Ako sa rozhodnúť medzi láskou a vzdelaním?
Ahojte, mám v sebe obrovskú dilemu, a bojím sa že toto rozhodnutie môže bolieť, stretávam sa seriózne s jedným mužom, je starsi ako ja a momentálne som na škole ktorú mám pomaly ešte 3 roky, on aj ja hľadáme seriózny vztah, len problém je ten, že sme od seba vyše 1000km, on pracuje a nemá úplnú možnosť a ani nechcem, aby prišiel byvat na SK, paci sa mi kde je, ma tam fajn podmienky pre rast a život, no nedávno sa vyjadril, keďže chce so mnou byt vo vztahu, chce aby sme bývali spolu, tvorili pár a pod. Lenže mne ostávajú 3 roky školy, a neviem či je úplne dobrý nápad ju zahodiť, ak by bolo po škole je to úplne iná situácia, zároveň sa vyjadril že mi so všetkým pomôže či už školou, prácou všetkým. Ale mám z toho taky pocit, že ak sa nerozhodnem ísť k nemu tak nebudeme spolu, opustí ma. Do toho mám ešte panicky strach z opustenia takže je dosť možné, že sa z toho zrútiť. Napriek svojmu strachu, snažím sa na sebe pracovať a posúvať sa vpred. Co si o tejto celej situácii myslite? Nejaké rady ako ďalej? Mám pocit, že je to šanca ktorú mi život ponuka… vďaka!
Ako vysokoskolacka mas urcite aj volne dni, tak tam zbehni kazdy druhy mesiac na predlzeny vikend a spoznajte sa. Je tazke uverit, ze za posledneho pol roka ste sa videli 2x, ved bolo leto, urcite mal dovolenku a ty prazdniny. Aj keby ste sa mali na polceste, nikde v Nemecku obcas stretnut, je to riesenie.
@haley7897 smaozrejme plus to je, keďže chcem žiť tak či inak mimo SK, a toto fo seba zapadá
@anonym_autor ja to chápem. Vo viacerých ohľadoch. Tiež som partnera spoznala online, síce neplánovane a nie na zoznamke ale predsa. Tiez som odišla mimo slovenska...
Myslím, ze hlavnou témou tu je obava, ze je možné, ze prehliadas, ospravedlňujes alebo zlahcujes niektoré signály pretože veľmi chceš mať fungujúci vzťah a byt milovaná a tiež, pretože chceš zo slovenska von. Oboje chápem a držím palce aby všetko klaplo, len maj vzdy nejaku zachytnu sieť, podporu. Si v neskutočne zranitelnej pozicii keďže nemáš ani dostatočnú dôveru a oporu v rodine...
Ako vysokoskolacka mas urcite aj volne dni, tak tam zbehni kazdy druhy mesiac na predlzeny vikend a spoznajte sa. Je tazke uverit, ze za posledneho pol roka ste sa videli 2x, ved bolo leto, urcite mal dovolenku a ty prazdniny. Aj keby ste sa mali na polceste, nikde v Nemecku obcas stretnut, je to riesenie.
@namornicka Určite Ano, síce sa “poznáme” dlhšie, tak intenzívne je to za posledné 2,5mesiaca, pred tým sme najmä o sebe vedeli, ale padli sme si do oka
@anonym_autor nikdy nepodriaduj svoj život tomu že - ak to neurobím, opustí ma- lebo ti garantujem že presne toto raz budeš ľutovať. Že niečo pre.muza urobíš, zahodis vzdelanie alebo kariéru lebo inak by ťa opustil alebo nebol šťastný a o pár rokov nebudeš šťastná ty.
@anonym_autor nikdy nepodriaduj svoj život tomu že - ak to neurobím, opustí ma- lebo ti garantujem že presne toto raz budeš ľutovať. Že niečo pre.muza urobíš, zahodis vzdelanie alebo kariéru lebo inak by ťa opustil alebo nebol šťastný a o pár rokov nebudeš šťastná ty.
