icon

Ako si nájsť čas na hobby popri deťoch?

30. nov 2025

Nehovorim teraz o takom hobby, kde idete prec z domu ale robite to doma, napr citanie knih, pozeranie tv, malovanie, hackovanie a podobne zalezitosti. Ja uz som naozaj na nervy z toho, ze jediny klud tu mam ked vecer zaspia. Mam 3 a 4 chalanov a uz mam toho naozaj dost. Toto ma byt ten uzasny zivot s detmi? Ze nemam vobec cas na svoje veci?? Ako clovek idem uplne do ustrania, lebo som mama a stale niekto nieco chce? Venujem sa im naplno, citame, chodime von, tvorime, hrame sa, ako fakt som aktivna, potom je tu domacnost a teda mne zostane nic. Nemozem citat, lebo mama mama, nemozem ani vvklude napisat tuto spravu, lebo uz 4x niekto nieco chcel, slovo mama padlo asi 10x…ako fakt mi uz lezu na nervy, jediny klud je ked im pustim na chvilu tv ale tak to riesit nechcem, milujem ich, ale bodaj by dakam odisli na 2 tyzdne, zavidim vsetkym, co maju aktivnych starych rodicov. Som 4 roky mama a na toto si neviem absolutne zvyknut.
Ako to robite vy s tymi detmi?? Mozno mi nieco pomoze.

Strana
z2
anonym_310834
30. nov 2025

@anonym_autor niečo? Skôr niekto...napr otec detí?

viestta
30. nov 2025

Kym bol maly maly, tak som hackovala, citala po veceroch, ked spal a mne sa podarilo nezaspat.

liz_lemon
30. nov 2025

presne tak, co otec? ved nech ich zoberie von na par hodin cez vikend a aj po praci sa da

minesasubu
30. nov 2025

to nechodia do školky ? kde je otec ?

autor
30. nov 2025
@viestta

Kym bol maly maly, tak som hackovala, citala po veceroch, ked spal a mne sa podarilo nezaspat.

Zoberie ich tak raz za tyzden na 1-2 hodinu, najcastejsie v nedelu doobeda. Ale to zasa musim (chcem) chystat obed.

@viestta Tak aj ja to robim vecer, ked zaspia, ale proste dnes je nedela, tak mi chyba taky klud cez ten den, ale stale sa vsetko toci okolo nich, ja len ci to je normalne s takymito detmi alebo proste su moje extremne otravne.

autor
30. nov 2025
@minesasubu

to nechodia do školky ? kde je otec ?

@minesasubu ked chodia do skolky, som ja v robote

anonym_ab2462
30. nov 2025

@anonym_autor deti majú aj otca, alebo si sama? Keď deti zoberie na hodinku von, na dve hodiny na plaváreň, alebo na pol dňa do ZOO, môžeš sa venovať čomu chceš. 3 a 4 ročný sú už dosť veľký na to, aby počkali. Nie pol hodinu, ale kým dopíšeš správu, tak určite. Čím skôr ich to naučíš, čím skôr im ukážeš, že aj ty máš svoje potreby, tým lepšie. Deti sú potom v škôlke zošokované z toho, že musia počkať, kým sa učiteľka venuje inému dieťaťu, že má počkať, kým druhý dohovorí, lebo nikdy nezažili iné, len to, že sú stále na prvom mieste. Inak, keď si si plánovala deti, tak si si myslela, že ich v prípade potreby vypneš? Hádam ti bolo jasné, že tvoj život sa radikálne zmení. Ale ak budú deti aj manžel vedení k tomu, že si tu aj ty so svojími potrebami, bude to oveľa lepšie a čím budú starší, tak budeš mať sama na seba viac času a priestoru. A chce to trochu lepšie si to zorganizovať. Navar v sobotu aj na nedeľu a hneď máš k dobru pár hodín. Počas týždňa sa muž prečo deťom nevenuje? O koľkej chodí z práce? On má čas na svoje koníčky?

laskonkaa1
30. nov 2025

Ked spi. Alebo ked je s muzom, starými rodicmi.
Pripadne ked je v škôlke.

anonym_f28088
30. nov 2025

Mám tiež 2 malé deti pod 3r, muž je celé dni v robote od 6-18 je mimo domova všetko mám na hlave ja, starých rodičov mame ďaleko, nemáme žiadnu pomoc, tiež je to niekedy na guľku do hlavy ale zaviedla som si systém že keď spia cez deň tu hodinku-dve tak nerobím nič, proste len čerpám energiu na druhú polovicu dňa, som na mobile..o 19:00 sú už v postielkach zaspávajú sami, od 19-23 si môžem užívať hocijaké hobby, všetky prace okolo domácnosti,varenie, pranie atď robím výlučne keď sú deti hore aj keď je to stres ale tiež potrebujem vypnúť a trochu si užiť svoj voľný čas 😊 rada hrám hry, čítam mangu, pozerám anime 🙌🏻 bolo to moje hobby ešte pred deťmi a je to moje hobby doteraz

viestta
30. nov 2025
@anonym_autor

Zoberie ich tak raz za tyzden na 1-2 hodinu, najcastejsie v nedelu doobeda. Ale to zasa musim (chcem) chystat obed.

