Ako zvládajú Rómovia starostlivosť o viac detí?
Vyskočilo mi na fb toto video:
https://www.facebook.com/share/v/1ABZ5rpRzn/
No tu mi napadá veľa otázok, okrem toho, že ako doteraz žili kým pochovali otca, ako doteraz jedli, kurili atď.
Hlavne mi vŕta v hlave, že rozum hovorí keď nemám peniaze nerobím deti. Mám deti len toľko, koľko viem uživiť. No oni idú naopak. Nepoznám žiadneho róma bližšie, tak či mi to nevie niekto racionálne vysvetliť, za 30 rokov mi to nikdy nevysvetlil. Nerozumiem, ako v tej jednej izbe ako su, dokazu urobit tolko deti. To maju sex pred detmi? Nejak hlava mi to neberie. 😳
Tak sexovať budú, a koľko im pán Boh dá deti, toľko ich budú mať. Materiálne zabezpečenie neriešia. No a nezvládajú samozrejme.
@anonym_autor teraz som sa bavila v CZ s jednou rómskou. Tu je extra dobre platené opatrovateľské. Takže matka sa vzdá dieťaťa, vychováva ho babka a majú peniaze. A takto dokolečka. Biznis 😬
Praveze v ich pripade deti = peniaze. Oni peniaze vnimaju inak ako vacsina. Dolezite je prezit, hoci v najnizsom standarde, a prave to im vsemozne davky na deti umoznuju. Pari sa to jedno cez druhe, nedavno som citala vyjadrenie cloveka z ich komunity, ze mnohi ani nevedia, co je incest a preco by sa mu mali vyhybat, vraj im to nikto nevysvetlil. Dokonca im nevadi ani to, ked rodia mladistve - dieta si osvoja rodicia a nase peniaze tecu na nieco, co nema ziadny prinos.
A starostlivost - vidis, ze sa to topi, konci pod vlakom a otec ani meno nevie, vie len teatralne revat do kamery.
vôbec nerozumiem - čo ti kto má vysvetľovať?? ak nepoznáš rómsku komunitu, tak to nikdy nepochopíš aj keby ti to niekto neviem ako vysvetľoval ...
@anonym_autor Ziju z pridavkov na deti. Ano, sex maju pred detmi. Starostivost? Si myslis, ze ich hlava boli, ze nedostavaju vitamin D? 😃
...čo je to zvládať?? Kde je hranica, toto ešte áno a toto ešte nie. Niekto si nevie predstaviť, aby dieťa sa delilo o izbu so súrodencom. Iní žili aj 7 či 9 v 3 a 4i byte. V čase mojho pradedka a prababky bolo normálne, že v 3i dome mali aj 12 detí... Ďalej poďme na abstraktnejšiu úroveň, je antikoncepcia zdravá? Dobrá? Vhodná pre každú ženu? A zas po tom o tom, čo nám diktuje táto doba a jej móda. :D
@anonym_autor sex je zábava chudobných, bohatí si radšej vypijú 😀
ale teraz vážne, sama píšeš, že "rozum mi hovorí..." a kľúčové slovo je rozum. V tejto komunite ten rozum úplne absentuje, takže tam máš odpoveď. A zámerne píšem o komunite (v osadách), nie o rómoch všeobecne, pretože stále je medzi nimi veľa aj takých, ktorí majú aj rozum, aj vzdelanie, prácu a slušný život.
Tak potom by malo byt v zakone ako v cine, že môže byť v rodine len x detí a nie 12. Prečo v čine sa to uzakonilo a inde nie?
Nezvladaju ale vobec ich to netrapi. Zajtrajsok neriesia, oni ziju pre dnesny den
lebo v číne bol režim, u nás demokracia ... ty si kto aby si určovala kto má mať koľko detí?
@anonym_autor sex je zábava chudobných, bohatí si radšej vypijú 😀
ale teraz vážne, sama píšeš, že "rozum mi hovorí..." a kľúčové slovo je rozum. V tejto komunite ten rozum úplne absentuje, takže tam máš odpoveď. A zámerne píšem o komunite (v osadách), nie o rómoch všeobecne, pretože stále je medzi nimi veľa aj takých, ktorí majú aj rozum, aj vzdelanie, prácu a slušný život.
