Dobrá mama sa má obetovať
Ahojte, dlho som rozmýšľala, či to sem vôbec napíšem, lebo viem, že sa to asi nebude všetkým páčiť, ale už to v sebe dusím fakt dlho. Vždy som si myslela, že dobrá mama sa má obetovať, že to k tomu proste patrí, tak som išla naplno, deti prvé, manžel, domácnosť, ja niekde úplne posledná. Pamätám si jeden konkrétny deň, keď som po tretej prebdenej noci vstala, urobila raňajky, odviezla staršieho do škôlky, mladší mi celý čas reval v aute a ja som sa pristihla, že stojím na parkovisku a trasú sa mi ruky tak, že som nevedela ani zapnúť pás. A vtedy mi došlo, že toto asi nie je hrdinstvo. Doma som potom vybuchla kvôli rozliatej vode na zemi, strašne som na syna nakričala a on sa len rozplakal a povedal mi, že sa ma bojí, a to ma úplne zlomilo. Všetci hovoria, že obetavá mama je tá najlepšia, ale ja mám pocit, že keď ide žena dlhodobo na doraz, tak už nedáva láskavosť, ale nervozitu a stres. Keď som si po čase dovolila aspoň trochu ubrať, povedať nie, ísť sa sama prejsť, nechať riad v dreze a nehrať sa na dokonalú, doma sa paradoxne viac upokojilo. Deti sa viac smejú, ja menej kričím, aj keď nie som stále tá obetavá. Fakt ma zaujíma, či to niekto máte podobne, alebo som len ja zlyhala v tom, ako má vyzerať správna mama.
@anonym_autor kde je v tomto celom príbehu otec tvojich detí ktorý by sa mal spolupodieľať na chode domácnosti a.na výchove detí?
Ak sa nepostaráš o seba, nebudeš sa môcť ani o deti.
Takže netreba mať doma všetko tip-top, daj si aj oddych, psychohygienu, prechádzku atd..
@anonym_autor obetavú mamu nedefinuju situácie, kedy je cely svet spokojný a ona padá na hubu... obetavá mama je tá mama, ktorá nezabúda aj na to, že je clovek, ze je manzelka a dopraje si aj nebyt dokonala... a vobec, podla mna neexistuje definicia obetavosti....
@anonym_autor veľmi správne si vyhodnotila situáciu a zareagovala. Kašli na umelo vytváranú a podsuvanu dokonalosť na sociálnych sieťach, daj sa do kľudu, zvolni ako sa najviac dá. Deti si nebudú pamätať, či bol doma poriadok alebo nie, ale nervozitu a stres si zapamätajú aj keď len podvedome
V prvom rade mama sa ma obetovat neznamena, ze ides na ukor svojho fyzickeho a psychickeho zdravia. Ano ked su deti malicke obetujes vlastny spanok (normalna vec). Mas chut na ten posledny kolacik ale prosi si ho dieta- das mu ho (normalna vec) atd. Ale neznamena to, ze musis byt pri detoch 24/7 lebo to nejde. Potrebujes mas chvilku cas aj sama pre seba, kedy s detmi moze byt otec alebo stary rodicia. Snazis sa pre ne robit vsetko a spravne si to pochopila. Kludne uber ked nevladzes. Kludne chod na prechadzku sama, kludne nechaj tie riady v dreze (nechodi k vam inspekcia a ked ano a vadi jej to nech ti to umyje 😀 - Nezlyhala si. Len si sa potrebovala dostat na hranicu, kedy si pochopila, ze takto to dalej nejde. Si len clovek a nie robot a nic v zivote nie je dokonale. Ak si takto z dokonalosti ubrala a deti su veselsie, aj ty si spokojnejsia tak teraz si pre ne dokonala mama. Deti viac ocenia spokojnu, pokojnu, trpezlivu a veselu mamu ako upratane 3x do tyzdna a vsetky riady okamzite umyte po kazdom jedle. Zapamataj si to a uzite si krasne detstvo v spokojnosti lebo deti vyrastu rychlo a nie je dobre aby si pamatali, ze mama po nich len kricala. Ani ty by si nemala pekne spomienky na materstvo lebo si bola v jednom kuse vycerpana.
