icon

Dokáže byť človek úplne sám?

9. okt 2025

Ahojte všetci, mám otázku. Často sa tu radí ľuďom po rozchode, že sa majú naučiť byť sami. Ale čo ak sú naozaj sami, že nemajú rodinu, ani priateľov, kolegov apd. Ako potom prekonať toto obdobie, aby sa človek nezbláznil? Obzvlášť, ak je človek introvertnejší a nezoznamuje a nezbližuje sa na počkanie a zároveň je už vo veku, že priateľstvá sa nerodia na počkanie. Môžete si vyplniť čas, chodiť medzi ľudí, do kostola, na cudzí jazyk, cvičiť, do útulkov, robiť rôzne charitatívne činnosti, chodiť na prechádzky, do kina, ale to vám nenahradí blízkeho človeka, ktorý vás pozná a viete sa s nám porozprávať o čomkoľvek. Viete čo myslím? Dokáže byť človek sám bez toho, aby mu úplne preplo?

anonym_872924
9. okt 2025

Neverím, že na nejakej skupinovej túre, by si sa s niekým nezoznámil/a. Rovnako na nejakých skupinových aktivitách -beh, kruhové tréningy,..., proste je to nepravdepodobné. Takže začať s aktivitami, čo ťa bavia, s ľudmi, čo sú rovnako nastavení a zrazu nebudeš sám/a. Ja som sa presťahovala na druhý koniec republiky, kde som nepoznala nikoho a do mesiaca som si našla kamarátky, dnes tu ponzám viac ľudí ako v meste, kde som žila celý život a to nie som tip človeka, ktorý sa dá do reči s hocikým ale vyhľadala som si skupinové cvičenia, na Strave bežeckú skupinu a šla som medzi ľudí, viem, že na fb je aj kopec turistických/cestovateľských skupín, kde si ľudia hľadajú parťáka. Stačí chcieť a byť na správnych miestach, lebo doma nestretneš nikoho 🙂

sissy27
9. okt 2025

@anonym_autor je rozdiel byt sam a osamely. Ta rada - naucit sa byt sam - neznamena, ze ma clovek zit osamelo, ale ze sa ma naucit nebyt zavisly na jedinom cloveku, partnerovi. Ak sa jedna o jedinca vo veku 30+ tak fakt, ze nema rodinu, priatelov, kamaratov nie je problem, ktory vznikol minuly tyzden. Ten clovek si vztahy nebudoval dlhodobo, zrejme sa cely jeho svet tocil okolo partnera, a toto je vysledok. Vztahy su ako kvetina - treba sa o ne starat aby kvitli, inak uhynu.
A ak bude v tomto smere aspon trosku aktivny, tak urcite dokaze nadviazat nejake kamaratske vztahy aj vo vyssom veku. Len sa treba prestat lutovat a vyhovarat, trosku vystupit zo svojej komfortnej zony.

anonym_2c6242
9. okt 2025

Zalezi to od povahy, isty cas dokaze byt clovek urcite sam, ale dlhodobo ak to nie je zvolena cesta, tak podla mna nie. Ale ak je niekto v urcitom veku uplne sam bez akehokolvek priatela, tak ma asi aj ovela vacsi problem ako len byt sam, Priatelstva tiez treba budovat a pracovat na nich. Aj v case ked mas partnera pri sebe, nie len ich potrebovat potom ked ta niekto opusti.

autor
9. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor je rozdiel byt sam a osamely. Ta rada - naucit sa byt sam - neznamena, ze ma clovek zit osamelo, ale ze sa ma naucit nebyt zavisly na jedinom cloveku, partnerovi. Ak sa jedna o jedinca vo veku 30+ tak fakt, ze nema rodinu, priatelov, kamaratov nie je problem, ktory vznikol minuly tyzden. Ten clovek si vztahy nebudoval dlhodobo, zrejme sa cely jeho svet tocil okolo partnera, a toto je vysledok. Vztahy su ako kvetina - treba sa o ne starat aby kvitli, inak uhynu.
A ak bude v tomto smere aspon trosku aktivny, tak urcite dokaze nadviazat nejake kamaratske vztahy aj vo vyssom veku. Len sa treba prestat lutovat a vyhovarat, trosku vystupit zo svojej komfortnej zony.

