Ako zvládnuť prácu a byť v pohode doma?
Niekedy rozmyslam silno o com je zivot vlastne ze ci stoji za to driet sa v praci, ked neostava energia na sukromie.
som slobodna matka. mam priatela.
zarobok cca 2200 v hrubom.
male mesto. VS vzdelanie.
nemam cas resp energiu na hobby, som v jednom kole, este aj doma premyslam nad pracou. neviem si nic uzit.
praca mi jemne ide na mozog - mam pocit ze to uplne nezvladam. ze ta praca nie je pre mna…
rozmyslam nad jednoduchsou pracou, kedze ten zarobok nie je aj tak az tak vysoky…ze by som mala lepsiu naladu doma, viac energie… len ci to neolutujem potom.
ze uskromnit sa radsej co sa tyka dovoleniek, a byt viac v klude.
prosim nepiste mi sem odpovede typu, ze : obaja robime v IT, zarobok 8 tisic v cistom…
to je pre mne ina liga, nedosiahnutelne…nezavidim, uzite si to.len nepochopim kedze to nemam.
ako to robite ostatne zeny?? ze zvladate domacnost, pracu, ste v pohode, a aj hobby mate??a este aj vyzerate zdravo a spokojne??
@sissy27
Autorka má partnera, dnes to vraj niektori ludia chapu ako manzela/rodinu, cize tiez su na vsetko dvaja.
@zmrzlinka2021 má priateľa, ale zároveň zdôrazňuje, že je slobodná matka. Teda predpokladám, že je to len niekto, s kým sa stretáva, sem tam zostane na noc, ale nezdieľajú financie ani starostlivosť o domácnosť a rodinu a nemôže mu povedať "počuj zlato, som vyhoretá z práce, idem robiť na polovičný úväzok za menej peňazí, staraj sa ty" . Ale tak to už ona vie ako to medzi sebou majú, ja vychádzam z toho, čo napísala.
@zmrzlinka2021 má priateľa, ale zároveň zdôrazňuje, že je slobodná matka. Teda predpokladám, že je to len niekto, s kým sa stretáva, sem tam zostane na noc, ale nezdieľajú financie ani starostlivosť o domácnosť a rodinu a nemôže mu povedať "počuj zlato, som vyhoretá z práce, idem robiť na polovičný úväzok za menej peňazí, staraj sa ty" . Ale tak to už ona vie ako to medzi sebou majú, ja vychádzam z toho, čo napísala.
@sissy27 Tak k tomu bližšie nepíše ako to majú, či vztah je len v zaciatkoch. Nechapem prečo píse síce slobodna matka, lebo to je nevydata zena. Zena bez otca dietata (opustil ju alebo ona jeho) je opustená matka alebo single rodic.
No som toho nazoru, ze jej priatel by mal prevziat zodpovednost aj za nu vrátane dietata. To je proste ortiel, ak si clovek vyberie partnera s dietatom.
@janka1224 no základ je, že ty máš manžela a teda niekoho, kto je spolu s tebou zodpovedný za účty, výchovu detí, chod domácnosti. Máte dva príjmy. Autorka má jeden príjem, žiadneho manžela. Ty si na dedine pri malom meste vieš vyberať prácu tak aby si bola aj s deťmi aj zarobila? Alebo si vďaka manželovmu príjmu môžeš dovoliť niečo s nižším zárobkom?
Fakt nevidíš rozdiely medzi vami dvoma? To je potom zbytočná debata.
@sissy27 ok mám iný názor ale nikoho preto neurážam a vôbec neviem prečo si začala debatu so mnou, ja som adresovala prvý príspevok autorke ty si sa začala do mňa navážať... Autorka nech si prečíta všetky príspevky a rozhodne čo si z toho zoberie.
@sissy27 ok mám iný názor ale nikoho preto neurážam a vôbec neviem prečo si začala debatu so mnou, ja som adresovala prvý príspevok autorke ty si sa začala do mňa navážať... Autorka nech si prečíta všetky príspevky a rozhodne čo si z toho zoberie.
