Ani po roku som sa nevyrovnala so smrťou matky
Je to uz vyše roka čo odišla..príliš skoro. Najhoršie na tom je, že ak by šla k lekárovi ešte by tu bola. Mala problémy o ktorých sme nevedeli, neviem či sa bála alebo hanbila alebo si myslela ze to prejde? Nedokážem pochopiť jej konanie o to horšie sa mi s tým vyrovnáva. Viem že už nič na tom nezmením, len sa ma tie myšlienky stále sužujú. Keby sa aspoň mne priznala..povzbudila by som ju, objednala k lekárovi, spravila všetko preto aby žila :(
A myslis, ze o tom vedela a naschval nesla k lekarovi? Viem, ze to je tazke ale pokus sa jej odpustit a potom sa aj lahsie zmieris s jej odchodom
@nika2406 prezivame to iste, kebyze chodi k lekarom, tu je, presne pred rokom umrel a nezmierila som sa s tym kazda chvila nan spominam :(
@ericka204 kopec ludi sa bud tak strasne boji alebo si mysli ze to len prejde. aj z nasej obcas bolesti bola rakovina co za 3 mesiace zobrala cloveka. ziadne preventivky nic. a svokrovci slopu jak duhy, a uzivaju si krasne dochodok a tiez nechodia riadne k doktorom. ja vlastne neviem kde je pravda.
Mne mamka zomrela v roku 2023, dodnes mam vycitky svedomia, ze sme nesli ku lekarovi skor, ze som ju napriek tomu, ze nechcela, ze sa branila, nenasadila do auta a nezaviezla proti jej voli. Chyba mi, ako by to bolo pred tyzdnom.. kazdy den. Nezmierila som sa s jej smrtou. Ocino mi zomrel o rok na to., minuly rok. Tazke to bolo. Pred par mesiacmi mi zomrel najlepsi kamarat. Dnes rano kratko po piatej, mi zomrela teta. Pred rokmi moj partner. Ja uz neviem.. co sa to deje...
Mne mamka zomrela v roku 2023, dodnes mam vycitky svedomia, ze sme nesli ku lekarovi skor, ze som ju napriek tomu, ze nechcela, ze sa branila, nenasadila do auta a nezaviezla proti jej voli. Chyba mi, ako by to bolo pred tyzdnom.. kazdy den. Nezmierila som sa s jej smrtou. Ocino mi zomrel o rok na to., minuly rok. Tazke to bolo. Pred par mesiacmi mi zomrel najlepsi kamarat. Dnes rano kratko po piatej, mi zomrela teta. Pred rokmi moj partner. Ja uz neviem.. co sa to deje...
@anonym_8aa1d2

@anonym_8aa1d2 viaceri zijeme s vycitkami, toboz ked ti umrie pred ocami mlady clovek co si jednoduchol myslel ze je moc mlady na to aby tazko ochorel , neviem nrmalne zit, neviem sa vratit spat do zivota, tesit sa. jedinu radost mi robi dieta
@nika2406 prezivame to iste, kebyze chodi k lekarom, tu je, presne pred rokom umrel a nezmierila som sa s tym kazda chvila nan spominam :(
@ericka204 kopec ludi sa bud tak strasne boji alebo si mysli ze to len prejde. aj z nasej obcas bolesti bola rakovina co za 3 mesiace zobrala cloveka. ziadne preventivky nic. a svokrovci slopu jak duhy, a uzivaju si krasne dochodok a tiez nechodia riadne k doktorom. ja vlastne neviem kde je pravda.
@anonym_c9168a ano, to mas pravdu, ze niekedy sa clovek boji pravdy tak radsej ostane doma a veri, ze to prejde. Aj my sme mali taky pripad v rodine a potom do dvoch rokov krsna mama zomrela. Ale taky je zivot
@nika2406 Bohuzial, niekedy je to aj tak, ze starsi clovek uz netuzi zit za kazdu cenu. Napriklad ma aj podozrenie, ze by mohlo ist o rakovinu, ale nema uz az taku motivaciu podstupovat narocnu a vycerpavajucu liecbu s neistym vysledkom, ako ked je mlady a ma zivot pred sebou alebo trebars male deti. Poznam take pripady z okolia.
@anonym_c9168a ano, to mas pravdu, ze niekedy sa clovek boji pravdy tak radsej ostane doma a veri, ze to prejde. Aj my sme mali taky pripad v rodine a potom do dvoch rokov krsna mama zomrela. Ale taky je zivot
@ericka204 ale nie mlady ludia !
