icon

Mám prijať ponuku rodičov na byt v Bratislave?

1. nov 2025

Ahojte.. tí čo sa vyznáte v momentálnom trhu nehnuteľností.. Robím podľa vás zle rozhodnutie? Ide o to, že mám staršieho brata o 15 rokov.. Jemu rodičia keď si kupoval krásny luxusný byt v centre pomohli a dali mu polovicu a tým že už mám čoskoro 27 a aj sa mi niečo podarilo našetriť si chcem kúpiť niečo sama. Rodičia mi navrhli, že by mi predali byt, ktorý prenajímajú za polovičnú sumu, 2. časť peňazí dajú bratovi, čo mi by ma parádne vyšlo s menšou hypotékou okolo 60 000 a mala by som šikovný 3ročný 2-izbáčik v BA, pekne zariadený vo fajn lokalite. Problém je, že on prehovára rodičov, aby mi to nedali a nech si kúpim sama iný a rodičia by mi prispeli, lenže toto vyjde všetkých drahšie a otec to nechce. Brat chce aby som mala jednoducho vyššiu hypotéku, lebo aj on kedysi mal. Lenže on má momentálne parádny dom, keďže má ženu a trh nehnuteľností sa zmenil a je poviem to tak za vodou a keby mu rodičia nepomohli nemá nič z toho.. Najprv navádzal rodičov, nech idem do 1-zbáku a potom že tak mi vyjdú peniaze na starý 2izbák, ktorý by mi nevadil, ak by mal fajn lokalitu ale ak zrátam kompletnú prerábku a samotný starší byt tak ma to vyjde drahšie ako ten novučičký od rodičov.. On mi stále hovorí, že nech sa nepredáva ten byt, čo rodičia prenajímajú lebo naberá na hodnote, lenže otec už nechce nič prenajímať a chce odísť zo slovenska a okrem toho rodičia vlastnia aj byt mimo BA a iné nehnuteľnosti.. Rozmýšľam podľa vás nejako zle alebo? Brat mi hovorí, stále že som hlúpa a nerozmýšľam. On jednoducho nechce aby sa mi ten byt predal.

Strana
z2
domkakvet
1. nov 2025

@anonym_autor rozmyslas dobre a tvoji rodicia by nemali menit nazor a predat ti ten byt.

anonym_3f7662
1. nov 2025

Podľa mňa, rozmýšľaš dobre. Závisť je sviňa.

eleanora666
1. nov 2025

Rozmyslas dobre.

eleanora666
1. nov 2025
@anonym_3f7662

Podľa mňa, rozmýšľaš dobre. Závisť je sviňa.

@anonym_3f7662 ano, sama jej zavidim ako to citam 🤣

autor
1. nov 2025
@eleanora666

@anonym_3f7662 ano, sama jej zavidim ako to citam 🤣

@eleanora666 ukludním Ťa, keby vieš čo iné som si prezila vrámci rodinny by si inak rozmyslala

olimuc
1. nov 2025

Kup byt od rodicov a brata posli kade lahsie. Kalkuluje s dedenim a cim viac ma tym je hamizrnejsi. tvoji rodicia, mozu nakladat s majetkom ako chcu a ty si tiez musis ist tvrdo za svojim aj za cenu otvorenia ust. Brat / nebrat … tvoje financie a rodicov, jeho nazor sa nerata.

autor
1. nov 2025
@olimuc

Kup byt od rodicov a brata posli kade lahsie. Kalkuluje s dedenim a cim viac ma tym je hamizrnejsi. tvoji rodicia, mozu nakladat s majetkom ako chcu a ty si tiez musis ist tvrdo za svojim aj za cenu otvorenia ust. Brat / nebrat … tvoje financie a rodicov, jeho nazor sa nerata.