@janka1224 prosím ťa, kde presne sa do teba navážam? Len som poukázala na to, že autorka nemá pri sebe manžela, ktorý sa postará o financie v domácnosti ako ty, aby si len tak mohla dovoliť pracovať za výrazne menej peňazí. Ak v tom vidíš "navážanie sa" tak ok 🙂
@sissy27 Tak k tomu bližšie nepíše ako to majú, či vztah je len v zaciatkoch. Nechapem prečo píse síce slobodna matka, lebo to je nevydata zena. Zena bez otca dietata (opustil ju alebo ona jeho) je opustená matka alebo single rodic.
No som toho nazoru, ze jej priatel by mal prevziat zodpovednost aj za nu vrátane dietata. To je proste ortiel, ak si clovek vyberie partnera s dietatom.
@zmrzlinka2021 jejda no, tak môžeme ešte slovíčkariť, či je len nevydatá alebo je proste na dieťa a domácnosť sama 😀 tvoj názor na to, čo by jej priateľ mal alebo nemal jej pomôže ako mŕvemu kabát... fakt je ten, že ako priateľ nemá voči nej absolútne žiadne zákonné povinnosti. Vyzerá to tak, že sa nechce naňho spoliehať a má záujem vyriešiť svoj problém sama. Ja zas dávam 👍 že sa snaží a nevešia sa niekomu na krk ako by to urobilo xy iných, pretože to je veľmi krátkozraké.
@janka1224 prosím ťa, kde presne sa do teba navážam? Len som poukázala na to, že autorka nemá pri sebe manžela, ktorý sa postará o financie v domácnosti ako ty, aby si len tak mohla dovoliť pracovať za výrazne menej peňazí. Ak v tom vidíš "navážanie sa" tak ok 🙂
@sissy27 dovidenia pani múdra 😀
@zmrzlinka2021 jejda no, tak môžeme ešte slovíčkariť, či je len nevydatá alebo je proste na dieťa a domácnosť sama 😀 tvoj názor na to, čo by jej priateľ mal alebo nemal jej pomôže ako mŕvemu kabát... fakt je ten, že ako priateľ nemá voči nej absolútne žiadne zákonné povinnosti. Vyzerá to tak, že sa nechce naňho spoliehať a má záujem vyriešiť svoj problém sama. Ja zas dávam 👍 že sa snaží a nevešia sa niekomu na krk ako by to urobilo xy iných, pretože to je veľmi krátkozraké.
@sissy27
Tak potom netreba priatela davat na uroven manzela, ako to je popularne...
Lebo ked pride pruser, zrazu je to "niekto od vedla".
Ja len toľko, že ani v IT nie sú platy v čistom 8000 😃😃 neviem ako si na to prišla, a ani v hrubom, osobná skúsenosť a aj zo širokého okolia.
@anonym_autor hmmm, más dobre platenú prácu, ale málo času pre seba? Skôr ako prácu, by som sa snažila zmeniť systém organizácie času. Prichádza doba, keď každé euro bude potrebné. Mnohé žienky tu na MK, by dali neviem čo za taký plat. Oddel prácu od svojho voľného času. Ja tiež často aj doma dvihnem firemny mobil, ale firma je naša s manželom, tak to je iné, no ak nestíham niečo vyriešiť, tak jednoducho poviem, že ozvite sa zajtra v priebehu dňa.
nechapem ako z tolko penazi dokazes vyzit.ja mam dva krat tolko, zijem sam a uz tyzden predkoncom mesiaca musim kupovat neznackove veci a namiesto hovadzieho iba bravcove ci kuracie, co ma uz totalne uraza. trebarz pred dvoma mesiacmi som bolna dovolenke a namiesto cabrioletu som musel ako blbec jazdit na obycajnom suvecku. ☹ obdivujemzeny ktore dokazu uzivit rodinu a vystaci im 2200 euro v hrubom.
