Depresia z finančnej situácie a obavy o budúcnosť
Ahojte, pekný večer prajem. Prepáčte ak toto nie je to správne fórum. Potrebujem sa niekde vyrozprávať lebo sa o tom hanbím povedať svojim kamarátkam a nikoho iného nemám. Niektoré detaily možno vynechám alebo trochu zmením lebo nechcem aby niekto z rodiny zistil že som toto písala ja. Momentálne mám 17, takmer 18 rokov a som v 3. ročníku na strednej škole. Rodičia sú už starší a ja som najmladšia, mám jedného dospelého brata. Rodičia sú obdivaja na dôchodku kvôli zdravotným komplikáciam po auto nehode, obidvaja napriek tomu chodia do práce ale aj tak poslednú dobu nestíhajú nájom. Naozaj mám obavy že nás vyhodia a zostaneme na ulici. Pred rodičmi sa usmievam a tvárim sa že je všetko v poriadku lebo ich nechcem stresovať ešte viac ale celé noci preplačem, často to už nezvládam ani v škole, neviem sa sústrediť na učenie keď jediné na čo myslím je, či budeme mať tento mesiac čo jesť a či nás nevyhodia z bytu. Brat pomáha ako len môže ale tiež nie je milionár a má vlastnú rodinu o ktorú sa musí starať. Často myslím na to ako by to bolo lepšie keby som tu už proste nebola. Každý mesiac rozmýšľam len nad tým ako to zase prežijeme. Mávam extrémne bolestivé menštruácie na ktoré mi pomáha len hormonálna antikoncepcia ale uvedomujem si že tie lieky veľa stoja tak som povedala rodičom že už to nemávam až tak bolestivé a nepotrebujem ich používať. Už som aj premýšľala nad tým že skončím so školou a nájdem si prácu aby som pomohla ale kto ma zamestná bez strednej školy? Teraz chodím na brigádu len cez víkendy, ale tam moc nezarobím, peniaze z toho hlavne používam na to aby som si zaplatila veci do školy, prípadne prispejem doma na jedlo ak mi niečo zostane. Rodičom by sa tiež určite nepáčilo keby som odišla zo školy ale ja už nevidím inú možnosť. Chodím na 5 ročnú školu a neviem či to rodičia utiahnu sami do mojich maturít..
Za tým bude niečo viac a teda nič veľmi príjemné.
Už len to že bývate v podnájme je zvláštne.
Teda mas pred sebou 2 cele skolske roky a tento do juna, mohla by si ptestupit na o rok kratsi odbor? Ten rok by ti pomohol o rok skor zarabat, mozno najlepsie riesenie. Neterka chodila do 9.triedy,gympel ma 5.rocny,v 20.tke vyjde len strednu,kde je este VS, to co si ti na MS myslia? 9.triedy vratil Meciar v mizerii s nezamestnanostou a myslim, ze ich zasa coskoro zrusia, ked na pracovny trh pojdu coraz menej pocetnejsie populacne rocniky a nebudu to tu chciet zahumusit s uzbekmi. Nic ine ti neistava, len zacat zarabat a pokusit sa o hypo a byt, ktory budete nejak splacat, kedze zrejme nemate ziadnu nehnutelnost, co je tiez divne. Nuz musis sa nejak do 30.tky postavit na vlastne nohy, vasi ti nic nepomozu, sami nemaju.
@anonym_autor Prosim ta, to nie je mozne,aby ste sa neuzivili z dvoch dochodkov + este aj praca,tvojich rodicov, co pises ,ze maju a + na teba..,Ved takychto je tu mozno viac jak polovica Slovenska, ba aj niektori este menej.Len teda potom nie s krikom spolu s rodicmi podiskutuj, rozpisat kam idu financie,,Obedy mozes mat v skole, oni v praci,tak hadam na vecere vyjde ,a energie,plyn elektrika + mobily plati skoro kazdy,..len potom mi to vychadza ,ze neviete setrit,,A ty dostuduj,( keby nie ze dobrovolne odides, by ti nebolo luto ,ze rodicia na teba ,studium vynalozili az do 3 rocnika ? teraz je moznost si privyrobit aj v sobotu,hladaj v inzeratoch,,popytaj sa tych kamaratiek, ,az si zdrava, vsetko sa da,,len dostuduj,Moja mama bola doma pri nas detoch doma do mojich 13 rokov, lebo vtedy v nasej dedine nebola skolka a len z otcovho platu sme hravo prezili ,bez ujmy hladu..Len treba vediet setrit
@enmery práveže je. Je pekné tu napísať príspevok a ako sa trápi. Trápenie nie je na mieste. Ale určite je namieste si zodpovedať otázky kam idu peniaze a s akou sumou sa hospodári mesacne. 2 dôchodky, 2 príjmy, pomoc brata a jej brigada na potreby do školy nebude úplne nízka suma, žeby sa muselo mladé dievča psychicky trápiť a klamať o svojom zdravotnom stave. Tu by trebalo urobit kompletnú analýzu prijmov a vydavkov. Nie je neznáme, že finančná gramotnosť niekomu nič nehovorí.