@nika2406 Bohuzial, niekedy je to aj tak, ze starsi clovek uz netuzi zit za kazdu cenu. Napriklad ma aj podozrenie, ze by mohlo ist o rakovinu, ale nema uz az taku motivaciu podstupovat narocnu a vycerpavajucu liecbu s neistym vysledkom, ako ked je mlady a ma zivot pred sebou alebo trebars male deti. Poznam take pripady z okolia.
@marianarem a taky sa tu drzia. poznam,. a radsej slopu sak na daco umriet musia !
Lenže často sa zabúda na 1 dôležitú vec: človek má právo rozhodnúť o svojim živote a smrti. Nechce liečbu, lebo vie že je náročná s neistým výsledkom
Vôbec nemusí platili, že keby šla k lekárovi bola by ešte tu. A preto sa mnohí rozhodnú len pre paliativnu starostlivosť a liečbu ako takú odmietnu
Treba to rešpektovať
@nika2406 moja mama ma ešte len 60 ale pri podozrení na rakovinu povedala že sa liečiť nepôjde, že chce len potichu a sama zomrieť doma 🙈
Svokor zomrel nečakane tento rok vo februari. Žijeme v jednom dome a stále mam vyčitky, že sme ho nemali počuvať a volať sanitku.
Už ked sme volali, už ho v ten večer oživovali a zlyhal mu celý obeh do 2týždnov. Zomrel na "blbu" chrípku...
Liečba nie je zaruka. Feldekova zomrela ze vraj na nasledky liecby rakoviny, z ktorej sa vyliecila. Nas sused je na tom zle, ze vraj bral liecbu na rakovinu, ktora sa nakoniec nepotvrdila. Z nej je doriadeny. Dalsi sa z rakoviny vyliecil, dostal najlepsiu a najsetrnejsiu liecbu, pribuzny na vysokom poste v nemocnivi mu pomohol. Vznikli mu pri tom nejake komplikacie, aj s trvalymi nasledkami, ale zije s tym skoro plnohodnotny zivot. Je to pripad od pripadu.
Vela sil, dievcata 🍀
@nika2406 to bola jej slobodna volba neliecit sa. Ty si nemas co vycitat. Mne trvalo 2 roky sa spamatat zo smrti rodica. Daj si este cas.
Možno by jej nepomohli. A nasilu by si ju k doktorovi ani nedostala. Možno by sa ti to podarilo a lieky by nebrala. Poznám babu ktorej vyliečili rakovinu a s chemoterapie má zatiaľ nezhubný nádor na oblicke. Poznám aj prípady keď po chemoterapii nastúpila silná demencia. Niekedy sa nedá nič robiť len prijať rozhodnutie toho človeka. Nepoznáme jeho myslenie a len musíme rešpektovať že to mal takto a tiež to neznamená že ty si zlyhala.
Dievčatá nemôžte si toto vyčítať! Ja poznám opačný pripad - známa tiež nechcela o lekárovi ani počuť, ale dotlačili ju (sme ju...?)
Viete aké je to pomalé bolestivé umieranie? Celý proces sa len spomalil. Chemoterapie ju pomaly zozieraju za živa. Ťahá sa to už druhý rok. Naozaj ťažko povedať co je horšie, ale musíte si povedať, že tak to malo byt.
A zas my tu ešte koľko budeme? 10-20-40 rokov? Bože, ved to je taky krátky okamih, že ani sa nenazdali a ochvilu sa hore stretneme všetci.
Možno by ste mali väčšie výčitky ak by ste videli ako sa trápi a liečba nezaberá.
Ale niektore rakoviny su dobre liecitelne, kedy staci len operacia bez potreby chemo a clove moze zit dalsich xy rokov. Bohuzial mam tiez podobnu skusenost :(
Lenže často sa zabúda na 1 dôležitú vec: človek má právo rozhodnúť o svojim živote a smrti. Nechce liečbu, lebo vie že je náročná s neistým výsledkom
Vôbec nemusí platili, že keby šla k lekárovi bola by ešte tu. A preto sa mnohí rozhodnú len pre paliativnu starostlivosť a liečbu ako takú odmietnu
Treba to rešpektovať
@anonym_e86ebf ano kazdy je zodpovedny sam za seba. Ale vela ludi svoje zdravie zanedba a tym aj nadej na uspenu liecbu. A bohuzial je to prave pozostala rodina ktora s nasledkami musi zit
@nika2406 ja viem presne ako sa cítiš, zažili sme niečo veľmi podobne- môj otec zomrel pred 2 rokmi a ešte stále som sa s tým nevyrovnala, o to viac mi je to ľúto, že mal veľmi pekný vzťah aj s vnúčatami- a som prekvapená, že aj napriek tomu, že ked zomrel mladšia mala len 4 roky ako veľa zážitkov s ním si stále pameta a ako často ho spomína.