@samo789 hej, hej, keď susedia kachličky, my brizolid 🫣🫣🫣🫣
@anonym_autor nemas cas a ani energiu a preto rozmyslas nad robotou aj doma, lebo zacinas byt vyhoreta z toho. A hlavne z roboty. Musis si sama v hlave nastavit to, ze si v robote od-do a akonahle sa za tebou zavru dvere roboty ty ju musis hned vypustit z hlavy. A nesnaz sa mat vsetko spravene hned a zaraz.V robote urob len to co od teba ocakavaju, robota naviac znamena zataz naviac a viac rozmyslania. Si platena len od-do, tak naco pracovat nad ramec. a doma detto. Napriklad ta podlaha sa nemusi zmyvat kazdy den.Vysavat kazdy den. Odloz si to o 1-2 dni. Nemusis mat tip-top vysperkovany barak jak z katalogu a kazdy den behat s handrou a hubkou a len co dojdes z roboty, hned zacat upratovat, varit a vecer len sa zrutis do postele. Toto je najkratsia cesta na vyhorenie a privodenie si zdravotnych problemov. Miesto toho sa nauc vylozit si nohy na gauc po robote a venuj sa nejakemu hobby. Ta podlaha sa na teba nebude hnevat ked ju umyjes iny den a ty si oddychnes. Ja robim na dve smeny po 8 hodin. Tyzden tak, tyzden tak. Vzdy po robote som hned doma upratovala. chcela som to mat upratane jak z katalogu. zacalo mi to liezt na mozog. povedala som si dost. Nebudem otrokom bytu. a tak ked dojdem z roboty, upracem nevyhnutne aby bol normalny poriadok a potom si vylozim nohy k telke a venujem sa svojmu hobby. Ak treba upratat poriadne, robim to len cez tyzden. Cez vikend nikdy neupratujem, teda okrem riadu. radsej niekde idem.Bud vylet, prechadzka a tak. ak sa mi nechce, tak sa venujem svojmu hobby. A v nedelu uz absolutne nic nerobim a nikam nechodim. Doobeda len obed uvarim, riad umyjem a vtedy veskera cinnost pre mna konci a venujem sa len svojim veciam. Najdi najskor v hlave rovnovahu..... Az potom zmen robotu ked to nepojde. Zacni najskor od seba
mna mozno ani nezaujalo to, kolko zarobis, okolo coho sa toci diskusia. ale skor mi chyba nejake blizsie info, preco si z roboty taka a preco nad nou premyslas? vztahy, vela prace, robis doma nadcasy, nebavi ta to ale "len", ze to nezvladas? skus popisat blizsie, ako fungujes po praci, resp co je pre teba to dolezite alebo prioritou v ramci casu, ked prides z prace. co by si chcela presne stihat a co robis, ked prides z prace.
Plat máš celkom slušný, čo by za taký plat dali ľudia čo zarabaju len 800 eur. Ak robíš od do na 8 hodín nevymyslala by som na tvojom mieste a ostala tam kde pracuješ. Ako byť v pohode doma, treba si lepšie zmenezovat čas doma aby bol čas na všetko aj na dieťa, na domácnosť, aj na oddych.
@anonym_autor plat máš fajn. Čo tak si zaplatiť upratovanie a babyvsiterku občas a vtedy si oddýchneš.
@anonym_autor Dakujem vsetkym za nazor. pre upresnenie. mam priatela ( z vyhodami) - skor som ho spominala pre to, ze ani toho si neviem moc uzit, mozno aj preto neviem posunut vztah dalej…. nie manzela nemam, neviem aky je to pocit ze moct sa opriet o chlapa a spolu financovat domacnost, bolo by to pekne. ano tych 500 e by mi chybalo. ano - neviem si zorganizovat cas. chyba mi hobby urcite. ano pani na upratovanie by bola super, aspon obcas. niekedy som tak vycerpana ze mam mikrospanky na toalete. ja som vdacna za ten plat, ale je naozaj zasluzeny - nepoznam zenu ktora by robila toto co ja, a uz vobec nie za tych okolnosti ake mam ja - male dieta, rodinna situacia atd… nemam nikoho v rodine kto by mi pomohol. ale ano dieta ma otca - musim ten css lepsie vyuzivat. a musim si dat pozor na vyhorenie. lebo to prestava byt sranda. cauteeew
mna mozno ani nezaujalo to, kolko zarobis, okolo coho sa toci diskusia. ale skor mi chyba nejake blizsie info, preco si z roboty taka a preco nad nou premyslas? vztahy, vela prace, robis doma nadcasy, nebavi ta to ale "len", ze to nezvladas? skus popisat blizsie, ako fungujes po praci, resp co je pre teba to dolezite alebo prioritou v ramci casu, ked prides z prace. co by si chcela presne stihat a co robis, ked prides z prace.
