť sa od druhých a pod. 🙂 každý rastieme a zbierané skúsenosti, nikto tu nie je dokonalý. A nikto nehovorí že mu “idem sadnúť na med”

autor
22. okt 2025
@enmery

To mi chceš povedať, že Tvoji rodičia sú s tym ok? Mne je jasné, že Tvoja potreba byť chcená a milovaná a milovaná pramení odtiaľ, ale aby im bolo všetko jedno, to musí byt iné geto.
Chcená nebudeš preto, ze zahodis svoje sny po 2 stretnutiach,to je na najlepšej ceste naopak byt nonstop nechcená a psychicky udupaná.
Dokonči školu tu,náradím Ti erazmus, lebo aj tam by si bola pod jeho vplyvom, stačí vidieť ako si mimo teraz po 2 stretnutiach....kde je Tvoja mamka? Mala by Ťa presilne objať a nepustiť. V duchu to robím ja a to nie som ani Tvoja mama.☝️

@enmery môj strach z opustenia prameni presne z toho prostredia, nevyhováram sa, ale s mamou sme tieto veci nikdy nepreberali z detstva si pamatam jednu vetu, keď z prace prišla mama a moje male ja ju utekalo objať - co ma toľko obijmas, nájdi si na ti nejakého priateľa, nebolo tam cítiť že to je opatovane z jej strany, do toho podotýkam bolo to v cca 12+ rokoch 🙂

enmery
22. okt 2025

@retatka čo ty na to?🙄

kattrin5
22. okt 2025
@anonym_autor

@enmery môj strach z opustenia prameni presne z toho prostredia, nevyhováram sa, ale s mamou sme tieto veci nikdy nepreberali z detstva si pamatam jednu vetu, keď z prace prišla mama a moje male ja ju utekalo objať - co ma toľko obijmas, nájdi si na ti nejakého priateľa, nebolo tam cítiť že to je opatovane z jej strany, do toho podotýkam bolo to v cca 12+ rokoch 🙂

@anonym_autor Ja ti napisem zasa svoju skusenost, sice som teda do usa sla ako aupair, nie za chlapom, mala som za sebou prvy rocnik zilinskej univerzity a vysrala som sa na to.. vtedy to trosku zabolelo ale dnes som stastna ze som to urobila, pretoze som sla na vysku v USA a vystudovala tuna a teraz viem, ze s mojou skolou mam super pracu a plat vsade na svete! Potom su tu baby s vyskami zo SR a robia tu upratovacky, pretoze ti tu ani takeho komenskeho nikto neuzna..pokial ma ist do Nederlands, zacni trebars pozerat po skolach, urob si credit evaluation, a studuj tam, to sa ti v zivote zide viac ako vyska zo SR, hlavne ked vies, ze tam nechces zit.
Co sa priatela tyka, daj tomu nejaky cas, mozno najdi pracu a skolu tam, najdi byt sama, a casom sa prestahujes s nim. A tiez, to ze ti slubuje ze sa o Teba postara, mne moj druhy manzel tiez sluboval od zaciatku ako sa bude o mna start, a stara sa doteraz 😁,po 2 mesiaoch randenia mi zacal pomahat s platenim vysokej skoly, bral nas na vylety, dovolenky, takze su aj muzi, ktori ked povedia pomozem, naozaj pomozu, mne moj manzel naozaj vela v zivote pomohol( a pomaha), a tiez je odo mna o 15 rokov starsi, ale tiez viem ze keby sa hocico stane, nemam problem sa financne so svojim platom starat sama o seba a o dcerku. Hlavne tu skolu naozaj urob, Ja by som upredostnila studium v zahranici, kredity sa daju evaluovat a vyska v Nederlands ti zrejme uzna nieco a zvysok dorobis tam.

enmery
22. okt 2025
@kattrin5

@anonym_autor Ja ti napisem zasa svoju skusenost, sice som teda do usa sla ako aupair, nie za chlapom, mala som za sebou prvy rocnik zilinskej univerzity a vysrala som sa na to.. vtedy to trosku zabolelo ale dnes som stastna ze som to urobila, pretoze som sla na vysku v USA a vystudovala tuna a teraz viem, ze s mojou skolou mam super pracu a plat vsade na svete! Potom su tu baby s vyskami zo SR a robia tu upratovacky, pretoze ti tu ani takeho komenskeho nikto neuzna..pokial ma ist do Nederlands, zacni trebars pozerat po skolach, urob si credit evaluation, a studuj tam, to sa ti v zivote zide viac ako vyska zo SR, hlavne ked vies, ze tam nechces zit.
Co sa priatela tyka, daj tomu nejaky cas, mozno najdi pracu a skolu tam, najdi byt sama, a casom sa prestahujes s nim. A tiez, to ze ti slubuje ze sa o Teba postara, mne moj druhy manzel tiez sluboval od zaciatku ako sa bude o mna start, a stara sa doteraz 😁,po 2 mesiaoch randenia mi zacal pomahat s platenim vysokej skoly, bral nas na vylety, dovolenky, takze su aj muzi, ktori ked povedia pomozem, naozaj pomozu, mne moj manzel naozaj vela v zivote pomohol( a pomaha), a tiez je odo mna o 15 rokov starsi, ale tiez viem ze keby sa hocico stane, nemam problem sa financne so svojim platom starat sama o seba a o dcerku. Hlavne tu skolu naozaj urob, Ja by som upredostnila studium v zahranici, kredity sa daju evaluovat a vyska v Nederlands ti zrejme uzna nieco a zvysok dorobis tam.

@kattrin5 Práve si zabila klinec do jej rakvy. Ty sa máš fajn, ale nie si submívnavna rohožka. Tento chlap tie kecy na 99% má, aby mal svoju obeť.
Každopádne,vypínanam upozornenia, ostalo mi ťažko do čoho sa rúti ďalšia zranená žena.😮‍💨

beata_k
22. okt 2025
@kattrin5

@kattrin5 Si jej fakt pomohla....