icon

Cítim sa ako keby zo mňa vysali život

avatar
unbeholfen
3. dec 2025

Jaaaj ľudia odišiel zo mňa život, slabý som
Jaaaaaj ludia slabý som ako keby zo mňa vysali život, nevládzem ani stáť skoro. Ha či mi je? Zničený som.

Strana
z2
avatar
unbeholfen
autor
Včera o 19:14
@sevrin

No tak to vyzerá, však ti ju diagnostikovali kedy, koľko je tomu rokov? 4-5? Ja neviem. Ale viem, že si sral na to.
12 je dosť veľa, nepichajú ti inzulín?

@sevrin nie, ja som tá druhá kategória, lebo to sa delí že diabet prvého typu a druhého typu. Inzilín si pichá 1 typ. Ja som ten druhý typ. Práve ten vzniká z civilizačných ochorení. Teda vyžral som na cukrovku.

avatar
unbeholfen
autor
Včera o 19:20
@zuzanaam

@unbeholfen fúha, 12 je veľa. To neberieš žiadne lieky, nechodíš diabetológovi? Neliečená cukrovka môže mať veľmi vážne následky. Potrebuješ okamžite začať dodržiavať diabetickú diétu. A choď k lekárovi a rieš to. Teraz si myslím, že môžeš mať nejakú virózu, ale tú cukrovku určite rieš.

@zuzanaam už som na to došiel, asi črevná viróza lebo mám hnačku. Vraj v črevach je imunita, takže ak mi to napadlo črevá tak to je horšie ako chrípka. Preto som nol asi taký slabý, dnes je už lepšie ale furt to cítim. Chodím keď mi to na internom našli hneď ma poslali k diabetológovi. A zatial som pozorovaný, a mal by som mať diétu, vraj na lieky to ešte neni. Ja a diéta sú velmi ďaleko od seba. Ja čo mám zmysel života v nezdravom stravovaní, sa ťažko naučím diétovať. Ja som taký gurmán. Bufety sú zmyslom môjho života. Keď som začal jesť sushi vydržalo mi to 2 dni. Teraz vianočné trhy, všade rozvoniavajú klobásky, pečienky, a diétuj tak…

avatar
zuzanaam
Včera o 19:24
@unbeholfen

@zuzanaam už som na to došiel, asi črevná viróza lebo mám hnačku. Vraj v črevach je imunita, takže ak mi to napadlo črevá tak to je horšie ako chrípka. Preto som nol asi taký slabý, dnes je už lepšie ale furt to cítim. Chodím keď mi to na internom našli hneď ma poslali k diabetológovi. A zatial som pozorovaný, a mal by som mať diétu, vraj na lieky to ešte neni. Ja a diéta sú velmi ďaleko od seba. Ja čo mám zmysel života v nezdravom stravovaní, sa ťažko naučím diétovať. Ja som taký gurmán. Bufety sú zmyslom môjho života. Keď som začal jesť sushi vydržalo mi to 2 dni. Teraz vianočné trhy, všade rozvoniavajú klobásky, pečienky, a diétuj tak…

@unbeholfen keď máš cukor 12, tak to na lieky podľa mňa už je. Nie som doktor, ale mám diabetika v rodine. Určite diéta je základ. Načase zmysel života zmeniť na zdravú životosprávu. Budeš sa lepšie cítiť aj vyzerať. Začni minimálne tým, že sa budeš vyhýbať cukru. A prajem skoré uzdravenie.

avatar
unbeholfen
autor
Včera o 19:30
@zuzanaam

@unbeholfen keď máš cukor 12, tak to na lieky podľa mňa už je. Nie som doktor, ale mám diabetika v rodine. Určite diéta je základ. Načase zmysel života zmeniť na zdravú životosprávu. Budeš sa lepšie cítiť aj vyzerať. Začni minimálne tým, že sa budeš vyhýbať cukru. A prajem skoré uzdravenie.

@zuzanaam presne toto mi hovoria dokola aj lekári.

avatar
unbeholfen
autor
Včera o 19:34

Uvažoval som o carnivour strave, lebo brat to praktizuje. Hádajte kolko mi to vydržalo. Sevrin nenašepkávaj.

avatar
sevrin
Včera o 19:56

Čo ja viem, tebe každý pokus vydrží dva dni, načo okolo toho robiť drahoty 😁

avatar
zuzanaam
Včera o 20:05
@unbeholfen

Uvažoval som o carnivour strave, lebo brat to praktizuje. Hádajte kolko mi to vydržalo. Sevrin nenašepkávaj.