@viestta Tak aj ja to robim vecer, ked zaspia, ale proste dnes je nedela, tak mi chyba taky klud cez ten den, ale stale sa vsetko toci okolo nich, ja len ci to je normalne s takymito detmi alebo proste su moje extremne otravne.

@anonym_autor deti maju aj otca, nie su len tvoje. Tak nech sa stara aj on. Iny nikto ti nepomoze len ty sama a to tak, ze budes trvat na rozdeleni uloh.

stanzi
30. nov 2025

To tvoj muz s vasimi detmi travi len 1-2 hodiny tyzdenne?? 😲

anonym_86e1b2
30. nov 2025

@anonym_autor mám 4 ročne dieťa, ktoré chodí do škôlky a 2,5 ročne, ktoré je doma. 4 roky nemám čas na hobby. Keď si deti vezme sem tam babka, alebo ich manžel zoberie na pár hodín z domu, venujem sa domácnosti alebo pracujem. Nebola som roky na preventivke, u gynekológa, u zubára. Som vyhoreta a frustrovaná, nemám na nič chuť, väčšinu dní len prežívam a zabezpečujem potreby rodiny. Manžel nemá čas na hobby rovnako, podieľa sa na chode domácnosti a výchove, oveľa menej než ja, ale zapája sa. On si aspoň oddýchne v robote, ja nie. Cítim sa ako väzeň s guľou na nohe. Keď sme bez detí dlhšie ( zostanú u babky na noc) tak podobime čo treba a sme nepoužiteľni, pozrieme si max nejaký film a ideme spať. Nikam nechodime bez detí. Taký je život s malými deťmi, deti sa nedajú vypnúť a potrebujú nás.

autor
30. nov 2025
@stanzi

To tvoj muz s vasimi detmi travi len 1-2 hodiny tyzdenne?? 😲

@stanzi vonku

autor
30. nov 2025
@anonym_86e1b2

@anonym_autor mám 4 ročne dieťa, ktoré chodí do škôlky a 2,5 ročne, ktoré je doma. 4 roky nemám čas na hobby. Keď si deti vezme sem tam babka, alebo ich manžel zoberie na pár hodín z domu, venujem sa domácnosti alebo pracujem. Nebola som roky na preventivke, u gynekológa, u zubára. Som vyhoreta a frustrovaná, nemám na nič chuť, väčšinu dní len prežívam a zabezpečujem potreby rodiny. Manžel nemá čas na hobby rovnako, podieľa sa na chode domácnosti a výchove, oveľa menej než ja, ale zapája sa. On si aspoň oddýchne v robote, ja nie. Cítim sa ako väzeň s guľou na nohe. Keď sme bez detí dlhšie ( zostanú u babky na noc) tak podobime čo treba a sme nepoužiteľni, pozrieme si max nejaký film a ideme spať. Nikam nechodime bez detí. Taký je život s malými deťmi, deti sa nedajú vypnúť a potrebujú nás.

@anonym_86e1b2 och, tak dobre, je to normalny pocit s detmi…uz len vyckat, kym vyrastu. Vsetci mi hovoria ako mi to bude luto…nebude, absolutne mi nechyba ich babatkovske obdobie, uplne sa tesim, ked sa zavru do izby a bude pokoj🤣 ale lubim ich, naozaj, ale nedavam to vazenie, ako to nazyvas

stanzi
30. nov 2025

Ok, tak ved nech tvoj muz zamestna cez vikend deti aj doma a ty zatial rob, co chces predsa 🙂 Normalne sa prestriedajte, nech ma kazdy z vas nejaky cas na sam pre seba

anonym_86e1b2
30. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_86e1b2 och, tak dobre, je to normalny pocit s detmi…uz len vyckat, kym vyrastu. Vsetci mi hovoria ako mi to bude luto…nebude, absolutne mi nechyba ich babatkovske obdobie, uplne sa tesim, ked sa zavru do izby a bude pokoj🤣 ale lubim ich, naozaj, ale nedavam to vazenie, ako to nazyvas

