Ako vyvážiť šetrenie a užívanie si života?
Ahojte, s manželom máme takú nezhodu. Sme mladý pár, prednedávnom sme “vhupli” do spoločného života, posledné 3 roky sme riešili svojpomocne vlastný byt na hypo, svadbu, narodilo sa nám dieťa takže som na RD. Sme veľmi vďační aj za toto všetko, aktuálne však riešime finančú rezervu, keďže predchádzajúce obdobie si vyžiadalo veľa peňazí. Čo sa týka výdavkov, mesačne minieme minimalne 3000 eur - je to splatka hypo ktora je relativne vysoka, vseobecne naklady a vydavky, vydavky na maleho, aj financna pomoc rodine, obcasne travenie casu s kamaratmi, cvicenie a pod. Je to minimalna suma, nas prijem je celkovo vyssi a casto miname mesacne viac, ak niekam ideme, potrebujeme synovi kupit nove veci, lekari, zubari, oslavy a pod… V podstate ide o to, že odloženych na beznom sporiacom ucte mame okolo 5 tis., co vsak nie je ani len dvojmesacna rezerva vzhladom na nase vydavky… okrem toho investujeme aj do fondov, tam tiez mame nejake peniaze, ale odtial by sme vyberat nechceli.. ja som za to, aby sme mali na ucte sumu tych 4-6 mesacnych vydavkov, a aby sme dovtedy davali menej do ETF a zili co najviac “skromne” - teda uplne minimalizovat restiky, kupu oblecenia, vylety, dovolenky a vsetko co vyslovene nepotrebujeme, kym nenasporime viac. Ze maximalna priorita je vybudovanie zeleznej rezervy a az potom vsetko ostatne. Manzel vravi, ze radsej nech odkladame po mensich ciastkach, ale aby sme si trosku dopriali. V poslednom obdobi to uz je naozaj o tom, ze mu vela napadov zatrhnem a vidim, ze ho to trapi.. ja sa vsak bez financnej zabezpeky citim uzkostlivo :( Co si myslite?
Treba mať väčšiu rezervu, môže prísť PN, strata zamestnania, hospodárska kríza.
@evka52 máte krásny príjem vždy sa dá ušetriť , veľa ludi musí vyžiť z menšieho príjmu však časom keď pôjdeš do prace tak možno ušetrite viacej
Autorka, neuveritelne mi hovoris z duse… riesim s partnerom presne rovnaku dilemu. Ja som na nervy z toho, ze ja potrebujem mat financnu rezervu na sporiacom ucte, nebudem si uzivat zivot, ked tam nebude, lebo nikdy nevies, co bude zajtra. My sme sa o tom rozpravali a nakoniec sme urobili kompromis, skresali sa vydaje na vecere mimo domu, to je uz len raz za cas, nove veci, oblecenie uz len tak nekupujeme.. zostalo nam fitko, to si „doprajeme”, a zvysok setrime. Podla mna to skus aj ty doma rozumnym rozhovorom a spolocnym kompromisom. Chapem aj tvojho muza, lebo je velmi tenka hranica medzi tvorbou rezervy na neocakavane vydavky a žgrlosenim = neuzivanim si zivota. Ale hovorim, nam pomohol kompromis. Aj si uzivame (sice menej, ale doprajeme si) a aj sa pomalinky tvori rezerva.
@evka52 pozri, ja hovorim, ze ked je cloveku dobre, mal by to brat ako cas na pripravu pred tym, nez sa stane nieco zle. Ak sa ti zle nestane nic, tak akurat skor docielis to, ze budes zabezpecena...
O dobre zamestnanie mozete prist ci uz zo zdravotnych dovodov alebo "ekonomickych" (proste firma skonci / bude prepustat / biznis nepojde)... Ja by som urcite nerozhadzoval, pokial by som mal velke vydavky. A tie mate aj bez rezervy relativne velke (teraz myslim tie, z ktorych asi neviete polavit ako hypo, najom, jedlo apod).
@evka52 mate dost vysoký prijem......treba šetriť ubrať z narokov
Mate dost vysoky prijem, ak zvladate minut tolko penazi bezne za mesiac, takze aj PN, podpora v nezamestnanosti a pod. by boli relativne vysoke.
Urcite mate k hypo aj primerane poistky, takze podla mna by ste v pripade extra problemu vyzili este par mesiacov aj z tej aktualne nasporenej sumy, aj z toho, co by ste dostali od statu prip. z poistky.
Ja by som si tiez spravila radsej rezervu aspon na tych 6 mesiacov, ale nie na ukor toho, ze si odopriem vsetko, len aby sme si rychlo spravili tu rezervu.
