Je v dnešnej dobe správne rozhodnúť sa pre dieťa?
Čisto hypoteticky.... V dnešnej dobe bez komunitného bývania, bez "village", bez suportu od rodiny lebo babičky ešte pracujú a potom sa venujú sebe.. Popri hypotéke a inej zadlženosti, stojí za to vobec mat dieťa? Keď nepozeráme na tu lásku, pokračovanie rodu, vdacnost, ze nás to naučí pokory a trpezlivosti.. Lebo v okolí vidím rodiny s malými deťmi, ako majú kazdy den len boj. Z choroby do choroby a často tak ze dieta to prekoná tralala ale matka a otec sú odpísaní, no ale nemôžu to ani len poriadne v ležať lebo doma treba fungovať.. Keď niesu prachy na upratovaciu službu ci predražené menucka, aj varit treba.. Ja len, ze ci mat dieta dnes, nieje až príliš veľká obeta. Áno stále to bola obeta ale dnes mi to príde, ze ti rodičia majú z každej strany len nepomoc, polená pod nohy, separáciu, samotu, extrémnu stratu slobody, finančnú úzkosť, chýbajúcu pomoc rodiny, krachujice manželstva Lebo ved sa nemajú kedy ani porozprávať, nieto ešte rande ci kino ci večera.. Nemá kto strážiť dieťa..... Takto si myslím ze radšej nebudem mat deti lebo mam rada seba, každú chorobu chcem poradne vylezat aby som na starobu nebola mrzak, bojim sa tiez fin neistoty ale hlavne, to dieta by to zomna asi aj tak všetko cítilo... Ako to mate vy?
@anonym_autor na starobu mozes byt mrzak ci dieta mat budes, alebo nie.
Dojala ma veta... Niet prachy na MENUCKA, tak aj variť treba.
Toľkoto blbosti pokope som dávno nečítala. Prosím ťa, s týmto mindsetom ani dieťa nemaj.
Áno,dnes niektoré tie témy,stoja za to 😁.
@anonym_autor vies co, ako matka uz dospeleho dietata ti poviem, ze stoji to za to. Len treba mat trosku upratane v hlave, co ty podla mna nemas. Ale mat dieta nie je povinnost, a verim, ze aj bezdetni ludia vedia zit plnohodnotny a zaujimavy zivot, takze kludne bud jednym z nich, svet je aj tak preludneny.
Nebudem to detaine rozvijat ale da sa to aj inak. Staci sa na dieta mentalne a financne pripravit, mat ich tolko, kolko komfortne uzivis a idealne ich mat s niekym pricetnym a pritomnym, kto chape, ze nie je darca spermii a potom to vyzera aj inak.
Kazdopadne nie je to povinnost, je to moznost a volba...takze pokojne to dieta nemaj a mozes viest plnohodnotny a stastny zivot naplneny niecim a niekym inym 🤷♀️
@anonym_autor ak to takto cítiš, bude lepšie, ak zostaneš bezdetná.
Veľká obeta? keby to tak bolo tak väčšina z nás tu nieje ako boli vždy,, zlé,, časy
Sa nedá ani porovnať ako mame teraz light život, takže nechápem úvahy o opaku
Dnešná doba je viac zamerana na samého seba a to je jediný,,aspekt,, čo môže byť ťažké,ked nejde len o samého seba
@anonym_autor prosím a daj sa liečiť.
Mne to za to stálo....
Rodičia mi zvykli hovoriť, že nikdy nie je vhodná doba mať dieťa. Vždy ti to pokazí plány. A ideme porovnávať doby, keď ľudia nemali ani len kúrenie v dome? 😀 sme len rozmaznaní a fajnovi
Skoro všetko, čo píšeš aktuálne prežívam (okrem finančnej tiesne) a aj tak to materstvo považujem za najkrajšie a najťažšie povolanie zároveň. 😀 A keby len 1x, haha. ❤️
Dívaš sa na to moc čierno. A život nie je čierny, ani biely. Život sa žije. A to, či ti to za to stojí/ bude stáť musíš vedieť ty sama. Nikdy to nebude ideálne. Nikde. V ničom. Bude to také, ako si to spravíš a ako si to ty sama nastavíš!
niekomu to za to stoji niekomu nie. Prvy krat v historii mame naozaj 50/50 volbu.
Lenze volba je robota, a pre dovolim si povedat, vacsinu ludi je dieta zasterka toho ze by svoje zivoty zmysluplne a plnohodnotne naplnit inak vobec nedokazali
Mne to za to definitívne stálo a stojí. Vymákla som fajn muža, čo sa postará, pomôže, aj dobre zarobí, takže občas vyjde aj na meníčka 🙂. Keď to zhrniem, mať rodinu je zmysluplná výplň života, o zábavu mám postarané na dlhé roky.