@unbeholfen kašli na carnivour stravu. O pár rokov by si mal k cukrovke aj aterosklerózu a prvý infarkt a rakovinu hrubého čreva. To nie je udržateľné stravovanie. Nikto to zatiaľ nedokázal držať dlhšie ako pár rokov. Potom museli kvôli vážnym zdravotným následkom prestať. Za najzdravší smer je považovaná tzv. mediteránna strava. Veľa zeleniny, strukovín, celozrnných obilnín, sem tam mäso (najmä ryby), vajíčka, mliečne výrobky. Treba jesť čo najmenej spracované jedlá, tzn. vyhnúť sa polotovarom. Neviem, nakoľko si zdatný kuchár, čo zvládneš uvariť. Tiež spôsob prípravy urobí veľa. Potrebuješ jesť potraviny s nízkym glykemickým indexom, tj. cukor sa do krvi uvoľňuje pomalšie a postupne. Napr. keď zo zemiakov urobíš kašu, ich GI je oveľa vyšší, ako keď ich upečieš. Cestoviny keď rozvaríš, stúpa ich GI, keď sú "al dente" sú oveľa zdravšie. Naštuduj si to a začni aspoň s niečím. Veľa zdravých potravín nie je až tak drahých, najmä ak sú v sezóne - zemiaky, kapusta, strukoviny, cibuľa, jablká, cvikla atď., k tomu pridaj vajíčka, biely jogurt, tvaroh, ovsené vločky. Namiesto sladených vôd pi čaje, na jeseň treba nazbierať šípky, budeš mať zadarmo aj výborný zdroj C vitamínu.

avatar
unbeholfen
autor
Včera o 20:18

A keď šípkový čaj zakúpim ako polotovar už je to polotovar a vlastne 99% mojej stravy tvoria polotovary, vysokospracovsné potraviny, fastfood. Práveže neviem variť, ani k tomu nemám vzťah, tak preto som ako američan že všetko spracované polotovary čo stačí ohriať, alebo vyžadujú minimum varenia.

avatar
zuzanaam
Včera o 20:34
@unbeholfen

A keď šípkový čaj zakúpim ako polotovar už je to polotovar a vlastne 99% mojej stravy tvoria polotovary, vysokospracovsné potraviny, fastfood. Práveže neviem variť, ani k tomu nemám vzťah, tak preto som ako američan že všetko spracované polotovary čo stačí ohriať, alebo vyžadujú minimum varenia.

@unbeholfen podľa toho si aj dopadol. Načase to vo vlastnom záujme zmeniť. Takáto polotovarová strava Ťa musí aj stáť zbytočne veľa peňazí, ktorých nazvyš nemáš. Varenie výjde lacnejšie. A keď si zakúpiš šípkový čaj, hlavne Ťa to bude stáť peniaze a ak bude v sáčkoch, budeš piť aj mikroplasty. Inak to nie je nijako strašný polotovar. Určite by si zvládol nejaké jednoduché jedlá, ak zvládneš ohrievať. Urobiť nejakú praženicu, kašu z vločiek, zeleninové rizoto, cestoviny, uvariť strukovinovú polievku, kapustnicu, boršč, to nieje žiadna raketová veda. Akurát to chce nejaký čas a je to prácnejšie. Chce to len trochu praxe a prekonať pohodlnosť.

avatar
unbeholfen
autor
Včera o 20:40

Tak vajíčka, zeleninu, a take jedávam. Varím v parnom hrnci. Vraj je to aj zdravá forma varenia, ale ja to robím kvôli pohodlnosti a praktickosti. Nahádžem tam sardinky, zemiaky, rôznu zeleninu pokrájanu a uvarím dusením. Vajíčka robim na tvrdo a ktomu surovú zeleninu.

avatar
zuzanaam
Včera o 20:44
@unbeholfen

Tak vajíčka, zeleninu, a take jedávam. Varím v parnom hrnci. Vraj je to aj zdravá forma varenia, ale ja to robím kvôli pohodlnosti a praktickosti. Nahádžem tam sardinky, zemiaky, rôznu zeleninu pokrájanu a uvarím dusením. Vajíčka robim na tvrdo a ktomu surovú zeleninu.

@unbeholfen tak to je príklad stravy, akú by si mal jesť. Len rozšíriť repertoár a variť častejšie.

Strana
z2