@anonym_e86ebf ano kazdy je zodpovedny sam za seba. Ale vela ludi svoje zdravie zanedba a tym aj nadej na uspenu liecbu. A bohuzial je to prave pozostala rodina ktora s nasledkami musi zit
@laura2710 pozostalá rodina musí rešpektovať rozhodnutie zosnulého, nič viac
Žiť s následkami musí v prípade že zosnulý bol zavraždený, zomrel pri autohavárii, nejakom pracovnom úraze či inom úraze
Ak sa však rozhodol že nechce podstúpiť liečbu, treba to rešpektovať
Nikto nemá prqco tomu druhému nariaďovať liečbu
mam to podobne, akurat ze mamina zomrela na rakovinu, verili sme do poslednej chvile aj ked prognozy neboli dobre, proste ked ti takto ochorie pre teba najblizsi clovek na zemi, tazko sa s tym zmieruje, akceptuje, clovek to akoby popieralze sa to fakt deje... aj ked vidis ako ti pred ocami chradne, aj tak si stale hovoris ved sa nejaky zazrak musi udiat... a potom pride realita, zazraky sa nedeju bohuzial, vyse 1,5r ju tu nemame, vsetkym sa zmenil zivot k horsiemu, rodina sa nam rozpadla, vnucata prisli o skutocne milujucu staru mamu, ostali sme na vsetko sami, s tymto sa tazko zmieruje.... terapeut mi odporucal rozlucit sa s nou, aby som sa mohla posunut dalej ale ja vobec netusim ako sa to da
mam to podobne, akurat ze mamina zomrela na rakovinu, verili sme do poslednej chvile aj ked prognozy neboli dobre, proste ked ti takto ochorie pre teba najblizsi clovek na zemi, tazko sa s tym zmieruje, akceptuje, clovek to akoby popieralze sa to fakt deje... aj ked vidis ako ti pred ocami chradne, aj tak si stale hovoris ved sa nejaky zazrak musi udiat... a potom pride realita, zazraky sa nedeju bohuzial, vyse 1,5r ju tu nemame, vsetkym sa zmenil zivot k horsiemu, rodina sa nam rozpadla, vnucata prisli o skutocne milujucu staru mamu, ostali sme na vsetko sami, s tymto sa tazko zmieruje.... terapeut mi odporucal rozlucit sa s nou, aby som sa mohla posunut dalej ale ja vobec netusim ako sa to da
@anonym_f6def7 vsetko asi chce len cas. :(((((((((((((((
@nika2406 Ten osud je niekedy nezvratný.Znie to hrozivo, ale vždy je všetko ako má byť a nijak inak. Len my to rak nevnímame. Mamičky mi je veľmi ľúto ,ja viem ako to bolí a akú cítite krivdu,možno aj tak trochu hnev..Môj ico urobil to isté. Odmietal sa liečiť, nerešpektoval lekárov a zomrel mladý ..a nechal mladú ženu s dvomi deťmi samú.
Neviem ako to je v čom to,ale veľa z nas na zdravie istým spôsobom kašle,teda odkladá lekárov na neskôr..sama som taká..mám 50 ,ale na pohotovosti som bola naposledy asi 26 rikov dozadu ako tehotná. Nebežím s každým problémom k lekárovi a už po 50tke by som teda riešiť mala ak lekárov.
@anonym_f6def7 Verím Vám je to ťažké prísť o maminku,rodič je rodič. Ale máme deti, musíme ísť ďalej a žiť ore tých ktorí ti ostali. Bolí to veľmi a dlho..a zázraky sa dejú, len každý má svoj osud vopred určený .
@anonym_f6def7 Verím Vám je to ťažké prísť o maminku,rodič je rodič. Ale máme deti, musíme ísť ďalej a žiť ore tých ktorí ti ostali. Bolí to veľmi a dlho..a zázraky sa dejú, len každý má svoj osud vopred určený .
@anonym_0cfeee

A myslis, ze o tom vedela a naschval nesla k lekarovi? Viem, ze to je tazke ale pokus sa jej odpustit a potom sa aj lahsie zmieris s jej odchodom