@anonym_autor mám 2, stáli za to. Na predražené menučka síce peniaze nemám ale na mäso z domáceho chovu, kvalitnú bio zeleninu a ovocie mi ostáva dosť 🙂. Hypotéka je tiež v pohode. Kariéra tiež ide. Ale s takým mentálnym nastavením ako máš ty, sa to neoplatí. Počkaj, až príde prirodzená túžba, ak nepríde, tak to netreba siliť
Toto je tak zbytocna otazka.. Ved to je extremne individualne, vela ludom to za to nestoji, vela ludom ano. Niektori sa v materstve najdu, ini nie, dalsi su stastne slovodni a bez zavazkov… Zi zivot a nepodliehaj fenomenu overthinking.
@anonym_autor Mňa pobavila veta: "Ja len, že či mať dieťa dnes, nie je až príliš veľká obeta." 😀
@anonym_autor Mňa pobavila veta: "Ja len, že či mať dieťa dnes, nie je až príliš veľká obeta." 😀
@elicaopica nahodou ta veta vystihuje velmi dobre fakt ze cim vacsi blahobyt tym mensia porodnost
Ja chcem mat dieta/deti ako partakov do zivota, su tu s nami, dobre je s nimi este viac super a zle, no na porazenie mnohokrat.. ale je to moja rodina. Su tu s nami kazdy den a je to super
Precitaj si knihu “Sedliacky” a znovu si poloz otazku, ci to maju zeny s detmi dnes naozaj tazke. Ano, zilo sa komunitne, vidiek, velke rodiny. Ale vacsinou tam bolo treba drzat hubu a krok.
Precitaj si knihu “Sedliacky” a znovu si poloz otazku, ci to maju zeny s detmi dnes naozaj tazke. Ano, zilo sa komunitne, vidiek, velke rodiny. Ale vacsinou tam bolo treba drzat hubu a krok.
@namornicka a o com sa nehovori je ze ako rodic si si vtedy musela uplne na drzovku "zvolit" preferovane dieta ktore dostane ovela lepsi start do zivota na ukor surodencov (grund dedil iba jeden syn, detto vzdelanie)
@elicaopica nahodou ta veta vystihuje velmi dobre fakt ze cim vacsi blahobyt tym mensia porodnost
@martinmmartin náhodou vystihuje
@anonym_autor V dnešnej dobe sú ľudia len zhýčkaní.
“Keď nepozeráme na tú lásku” ale kvôli láske máme silu pre tie naše deti robiť možné aj nemožné, obetovať sa a ísť aj keď nevládzeme. Tá láska od dieťaťa pre mňa za to stojí a vždy by som si vybrala byť mamou. Pre mňa najkrajšia rola v živote. A predstav si, na menučka nechodim aj keď mam na ne peniaze, radšej varim doma a robí mi to radosť. Nie je povinnosť mať deti, ale iritujú ma takéto negatívne príspevky ktoré o rodičovstve hovoria ako o pliage. Si predstav že si to niektorí aj užívame, nežijeme z ruky do huby, nemáme krachujúce manželstvá a nepomáhajúcih starých rodičov.
Tak, napísala som to narovinu, neviem prečo by som úprimne myšlienky mala pre dobro spoločnosti zaobalovat do Pozlatka..A nahovárať si, ze materstvo je krásna dúha na obláčiku s jednorozcom..no hmmm... Mam par kamosiek ktoré majú aktualne male deti, do 6r, a verte či nie, chodia sa mi viac sťažovať ako ďakovať za ten ich krásny život... Jedna skoro neprežila cisársky a dodnes nemal čas ísť na fyzio s diastazou, o iných zdrav problémoch ani nehovoriac. , ďalšia je večné chorá od skolkara, s nim ide ku mudr ale so sebou nejde, lebo nemá čas. Spomínajú na staré časy, často na to ako mohli bezstarostne ísť večer von a na ďalší deň to mohli dospat bez toho, aby nemuseli niekomu robiť full servis...A áno, obe majú schopných poriadnych mužov ktorí niesu gumeni ako boli naši dedkovia ci otcovia, ale robia co majú a fungujú doma ako majú. ael napriek tomu, Materstvo ich očividne vyčerpáva a nečudujem sa im, aj keď som to na vlastnej kozi zatiaľ nezažila. Takže bud klamete, alebo mate mäkké mozgy a spomienkovy optimizmus, lebo nerozumiem, prečo si aspoň my ženy nemôžeme povedať do očí pravdu na rovinu.... V com sa predbiehame? Podľa mňa v ničom. Napríklad mna moja mama tlači do materstva ale vie ze som single a nejde to len tak zo dňa na deň. Ale myslím ze doba sa zmenila a ano mame možnosť voľby, ale prečo teda si nevieme povedať pravdu na rovinu, ze áno, materstvo je kua tazke, nemam čas na seba, furt som na OČR, nemôžem ísť von sa zabaviť, vyšla som z pracovného tempa, zabudla som za 6 rokov zapnut PC, atd.. ?... Lebo Co pozorujem, strata slobody (najmä u matky) tam vždycky je, ci ma za zadkom babku, tetku, aupair...
