icon

Ako zvládnuť smútok a vyčerpanie vo vypätých situáciách?

Včera o 13:09

Ahojte, hladam podporu v momentalnom tazkom obdobi. Deje sa ni viac veci narsz a ja neviem co robit.
Zomiera mi babka na alzheimera. Je v poslednom stadiu, uz neje. Denne na nu myslim a placem. Viem, ze zivot je taky. No je to moja milovana jedina babka, ktora ma vzdy podporovala a je mi z toho strasne. Mam dve male deti, rocne a stvorrocne a denne zijeme riadny chaos. Velmi zle spime a s manzelom sa rano nebudime - iba prechadzame z nocnej sichty do dennej. Vecny hluk, po celej obyvacke kolajnice, auticka, drahy, kocky. Bezny rodicovsky chaoticky zivot no bez akekolvek pomoci. Ak si pamatate, pisala som tu nedavno o tom ako mama strazila nase deti, ktore sa sama ponukla strazit a nedala to ani na hodinu. Nie je zvyknuta na chlapcov, ale je zvyknuta strazit bratove dve dcery, ktore su rady skusaju suknicky, maluju omalovanky, cesu vlasky a hraju sa s babikami. Oproti tej divocine pri chlapcoch je to taka prechadzka rajom. S mamou sme si to po tyzdni vysvetlili a uznala, ze to nezvladla, ze neodhladla svoje sily a ze reagovala neadekvatne.
Pred par dnami mali prist po polroku nezaujmu svokrovci. Dohodli sme sa na case a opat prisli hodinu a pol neskor, ked uz samozrejme deti zaspali na obedny spanok. Obaja s manzelom sme boli nahnevani a tak sme sa rozhodli, ze ich slusne otocime na pate. Ked som svokre povedala ze meskaju ze to uz proste nejde lebo by zobudili deti, tak na mna arogantne vybehla. Kricala, vynadala mi a hodila do mna darceky pre deti so slovami na, zadus sa.
Vratila som sa do bytu totalne rozklepana, vystrasena, ledva som dokazala odomknut tak sa mi triasli ruky. Ona ako sialena sa na mna vyrutila.
Manzel za nimi dole vybehol, povedal im svoje.
Rozhodli sme sa po tomto soku, ze ich odstrihneme od nas a uz tu nie su vitani. Jedine ak by boli schopni pochopit co roky robili, ze ma roky nerespektovali, a ospravedlnili by sa a zmenili. No k tomu nikdy nedojde.
Mali sme dlhe roky partiu - pariky. Po case sa nam vsetkym narodili deticky. No kym my sme sa chceli nadalej stretavat, tak dva pary sa uplne odstrihli. Ja viem, moze to byt len docasne a raz sa to vrati spat. No citime uplne samotu. Nemame kamosov, kazdy v okoli ma len dievcatka a iny rezim a tak sa nemame s kym stretavat. Aj ked nas syn sa zahra aj s dievcatkami a berie ohlad na mensie deticky, kedze ma maleho surodenca. Nejako prirodzene sa prerusili kontakty.

Minule mi sestra vycitala, ze nechodim k nej na navstevy pozriet jej dcerku - moje krsniatko. Ked som sa jej snazila vysvetlit, ze je pre mna narocne vychystat nasich chlapcov, ktori su vecbe v pohybe, odsoferovat k nej s mladsim placucim v sedacke, zvladnut so bez ujmy na zdravi a psychike - udrzat ich v klude, co je narocne, ze kym ona ma jedno tak my mame dve deti.. tak sa mi vysmiala ze no waau dve deti. Ona co mi volala od narodenia malinkej, pri kazdom probleme kedze potrebovala pomoc a podporu. A ja som jej tu podporu rada dala. Ked mal nas mladsi tri mesiace tak som rano zbalila obe deti a letela k nej s nimi, lebo sa mi rozplakala do telefonu, kvoli problemu s kojenim.
Nam ked sa narodil mladsi tak sme museli byt dva tyzdne v nemocnici, kvoli anemii. Vtedy za mnou nik neprisiel. Iba pisali ze nas myslia. A nikomu som nic nevycitala.

Ako dalej. Ako zvladnut vsetok ten smutok, vycerpanie? Manzel tu je pre mna, podporujeme sa navzajom. No citim ze takto vela som na pleciach este nikdy nemala nalozene.

Dakujem a prepacte, ak vas to vycerpalo.

Strana
z3
fajnova
Včera o 18:52
@anonym_autor

@beata_k
Vam vsetkym totalne sibe????????

Odstrihli sme svokrovcvov lebo nas styri roky absolutne nerespektuju.
Miesaju sa nam do veci.
Nie su zodpovedni.
Vezmu syna len pred dom a zrazu svokor ko synom je vo vedlajsej dedine, nikomu nic nepovie. Manzel mu vola niekolkokrat nech okamzite pridu naspat a on ignoruje az manzel sadne do auta a ide po syna!!!!!!