@anonym_autor mne chýba ich babatkovske obdobie a zároveň som rada, že už sú väčší. Ľúbim ich a chcem s nimi tráviť čas a zároveň nevládzem s nimi tráviť čas a potrebujem kľud. 😂 Asi to nedáva zmysel. Je to taký paradox materstva.

luccija
30. nov 2025

Tak s nimi pôjde von poobede, keď sa najete.Ale to idú asi spať?nemala som tiež čas iba večer, keď zaspala.Musis si ho spraviť a naplánovať ja som cez týždeň poobede, keď prišiel domov išla aspoň do obchodov, ku kamarátke na chvíľu atď...väčšinou v sobotu doobeda môj bol čas na kaderníčku, ísť si v kľude niečo pozrieť.Ci to bude lepšie časom ani nie🤣prídu krúžky, úlohy mne sa zdá, že čím bola väčšia, tým bolo menej času potom už práca, povinnosti do školy atď...

simona20201309
30. nov 2025

Tak bud sa im prestaň venovať, alebo vydrž ešte chvíľu kým podrastu a nebudú ta už potrebovať. (Cca 5rokov?)
My máme našťastie spoločne hobby - čím skôr som naučila moje dieťa všetkým športom (ano nedá sa ešte urobiť 50km na bicykli ale aj za 10km som vdacna)
Chodíme plávať, skladáme si 1000 puzzle, .... skratka niečo čo bude baviť aj teba aj deti.
Len ten vek ešte asi nepusti.
Máš dosť malý vekový rozdiel, tak je to pochopiteľné náročnejšie.

elizabet173
30. nov 2025
@anonym_86e1b2

@anonym_86e1b2 nie, taký nie je život s malými deťmi, život s malými deťmi je taký, aký si ho urobíš. 2,5 ročné a 4 ročné deti už nie sú bábätká. To, že nechodíš na preventívky, je len tvoja nezodpovednosť a deti sú výhovorkou. Keby si vážne ochorela, ver mi, že by si si čas na lekárov našla. Že si vyčerpaná a vyhoretá, sa tiež nečudujem, keď si sa od detí nepohla, že nikam bez detí nechodíte, je len vaše rozhodnutie a prepáč, ale hlúpe. Keď je babka ochotná deti postrážiť, dkonca na noc, prečo niekam nejdete? Na domácnosť by som sa vykašlala, keď muž zoberie deti von, Naložila by som sa do vane, potom si uvarila kávu a sadla si s dobrou knihou. Píšeš o práci, ak pracuješ z domu s malým dieťaťom, tak je to zase len tvoje rozhodnutie, deti už mohli byť v kolektíve. Oni si nebudú pamätať, ako mama mala vyblýskanú domácnosť a ako s otcom obaja pracovali, ale to, ako bola mama unavená a nič ju nebavilo. Neviem, čo stále okolo domácnosti robíš, teda robíte. Mala som malé dieťa, síce len jedno, ale svoju domácnosť, stavali sme dom, chodila som do práce aj do školy. Koľkokrát mi babky postrážili dieťa, spočítam na prstoch rúk. Ale od pár mesačného dieťaťa som chodila pravidelne plávať, cvičiť a sem tam s kamarátkou do kina alebo na kávu práve preto, aby som nevyhorela.

anonym_02f1e4
30. nov 2025

Ja by som si s chlapom, co je jeho jedina uloha zobrat deti na 2 hod von, 4 deti nerobila...potom sa nemozes cudovat, ze nemas na seba cas. Ale to uz je taka skoro slovenska klasika. Kto to kedy videl, aby sa chlap staral o svoje deti🙄

anonym_ab2462
30. nov 2025
@anonym_f28088

Mám tiež 2 malé deti pod 3r, muž je celé dni v robote od 6-18 je mimo domova všetko mám na hlave ja, starých rodičov mame ďaleko, nemáme žiadnu pomoc, tiež je to niekedy na guľku do hlavy ale zaviedla som si systém že keď spia cez deň tu hodinku-dve tak nerobím nič, proste len čerpám energiu na druhú polovicu dňa, som na mobile..o 19:00 sú už v postielkach zaspávajú sami, od 19-23 si môžem užívať hocijaké hobby, všetky prace okolo domácnosti,varenie, pranie atď robím výlučne keď sú deti hore aj keď je to stres ale tiež potrebujem vypnúť a trochu si užiť svoj voľný čas 😊 rada hrám hry, čítam mangu, pozerám anime 🙌🏻 bolo to moje hobby ešte pred deťmi a je to moje hobby doteraz