@sissy27 áno to sú presne tie situácie, kedy človek zanedbal všetky svoje priateľstvá kvôli partnerovi, ten je zrazu preč a človek ostal sama. A vo veku okolo 50tky si už priateľstvá len tak nevymyslíš. A nie nechodia všetci 50tnici cvičiť kruhový tréning a behať a na túry, lebo na tom zdravotne tak nemusia byť, aby toto zvládli. To len na margo niektorých ľudí...

zuzanita1609
9. okt 2025

Pozri sa,ak nechceš ostať sama, musíš len ty preto niečo urobiť. Možno aj vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Nik blízky ti zrazu pred nohy nepadne. Musíš sa len zoznamovať, spoznávať a byť priateľská, pozitívne myslieť. Ináč to nepôjde,ak chceš ty sama niečo zmeniť.
A určite to nie je o veku. Niektorí 50tnici len začínajú žiť 😏.

zuzinka888
9. okt 2025

Asi si to trochu nepochopila. Po rozchode nemas byt sam- akoze sa niekam zavriet a s nikym nekomunikovat, s nikym sa nestretavat..... Nas byt sam- znamena neskakat zo vztahu do vztahu- alebo presnejsie z postele do postele. A xalsi nazorovy paradox- zdravotne nie som na tom dobre aby som chodila cvicit ci na tury!. Prave preto musis zacat cvicit aby si vladala. Cvicenie ti berie energiu jba kratkodobo- potom sa vyplavia hormony a aj " stratena energia". Staci najst jedneho cloviecika co ta potiahne do kolektivu. Ano je tazke najst si v 50 taku tu kamosku co jej budes hovorit vsetko( intimnosti, staznosti, tajomstva....) ale nie je nemozne najst skupinu ludi na pekny vylet ci pekny vecer, ci lekciu varenia, - jednoducho na prijemny cas. Len musis poznat samu seba, musis vediet co ta zaujima bavi- a potom hladat rozne kluby, lekcie.

strawberry0797
9. okt 2025

@anonym_autor dokáže. Mam veľa kamarátok, vzdy sa mam s kym porozprávať alebo ísť na kavu. Faktom ale je, ze najradšej travim čas sama, sama chodim jest, na kavu aj na dovolenky. Ten pokoj, ticho, sloboda, nemusiet sa nikomu prisposobovat su na nezaplatenie. Nebola som nikdy taká, tiez som si po rozchode myslela, ze sama neprežijem. Ale po rokoch single som zistila, ze sa mi to paci a uz by som to asi ani nemenila.

7miriam77
9. okt 2025

Zaobstarala by som si psíka, a chodievala s ním na túry,po výletoch a užívala by som si slobodu. Keby sa mi žiadalo s niekým sa porozprávať, išla by som s kolegyňou na kávu či pohár vínka.

madeincssr
9. okt 2025

Neklamme si. Keby sme (v akomkolvek veku) nasli svoju spriaznenu dusu, boli by sme stastnejsi. Akekolvek pekne zazitky sa zdielanim s blizkym suladnym clovekom znasobuju. Problem je takeho najst.

bloger
9. okt 2025

Ja si myslím, že nie. Proste človek je spoločenský a potrebuje druhého človeka.

autor
9. okt 2025
@7miriam77

Zaobstarala by som si psíka, a chodievala s ním na túry,po výletoch a užívala by som si slobodu. Keby sa mi žiadalo s niekým sa porozprávať, išla by som s kolegyňou na kávu či pohár vínka.

@7miriam77 a keď nemáš kolegyňu? A nemáš už ani kamarátov - z rôznych dôvodov - nie len preto, že sa vaše cesty rozišli? A keď máš aj psa, aj chodíš von, aj sa snažíš socializovať, ale sa ti to nedarí? Čo vtedy?

dahra
9. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 áno to sú presne tie situácie, kedy človek zanedbal všetky svoje priateľstvá kvôli partnerovi, ten je zrazu preč a človek ostal sama. A vo veku okolo 50tky si už priateľstvá len tak nevymyslíš. A nie nechodia všetci 50tnici cvičiť kruhový tréning a behať a na túry, lebo na tom zdravotne tak nemusia byť, aby toto zvládli. To len na margo niektorých ľudí...