@gemerka17 No ale ktoho vie, ci pise pravdu?
@anonym_autor vyzera, ze si rozumna, dufam ze aj financne gramotna. Sadni si s rodicmi a dajte na papier prijmy a vydaje. Dohodnite sana tom, co je podstatne a co nie. Co platit ako prve- byvanie a zistis kolko ostava na dalsie vydaje. Ak je treba, zober kasu ty do svojich ruk.
Naozaj by si tieto problemy riesit nemala, ale ked to inak nejde. Pises o 5 rocnom odbore. Neda sa prestupit na 4.rocny? Hladaj si brigadu aj cez tyzden. Moja dcera tiez brigadovala os 16.rokov. nemusela, chcela. Drzim ti palce.
2 invalidne dochodky, 2 platy, pomaha brat aj ty, a aj tak nevyzijete? niekde musi byt nejaky unik penazi, nejake uvery, dlhy, stavkovanie? uz len to, ze zrejme zijete v podnajme, je znakom, ze asi financna gramotnost nebude na vysokej urovni, alebo ti rodicia nehovoria pravdu
neviem, odkial si, ale ak mas v blizkosti McDonalds, skus si dohodnut brigadu, platia celkom fajn
snazte sa co najrychlejsie splatit dlh, aby sa nezvysoval
skolu urcite dokonci, aby si sa aj ty nedostala do chudoby, lebo bez vzdelania si nenajdes lepsie platenu pracu
@anonym_autor Celý život rodičia prežili v podnajmoch? Nič nevlastnili?
@anonym_autor dorob.skolu a až tak sa zamestnaj
Ja zacnem z ineho sudka, moji rodicia cely zivot pred nami detmi riesili, ze ich vyhodia z prace, ze nemame peniaze.....naozaj cele detstvo denno denne....realita bola ina, tych penazi bolo akurat len oni proste akoby sa vyzivali v tom stazovani a my ako deti, tiez sme chodili na strednu skolu sme to psychicky zle znasali.
@anonym_68528d tiež som to doma počúvala. ako nemáme peniaze. Bola som na prvom stupni a bála som sa pýtať aj peniaze do školy. objednať si časopis? ani náhodou.
a pritom rodičia nepili, nefajčili, vlastné bývanie, auto, otec vš.
Len proste asi aby sme ako deti neotravovali o sladkosti tak mama vždy ochkala ako nemáme peniaze. Hotová trauma
Zažívala som v tomto veku niečo podobne. Toto deti nemaju riesit. Uplne som prisla o bezstarostne dospievanie.
Kazdopadne určite dostuduj. Do tej doby zatni zuby a vydrž. Bude dobre.
@anonym_68528d tiež som to doma počúvala. ako nemáme peniaze. Bola som na prvom stupni a bála som sa pýtať aj peniaze do školy. objednať si časopis? ani náhodou.
Len proste asi aby sme ako deti neotravovali o sladkosti tak mama vždy ochkala ako nemáme peniaze. Hotová trauma
@anonym_422458 u nas zase opacne...mama minula aj to co nemala. Bez hanby si pozicala, aj uver zobrala, vzala to co sa setrilo, vzala to co nebolo jej ( peniaze za narodeniny, peniaze za vysvedcenie, tringelty mojej kolegyne v zalepenej obalke), rozvedena... roky sa to tahalo, ona sa tvarila ako je vsetko v poroadku kym jej to neprerastlo a nepriznala, ze dlhuje 20tis a plat jej uz na splatky nestaci... so surodencom sme to zachranili. Uz ma zase pozicane
Finančná negramotnosť ako ja.