@anonym_f28088 robíč to veľmi dobre, že tie práce robíš, keď sú deti hore, pretože je pre ne dôležité vidieť, že sa nič neurobí samé. A najlepšie rozhodnutie je oddýchnuť si, keď poobede spinkajú.

autor
30. nov 2025
@anonym_02f1e4

Ja by som si s chlapom, co je jeho jedina uloha zobrat deti na 2 hod von, 4 deti nerobila...potom sa nemozes cudovat, ze nemas na seba cas. Ale to uz je taka skoro slovenska klasika. Kto to kedy videl, aby sa chlap staral o svoje deti🙄

@anonym_02f1e4 nemam 4 deti, nestras😆

autor
30. nov 2025
@anonym_f28088

@anonym_f28088 mne uz cez den nechcu spat:( ano, to som si aj ja uzivala ten cas, ale uz ani ten nie je

autor
30. nov 2025
@elizabet173

@anonym_86e1b2 nie, taký nie je život s malými deťmi, život s malými deťmi je taký, aký si ho urobíš. 2,5 ročné a 4 ročné deti už nie sú bábätká. To, že nechodíš na preventívky, je len tvoja nezodpovednosť a deti sú výhovorkou. Keby si vážne ochorela, ver mi, že by si si čas na lekárov našla. Že si vyčerpaná a vyhoretá, sa tiež nečudujem, keď si sa od detí nepohla, že nikam bez detí nechodíte, je len vaše rozhodnutie a prepáč, ale hlúpe. Keď je babka ochotná deti postrážiť, dkonca na noc, prečo niekam nejdete? Na domácnosť by som sa vykašlala, keď muž zoberie deti von, Naložila by som sa do vane, potom si uvarila kávu a sadla si s dobrou knihou. Píšeš o práci, ak pracuješ z domu s malým dieťaťom, tak je to zase len tvoje rozhodnutie, deti už mohli byť v kolektíve. Oni si nebudú pamätať, ako mama mala vyblýskanú domácnosť a ako s otcom obaja pracovali, ale to, ako bola mama unavená a nič ju nebavilo. Neviem, čo stále okolo domácnosti robíš, teda robíte. Mala som malé dieťa, síce len jedno, ale svoju domácnosť, stavali sme dom, chodila som do práce aj do školy. Koľkokrát mi babky postrážili dieťa, spočítam na prstoch rúk. Ale od pár mesačného dieťaťa som chodila pravidelne plávať, cvičiť a sem tam s kamarátkou do kina alebo na kávu práve preto, aby som nevyhorela.

@elizabet173 to aj ja idem do obchodov, kadernicke, s kamoskou raz za par mesiacov na kavu, ale to su len take veci, aby som mala chvilu od nich klud, nie je to moja primarna zabava. Preto som hned v uvode pisala o konickoch, ktore sa robia doma a ako to urobit pri detoch.

Takze len vecer a teda ked ich zoberie muz. Pockam kym vyrastu teda😬

bomba36
30. nov 2025

Keď majú 3 a 4, to sú už dosť veľké deti čo môžu chodiť do škôlky sa socializovať a ak nepracuješ, máš pol dňa len pre seba. Ale keď ti pribudne aj zamestnanie, čo budeš robiť?
K tomu všetkému spomenutému, ja som nikdy nerobila 24/7 animátora. Musia sa zahrať aj sami so sebou, niečo si vymyslieť a nie že im budem nonstop za riťou a vymýšľať za nich. Domáce práce som robila popri nich, vtedy sa aj rady zapájali keď ma pri tom videli. A to že nechodíš na preventívy je len tvoja nezodpovednosť, nezhadzuj to na deti.

petamich
30. nov 2025

@anonym_autor no presne v case, ktory travi dieta s otcom, my sa s manzelom vyslovene striedame, aby mal kazdy z nas cas pre seba, takze bezne sa zavriem a zamknem na dve hodiny v kupelni, citam, zobem oriesky, robim si "beauty hodinku", manzel ho kazdy vecer kupe, vteda ja ale zvacsa upratujem, potom ho na striedacku uspavame, tak zasa vtedy je cas. Cez vikend sme vsetci spolu alebo zasa ide najprv jeden a potom druhy.

A potom este minimalne 1-2x do tyzdna zvyknem chodit mimo dom, na pohar vina, kino....nerobi mi problem samej sediet hodinu v kaviarni a citat si tam.