@anonym_autor - áno, ale niekam môžeš skúsiť ísť za ľuďmi. Čo ťa baví? Bavilo? Mám rôznych priateľov. Z minulosti. Získaných cez manžela, potom cez deti. Nových, ktorých som stretla sama. Toto určite nie je cesta ani do budúcnosti. Nájsť muža a ostať s ním zavretá. Pre mňa manželstvo,, rodina aj priateľstvo znamená ísť spolu von k druhým ľuďom. Je to taká spoločná vec. Treba sa to učiť. Tiež som z rodiny, kde rodičia sa zašili doma. Nebolo mi to prirodzené, ale učila som sa to.

7miriam77
9. okt 2025
@anonym_autor

@7miriam77 a keď nemáš kolegyňu? A nemáš už ani kamarátov - z rôznych dôvodov - nie len preto, že sa vaše cesty rozišli? A keď máš aj psa, aj chodíš von, aj sa snažíš socializovať, ale sa ti to nedarí? Čo vtedy?

@anonym_autor ...ja sama nie som, mám dcérku,patrnera....no mám aj psíka a teda poviem ti, že vďaka Trixinke poznám všetkých psíčkarov z okolia 🤣, a to si fakt nevymýšľam. Proste psíci sa onuchavaju a popritom sa majitelia psíkov spolu rozprávajú...tak fakt ten psík je aj perfektný spoločník, no môže byť aj sprostredkovateľ zoznámenia sa.

autor
9. okt 2025
@dahra

@anonym_autor - áno, ale niekam môžeš skúsiť ísť za ľuďmi. Čo ťa baví? Bavilo? Mám rôznych priateľov. Z minulosti. Získaných cez manžela, potom cez deti. Nových, ktorých som stretla sama. Toto určite nie je cesta ani do budúcnosti. Nájsť muža a ostať s ním zavretá. Pre mňa manželstvo,, rodina aj priateľstvo znamená ísť spolu von k druhým ľuďom. Je to taká spoločná vec. Treba sa to učiť. Tiež som z rodiny, kde rodičia sa zašili doma. Nebolo mi to prirodzené, ale učila som sa to.

@dahra čo ma baví? Knihy, film, kino, divadlo, prechádzky, občas si zobrať kávu a len tak ísť. Chodím často na cintorín, mám tam partnera, rodičov, najlepšieho priateľa. Ak si chcem urobiť radosť, idem nakupovať do obchodu, hocičo. Cvičím iba doma, sama pre seba, mám činky, mám podložku. Zdravotne nie som na tom tak, aby som chodila cvičiť medzi ľudí. Učím sa jazyk, mám online hodiny individuálne a online terapie, tiež individuálne. Robím remotne, mám pozíciu, kde mám kolegov z celého sveta, online.

tetapetra
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nikdy by som život nepodriadila "cudziemu"cloveku. Žiaden partner,partnerka nestojí za to,aby som zo svojho života odstrihla rodinu,priateľov, známych, kolegov.
Asi si si to uvedomila až teraz, škoda.

anonym_1fc948
9. okt 2025

A takto koncia zeny ktore ostanú nalepené na partnera, nic iné pre ne neexistuje a nebudujú si aj kamarátske vztahy.Aj popri vztahu treba budovať vztahy s kamoškami/ kamosmi od mladi ktore pretrvaju navzdy.NIKDY sa neoplatí zit len pre partnera, lebo nemas záruku, že ten ostane navzdy a potom sa kopec zien ruca, ako tu casto citame.A da sa zit aj sama,je to zvyk, vzdy lepšie osamela bez vztahu ako osamela vo vztahu.

autor
9. okt 2025
@anonym_1fc948

A takto koncia zeny ktore ostanú nalepené na partnera, nic iné pre ne neexistuje a nebudujú si aj kamarátske vztahy.Aj popri vztahu treba budovať vztahy s kamoškami/ kamosmi od mladi ktore pretrvaju navzdy.NIKDY sa neoplatí zit len pre partnera, lebo nemas záruku, že ten ostane navzdy a potom sa kopec zien ruca, ako tu casto citame.A da sa zit aj sama,je to zvyk, vzdy lepšie osamela bez vztahu ako osamela vo vztahu.

@anonym_1fc948 ja som nepovedala, že som sa odstrihla od kamarátok a kamarátov. Ale žiaľ, v živote sa stávajú aj situácie, že o nich prídeš - tragicky, náhle alebo po ťažkej chorobe.

alenka58
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1fc948 ja som nepovedala, že som sa odstrihla od kamarátok a kamarátov. Ale žiaľ, v živote sa stávajú aj situácie, že o nich prídeš - tragicky, náhle alebo po ťažkej chorobe.