To vam pride ok???
Ze svokru poprosim aby podopierala malemu mesacnemu synovi hlavicku a ona mi ho s nervami hodi do ruk ze ona vie ako sa dezia deti lebo vychovala styri?

Ze sa dohodneme aby prisli vcas, oni produ o hodinu a pol SKOR kym my sme na nakupe a su urazeni a otocia sa prec ze sme neboli doma. A potom nas ohovaraju v celej rodine ze oni chudaci prisli a my sme tu neboli. Ale B nepovedia. To je ok???

Ze sa nahodne stretneme v meste a svokra vezme syna ako este babatko na ruky a zrazu s nim zmizne a ja ich hladam medzi davom a ona vysmiata s malym na kolotoci?? Bez jedine slova. To je ok?

Ze si myslela ze sa tu moze kedykolvek neohlasene zjavit a ked aom ju poprosila aby nechodila neohlasene tak sa urazila. To je ok? Mate rady neohlasene navstevy? Ja nie, ani nikto z mojho okolia.

Ze u nas sa pohadali s ich dalsimi detmi v den ked sme im oznamili prve tehotenstvo a svokor tu trieskal do stola, spravil tu divadlo a potom odisiel, to je ok????

Ze mi svokra nadavala, to je ok?
Ze mi s nervami zuriva trhala klucku z ruky a chcela vojst dnu to je ok?

Hraju sa na obete a pritom nikdy nic nerespektovali. Chcu si robit po svojom a ked sa nam to nepaci, zrazia sa.
Pol roka nevideli deti lebo nemaju zaujem. Razia cestu, ze ak nie je po ich, nebude nijako.

Ze sme sa k nim trepali pred dvoma rokmi 25ho na ich pozvanie a ked sme doši, tak mali inu navstevu a boli s nimi este hodinu zavreri v obyvacke kym my sme ako sprosti slusne sedeli v kuchyni a cakali ako na prijatie v palaci, to je ok?

Pretoto sme ich odstrihli. Manzelovi sa naublizovali viac nez dost a xkrat sa za nich musel hanbit.
Vzdy im boli prednejsie ine veci nez my a nase deti.
Za vsetko sa urazali a ublizovali.

To na margo svokrovcov.
A nie, nehram sa na to, ze som viac lebo mam dve deti. Nikde som nic take nenapisala. Pisala som, ze sestra sa mi vysmiala.

Ste dokonale vsetky. Uzasne mamicky, uzasne nevesty, nikdy sa nestazujete a vase deti su ako z katalogu, krasne, tichucke, dokonale vychovane. A vy kludne, vyspate.

Ja sa nebojim priznat si sama pred sebou ze som vycerpana, ze nam dve male zive tornada davaju zabrat, ze nic s manzelom nespime a sme z toho unaveni. Kojim, mladsiemu idu zuby. Som citliva a prezivam veci inak ako vy, stroje alebo co to ste.
Potlapkajte sa po pleciach, ste uzasne bytosti. Hodnltite cloveka z jedneho prispevku kde som chcela iba podporu.
Zelam vam vsetkym, aby ste zazili to iste co ste tu nalozili mne ak sa budete citit len trosku negativne… lebo som si dovolila byt smutna, ze mi zomiera babka a ze nemam normalnu rodinu z manzelovej strany.

@anonym_autor stále nevidím dôvod na sebaľútost a napísanie príspevku s názvom "príliš veľa bolesti". Ja tam stále žiadnu bolesť nevidím. Prečítaj si príspevok od kočky nad tebou a uvedom si, čo budeš robiť, keď raz pridu naozajstné problémy.
Mimochodom, rada by som si vypočula druhú stranu.. myslím, že by sme oči pučili...

lala123
Včera o 19:09
@fajnova

@anonym_autor stále nevidím dôvod na sebaľútost a napísanie príspevku s názvom "príliš veľa bolesti". Ja tam stále žiadnu bolesť nevidím. Prečítaj si príspevok od kočky nad tebou a uvedom si, čo budeš robiť, keď raz pridu naozajstné problémy.
Mimochodom, rada by som si vypočula druhú stranu.. myslím, že by sme oči pučili...

@fajnova ale vieš čo prečítala som si diskusiu celu....ty mas rada veci pod kontrolu a podľa seba tak ako je to podľa teba spravne. Len ta niekedy napadlo že to tak nemusí byt( odstrihnúť svokrovcov lebo sú nezodpovední....lebo dieťa zoberú von a ty im ešte určuje kde môžu ísť????? To fakt? Dievča prehodnot trocha svoje správanie .... a dakuj bohu za submisivneho manzela ...keby taký nebol, nadavas tu aj nanho

