icon

Bojím sa o otca

8. jan 2026

Moj otec nemal velmi pekne detstvo ako sa vyjadroval, sice mal vzdy vsetko ale boli nanho extremne prisni, hovoril nam ze ked napriklad dostal v skole dvojku a nie jednotku tak ho vyhodili na celu noc z domu atd. V skratke, ma traumu z detstva a vidno to niekedy na jeho spravani, casto reaguje hned defenzivne, s krikom ze on nic nikomu nikdy neurobil, nevie povedat nie, seba vzdy vini za vsetko. Ma vysoku skolu ale pracuje vo firme ktora uz asi tri roky krachuje, vyplatu mi miesto zvysenia dokonca znizili, odist z nej nechce lebo sa tam citi byt medzi ludmi ktori ho “konecne prijali”. V tej praci ho vyuziju na 110%, plus sme sa odstahovali cize musi dochadzat 70km kazdy den. Ked ma rannu, vstava o 4tej aby tam bol na 6tu. Dnes som sa s nim pohadala pretoze sme boli spolu v obchode, pytal sa ma ci ma ma autom hodit domov a ja som povedala ze nie lebo sa chcem prejst tak na mna hned zacal hulakat, ze urcite preto lebo ho odmietam a preto lebo ho nemam rada. Nereagoval tak preto, lebo je zly ale preto, lebo je hlboko zraneny, asi tym detstvom ktore tak casto spomina. Taketo situacie sa stavaju velmi casto, teraz ze hrozi aj strata zamestnania lebo ta firma krachuje, je to este horsie. Ja som bola dnes unavena, vycerpana a nastvalo ma ze tak reagoval tak som sa s nim zacala hadat a vycitala som mu, ze co na mna hned krici, ze sa vobec nevie chovat a nikdy sa nevedel, potom sa donho pustila aj moja sestra, s tym ze ano a ze aj to ze je v takej praci je tiez uplne na hlavu a ze si za svoje stastie moze sam. Teraz nam to je luto, povedal nam veci, aky je utrapeny, ze tento zivot je hrozny a kazdy den rozmysla, co so sebou, mam pocit ze upada do depresie. Povedat su vsak neda, pracovnych ponuk sme mu navrhli milion, on nic nechce, dufa ze sa firma da dokopy. Co by ste robili na mojom mieste?

anonym_e50673
8. jan 2026

podla mna moze mat aj hranicnu poruchu osobnosti, mam znameho ten ju ma tam tiez su take reakcie je to o drzku tam neurobis nic len proste si nebrat vsetko osobne

autor
8. jan 2026
@anonym_e50673

podla mna moze mat aj hranicnu poruchu osobnosti, mam znameho ten ju ma tam tiez su take reakcie je to o drzku tam neurobis nic len proste si nebrat vsetko osobne

@anonym_e50673 mrzi ma ze som aj dnes ta vybuchla ale proste bola som aj unavena, aj mi to prave nepadlo dobre ze to nevie pochopit, proste mala som toho dost.

anonym_e50673
8. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_e50673 mrzi ma ze som aj dnes ta vybuchla ale proste bola som aj unavena, aj mi to prave nepadlo dobre ze to nevie pochopit, proste mala som toho dost.

@anonym_autor ja to chapem, ja mam znameho s ktorym takto sa natahujem roky...Vzdy si poviem, ze ked ho chyti taka nalada ze sa nejdem zapajat a casto ma to stiahne...Tam len naozaj bud privolit alebo proste buchnut dverami auta a ist prec ked si chcela ist peso. Oni asi ani nechcu riesenia, len dokola rozpravaju to iste prakticky..Vypocut a to je cele bez rieseni...lebo sa zacyklite

anonym_215b80
8. jan 2026

Ak ma otec okolo 50žky, tak tento vek je pre muza tazky. Ak prides o pracu, ktoru si robil dlho, mas problem sa zamestnat. Mame to v rodine, 51r muz, po 25 rokoch prepusteny z prace sa nevie zamestnat uz rok a pol. Je to narocne na psychiku. Ak mu znizili plat, uvedomuje si to. Je ohrozena jeho pozicia otca, ktory prinasa domov peniaze. Potrebuje citit podporu a prijatie. Momentalne citlivo vnima kazdy podnet. Uz len take nevinne, ze sa chces prejst v nom mohlo spustit obrannu reakciu - nechce byt so mnou? Otravujem ju? Uz ani ona ma nepotrebuje? Skus sa na to pozriet z jeho strany. Pravdepodobne vam vsetko ani nehovori.

autor
8. jan 2026
@anonym_e50673

@anonym_autor ja to chapem, ja mam znameho s ktorym takto sa natahujem roky...Vzdy si poviem, ze ked ho chyti taka nalada ze sa nejdem zapajat a casto ma to stiahne...Tam len naozaj bud privolit alebo proste buchnut dverami auta a ist prec ked si chcela ist peso. Oni asi ani nechcu riesenia, len dokola rozpravaju to iste prakticky..Vypocut a to je cele bez rieseni...lebo sa zacyklite

@anonym_e50673 to ano ale ako mam pomoct jemu? Musi sa citit hrozne on si podla mna mysli ze ho nikto nema rad. Napriklad to ze som dnes s nim nechcela ist autom absolutne neznamena ze ho odmietam.