@olimuc ja si idem za svojim ale hádame sa od leta a je to hrozne.. rano som aj plakala z toho celeho aky je v rodine tlak

petronelag
1. nov 2025

To by bolo dobré rozhodnutie a keď rodičia súhlasia, tak nech ti ho predajú a brat nech sa stará o svoje bývanie. S menšou hypotékou sa ľahšie žije, aj syn mal takúto menšiu hypotéku a už ju spláca 5 rokov bez problémov.

januska12323
1. nov 2025

Čo je brata do toho? Rodičia si môžu s vlastným majetkom narábať ako uznajú za vhodné a to čo on kedysi dostal má úplne inú hodnotu ako dnes, nemôže kalkulovať s každým centom. Rodičia by ho mali usadiť a nie sa každý s každým dohadovať. "Ty si dostal keď si to potreboval, teraz dostane Zuza a už o tom nechceme počuť. "

autor
1. nov 2025
@januska12323

Čo je brata do toho? Rodičia si môžu s vlastným majetkom narábať ako uznajú za vhodné a to čo on kedysi dostal má úplne inú hodnotu ako dnes, nemôže kalkulovať s každým centom. Rodičia by ho mali usadiť a nie sa každý s každým dohadovať. "Ty si dostal keď si to potreboval, teraz dostane Zuza a už o tom nechceme počuť. "

@januska12323 jemu jednoducho vadí, ak budem s malou hypotékou, pretože nebudem vedieť čo je život aj to včera povedal.. a potom že on sa nechce hádať a mamu totálne manipuluje, našťastie otec je na mojej strane ale je to hrozne.. a take argumenty typu že je jedno či kupuješ byt dnes alebo si kupil pred 8 rokmi pritom sa ceny pomaly zdvojnásobili a platy rastú pomaličky..

alickapusinka
1. nov 2025

Aboslutne by som si od nich nič nevzala nechcela zabezpeč sa sama.Bude ti to dalšie roky vykríkovane. Kašli na to rodičia budu aj starý večne mladý nie tak tak ako sa zariadia teraz tak na starobu budu mať.Neznašam že maju dve deti a jednemu napchaju všetko a ten druhý nech sa zabezpeči ako chce.Hnusne a podle ale nič nenarobiš.

autor
1. nov 2025
@alickapusinka

Aboslutne by som si od nich nič nevzala nechcela zabezpeč sa sama.Bude ti to dalšie roky vykríkovane. Kašli na to rodičia budu aj starý večne mladý nie tak tak ako sa zariadia teraz tak na starobu budu mať.Neznašam že maju dve deti a jednemu napchaju všetko a ten druhý nech sa zabezpeči ako chce.Hnusne a podle ale nič nenarobiš.

@alickapusinka ale oni nas chcu zabezpecit oboch, jemu dali dost ale on je zakerny a chamtivy a bohuzial na byt v BA nemam a ani mat asi nikdy nebudem, kedze som sama a sama to kupujem. Jedine ak podedim

alickapusinka
1. nov 2025
@anonym_autor

@alickapusinka ale oni nas chcu zabezpecit oboch, jemu dali dost ale on je zakerny a chamtivy a bohuzial na byt v BA nemam a ani mat asi nikdy nebudem, kedze som sama a sama to kupujem. Jedine ak podedim

@anonym_autor len áno ale píšeš mama je na jeho strane načo vôbec spominali že tebe niečo dali.Nehovorim nič konam dozvie sa to potom predsa aj tak sa to da. Kto chce hľada spôsob kto nechce hľada dôvod tvoja mama ten dôvod našla a musela to všetko povedať bratovi. Otázne nič nemuseli hovoriť je to ich majetok. ON dostal na svoj rozbeh tak rodičia to mali urobiť v tichosti.Hej oni chcu ak by chceli a poznaju si svojho syna aký je tak už by to urobili to je môj názor čisto osobný. Lebo nechapem ak sa jeho ta nehnuteľnosť netýka nie je vlastníkom a je to byt tvojich rodičov prečo sa ma do toho miešať ked ON sám od nich niečo dostal.Tvoji rodičia mu načo vešaju na nos čo idu urobiť s bytom načo je to dobre.Takže podľa mna nie nechcu vedeli ako brat bude reagovať a aj tak to povedali a razom otočili názor. Otec ako chlap by si mal stať za slovom slovo robi chlapa je sice na tvojej strane ale dal sa ovplyvniť mamou takže až tak na tvojej strane nie je ak by bol trval by na tom že tvojmu bratoví dali na rozbeh tebe nie.Ale na úplnu starobu budu mať deti dve ked sa rozdaval majetok mali dieťa jedno ak budu starý chorý alebo aj mladši ochoreju už budu mať deti dve.Pekne vychcane a vymyslene a premyslene to maju.Absolutne po tomto by som s ana nich nespoliehala a zariadial zakryla by som sa takou perinou na aku mám.