Mama sa nema ani hrat na dokonalu, ani si dolamat nohy aby bolo vsetko na 100% a uz v ziadnom pripade vyhoviet vsetkym. Nemusis byt detom 100% animator … mozu sa aj pozerat do stropu alebo bezcielne prekladat kocky so strany na stranu, riady a pradlo ti neutecu … mama budes este xy rokov, neuzen si frasa a uzivaj zivot. Deti si nebudu pamat ani flak na koberci ani taniere v dreze … a ani to, ze nemali vyzehlene spodare … stres a krik ano … jedna vec je obetovat niektore veci vzhladom na deti … ale obetovat sa kvoli tomu aby sa v dome dalo “jest z WC” je hlupost. Z pohladu 100% samozivitela ti poviem … vcely su radi ked vidia nasu zahradu, dom mi na hlavu este nepadol, jest je dost a ze ciste pradlo nenajde cestu do skrine ma uz netrapi, aj auto mame spinave .,, a teraz sme chori … nezblaznim sa z nicoho a dokonale zeny su mi ukradnute. Potrebujem sa v pohode dozit vysokeho veku 😊
nikdy som nemala v hlave že dobrá mama sa má obetovať 😏 a ani som to nerobila. proste si to nemyslím.
a vonkoncom si nemyslim že deti majú byť vďačné lebo mama sa obetovala…
@anonym_autor je ťažko je byť obetavým keď nemáš z čoho čerpať. Rozložiť sily, odpocinuť, si a robiť najlepšie ako vieš. Nie na úkor zdravia, nervov, úplnej vyčerpanosti.
Mama sa má obetovať jedine v prípade života a smrti. Nie v bežnom živote. Nehraj sa na hrdinku, deťom neublíži ak nebude doma všetko na 300% ale nervózna mama áno. Kde je v tom celom otec?
@anonym_autor moj pokus o to,byt obetavou skoncil v nemocnici. Kolaps. Uz som bola v ten den fakt unavena zo vsetkeho,potom som skoncila s pratanim , varenim a pecenim asi o druhej rano a na druhy deň to prišlo.
@anonym_autor jasne , že si nezlyhala autorka. Kašli na riad, dokonale upratanu domácnosť. Ja som z tých mamiciek, čo nechám porozhadzované hračky a neriešim to. Len si poviem, že raz mi to bude chýbať. Maly je maly len raz a ja nie som slúžka ✌️ale čisto mať doma je základ. Ale ja vychovávam bez kriku. Čiže vysvetľujem a vysvetľujem a niekedy si už prídem ako platňa ale všetko raz prejde a ja chcem aby mal maly dobre, spokojne a veselé detstvo 💙 čiže autorka, dovoľ si ísť na prechádzku, do obchodu, kdekoľvek kde budeš sama. Vrátiš sa a budeš mať viac energie 👍
@anonym_autor nie nazlyhala si. Aj mama je clovek so svojimi potrebami, mama je aj manzelka, partnerka, milenka, dcera a aj upratovacka, kucharka, asistent ucitela, zasobovac a dokonca aj zamestnanec. Je tazke vsetky tieto ulohy robit na 100%, skor sa to neda ako da. Preto nieco je upradnostnene viac, nieco sa dostava do pozadia ale v kazdom pripade netreba zabudat na seba ako cloveka.
@anonym_autor nie urcite to nie je dobre a to vravim ako dieta takej matky
@anonym_autor ja som opacneho nazoru - mama /manzelka je vzdy na prvom mieste, nie deti, nie muz. Pretoze ak nebude mama spokojna, nebude nikto. Aj ked sa potapa lod alebo vypadnu kyslikove masky v lietadle, tak si obliekas vestu / davas masku ako prva ty, nie deti. Pretoze najprv musis byt v bezpeci ty, aby si do bezpecia mohla pomoct detom a dalsim. Takto to funguje v krizovych situaciach a aj v beznom zivote - na prvom mieste si TY.
A ze ta deti vidia a zaziju nahnevanu, smutnu, zranenu? To je len dobre, aby vedeli, ze mama nie je robot a ze tiez ma svoje limity a netreba ich testovat.
Pre deti budes aj tak najlepsi vzor ak budes spokojna, budes mat svoje zaluby ,svoj cas a budes sa mat rada. To nieje o tom ich teraz odstrcit nabok a venovat sa len sebe, treba najst nejaky prienik, ale nezabudat na seba. Deti raz odidu z domu, co potom budes robit? Nikto nechce mat rodica, co sa kvoli nemu takto obetuje, to je chory vztah a strasny tlak na deti...
Nemyslím si, že "dobrá mama" má mať seba na poslednom mieste. Podľa mňa má mať každý sám seba na prvom. Jasné, sú situácie, najmä s maličkými deťmi kedy to inak nejde a na nejakú dobu musia ísť naše potreby bokom. Ale nemalo by to tak byť dlhodobo. Pretože presne - keď zanedbáme svoje potreby, nie sme schopný plnohodnotne napĺňať ani potreby druhých.