@gaborka28… bavi ma to, ale casto sa mi stane ze mam pocit ze uz na to nemam, ze tam nepatrim… , a som z toho vycerpana strasne - zmenila som dost specializaciu - odbor, som zase junior aj ked za pekny plat. pred tym som niekde mala “meno”, uz som vela veci vedela rychlo potiahnut , a teraz nemam tolko energie ako za mladi. praca vyzaduje strasne akcny pristup. po praci male dieta.
vela samovzdelavania sa.
ano, niekedy aj doma potiahnut. kazdy den dokazovat nieco niekomu. motivovat a tahat ostatnych.rozmyslat strasne kde co poviem, ako sa zachovam. ako vyriesim problem.
su to proste zasluzene prachy fakt. ale asi som aj moc prisna na seba.
nechapem ako z tolko penazi dokazes vyzit.ja mam dva krat tolko, zijem sam a uz tyzden predkoncom mesiaca musim kupovat neznackove veci a namiesto hovadzieho iba bravcove ci kuracie, co ma uz totalne uraza. trebarz pred dvoma mesiacmi som bolna dovolenke a namiesto cabrioletu som musel ako blbec jazdit na obycajnom suvecku. ☹ obdivujemzeny ktore dokazu uzivit rodinu a vystaci im 2200 euro v hrubom.
@samo789 😂😂a ja som musela na dovolenke jazdiť MHD...hrozne, fakt!
@samo789 no ty proste nie si financne gramotny ,aspoň ze zarobíš, neboj nejako sa pretlcies, alebo si nájdeš rozumnú ženu a aj na kabriolet na dovolenke raz bude 🙂
Zarobok mas skvely. Mam VS, pracujem ako odborny zanestnanec v skolstve /nie priamo v skole/, mam ledva 1400€ so vsetkymi moznymi priplatkami. Praca 8-16, s detmi,rodicmi, casto deti so specialnymi potrebami, hasim, kde treba. Domov pridem uplne vyflusnuta, este ucit sa s prvostupniarmi - dvaja, domacnost,hobby idu bokom. Niekedy nestiham ani veceru uvarit a som rada, ze im natriem aspon chlieb s pomazankou. Tuez som z toho zufala, co to mam za zivot,ked som stale unavena a nemam cas na nic. Esteze existuje vikend, aspon porobim doma, trochu oddychnem.
@anonym_f320d4 ktoremu vyrazu nerozumies? Autorka moze ist uplne normalne na PN, ked je vycerpana tak, ako popisuje, treba ist za lekarom. Neda sa na PN ist len tak, ale ona je na hranici burn outu.. problemom je nie len praca, ale cela ta situacia dokopi, proste je unavena zo vsetkeho tak, ze ju uz nic netesi..
@anjelicek26 suhlas🙂
@anonym_autor Ved mas super zarobok! Ale dakedy ten plat za to nestoji, ked ta praca nenaplna a nie je to len obdobie, ale dlhodoby stav. Ono pri detoch to moze byt zahul. Neviem, ci s priatelom aj byvate, ak ano, ci ti pomaha.
Rande s nim ti nepomaha? Aku formu relaxu mas rada? Skus si vyhradit aspon raz -dvakrat do tyzdna cas na seba - hodku-dve. Z toho platu podla mna zadnes, ak sa nedá inak, aj nejaku opatrovatelku zaplatit na tych par hodin mesacne.