@anonym_04f43e ja chápem ale proste mám toľko detí koľko viem uživiť nie? Veď potom majú tie drti rozne choroby atd lebo mama mala sex s bratom atď.
ja som sa na praxi v nemocnici rozprávala s rómskou mamičkou (bola po pôrode 8. dieťaťa) porodila predčasne a dieťa bolo v inkubátore ona sa pýtala hneď domov, že ju čaká doma 7 detí a musí sa o ne postarať, keď sa jej naša vyučujúca pýtala že či nechce antikoncepciu tak že muž nedovolí... nízke IQ, nízka vzdelanosť, nepoznajú svoje práva ani možnosti
a áno sexujú pred deťmi ako zvieratká poniektorí, však sú všetci v 1 izbe tak čo myslíš, deti sú pre nich zdroj peňazí, preto ich majú toľko koľko len môžu a verím tomu, že aj táto si nájde ďalšieho partnera a bude mať ďalších x detí
Z tvojich odpovedi a otazok je jasne, ze si echtovneho cigana nevidela ani z vrtulnika. Pre tvoje dobro, ani sa nad ich zivotom hlbsie nezamyslaj lebo ani v noci nezaspis.
na co je dobra tato diskusia? Rozputat vasne na zaklade nejakeho prispevku z FB?
Lebo tato diskusia nic nevyriesi a doteraz vzdy viedli k rozputavaniu vasni a nenavisti
Ty si sa teraz vyskytla na svete? Osadníci nemajú mentalitu na tvoje myšlienkové pochody, oni žijú život ako príde.
na co je dobra tato diskusia? Rozputat vasne na zaklade nejakeho prispevku z FB?
Lebo tato diskusia nic nevyriesi a doteraz vzdy viedli k rozputavaniu vasni a nenavisti
@sissik tak nech to admin @modrykonik zmaže, len to nedokážem pochopiť, tak odpusťte, že som sa nad tym zamyslela
ja som sa na praxi v nemocnici rozprávala s rómskou mamičkou (bola po pôrode 8. dieťaťa) porodila predčasne a dieťa bolo v inkubátore ona sa pýtala hneď domov, že ju čaká doma 7 detí a musí sa o ne postarať, keď sa jej naša vyučujúca pýtala že či nechce antikoncepciu tak že muž nedovolí... nízke IQ, nízka vzdelanosť, nepoznajú svoje práva ani možnosti
a áno sexujú pred deťmi ako zvieratká poniektorí, však sú všetci v 1 izbe tak čo myslíš, deti sú pre nich zdroj peňazí, preto ich majú toľko koľko len môžu a verím tomu, že aj táto si nájde ďalšieho partnera a bude mať ďalších x detí
@anonym_8c94de asi sa hanbila priznať, ale oni v prvom rade utekajú domov za chlapom, aby ich nepodviedol. Tak "jednoduchí" sú
@sissik tak nech to admin @modrykonik zmaže, len to nedokážem pochopiť, tak odpusťte, že som sa nad tym zamyslela
@anonym_autor A zamyslela si sa nad tym preco je najvacsia pirodnost deti v najchudobnejsich krainach? Preco boli u nas do ww2 10+ detne rodiny norma a zrazu nie.
Cim vacsia chudoba tym viac deti - nech stihnes rozhodit co najvacsiu siet do oceana zivota a dufas ze sa aspon jedno decko chyti - ako pupava. Lebo okrem deti nemas ziadnu sancu Je to prirodzena vec
To co predvadza "civilizovana" spolocnost je naopak uplny evolucny bizár
Nikdy som sa nad tým nejak hlbšie nezamyslela, proste stále ten moj racionálny mozog hovorí nemam peniaze - nemám deti, chápem, že v chudobe je najvačšia porodnost, ale proste je to nelogicke. 😀 Nechápte ma zle, ale určite viete čo myslím. Nejdem sa nad tým ďalej zamýšlať, lebo mám pocit, že to neviem pochopiť.