@anonym_autor áno dá sa žiť aj sama, ale odráža sa to na psychike, aspoň ja mám také poznatky z dvoch žien ktoré žijú samé, stále sú mrzuté, úsmev u nich vidieť je vzácne

sissy27
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prepac, nechce sa mi verit, ze vsetci okolo teba umieraju ako muchy. Ty mas ale iny problem- ty nechces. Pracujes z domu, volny cas travis na cintorine, na kolektivne aktivity povies, ze nemozes. No holt, tak cakaj na nejakeho kapitana namornej lode, co stroskotal a pre zachranu potrebuje 50k € a potom budete spolu stastni, je ich plny online priestor.

autor
9. okt 2025
@sissy27

@anonym_autor prepac, nechce sa mi verit, ze vsetci okolo teba umieraju ako muchy. Ty mas ale iny problem- ty nechces. Pracujes z domu, volny cas travis na cintorine, na kolektivne aktivity povies, ze nemozes. No holt, tak cakaj na nejakeho kapitana namornej lode, co stroskotal a pre zachranu potrebuje 50k € a potom budete spolu stastni, je ich plny online priestor.

@sissy27 mala som okolo seba poslednych 10 rokov okruh 6tich ludi. Realne mi ostali dvaja. Z toho ona je mimo SVK a chodi tu tak raz za 3-4 mesiace.

anonym_9fd7a3
9. okt 2025

@anonym_autor
@anonym_autor po toxickom vztahu si samotu uzivam a viem si predstavit ze partneta uz mat nikdy nebudem. Som 40+ .Tiez som to tak mala ako ty, zavisla na druhych lebo som si myslela ze ja sama nie som dost. Potom som objavila silu mna a uvedomila si ze viac nepotrebujem. Uvitam spolocnost a zdielanie no hodne si vyberam koho si pustim pod kozu lebo som typ co pritahuje narcisov a energetickych upirov

sissy27
9. okt 2025
@anonym_autor

@sissy27 mala som okolo seba poslednych 10 rokov okruh 6tich ludi. Realne mi ostali dvaja. Z toho ona je mimo SVK a chodi tu tak raz za 3-4 mesiace.

@anonym_autor pozri, nikto ti nepride zaklopat na dvere len tak, ze ci nehladas kamosku. Takze neostava ine, ako sa zacat socializovat - jazykovka osobne, praca medzi ludmi aspon trochu, cvicenie medzi ludmi… online zoznamky neviem ci funguju, mozno na rychly sex, ale na seriozne kamaratstvo asi nie, neviem.

lanka999
9. okt 2025
@strawberry0797

@anonym_autor dokáže. Mam veľa kamarátok, vzdy sa mam s kym porozprávať alebo ísť na kavu. Faktom ale je, ze najradšej travim čas sama, sama chodim jest, na kavu aj na dovolenky. Ten pokoj, ticho, sloboda, nemusiet sa nikomu prisposobovat su na nezaplatenie. Nebola som nikdy taká, tiez som si po rozchode myslela, ze sama neprežijem. Ale po rokoch single som zistila, ze sa mi to paci a uz by som to asi ani nemenila.

@strawberry0797 sme na tom rovnako

lanka999
9. okt 2025

autorke....mne sa napr stalo ze som po 14 mesacnom vztahu ostala "sama" O kamaratoch o ktorych som si myslela ze su ti pravi sa vykluli fejk ludia, ktori sa ozvu len ked nemaju nikoho poruke alebo nieco potrebuju. Skoncilo to vymenou nazorov alebo vymazanim z fb, ale naopak asi dvaja alebo traja novi ludia mi prisli do zivota kedy sa realne stretavame planujeme akcie, komunikujeme. Paradoxne ja jedina som single, pri tejto predstave by som v minulosti asi odpadla, no teraz hlavne po mojej poslednej otrasnej vztahovej skusenosti si cas single neskutocne uzivam, dokonca som presvedcena ze dalsi vztah nechcem, mam 35+ S muzmi mam negativne skusenosti, teraz utrpelo hlavne moje sebavedomie, riadny zaberak (vztah s narcistom) takze mam co robit aby som sa dala dokopy. Vobec neviem, kedy budem v poriadku.... Na cas kedy si dokazes realne uzivat samotu musis dozriet....