@hopsas začínam si to trocha viac uvedomovať, a hlavne že vela myšlienok môže pramenit zo strachu, a zahodiť školu ktorá netrvá vecne, tak 3 roky sa daju prežiť aj s tým garantom že počas roka spolu žiť môžme
@namornicka Určite Ano, síce sa “poznáme” dlhšie, tak intenzívne je to za posledné 2,5mesiaca, pred tým sme najmä o sebe vedeli, ale padli sme si do oka
Ďalšia vec do pozornosti je tá, že z jeho strany “love bombing” v doslovnom zmysle nebol, nepovedali sme si ani raz že milujem ta, iba že sa máme radi a je nám spolu dobre, rozumieme si
@motylik2559 steee
@anonym_37328d
@haley7897
Stretli sme sa 2x, nie je to žiadny podvodník, byva v NL, viem kde byva, poznam aj časť rodiny. Mysli to seriózne.
@anonym_autor toto akoze fakt myslis vazne? Chces zahodit skolu a ist za niekyn kto ti zavola ked ma chut, avidela si ho dva krat? Prepac, taketo lasky najdes aj tu na slovensku a nemusis ukoncit skolu. Realne. Ak chces mozes na roku prerusit. Pokial nie si prvacka na strednej... Ak si tak si este totalne dieta a nemas sajnu co je zivot... A radsej behaj po diskotekach...
@hopsas začínam si to trocha viac uvedomovať, a hlavne že vela myšlienok môže pramenit zo strachu, a zahodiť školu ktorá netrvá vecne, tak 3 roky sa daju prežiť aj s tým garantom že počas roka spolu žiť môžme
@anonym_autor pozri ja mám už svoje roky prežila a videla som kadečo...Radim ti so všetkými skúsenosťami čo mám že neodchádzaj zo školy a nikdy nebuď úplne závislá na mužovi. Ak má váš vzťah vydržať, tak vydrží kým tú školu dokončis.
Ďalšia vec do pozornosti je tá, že z jeho strany “love bombing” v doslovnom zmysle nebol, nepovedali sme si ani raz že milujem ta, iba že sa máme radi a je nám spolu dobre, rozumieme si
@anonym_autor Love bombing nie je o tom,hovoriť niekomu Milujem Ťa. Je to aj zamaskovať vydieranie, že bud alebo hneď prísľuby vážneho vzťahu.
No škoda slov, ako sa hovorí, múdry sa učí z chýb iných, hlúpy na vlastných.
@enmery a to ty ako vies? Pokial chce autorka zit v zahranici, SR skola je jej uplne na nic. A co sa chlapa tyka, nemusi predsa kazdy chlap online byt vrah, manipulator a neviem co. Inak moja kamoska tuna zo SR sem prisla tak, ze sa zoznamila so svojim teraz uz muzom cez pokec a tiez nechala skolu a prisla sem po pol roku “randenia” online a jej jej tu dobre. Clovek nikdy nevie, Ja vravim autorke, pokial chce zit v zahranici, nech si to vybavi sama, nech ide studovat a dalej vztah rozvyjat, nehovorim jej ze sa ma zajtra pobalit a ist byvat s nim. A tiez vzdy byt na tom tak, ze nieje zavisla na nom, pracovat a studovat, pokial nema deti, da sa to v pohode zvladat.
@kattrin5 tak napis aj svoj priheh ako si ty odisla... Nie len kamoskin. Oretoze takychto hviezd uz bolo co isli velmi za frajerom a isli sa z toho pototo a prisli domov so sklopenymi usami... Prinajlepsom ako bezdetne...
@anonym_autor ono to nemusí byt vyznanie lásky. Love bombing moze byt prave "je mi s tebou dobre, rozumiem si s tebou , mame spolu toľko spoločného..." ono su to frázy ktoré by normálne človek použil aj v "zdravom vztahu". Moze byt preto ťažké ich rozoznať. Co je "off" moze(nemusí) byt intenzita, alebo, ze prídu skoro, skôr nez ta dotyčný vlastne mal šancu spoznať alebo sú neopodstatnené... tych znakov tam bude časom nazbieraných viac, jasne ich vidieť hlavne z odstupom alebo ak si niečo také zažila predtým. Psychicky zdravý človek ani nespozoruje co sa deje, lebo by to nikdy sam nespravil. Viac to vypozoruju ludia, ktorý tym predtým prešli. A tiež, len preto ze ma niekto narcissicke črty, ešte to neznamená, ze je "full blown " narcissist.