Tak, napísala som to narovinu, neviem prečo by som úprimne myšlienky mala pre dobro spoločnosti zaobalovat do Pozlatka..A nahovárať si, ze materstvo je krásna dúha na obláčiku s jednorozcom..no hmmm... Mam par kamosiek ktoré majú aktualne male deti, do 6r, a verte či nie, chodia sa mi viac sťažovať ako ďakovať za ten ich krásny život... Jedna skoro neprežila cisársky a dodnes nemal čas ísť na fyzio s diastazou, o iných zdrav problémoch ani nehovoriac. , ďalšia je večné chorá od skolkara, s nim ide ku mudr ale so sebou nejde, lebo nemá čas. Spomínajú na staré časy, často na to ako mohli bezstarostne ísť večer von a na ďalší deň to mohli dospat bez toho, aby nemuseli niekomu robiť full servis...A áno, obe majú schopných poriadnych mužov ktorí niesu gumeni ako boli naši dedkovia ci otcovia, ale robia co majú a fungujú doma ako majú. ael napriek tomu, Materstvo ich očividne vyčerpáva a nečudujem sa im, aj keď som to na vlastnej kozi zatiaľ nezažila. Takže bud klamete, alebo mate mäkké mozgy a spomienkovy optimizmus, lebo nerozumiem, prečo si aspoň my ženy nemôžeme povedať do očí pravdu na rovinu.... V com sa predbiehame? Podľa mňa v ničom. Napríklad mna moja mama tlači do materstva ale vie ze som single a nejde to len tak zo dňa na deň. Ale myslím ze doba sa zmenila a ano mame možnosť voľby, ale prečo teda si nevieme povedať pravdu na rovinu, ze áno, materstvo je kua tazke, nemam čas na seba, furt som na OČR, nemôžem ísť von sa zabaviť, vyšla som z pracovného tempa, zabudla som za 6 rokov zapnut PC, atd.. ?... Lebo Co pozorujem, strata slobody (najmä u matky) tam vždycky je, ci ma za zadkom babku, tetku, aupair...
@anonym_autor velmi jednoducha odpoved. Tvoja mama (ako priklad) deti mala co je zivot meniace obrovske rozhodnutie co sa neda vratit. V tomto pripade sa nas mozog snazi chranit samych seba od vecneho rozmyslania coby keby- ze nas naprogramuje ze to bolo rozhodnutie najlepsie a hotovo. ( tak evolucia chrani potomkov pred zavrazdenim vlastnou frustrovabou matkou)
Ak vidime cloveka co toto rozhodnutie urobil inak, mozog panikari a presvedci nas ze je to pomyleny blbec aby sa nemusel zamyslat ze sa to aj inak da
@anonym_autor bezne sa ludia viac stazuju jak dakuju. To neznamena ze ich zivot s detmi je peklo. Si velmi naivnucka a hlupucka
Podľa tvojich pár kamarátok súdiť celé rodičovstvo a iných rodičov je ako keby sme podľa teba súdili všetky slobodne a bezdetné ženy. Tiež je vás veľa a nie všetky ste zatrpknute, nasrate kravy u ktorých je na prvý pohľad jasné, že prečo sú sami. 🤷🏻♀️
@anonym_autor Materstvo nie je ťažké. Stačí pekne žiť a deti sa pridajú. Nič zložité. Žiješ stále ďalej, len do partie pribudne dieťa. Ak k tomu máš negatívny vzťah, ok, je to tvoja voľba, deti nemaj. Ale nerob z toho všeobecnú pravdu. Tou totiž absolútne nie je. Nikto ti tvoj názor neberie. Pre mňa je nepravdivý a zbytočný, niekto s ním môže súhlasiť. Slobodná voľba. Chýba ti pokora.
@anonym_autor ja chapem co tym myslis. No nastastie mame moznost vyberu ci dieta chceme mat alebo nie. Ja som sa rozhodla, ze dieta chcem, som na neho sama od porodu a teda je to naozaj makacka. Ziaden cas pre seba (niekedy ani na zakladne potreby ako je jedlo/pitie/sprcha), som financne zodpovedna za nas, co znamena popri vycerpavujucej vychove aj pracovat z domu popri vsetkom tom narocnom, mam dieta nespavca, presli sme aj zdravotnymi problemami, no inak je vsetko OK. A aj ked su dni blbec, nahromadeny stres, nespanok, 24/7 dieta - praca -domacnost, aj tak by som sa nerozhodla inak. Mam malicke dieta, cize o spomienkovom optimizme to nie je. No tak som sa aj ja pridala k mamickam, co sa postazuju 😬 No skratka chcela som tym napisat, ze napriek tomu ake je to tazke, je to krasne. Keby som mala stastie na normalneho muza, ktorym by bol aj otcom, tak by som povedala, ze materstvo je pohodka, ked su na to dvaja.
@anonym_autor bezne sa ludia viac stazuju jak dakuju. To neznamena ze ich zivot s detmi je peklo. Si velmi naivnucka a hlupucka
@really8 úplne súhlasím! Tie krásne chvilky zdielam s dieťaťom a mužom a s kamarátkou sa ideme jedna druhej “vyžalovať” lebo to potrebujeme dať zo seba von.

Nestoji.