sissy27
1. nov 2025

@anonym_autor brata posli do riti, rodicia so svojim majetkom nech nalozia ako chcu. Vtedy pomohli jemu adekvatne svojim moznostiam a aktualnej situacii na trhu s nehnutelnostami, teraz rovnako pomozu tebe.
Brat uz asi pocita s dedicstvom, ze?? Natvrdo sa ho takto spytaj, uvidis reakciu.

anonym_12f2df
1. nov 2025

nedaj sa, urobte to tak ako pises

autor
1. nov 2025

@anonym_autor dnes mi brat volal a dostala som zas dalsie navrhy a ze on to chce tak ze ja pojdem byvat za energie do toho bytu a kupim si 1 izbovy na kseft a ze tak bude nam rast cena toho do ktoreho som mala ist a este aj toho mojho 1izbaku.. no ja neviem. Ja som proste jednoducha bezna zena a toto je nad moje schopnosti popravde..

petrao2
1. nov 2025
@anonym_autor

@olimuc ja si idem za svojim ale hádame sa od leta a je to hrozne.. rano som aj plakala z toho celeho aky je v rodine tlak

@anonym_autor preco ho chcu este aj vyplatit ked svoje dostal ked kupoval byt?
A nech si hovori co chce rozhodnutie je na rodicoch je to ich byt
Kalkuluje riadne synacik

jana_eyre_2
1. nov 2025

byť mama tak takémuto chovaniu urobím razny koniec.. akože čo on vôbec čo do toho má čo kecat? pomohli mu? pomohli.. ešte mu aj budú dávať peniaze z tohoto predaja? no normálne by ma ako matku nehorázne nasral.. tým chcem povedať, že len rodičia majú právo rozhodnúť čo urobia so svojím bytom a tí by mali aj chamtiveho brata upratať..

anonym_19d66a
1. nov 2025
@petrao2

Kalkuluje riadne synacik

@petrao2 toto inak aj mne hned udrelo do oci

autor
1. nov 2025
@anonym_19d66a

@petrao2 toto inak aj mne hned udrelo do oci

@anonym_19d66a to mne nevadi, ja som povedala tym ze ten byt ma velku hodnotu ja mu vyplatim polku ja som s tym ok ale jeho realcie su take ze ja dostavam vzdy vsetko zadarmo a aka som hlupana ktora nerozmysla do buducnosti a ze ak si ten byt necham ze nech mu uz nevolam a podobne a ja sa stale pytam kde je ten zisk pre mna? Jeho zisk vidim ale moj? A on si stale ide svoje aka som hnusoba

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@petrao2

Kalkuluje riadne synacik

@petrao2 mna to tiez napadlo, ze preco chcu brata vyplacat? Ved jemu tiez pomohli. Autorka? Preco chvu brata zase vyplacat?

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@petrao2 mna to tiez napadlo, ze preco chcu brata vyplacat? Ved jemu tiez pomohli. Autorka? Preco chvu brata zase vyplacat?

@anonym_c7c0af lebo ten byt bol pre nas napoli ako keby a jemu sa z tej jeho ciastky ma odpocitat ta ciastka ktoru dostal.. ale ja som s tym ok. Ja niesom ok s tymto natlakom a pohrdanim a celkovym stresom ktory mi sposobuje a ako ma nabada na kupu niecoho ineho aby on mal z toho v buducnu viac a mna presviedca ze je to pre mna tiez vyhoda ale ja to tsm moc nevidim. Preto pisem prispevok. Ja som jednoducha zienka bezna zisdny investor, financny poradca..

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@jana_eyre_2

byť mama tak takémuto chovaniu urobím razny koniec.. akože čo on vôbec čo do toho má čo kecat? pomohli mu? pomohli.. ešte mu aj budú dávať peniaze z tohoto predaja? no normálne by ma ako matku nehorázne nasral.. tým chcem povedať, že len rodičia majú právo rozhodnúť čo urobia so svojím bytom a tí by mali aj chamtiveho brata upratať..

@jana_eyre_2 tiez si to myslim. Mozno ma pocit ze dostal menej, ale tak stale mi tu nieco nesedi. Preco on luxusny byt v centre a to tiez muselo byt vela vela penazi, teraz tie byty su ale ovela drahsie. A preco ho este znova vyplacat.