@anonym_autor ty tu píšeš tak, ako keby si bola ešte pubertacka. Stále si neodpovedala, koľko máš rokov. Podľa mňa nemáš viac ako 20.Mas ešte 3 roky školy. Kde, na strednej alebo na vysokej?
@kattrin5 A keďže máš krásnu dcéru, som si priam istá, že ak by za Tebou prišla s touto konkrétnou situáciou, že mami,píšem si s chlapom z inej krajiny, videla som ho iba dvakrát a on chce,aby som nechala školu a všetko a okamžite šla za ním bez peňazí, bez toho, aby reálne poznala aký je to človek, inak sa s ňou rozide, povedala by si super, len choď? Ja narážam konkrétne na túto situáciu, nie zivot v zahraničí ako taký. Sama žijem v zahraničí.
@enmery jasne Ja nesuhlasim s hrnutim sa za niekym, a vobec nie po 2 mesiacoch. Skor co sa skol tyka to tuna vidim, vacsina ludi s vyskami zo SR si opat museli robit dalsie tuna aby nasli pracu, alebo MBA dorabali a pod, cisto s vyskou zo SR by si tu pracu v obore nenasla. Ja som sa skor v mojom komente zamerala na to, ze autorka chce na 100% zit v zahranici, v tom pripade je lepsie vystuovat tam. Pozri ja tu mam kamosku co ma presne ten isty obor ako ja tu, a robi v office admin uz asi 10 rokov a zaraba o 60 tisic rocne menej ako ja, co som v obore 3 roky.. V tom potencialy na pracu su urcite obrovske rozdiely v tom, kde clovek vystuduje. A co sa chlapa tyka, isto by som rozmyslala ist trebars za nim v lete, alebo pozvat jeho na SR a stravit spolu viac casu a ked stahovat tak za skolou s tym ze to autorka zvladne sama od zaciatku, a on ked bude chciet pomoct, pomoze, isto by som nesla hned byvat ku nemu a ani by som to nedovolila svojej dcere.
@kattrin5 tak napis aj svoj priheh ako si ty odisla... Nie len kamoskin. Oretoze takychto hviezd uz bolo co isli velmi za frajerom a isli sa z toho pototo a prisli domov so sklopenymi usami... Prinajlepsom ako bezdetne...
@derdia Ja som pisala vyssie, sla som sem ako aupair, chcela som na rok pauzu a z roka je 14, ale ako autorka som uz od asi 15 mala tuzbu zit v zahranici, preto som jej napisala, ze ked vie ze chce zit mimo, naco potom 3 roky robit skolu s ktorou pravdebodobne aj tak v zahranici nenajde pracu?
@anonym_autor a tiez do Netherlands to zasa nemas tak daleko, letenky tiez niesu drahe, Ved nech pride raz on za sebou, raz ty za nim a mozete sa vidiet cez vsetky tvoje prazdniny, chod za nim na dofcu a uvidis ako to ide
Za mňa je rozdiel škola a škola. Ak študuješ medicínu. Jednoznačne doštudovat. Ak sociálnu prácu, umenie atď. dokoncit bakalára a hľadať sama pokračovanie v zahraničí. Erazmus super, prípadne na rok po bakalarovi prerušiť, a najst si prácu, ubytko a spoznavat sa.
Vieš je úplne úplne niečo iné písať si, občasné sa vidieť a hádať sa o nezhasnute svetlo v predsieni alebo otvorené okno v spálni. Lebo ty potrebuješ spať s otvoreným oknom aj v zime a jemu taha na chrbát a on chce zatvorené. Dennodenne spoluzitie je uplne o inom ako pisanie si a prilezitostne randenie. A ver,že aj po 20 rokoch ta môže partner partnerka nepríjemne prekvapiť, aj v zásadnej veci.
Takže navrhni kompromis. Bakalára ukoncis tu, Potom si tam nájdeš školu, brigádu, ubytko (co mimochodom pre denneho studenta ubytko v Holandsku katastrofa, čo viem).
Spoľahnite sa na seba, vybuduj si zázemie a môžete sa spoznávať hlbšie a budovať vzťah. Ako 2 nezávislé samostatné bytosti.