@anonym_422458 Aj ja sa pridám s mojou traumou. Nás vychovával len otec, dobrý človek, ale finančne negramotný majúci rád alkohol a cigarety. Tak sa starala, aj finančne babka. Nonstop reči, ako na nič nie je, ale u nás ani nebolo, potom dlhy na byte a podobne ... Aj pôžičky nabral, ktoré som neskôr pomáhala splatiť... A čerešnička bola, keď stále hovorila, ako ona umrie čoskoro a ako to otec nezvládne a my sto pro skončíme v detskom domove. To chceš ako začínajúci puberťák počuť 😥 Ach, až mi je ťažko, keď si na to spomeniem. Výsledok je žiadne vzťahy v rodine, súrodencov ani nevidím, lebo oni sa v tých sračkách rozhodli viac-menej zostať... Ale ja už nechcem proste. Ale možno viac takýchto príbehov, autorka uvidí, že nie je v tom sama, aj iní takto žili.
@anonym_autor uč sa a ak mozes chod aj na VS s perspektivnym uplatnenim v odbore, nateraz sa snaz vydrzat, trochu podobnu situaciu som mala ked som bola v cca tvojom veku , tiez ako niekto spominal - od detstva pocuvanie o strachu rodica z prepustenia z roboty. Vie sa to v dietati zafixovat, ale nastastie u mna skor do zodpovednosti v tychto veciach. Drzim palce.
Ale ja našťastie zodpovedám len za seba. Školskú dochádzku mám za sebou. Keď padnem na dno, nikoho so sebou nestiahnem iba seba.
Jednému je lahšie byť bezdomovcom. A ja nemám problém s alkoholom tak ma do noclahárne príjmu. Väčšinou nepúšťajú pod vplyvom alkoholu a takých čo sa nevedia správat. Ja som slušný, milý, neopíjam sa, takže prespávať sa bude dať vždy v nejakej charite, je kopec programov aj denných centier kde sa môžem osprchovať a pod. Cez den sa pomotám v nákupných centrách, na staniciach, v čakárňach, je kopa verejných miest kde sa dá zohriať. Sú terénni sociálni pracovníci a často sa sťažujú že chcú pomáhať ale bezdomovci sú na nich agresívny a vulgárni. Ja snimi budem spolupracovať. Takže bude sa to dať prežit.
Sú také adaptačné sociálne programy kde pomáhajú bezdomovcom s návratom do života, a ja keď snimi budem spolupracovať tak mi budú pomáhať. Takže rátam s tým, lebo prijal som realitu že ináč to nejde, a tak už keď sa s tým človek zmieri a očakáva tú situáciu, už to ani neni také traumatizujúce.
Kým ma ešte rodina drží nad vodou, tak si vela čítam o tom a zisťujem, kde aká pomoc existuje, aké projekty sa robia, aké organizácie su, zbieram na nich kontakty, čítam Nota Bene kde sa tiež o tom dosť píše. Takže ja keď sa stanem bezdomovcom, už tam chcem ísť pripravený. A hneď budem vedieť kde hladať pomoc, o čo môzem žiadať úrady atď.
Sú také adaptačné sociálne programy kde pomáhajú bezdomovcom s návratom do života, a ja keď snimi budem spolupracovať tak mi budú pomáhať. Takže rátam s tým, lebo prijal som realitu že ináč to nejde, a tak už keď sa s tým človek zmieri a očakáva tú situáciu, už to ani neni také traumatizujúce.
Kým ma ešte rodina drží nad vodou, tak si vela čítam o tom a zisťujem, kde aká pomoc existuje, aké projekty sa robia, aké organizácie su, zbieram na nich kontakty, čítam Nota Bene kde sa tiež o tom dosť píše. Takže ja keď sa stanem bezdomovcom, už tam chcem ísť pripravený. A hneď budem vedieť kde hladať pomoc, o čo môzem žiadať úrady atď.
@unbeholfen správne 👍
Za tým bude niečo viac a teda nič veľmi príjemné.
Už len to že bývate v podnájme je zvláštne.