No ja zarábam na svoj odbor relatívne málo. Ale robím v korporáte kde mám kooopec benefitov (od blbostí ako rôzne drobné firemné akcie, cez poistenia, zľavy na firemné produkty a kadečo iné), flexibilnú pracovnú dobu, 4 dni v týždni home office, 5x sick day za rok, 25 dní dovolenky aj keď mám nárok iba na 20 (dokopy teda o 10 dní voľna viac), skvelého pohodového šéfa, relatívne ľahkú prácu kde si sama riadim rozdelenie úloh aj kariérny rozvoj. Proste mám skvelú prácu, ktorá je až na pár drobností úplne super. A teda každá práca má niečo, čo sa nám nepáči, bez toho by to nešlo ale u nás je toho fakt minimálne. Proste pre mňa je práca taká “zábavka” popri veľkých osobných projektoch, absolútne sa môj život okolo nej netočí. No a rozmýšľala som viackrát či neprestúpim inde, zarobiť viac, takych 500€ viac by som vedela zarobiť podľa mňa okamžite “hocikde” vzhľadom na môj odbor. Ale muž zarába pekne, finančne vychadzame dobre a ten benefit pokoja a času navyše mi za to stojí - najprv som pri práci študovala, potom sme stavali veľmi rýchlo a aktívne dom, teraz som tehotná, všetko sú to pekné ale náročné osobné veci a som neuveriteľne rada, že práca mi ešte nepridáva ďalšie starosti, lebo toho mám aj tak dosť. Musel by mi niekto ponúknuť aspoň o 1000€ viac aby som okamžite povedala že prácu mením a že mi to za tie peniaze stojí. Takže ak finančne vychádzate dobre, za mňa je dôležité pracovať preto aby som mohla žiť a nie žiť preto aby som mohla pracovať a tým sa riadim. Prioritná je rodina, moje zdravie, nie pár stovák navyše ktoré aj tak rozflákam na blbiny. Ale takéto zmýšľanie si môžem dovoliť pre moju celkovú situáciu, to si musí každý zhodnotiť, v mnohých situáciách je aj 100€ mesačne navyše obrovský rozdiel.
@anonym_autor myslím si ze pracovať 5 dní v týždni za sebou je otrocenie, skus si vyberať viac volna ak môžeš, Pcka, PN, OCR, aby si bola spokojnejšia,...
@anonym_autor a máš niekoho kto sa ti postará o dieťa keby si išla niekam? Ak áno, skús to, choď niekam, do fitka,alebo niečo čo ťa baví a možno ťa to nakopne.
Ostatné ktoré máte deti a manželov (ktorí sú tiež rodičmi tých detí) a "nevládzete" po práci ísť na trening, sú to len výhovorky 🙂 nech máte akokoľvek náročnú prácu 🙂
@anjelicek26 Na vyčerpanie jej lekár PN nedá. Každý si má zariadiť čas na oddych.
@anonym_968b54 nie raz som bola na PN kvoli vyčerpaniu a vyhoreniu. Je to psychická diagnóza, s ktorou sa dá byť PN aj dlhšiu dobu.
Ja mam 900 v hrubom. Cestujem dokopy denne 1,5 hodiny. Vstavam 4:45. Domov chodim po 16. Deti si nemozem zaniest do skolky ani vyzdvihnut.Tak sa zamysli ci by si menila.
Ja mam 900 v hrubom. Cestujem dokopy denne 1,5 hodiny. Vstavam 4:45. Domov chodim po 16. Deti si nemozem zaniest do skolky ani vyzdvihnut.Tak sa zamysli ci by si menila.
@podbel2512 presne tak... A je tu aj pár nickov co su 5 krat v roku na dovolenke, byvaju v pomaly v palácoch a píšu ake su vyhorene chuderky, lebo nesu deti na krúžky a musia variť...A robia z domu, lebo ich manzel ma firmu, len nevieme co z domu robia😅🤣😂 tam by som ich dala ku sukromnikovi za 900 eur, potom by videli co je práca..
@podbel2512 a toto je realita mnohych zien,plat ani 800eur v cistom a musia vyzit.Neviem ako caruju z tych platov,ked aj manzel ma taku 1000cku,hypoteku na krku,k tomu 2 deti,ale klobuk dole pred takymi ludmi.A bude horsie,horsie.Neviem si predstavit ako mnohe si budu opasok utahovat,ked uz fakt nebudu mat z coho.Co nezaplatia,alebo tyzden budu o hlade bez nakupov jedla??Fakt hrozna doba,toto.

@janka1224 no základ je, že ty máš manžela a teda niekoho, kto je spolu s tebou zodpovedný za účty, výchovu detí, chod domácnosti. Máte dva príjmy. Autorka má jeden príjem, žiadneho manžela. Ty si na dedine pri malom meste vieš vyberať prácu tak aby si bola aj s deťmi aj zarobila? Alebo si vďaka manželovmu príjmu môžeš dovoliť niečo s nižším zárobkom?
Fakt nevidíš rozdiely medzi vami dvoma? To je potom zbytočná debata.
@sissy27
Autorka má partnera, dnes to vraj niektori ludia chapu ako manzela/rodinu, cize tiez su na vsetko dvaja.