@enmery jasne Ja nesuhlasim s hrnutim sa za niekym, a vobec nie po 2 mesiacoch. Skor co sa skol tyka to tuna vidim, vacsina ludi s vyskami zo SR si opat museli robit dalsie tuna aby nasli pracu, alebo MBA dorabali a pod, cisto s vyskou zo SR by si tu pracu v obore nenasla. Ja som sa skor v mojom komente zamerala na to, ze autorka chce na 100% zit v zahranici, v tom pripade je lepsie vystuovat tam. Pozri ja tu mam kamosku co ma presne ten isty obor ako ja tu, a robi v office admin uz asi 10 rokov a zaraba o 60 tisic rocne menej ako ja, co som v obore 3 roky.. V tom potencialy na pracu su urcite obrovske rozdiely v tom, kde clovek vystuduje. A co sa chlapa tyka, isto by som rozmyslala ist trebars za nim v lete, alebo pozvat jeho na SR a stravit spolu viac casu a ked stahovat tak za skolou s tym ze to autorka zvladne sama od zaciatku, a on ked bude chciet pomoct, pomoze, isto by som nesla hned byvat ku nemu a ani by som to nedovolila svojej dcere.
@kattrin5 o 60 tisic rocne? To kolko tam zarabat3 miliony?
Ved tu mnohi nemame ani 15 000 rocne....
Mali sme dnes veľmi dlhý rozhovor na túto temu, a myslím že už aj z mojej strany padlo rozhodnutie. Plus z jeho strany vidim ochotu to vyriešiť, plus v najbližšej dobe sa ideme stretnúť a uvidíme ako co bude.
Mali sme dnes veľmi dlhý rozhovor na túto temu, a myslím že už aj z mojej strany padlo rozhodnutie. Plus z jeho strany vidim ochotu to vyriešiť, plus v najbližšej dobe sa ideme stretnúť a uvidíme ako co bude.
@anonym_autor je pravfa ze ak tu nechces ostat zit, tak zbytocne robis skolj
@anonym_autor Ja ti napisem zasa svoju skusenost, sice som teda do usa sla ako aupair, nie za chlapom, mala som za sebou prvy rocnik zilinskej univerzity a vysrala som sa na to.. vtedy to trosku zabolelo ale dnes som stastna ze som to urobila, pretoze som sla na vysku v USA a vystudovala tuna a teraz viem, ze s mojou skolou mam super pracu a plat vsade na svete! Potom su tu baby s vyskami zo SR a robia tu upratovacky, pretoze ti tu ani takeho komenskeho nikto neuzna..pokial ma ist do Nederlands, zacni trebars pozerat po skolach, urob si credit evaluation, a studuj tam, to sa ti v zivote zide viac ako vyska zo SR, hlavne ked vies, ze tam nechces zit.
Co sa priatela tyka, daj tomu nejaky cas, mozno najdi pracu a skolu tam, najdi byt sama, a casom sa prestahujes s nim. A tiez, to ze ti slubuje ze sa o Teba postara, mne moj druhy manzel tiez sluboval od zaciatku ako sa bude o mna start, a stara sa doteraz 😁,po 2 mesiaoch randenia mi zacal pomahat s platenim vysokej skoly, bral nas na vylety, dovolenky, takze su aj muzi, ktori ked povedia pomozem, naozaj pomozu, mne moj manzel naozaj vela v zivote pomohol( a pomaha), a tiez je odo mna o 15 rokov starsi, ale tiez viem ze keby sa hocico stane, nemam problem sa financne so svojim platom starat sama o seba a o dcerku. Hlavne tu skolu naozaj urob, Ja by som upredostnila studium v zahranici, kredity sa daju evaluovat a vyska v Nederlands ti zrejme uzna nieco a zvysok dorobis tam.