@anonym_f71569 a určite bývajú v podnájme? Lebo to, že platia nájom ešte neznamená ze sú v podnájme. Nájom platím aj ja, a bývam vo svojom. Nájom platíme bytovému družstvu,to sa v panelákoch bežne platí.
No ale tak ci tak, v tomto prípade mi tiež nesedí ze by z dvoch platov a dvoch ID nemali financie.
@anonym_f71569 a určite bývajú v podnájme? Lebo to, že platia nájom ešte neznamená ze sú v podnájme. Nájom platím aj ja, a bývam vo svojom. Nájom platíme bytovému družstvu,to sa v panelákoch bežne platí.
No ale tak ci tak, v tomto prípade mi tiež nesedí ze by z dvoch platov a dvoch ID nemali financie.
@bielasovicka aký je rozdiel medzi ružinovom a vrakuňou? Lebo mne sa to zdá ako jedno. Keď idem trolejbusom 71 neviem kedy som v ružinove a kedy vo vrakuni, a aj podunajské biskupice neviem kde začínajú. Sa mi to zlieva dokopy všetko.
No a to nájomné by sme nemali nazvať režijné? Niekto to volá sipo. Proste ako sa vlastne volá tá platba za bývanie keď niesi v podnájme? Proste čo platíš energie, fond opráv, to družstvu tie povinné? Lebo aj keď sa niektoré činžáky odčlenili od BD ale sú pod nejakým spravcom. Aj keď sú odkúpené byty do osobného vlastníctva, tak sú tie poplatky za centrálne vykurovanie, výťah, spoločné priestory, k tomu je plyn, elektrika, voda… A že to dokopy ten poplatok ako sa volá? Nie nájomné ale režijné?
@anonym_autor ja som v podstate už polovičný bezdomovec, aj keď vládzem zatial platiť veci, ale nič neni moje, nič nevlastním. Ja sa len na oko mám dobre, ale v skutočnosti som už teraz bezdomovec. Ja mám len šťastie že rodina má dosť zdrojov aby som mohol na nich parazitovať. Jakmile sa lady zlomia bumm a som na ulici. 300 invalidný nestačí ani na ubytovňu. Možno niekde na východe. Viem že podnájom za 300 už neni nikde. Ubytovne slobodárky sú v akých cenách?
Začni si šetriť na vedľajšom účte, a pomaly zhromažďuj. Uvidíš za pár rokov sa ti to zíde.
Požiadajte si o jednorázovú sociálnu dávku na mestsko úrade - sociálne oddelenie😉
Tak nepíšeš síce odkiaľ si, ale ak je pravda to,že sa snažíte všetci a aspoň v rámci možností pracujete, že nie sú dlhý, alkohol a cigarety skus si vygooglit organizáciu úsmev ako dar. Konkrétne p. Radoslav Drab sa na východe zaoberá aj rodinami ako tvoja. Preveria, pomôžu udržať bývanie, nasmerujú ta, co sa da robiť, aby si neskončila na ulici či v detskom domove.
Podporujú rodiny a pracujú s nimi, aby mali strechu nad hlavou a teplé jedlo. Venujú sa aj tzv. pracujúcej chudobe, pracujú s tými rodinami.
Určite by ti poradili čo sa dá robiť konkrétne vo vašej situácii. Nasmerovali na organizáciu vo vašom okolí.
Rozmýšľaš dobre v tom, že lepšie je bezdomovectvu predísť ako ho potom riešiť. Oni ti pomôžu, aby si školu dokončila. Strednú rozhodne dokončiť potrebuješ.
Nádych výdych, ak sa hanbis, bojíš zavolať, napíš. Pomoc pre teba, aby si mohla dostudovat určite existuje.
@bielasovicka aký je rozdiel medzi ružinovom a vrakuňou? Lebo mne sa to zdá ako jedno. Keď idem trolejbusom 71 neviem kedy som v ružinove a kedy vo vrakuni, a aj podunajské biskupice neviem kde začínajú. Sa mi to zlieva dokopy všetko.