@evka52 životné poistenie máte, teda hlavne manžel? Ja osobne by som viac šetrila. Míňať 3000€ dvaja ľudia s bábätkom a mať našetrených iba 5000€ mi príde riadne malo našetrených. To nie je ani pomaly na dovolenku, keď si už chce manžel užívať
Určite rezervu.
Najdes tu ludi z oboch taborov. Ja som skrecok, moj muz zas zije na "cigana" a toto je jedina taka vaznejsia vec, na ktorej sa nezhodneme. Je to o povahe a ta sa meni tazko. Na mna vsak minate vela a mate male uspory.
Potrebujete väčšiu rezervu. Život sa dá užívať aj lacnejšie. Poplatky musíte platiť aj keby bol jeden z vás na PN, vyšlo by vám to viac ako dva mesiace?
Ja zas nepochopím to " užívanie života " . Však normálne , finančne gramotne žijem a tvorím rezervu . To nemá nič so žrglostvom . Ja som nesmierne ocenila že som tvorila úspory a nielen na 6 mesiacov , nakoľko zo dňa na deň som spadla zo životnej úrovne veľmi dobrej do mám čo robiť aby som poplatila a dala deťom čo do úst. Takže ja doporučujem tvoriť si čo najväšie úspory a zároveň normálne racionálne žiť.
@evka52 životné poistenie máte, teda hlavne manžel? Ja osobne by som viac šetrila. Míňať 3000€ dvaja ľudia s bábätkom a mať našetrených iba 5000€ mi príde riadne malo našetrených. To nie je ani pomaly na dovolenku, keď si už chce manžel užívať
@anonym_052499 oni nemaju iba 5000, čitaj pozorne. Maju este vo fondoch ale z toho nechcu vyberat, len neuviedla kolko.
@anonym_052499 oni nemaju iba 5000, čitaj pozorne. Maju este vo fondoch ale z toho nechcu vyberat, len neuviedla kolko.
@hellwant ja čítam dobre. Mám na mysli peniaze ľahko vyberateľné na užívanie alebo prežitie. Tie vo fondoch za také nepovažujem.
Autorka ( za predpokladu a to dufam, že tak je, že fondy su 100% akciove, keďže ste mladí) Najprv došetrite na plnu 2 mesačnu rezervu na účte - buď rozdeľte sumu alebo nedavaj do fondov, kym ju nebudete mať plnu. Potom tu sumu čo ide do fondov môžete rozdeliť na 2 časti, jedna do 100% akcioveho a druha na vybudovanie zvyšnych cca 4 mesiacov rezervy, ale konzervativme zainvestovanej, napr. 60% akcie a 40% dlhopisy. Zbytočne mať celu 6 mesačnu rezervu na učte. Ak totiž mate mesačne 3000 vydavky, ďalšie 4 mesiace po 2 mesačnej rezerve na účte je 12000 eur. Nech trošičku pracuju. Verzie 50:50 a 60:40 ani extrémne nekolíšu. Keď bude vybudovana ku tvojej spokojnosti, tak už davaj len do 100% akcioveho.
@hellwant ja čítam dobre. Mám na mysli peniaze ľahko vyberateľné na užívanie alebo prežitie. Tie vo fondoch za také nepovažujem.
@anonym_052499 pozor ak ma etf, tie predaš hneď a využiješ. Ak ma tie, tie su bez viazanosti. Neuviedla či ich ma, len uvadzam to na pravu mieru. Ak si to robia sami cez brokera, maju ich do cca 3 pracovnych dni ak napr. cez Finax, je to od 3 do 10 pracovnych dni. To nie su hrozne intervaly, ze ti spadne svet.
Napíšte si koľko máte príjmy, nutné výdavky, dobrovoľné výdavky, koľko vám zostane, akú chcete rezevu. A podľa toho si dohodnite primeraný rozpočet na "užívanie" na mesiac, tak aby vám dostatočne rýchlo rástla rezerva. Nemusíte predsa robiť ani jeden extrém. Kľudne si môžete stanoviť že miniete napr 200€ mesačne na užívanie si a zvyšok odložíte, ľahko si doratas koľko potrvá než bude rezerva taká vysoká akú chces pre svoj kľud a aj budeš mať lepší pocit že sa k tomu blížite. A ináč za rezervu kľudne rátaj aj fondy, samozrejme nie je dobré ich vyberať ale ak by si bola v takej núdzi že siahaš na rezervu tak nejaké zásady investovania budeš mať na háku. Navyše ak chces mať ako rezervu sumu okolo 15tis € tak takú čiastku už je dosť nerozumné držať len tak niekde na bežnom účte bez toho aby zarábala, aj keď je to rezerva.
Ďakujeme, že si nás oboznámila s tvojimi skromnými výdavkami. Moja rada znie, ušetriš viac, ak nebudeš synovi kupovať nové veci zakaždým, keď niekde pôjdete.