A ano vikendy uz nie su co byvali, nemam cas lezat cely den pred Netflixom 🙂 to je stale rola animatora, niekde sme alebo zabavame doma. Jedine ak ide na vikend svokrovcom, co sa tak raz za 4-6 tyzdnov zvykne, tak vtedy mame s manzelom takyto vikend ako kedysi, ze robime nieco spolu sami dvaja alebo cely den pozerame serial.

elizabet173
30. nov 2025
@anonym_autor

@elizabet173 to aj ja idem do obchodov, kadernicke, s kamoskou raz za par mesiacov na kavu, ale to su len take veci, aby som mala chvilu od nich klud, nie je to moja primarna zabava. Preto som hned v uvode pisala o konickoch, ktore sa robia doma a ako to urobit pri detoch.

Takze len vecer a teda ked ich zoberie muz. Pockam kym vyrastu teda😬

@anonym_autor otec detí má akú pracovnú dobu? On nemá žiadne koníčky? Raz týždenne si vyhradiť pre seba dve tri hodinky by hádam išlo. Zatvoriť sa do izby a deti by sa naučili, že maminu teraz nebudú vyrušovať. Hodinku sa vydržia hrať s otcom, potom si dajú olovrant a pôjdu von, dve aj pol tri hodinky máš kľud. Maximálne štuple do uší, veď sú mamičky, ktoré pracujú len z domu, alebo sa učia na skúšky, deti sa to musia naučiť rešpektovať

simsalabim
30. nov 2025

Ja som moje deti naucila, ze “ked pijem kavu”, nereagujem. Bolo to vzdy iba 30 minut, ale naucili sa. Cas akurat si daco precitat , nic ine.

cimage
30. nov 2025

Mam 3deti a vzdy som sa snazila si najst cas. Ja si rada zacvicim doma. Pustila som si video, rozlozila karimatku a cvicila. Deti sa hrali pri mne, alebo lozili podomnou. Tiez som ich ucila od mala, ze ked mam kavu, tak len v pripade nudze otravovat. To zas uz nie su babatka, ze im musis byt pri riti 24/7. Vacsinou som mala viac casu, ked sa im venoval otec. Treba ho zapojit kazdy den aspon na polhodinku.

anonym_86e1b2
30. nov 2025
@elizabet173

@elizabet173 aj ja keď som mala jedno dieťa, som mala podobne názory ako ty. Vtedy som mala ešte energiu na všetko, ako ty, stíhala som aj dieťa, aj domácnosť, aj seba, mala som veľa voľného času, preto sme sa rozhodli pre ďalšie dieťa🙂. Ak by som mala len to jedno a žiadnu prácu, asi by bol život gombicka. Po narodení druhého dieťaťa už bolo energie menej. Podnikám od jeho 1 roku a teda ten voľný čas, ktorý ty máš pre seba, ja venujem rozvoju podnikania. Keď ty ležíš vo vani, ja sedím za počítačom. Je to náročné a vyžaduje to veľkú sebadisciplínu. prvé mesiace podnikania sme večer uspali deti a ja som pracovala do neskorých nočných hodín. Keď chces niečo dosiahnuť, musíš tomu niečo obetovať. 2,5 ročný nie je v škôlke, lebo ho nevzali vzhľadom k veku a kapacite. Keď nám deti stráži babka, nejdeme nikam, lebo nemáme energiu, kvôli povinnostiam. Nemáme 70m2 byt, ale dom, ktorý má 400m2 a v každej voľnej chvíli ho dokončujeme. Všetky tieto aktivity robím na úkor seba, svojho voľného času. Tehotná som bola 3 roky po sebe ( o prvé sme prišli v pokročilom štádiu tehotenstva), následne som dojčila. Deťom sa chcem plnohodnotne venovať. Jednoducho, posledné roky nebol priestor na mňa, na moje záľuby a oddych. Naložila som si toho na plecia dosť veľa v pomerne krátkom časom období, to si uvedomujem a prirodzene cítim vyčerpanosť. Prečo to robím? Lebo viem, že to je len dočasné. Deti rastú, mladší ide zrejme od januára do škôlky. Čiže počas dňa mi odpadne veľa povinností v domácnosti a starostlivosti o dieťa a zostane "len" práca. A keďže som počas materskej postavila pomerne úspešný business, ktorý funguje, nasledujúce roky nemusím chodiť do práce a byť tam od rána do večera, ale vybudovala som si slobodu - finančnú aj časovú. Ale teda, mám za sebou extrémne náročné obdobie a tu únavu a frustráciu už cítiť.

Strana
z2