No a to nájomné by sme nemali nazvať režijné? Niekto to volá sipo. Proste ako sa vlastne volá tá platba za bývanie keď niesi v podnájme? Proste čo platíš energie, fond opráv, to družstvu tie povinné? Lebo aj keď sa niektoré činžáky odčlenili od BD ale sú pod nejakým spravcom. Aj keď sú odkúpené byty do osobného vlastníctva, tak sú tie poplatky za centrálne vykurovanie, výťah, spoločné priestory, k tomu je plyn, elektrika, voda… A že to dokopy ten poplatok ako sa volá? Nie nájomné ale režijné?
@unbeholfen my sme to vždy volali nájomné.
@anonym_autor poznám veľa deciek čo chodili brigádovať po škole a aj cez víkendy. Stačí sa zaprieť a zacať trošku makať. Vyplakávať do vankúša ti nepomôže.
Ja som mala uplne to iste, as na to ze rodicia fajcili, na nic ine nebolo peniaze ale na cigarety a allohol bolo vzdy. Ja som od cca 18 robila a potom aj chodila do skoly. Rodicia a brat by sa mali postarat o to, aby si ty mohla dostudovat bez starosti
Na mnohých školách už pôsobia aj sociálni pedagógovia alebo pracovníci. Ak niekoho takého máte,choď sa za ním porozprávať o vašej situácii. Bude mať dobrý prehľad, ako by sa vám dalo pomôcť - napr či by si mohla dostať štipendium, alebo rodičia majú nárok na príspevok na bývanie a pod. Všetko závisí od príjmu. Poradiť by mali vedieť aj na obci na sociálnom odbore. Ak je príjem dobrý ale problém je na strane výdavkov, tam pomôže len zmena správania rodičov a to už bude ťažšie. S rodičmi si sa o tom rozprávala, alebo sú takí že sa vôbec nedá?
To nájomné neviem či myslíš nájom za byt ktorý nie je váš, alebo poplatky za byt ktorý patrí rodičom (to veľa ľudí volá nájomné ale nie je to naozaj nájomné). Ak ide iba o poplatky za vlastný byt, tak ak je mesiac nedoplatok a spláca sa, tak vyhodenie z bytu nehrozí, to by museli byť neplatiči viac mesiacov a ani sa nesnažiť to zaplatiť.
Ty vo svojom veku máš celkom dobré možnosti privyrobenia, napr môžeš strážiť deti, alebo niekde vo fast foode robiť, alebo pre cateringove firmy po víkendoch. To sa dá dobre zladiť so školou. Ale ak sú rodičia finančne negramotní, nedávaj peniaze im, ale šetri si pre seba na budúcnosť, budeš to potrebovať. Kto nerozvážne míňa, tomu nepomôže viac peňazí. Školu určite dokonči, nemá zmysel si pokaziť ďalších 60 rokov života kvôli situácii na 2,5 roka, navyše keby si sa na školu teraz vykašľala, zarobíš kvôli chýbajúcemu vzdelaniu len o málo viac ako na rozumne zvolených brigádach, takže ani finančne to nedáva zmysel.
2 invalidne dochodky, 2 platy, pomaha brat aj ty, a aj tak nevyzijete? niekde musi byt nejaky unik penazi, nejake uvery, dlhy, stavkovanie? uz len to, ze zrejme zijete v podnajme, je znakom, ze asi financna gramotnost nebude na vysokej urovni, alebo ti rodicia nehovoria pravdu
neviem, odkial si, ale ak mas v blizkosti McDonalds, skus si dohodnut brigadu, platia celkom fajn
snazte sa co najrychlejsie splatit dlh, aby sa nezvysoval
skolu urcite dokonci, aby si sa aj ty nedostala do chudoby, lebo bez vzdelania si nenajdes lepsie platenu pracu
@anonym_b16844 akú výšku ID si ty predstavuješ? A aký plat? Ty vieš, kde pracujú a aký rozsah úväzku majú?

@anonym_autor ešte to by chýbalo tvojim rodičom, aby si sa vykašľala na školu. Ver tomu, že toľko stresu, čo majú teraz im úplne stačí. Nie je nič horšie, ak dieťa začne robit caviky, rodič to 100x horšie znáša. Dieťa je ta najcitlivejšia téma, radosť, starosť, čo môže rodič mať. Ak potrebuješ byt v klude, porozpravaj sa s nimi…určite ta ubezpečia, že nie je nič tak dôležité, ako zdravé a rozumne dieťa. Vykašľať sa na školu je to najhoršie, čo môže dieťa napadnúť.