Ďakujem za odpovede, presne ako ste aj niektorí postrehli, máme nezhodu aj v tom, koľko peňazí držať na bežnom účte a koľko v investíciách. Ja som bola pôvodne dosť silno nastavená tak, že tú 5-6 mesačnú rezervu kľudne na bežnom účte, ale manžel vravel, že sa to podľa neha neoplatí, že dávať skôr a viac do fondov.. možno tá suma by bola naozaj veľká na to, aby bola len tak na účte, na druhej strane je fajn mať ten pocit, že je to “tá rezerva”. Budeme to prehodnocovať, ďakujem za názory ☺️
Ďakujem za odpovede, presne ako ste aj niektorí postrehli, máme nezhodu aj v tom, koľko peňazí držať na bežnom účte a koľko v investíciách. Ja som bola pôvodne dosť silno nastavená tak, že tú 5-6 mesačnú rezervu kľudne na bežnom účte, ale manžel vravel, že sa to podľa neha neoplatí, že dávať skôr a viac do fondov.. možno tá suma by bola naozaj veľká na to, aby bola len tak na účte, na druhej strane je fajn mať ten pocit, že je to “tá rezerva”. Budeme to prehodnocovať, ďakujem za názory ☺️
@evka52 na bežnom účte nie, keď už tak na sporiacom z ktorého vieš kedykoľvek vybrať, pozri napríklad https://www.fio.sk/bankove-sluzby/sporenie/spor...
@evka52 cca 20tis drzi na beznom ucte len financne negramotny clovek
@evka52 rezervu na sporiacom ucte alebo terminaku, ktory sa da bez pokuty zrusit (dostanes aspon vlozenu ciastku)... popripade rozlozit na viac terminakov s roznym casom exspiracie.
Na beznom ucte akoze uplne beznom by som to nerobil z 2 dovodov:
1, bezpecnost (pristup k uctu, odcudzenie karty apod)
2, 0 uroky (na tych terminakoch / sporiacich uctoch je aspon nieco
To, aka vysoka suma to je je silno individualne. Pre niekoho to je 5000, pre niekoho to je 15000 (zalezi, ako je spominana 6 mesacna rezerva vydavkov... kazdy ma iny cashflow)...
V kazdom pripade by som toto ja osobne do fondov nedaval. Tie peniaze maju byt naozaj k dispozicii, ked "shit hits the fan"... vtedy nebude cas nieco predavat, danit a co ja viem co este. Casto sa spomina nejake etfko xeon.de... ale stale... je tam mozno minimalne, ale predsa riziko... proste zeleznu rezervu by som drzal na "normalnom" ucte v banke.
@evka52 Nedržim peniaze na bežnom účte. Mám nastavený limit 5000, čo je navyše ide do investícií. Čast je pre prípad potreby k dispozícii hneď, cast nie.
Nie je to z mojej hlavy, v banke mám investičnú poradkyňu, ktorá má osloví, keď sa napr. dá investovať bez poplatku a pod. Je veľmi šikovná, včera som kontrolovala priemerný úrok, je to 23.8 %, som spokojná.
Skúste si to zariadiť podobne.
Taktiež máme hypo,veľa € sa tlačí ešte do domu,deti,žena na RD. Taktiež sme dali úspory do toho... Naštastie naše výdavký sú nižšie,ale nechceme sa vzdať štandardu - výlety,dovolneky,zábava,sprostosti. Či že šetrenie ide len deťom,keď bude žena makať,tak chceme budovať vankúš a investície. Zatial máme na 3 mes. a z rodiny nemajú problém požíčat,keby príde niečo...
Dokonca nám finančník poradil,že ak sa nechceme vzdať životnej úrovne pri RD,tak zobrať vyššiu hypo (1% urok) a preklenúť to obdobie,zo zvyšku sme nakoniec kúpili auto.
@evka52 vytvorit rezervu a to co najrychlejsie. Zijete si prudko nadstandardne. Ked sa tvojmu muzovi nieco nahodou stane, ste v prdeli... ak si chce chlap tolko uzivat, nech najde sposob ako priniest do rodiny mesacne dalsie prachy....
@evka52 myslím ze kompromis. Trochu okresat výdaje a aj si užívať života (tiež pri tom pozerať na ceny). Ja sa chystám tiež redukovať niektoré výdavky, aby som mala na iné. Lebo viem ze tých 200 e mesačne by som nemusela minút. A to nenakupujem haraburdy a jedlo vždy spotrebujeme. Možno pri vašich sumách by to bolo aj viac ako 200 e ...

@evka52 spraviť rezervu, keď pôjdeš pracovať potom si viac doprajete.