alickapusinka
8. jan 2026

a aký ma otec vek predsa už ked ma viac rokov ťažko sa hľada zamestnanie.

amdornik
8. jan 2026

urobila si správne, že si sa ozvala. nechala by som to na tvojom mieste tak, maximálne sa ti môže ospravedlniť on za svoje chovanie. ty nemôžeš za to, aké mal on detstvo, v tomto veku to preňho už nie je ospravedlnenie. len si dávaj obrovský pozor... aby si si nenašla partnera, ktorý je podobný.

anonym_e50673
8. jan 2026

tak pomoze mu len psychiater moj znamy je pod liekmi tak je kludnejsi ale vzdy su tam obdobia kedy je neznesitelny

autor
8. jan 2026
@anonym_215b80

Ak ma otec okolo 50žky, tak tento vek je pre muza tazky. Ak prides o pracu, ktoru si robil dlho, mas problem sa zamestnat. Mame to v rodine, 51r muz, po 25 rokoch prepusteny z prace sa nevie zamestnat uz rok a pol. Je to narocne na psychiku. Ak mu znizili plat, uvedomuje si to. Je ohrozena jeho pozicia otca, ktory prinasa domov peniaze. Potrebuje citit podporu a prijatie. Momentalne citlivo vnima kazdy podnet. Uz len take nevinne, ze sa chces prejst v nom mohlo spustit obrannu reakciu - nechce byt so mnou? Otravujem ju? Uz ani ona ma nepotrebuje? Skus sa na to pozriet z jeho strany. Pravdepodobne vam vsetko ani nehovori.

@anonym_215b80 on bol taky vzdy ale teraz este viac. Tak ako pises, ma pocit ze ho nikto uz nepotrebuje, to vsak mal aj pred tym, mozno lebo bol v detstve vyhadzovany z domu za uplne somariny.

euka210
8. jan 2026

@anonym_autor po hadke sa treba ukludnit a potom sa k tomu v pokoji vratit a vyrozpravat si to, aby ani jeden sa necitil dotknuty.
Neviem kolko ma otec rokov, mozno okolo 50r a chce mat istotu, asi nema rad zmenu a boji sa...uplne normalne.
Na to detstvo treba jedine psychologa, oni s tym vedia pomoct.

euka210
8. jan 2026

@anonym_autor ono tazko je ludom s takym detstvom a pocitom viny, ze ich nikto nema rad atd. To si nesie so sebou cely zivot. Viem o com pisem. Preto radim psychologa, aby to spracoval.
Moja sefka tiez tvrdi, ze ju mama nemala rada...vies aka je? Stale len praca, praca, vztahy v rodine nulove, laska pocity nic. VsETKO musi byt ako ona chce, nikdy nikoho nepochvali, len kritizuje. Psychicky je to tam niekedy pre mna tazke, lebo mi to pripomina ako som to mala doma 🤦‍♀️

autor
8. jan 2026
@euka210

@anonym_autor ono tazko je ludom s takym detstvom a pocitom viny, ze ich nikto nema rad atd. To si nesie so sebou cely zivot. Viem o com pisem. Preto radim psychologa, aby to spracoval.
Moja sefka tiez tvrdi, ze ju mama nemala rada...vies aka je? Stale len praca, praca, vztahy v rodine nulove, laska pocity nic. VsETKO musi byt ako ona chce, nikdy nikoho nepochvali, len kritizuje. Psychicky je to tam niekedy pre mna tazke, lebo mi to pripomina ako som to mala doma 🤦‍♀️

@euka210 to mi je luto. Ja si take nieco neviem ani predstavit, u nas neboli ziadne nezmyselne zakazy, tresty alebo karhanie. On je k ludom mily, skor ked je neprijemny tak je to preto lebo reaguje tak strasne defenzivne, ze hned zacne obvinovat, ze ho nenavidime a ze on nikdy nikomu nic nespravil a nezasluzil si v zivote take veci ake zazil. Mama mala obdobie kedy ho poslala k psychologovi, on vobec nechcel a nakoniec to ponal tak ze “ako darcek” pre mamu tam pojde a len kvoli nej. Taketo veci sa vsak maju robit pre seba, nie pre inych.

anonym_f876c8
8. jan 2026

@anonym_autor Čo tu povedať. Možno s ním skús komunikovať iným štýlom. Ak nechceš ísť s ním autom, tak povedz napríklad: „Ja mám chuť ísť pešo, nechceš sa pridať?“ a podobne… hmm

bielasovicka
8. jan 2026

@anonym_autor a koľko rokov ma otec? A ty si už dospelá? A co hovorí mama?

janinah
9. jan 2026

Mohla by si mu najsť psychologa.ale musi to byť chlap a nie mlady.

anonym_ccca04
9. jan 2026

Ja to vidím na poruchy nálad. Veď predsa okolie nemá byt v pozore, ak sa jemu nedarí, ak mu niečo preletí hlavou a mal take ci ráje detstvo. Kazdy smd nieco mali. Bud s tým niečo urobiť akebo nech nezaťažuje iných.

labky613
Včera o 08:41

@anonym_autor Odmieta terapie?