Vobec nepoznas ich mentalitu. Ony svoje telo nepoznaju, netusia, co je ovulacia, kedy sa da a neda otehotniet, na antikonc. peniaze nemaju a keby mali, nedaju si, muzi im nedovolia. Deti su pre ne zdroj prijmov, nestaraju sa o ne vobec. Sex maju pred detmi, je to prirodzena sucast zivota, tam uz male deti vidia v priamom prenose. Mlade dievcata du vedene k tomu hned otehotniet, aj s rodinnymi prislusnikmi. Deti potom idu do nahradnej starostlivosti starym rodicom- vsetci ziju na jednej adrese, maju z toho tiez prijmy, nahradne vyzivne.. tam, ak nebude povinna praca pre nich a deti do skolky, lepsie nebude. Sice povinna skolja uz je, akurat to nebude vymozitelne.
Nikdy som sa nad tým nejak hlbšie nezamyslela, proste stále ten moj racionálny mozog hovorí nemam peniaze - nemám deti, chápem, že v chudobe je najvačšia porodnost, ale proste je to nelogicke. 😀 Nechápte ma zle, ale určite viete čo myslím. Nejdem sa nad tým ďalej zamýšlať, lebo mám pocit, že to neviem pochopiť.
@anonym_autor Comu nerozumies? Potrebujes v zivote servis - starostlivost o zdravie, obstaranie potravin, pribytok, starostlivost o deti,odievanie starostlivost o starych atd
V majoritnej spolocnosti toto nahradza stat a preto majoritne zeny maju deti niekedy 0 vacsinou 1 mozno 2 (aby to jedno malo aj niekomu inemu liezt na nervy) a takmer nikdy 3
Ak si zo spolocnosti vylucovany tak potrebujes vlastny team okolo seba na ktory sa mozes spolahnut . A jediny sposob ako to vyriesit je obrovska rodina co si tieto ulohy podeli
@anonym_8c94de asi sa hanbila priznať, ale oni v prvom rade utekajú domov za chlapom, aby ich nepodviedol. Tak "jednoduchí" sú
@huxy Toto je pravda, ony utecu normalne 4-5 hodin po porode domov. Ze inak chlap pretiahne prvu, co mu pride pod ruku. 😁
@huxy Toto je pravda, ony utecu normalne 4-5 hodin po porode domov. Ze inak chlap pretiahne prvu, co mu pride pod ruku. 😁
@drahomirrra
Ako vieš ?
@anonym_04f43e ja chápem ale proste mám toľko detí koľko viem uživiť nie? Veď potom majú tie drti rozne choroby atd lebo mama mala sex s bratom atď.
@anonym_autor zopakujem: ROZUM je klucove slovo. Ak nechapes, tak nema zmysel vysvetlovat.
@anonym_autor rodičia sa nestarajú. Decko je buď s niekým iným alebo si pobehuje po uliciach.
@anonym_autor všetkých slušných Cigáňov, ktorých poznám, nemajú viac ako 3 deti. Väčšinou 2, nájdu sa aj takí, ktorí majú len jedno. Všetci neprispôsobiví majú veľa deti. Slušní chodia do práce, majú vysoké školy, min maturitu. Neprispôsobiví ledva dokončia povinnú školskú dochádzku. Takže názor si urob. A áno, píšem Cigáň, pretože ani my "biely" o sebe nepíšeme, že sme "gadžovia". Róm je po cigánsky, Cigáň je po slovensky. Takto mi to raz povedal jeden kolega, ktorý je tiež príslušník tohoto etnika. A aj Šakoziová tiež raz povedala, že oni sú Cigáni. 🙂
@drahomirrra Osobne sa mi stalo v porodnici, pani z vedlajsej izby takto usla a vsetky sestricky o tom klebetili 😁 aj mojej sesternici sa take stalo 😁
skus si precitat nejake knihy o mentalite romov napr. aj ciganka je velmi dobre spracovana kniha lepsie pochopis ako funguju a co je pre nich "normaln"

Oni z toho žijú väčšinou, že majú deti, aby mali prídavky od štátu za ne tiež. Koľkokrát vidím osudy Rómov, že matka zoberie z toho prídavku viac na seba ako na dieťa