@kattrin5 ale ty si sikovna sebestacna akcna žena. Ty by si po 2 stretkach nedumala ze sa zrutis ak vztah skonci. Tuto su red flag obaja . Hlavne autorka posobi psychicky velmi zranitelna a nemala by podla mna riesit ziadny vztah nie to odchod do sveta kym nema psychicku stabilitu . Dat sa do pozicie totalne zavislej na chlapovi co stretla 2x vidno ze na tej VS jej az tak nezalezi. Z celej story ide nieco zufale. Este je doma vo svojej stabilite a uz sa obava ze sa zruti bez chlapa o ktoreho existencii vie par mesiacov pol rok a videla ho 2x ! To Akoby jej zivot doteraz nemal moc cenu pre nu. Ona skor potrebuje vylet k psychologicke ako vylet do Holandska .
@anonym_autor a ešte píšeš... "zase na druhu stranu, je laska o tom, že si stanovis podmienky a musí sa všetko do bodky splniť, inak toho človeka opustím? Neviem…"
Nie, takto sa láska neprejavuje. Prosím, urob dve veci, ktoré podľa mňa to dosť pomôžu v rozlišovani aj do budúcnosti.
Pozri si Frozen 1. Seriózne. A vsimaj si Annu. Keď som to pred rokmi videla, presne som si vravela, že toto má kapacitu ukázať žene, ktorá je na tom tak, ako opisuješ, že sa rúti do nešťastia a že musí najprv riešiť seba, svoje zranenia, lebo bude stále ľahkou obeťou. A aj keby tento chlapík bol úplne super a žiadny narcis, aj tak ty pred vážnym vzťahom musíš poriešiť seba, svoje zranenia.
A druhá vec - super vec je podcast Ako si nezobrat teľa zvlášť prvá časť 10 spôsobov ako vstúpiť do zlého vzťahu. Veľmi odporúčam. O tom, čo si všímať na druhom, aby si vedela, či je schopný naozaj milovať. Riešila by som to pracovnými prázdninami v Holandsku a budúci rok Erasmus. Toto je žalostne malo, čo sa poznáte a čo o sebe viete. A nie, to, že sa k nemu nastahuješ, ti nepomôže lepšie ho spoznať, aby si sa mohla slobodne rozhodnúť, či je to muž nastálo pre teba. Naopak, oberie ťa to o slobodu vycúvať zo vzťahu, ak by si aj chcela. Ja by som ani nebyvala u nich, keby som tam šla pracovať a na Erasmus. Normálne niekde prenájom izby, či intrák.
Všetko dobré ti prajem ❤️
https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...
Ved ked tak velmi chce byt s tebou tak vydrzi do leta . Cez prazdniny mozes ist na skusku snim byvat a uvidis ci sa ti vobec paci snim existovat. Poznala som babu z HK ćinanka tiez holandana nasla cez net raz dosiel za nou do HK raz ona za nim do Holandska velka laska hnet svadba dieta. Po 2r bola total zdeptana ze uplne ine si to predstavovala co predtym bola mega tullipanova farma ich rodiny bola po Roku realneho zivota zapadakov total jej chybal moderny svet HK jeho rodinu neznasala a on bol moc naviazany na nich prestala si ho vazit a odisla aj s babom zit domov k rodicom. Ty si kludne ries ci sa ti da realne studovat a žit v Holandsku ale sebestacne. Nie ze chlap co si 2x stretla ti to zabezpeci Lebo to je Len vo hviezdach a tvoj ciel by mal byt dokazat to snim ci bez neho. Ani ste si este lasku nevyznali a ty mas vsetko zahodit bezat za nim a spoliehat sa ze vse bude ok ? Lebo jemu nestojis za to na teba pockat ? Uz teraz tahas za kratsi povraz . To co ty potrebujes nema ani jeden z vas za prioritu. Popracuj na sebe .
V mladosti som bola hlúpa a dávala každému šancu, ved co keď ma dobre srdiečko, tolerovala som veľa, ale nastastie takto hlúpa som nikdy nebola.
@anonym_autor ake rozhodnutie padlo z Tvojej strany?

@anonym_autor chápem bližšie = praktickejšie. Skôr myslím na to zahraničie. Keby bol slovak a neponúkol by v balíku život mimo slovenska, aura by pravdepodobne išla o pár bodov dole. Na tom nic zlé nieje, len ci mu nedavas viac kreditu ako si zaslúži. Hlavne s ohľadom na úzkosť z možného rozchodu.
@haley7897 smaozrejme plus to je, keďže chcem žiť tak či inak mimo SK, a toto fo seba zapadá