pralinka25
Včera o 19:33

prepac ale za mna si drama queen.
nic tak dramaticke nevidim a ani extremne bolestive az na tu babku, hoci to tiez tak nejak patri k zivotu. vsetci sme uz o niekoho prisli. vzdy je to luto, zamrzi zaboli ale ma svoj vek a diagnozy. nie je to mlady stastny zdravy clovek.
svokrovci nechodia nie preto ze by nemali zaujem ale preto ze s vami sa tazko vychadza. to ze svokor zobral maleho k vodopadu? no a? ved je to dospely svojpravny clovek co vychoval aj tvojho muza. kedze ma svokra 4 deti asi vazne vie ako drzat babo. neviem, ale podla popisu skratka prilis hrotis situacie. prezivas ich prislis.
kazis si vztahy a komplikujes zivot. ludia ti skratka nechcu pomahat, ani ja by som nechcela lebo si komplikovany problemovy typ ktoremu sa nikto nicim nezavdaci.
P.S. mam tri deti a uzila som si uz kadeco.
tvoj zivot je uplne bezny zivot rodica. nic extra dramaticke. kedze pracujem vo sfere akej pracujem o dramach v zivotoch ludi by som vedela hovorit cele hodiny. ty si dramy vytvaras sama. deti sa ucia pozorovanim. bude este horsie.

abbey1
Včera o 19:35

Garantujem ti, že každá jedna z nás by tu mohla napísať desať strán takýchto zážitkov s rodinou
Ver, že nikto nemá život ako na ružovom obláčiku.
To je proste život, ľudské príbehy, povahy. Nič výnimočné, nič tragické. Obyčajný život. Tak si z neho nerob drámu, ale užívaj si ho.

anonym_38b616
Včera o 19:39

Autorka, aj ja mám rada veci pod kontrolou, ale to neznamená, že budem mať pod kontrolou aj správanie rodinných príslušníkov. Nebudú tvoji svokrovci vo veku 65+ tancovať, ako ty pískaš. Ak toto nedokážeš pochopiť, veľa to o tebe vypovedá. Po ďalšie, to len ty máš patent na výchovu? Dobre ti svokra povedala, že ona vychovala 4 deti (do dospelosti) a ty si matkou 4 roky. Napíšem obligátne, že zlá svokra ti vychovala dobrého manžela. Ale, žiaľ, veľmi ovplyvniteľného. Lebo vyhodiť rodičov kvôli meškaniu na navštevu je raritné.

michaelam2
Včera o 19:42

Zase tu srsi empatia z kazdeho komentara. Boze zeny ako keby ste vy nikdy neboli unavene, smutne, mozno viac citlive ako by ste mali byt…ako keby vas nikdy nikto nenahneval, nikdy ste nespravili chybu alebo reagovali inak ako by ste mali….

Autorka, chapem, mas dve male deti, si unavena, do toho problemy s rodinou. Ja mam jedno malicke dieta, ktore nespi a mam fakt dost. Ty mas dve a napriek vsetkemu to zvladas. Takze nie ja ti tu nebudem nakladat, ja ti len poviem ze ber to tak, ze mas super manzela, dve zdrave deti, tes sa z toho, ked ti je smutno tak si poplac a skus neriesit ostatnych, nezmenis ich. Uvidis bude lepsie, drzim palce.

pralinka25
Včera o 20:05
@michaelam2

Zase tu srsi empatia z kazdeho komentara. Boze zeny ako keby ste vy nikdy neboli unavene, smutne, mozno viac citlive ako by ste mali byt…ako keby vas nikdy nikto nenahneval, nikdy ste nespravili chybu alebo reagovali inak ako by ste mali….

Autorka, chapem, mas dve male deti, si unavena, do toho problemy s rodinou. Ja mam jedno malicke dieta, ktore nespi a mam fakt dost. Ty mas dve a napriek vsetkemu to zvladas. Takze nie ja ti tu nebudem nakladat, ja ti len poviem ze ber to tak, ze mas super manzela, dve zdrave deti, tes sa z toho, ked ti je smutno tak si poplac a skus neriesit ostatnych, nezmenis ich. Uvidis bude lepsie, drzim palce.

@michaelam2 lenze keby trosku povolila, bola ustretovejsia mala by asi aj viac pomoci. je to zacarovany kruh. svojim spravanim odhana ludi a to jej tu chceli vysvetlit a nie jej nakladat. vies tiez nemam len idealnych ludi okolo seba ale kto idealny je? tiez som si musela miion krat kusnut do jazyka. ona je podla popisu skratka nastavena na neustaly boj a kontrolu. fajn. moze byt len ono sa to otaca proti nej a potom je samozrejme vycerpana a unavena. vsetky sme si presli stavmi unavy a vycerpanosti. lenze ona sa takto odizoluje. ludia maju svoje chyby ale tie co popisovala nie su tak dramaticke aby sa od nich odtrhla. potom proste zostane sama. a ano bude viac vycerpana.

neviem_123
Včera o 20:39

Bohuzial, tu sa podpory nedockas, uplne chapem ze sa potrebujes postazovat, proste kazdy ma toho obcas velaa potrebuje sa vyliat z toho, to ale neznamena utvrdzovanie sa v tom. Ja ti rozumiem minimalne v tej samote a je to teda pekne psycho🫣 neviem odkial si ale ak chces kludne napis, tiez mame chalana😵‍💫😀

Strana
z3