Blbosť jak mraky. Nikdy by som sa takto bytostne neobetovala pre nikoho
@anonym_autor to si si trochu pomýlila pojmy… obetovať sa neznamená, že stratím samu seba! Obetujes svoj spánok, keď je dieta choré, obetujes svoje pohodlie, keď je dieťa malé a potrebuje ta keď je hladné, smädné… ale keď je dieta zdravé, tak ho naučíš byt samostatne, pripravis ho na život a pri tom ho učíš, že aj ty máš svoje potreby, ktoré majú byt rešpektované. Mama nie je otrok ani deťom ani mužovi!
Obetavá mama neznamená mama vôbec nemysliaca na svoje potreby. Nikdy som to tak nebrala a asi aji väčšina. Stále som obetavá mama aj keď niekedy dám seba na prvé miesto. Druhá vec, čo robí otec? Otec má byť tiež obetavý a tak sa dobre prestriedate.
je dobre, ze si to uvedomujes a menis to, a nie nyt dobrou mamou, neznamena obetovat sa a davat sa na posledne miesto a tak sa nicit, ja mam susedu ona tomu veri a podla toho aj kona, deti a manzel si z nej spravili sluzku a ,,handru,, ktora je tu pre nich iba pre ich potreby, podla toho ona tak uz aj navonok vyzera, vzdy ked pride na kavu tak mi tu place, neviem jej pomoct dohovorom radami, ona je tak nastavena, uvedomuje si to ale nedoake to zmenit, lebo potom ma pocit viny... aj jej mama tak fungovala...☹
Vies kde je odpoved??ja som dnes po 12tke nocnej,a za chvilu idem na 8cku nocnu,mame 5deti ale MUZ ich OTEC,ich tak korigoval,ze po spickach chodili,ticho v celom dome.
Tam je tvoja odpoved OTEC deti,musi prispiet rovnako ako ty.Nerobit hrdinku,sluzku a potom padat na hubu,nezvladat to fyzicky,psychycky a potom sa takto zrutit.Otec sa ma tiez starat,vychovavat,NIE POMAHAT.
Nemyslim ze atribut dobrej mamy = obetava. Obetavost vedie k pocitu ze mi deti nieco dlhuju. A to je cesta k frustracii a napatym vztahom v dospelosti.
@anonym_autor kde je otec?
Niečo podobné som už čítala v nejakom článku
@anonym_autor dobre, že si na to prišla.Zeny to majú ťažké o tom niet pochýb, keď cítim, že začínam mať všetkého dosť spomalim.Ten nočný spánok je dôležitý, aby si cez deň vedela fungovať.Nikdy som večer neuoratovala, nepiekla, ale oddychovala
je dobre, ze si to uvedomujes a menis to, a nie nyt dobrou mamou, neznamena obetovat sa a davat sa na posledne miesto a tak sa nicit, ja mam susedu ona tomu veri a podla toho aj kona, deti a manzel si z nej spravili sluzku a ,,handru,, ktora je tu pre nich iba pre ich potreby, podla toho ona tak uz aj navonok vyzera, vzdy ked pride na kavu tak mi tu place, neviem jej pomoct dohovorom radami, ona je tak nastavena, uvedomuje si to ale nedoake to zmenit, lebo potom ma pocit viny... aj jej mama tak fungovala...☹
@anonym_031d26 mamu mala ako vzor a ide v jej šľapajach.To je taký sebadestrukcny model.Pri deťoch veľa žien nevie kde je hranica.Aj ja som robila šialené veci, ale prišlo mi to až teraz.
@anonym_autor Ja som sa v tom našla. Úplne.
Blbosť jak mraky. Nikdy by som sa takto bytostne neobetovala pre nikoho
@doriiis A ja hej..dokonca aj po 50tke..obskakiujem,zabezpečejuj 2 domácnosti, varim,periem, robím a nie raz sa pristihnen,že je piatok a ja som si nestihla urobiť nič pre seba...A podotýkam, že bežne sa stáva,že aj unavená, dokonca aj teraz chorá musím sa postarať i ibe naše mami.A to som mesisc padala na hubu..ake kto sa ma...
@doriiis A ja hej..dokonca aj po 50tke..obskakiujem,zabezpečejuj 2 domácnosti, varim,periem, robím a nie raz sa pristihnen,že je piatok a ja som si nestihla urobiť nič pre seba...A podotýkam, že bežne sa stáva,že aj unavená, dokonca aj teraz chorá musím sa postarať i ibe naše mami.A to som mesisc padala na hubu..ake kto sa ma...
@anonym_93db98 Tu sme zase pri otazke- kde su ostatni? Manzel? Surodenci?

@anonym_autor 🫂💐 si skvelá mama a človek.