Autorka. Upratat brata si musia rodicia. Ak brat uz dostal a ty nie, niet o com. Nerobis nic zle. Asi jebore nich jednoduchsie ten byt ti dat ako ti pomahat s peniazmi. To brata nenapadlo? Navyse… ak bratovi dali dam priklad 100000 na nehnutelnost pred 15 rokmi, teraz ma taka nehnutelnost skoro dvojnasobnu hodnotu. Teda nas 1izbak co sme kupili pred 13 rokmi uz ma viac ako dvojnasobnu hodnotu. Takze aby to bolo spravodlive, tebe by “mali” dat o dost viac ako 100 tisic, aby si mala ten isty standard ako brat.

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@jana_eyre_2 tiez si to myslim. Mozno ma pocit ze dostal menej, ale tak stale mi tu nieco nesedi. Preco on luxusny byt v centre a to tiez muselo byt vela vela penazi, teraz tie byty su ale ovela drahsie. A preco ho este znova vyplacat.

Autorka. Upratat brata si musia rodicia. Ak brat uz dostal a ty nie, niet o com. Nerobis nic zle. Asi jebore nich jednoduchsie ten byt ti dat ako ti pomahat s peniazmi. To brata nenapadlo? Navyse… ak bratovi dali dam priklad 100000 na nehnutelnost pred 15 rokmi, teraz ma taka nehnutelnost skoro dvojnasobnu hodnotu. Teda nas 1izbak co sme kupili pred 13 rokmi uz ma viac ako dvojnasobnu hodnotu. Takze aby to bolo spravodlive, tebe by “mali” dat o dost viac ako 100 tisic, aby si mala ten isty standard ako brat.

@anonym_c7c0af toto som mu dnes povedala a vysmial ma ze co to trepem a ze taka inflacia nieje a mala by som dostat max o 10 tisic navyse aj ked kupujem 2x taky drahy byt aby to bolo preňho fér a ze vsetci jeho kamarati sa zo mna smejú a kývu hlavami a som vsetkym nasmiech… toto som presne povedala😀 ale ďakujem. A presne pre rodičov je najlahsie mi to takto predat a bude pokoj. Som rada ze to niekto vidí podobne, uprimne si ma potesila. ❤️

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_c7c0af jednoducho on sa citi cely zivot ukrivdeny, pretoze medzi nami je velky vekovy rozdiel a eodicia ked on bol maly proste peniaze nemali zilo sa tak naco sme mali a ked som ja mala tak 12 rokov sa im zacalo, tak logicky ze som mala viac ale vzdy mu dali maximum co mali. Aj na ten byt mu dali to co mali nasetrene.

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af toto som mu dnes povedala a vysmial ma ze co to trepem a ze taka inflacia nieje a mala by som dostat max o 10 tisic navyse aj ked kupujem 2x taky drahy byt aby to bolo preňho fér a ze vsetci jeho kamarati sa zo mna smejú a kývu hlavami a som vsetkym nasmiech… toto som presne povedala😀 ale ďakujem. A presne pre rodičov je najlahsie mi to takto predat a bude pokoj. Som rada ze to niekto vidí podobne, uprimne si ma potesila. ❤️

@anonym_autor my sme kupili 1izbak pred 13-14 rokmi za 64 000 eur. Teraz by sme ho predali za 170 tisic. Pred 22 rokmi sme kupili nas byt 4izbovy za 68 000. Prerobili sme ho pred 15 rokmi za cca 40000. Teraz sa tu v okoli take predavaju za 270 000. 15 rokov dozadu bolo vsetko oproti tomu co stoji teraz za facku a ak ti brat neveri, nech sa opyta skusenych realitakov. 10 tisic? 😁 o to stupli ceny len za 1 rok! Pred rokom/dvomi som v nasom okoli pozerala 1izbaky isli za 130 000. Teraz? 150-160 tisic. Je to sialene! Ceny nehnutelnosti sledujem uz vyse 20 rokov, lebo ma to velmi bavi. A mam prehlad, hlavne teda o BA, lebo tu zijem cely zivot a mame tu nejake nehnutelnosti.

Ak by si chcela presnejsi vypocet, musela by som vediet cenu toho 2izbaku. Brat asi pocita s tym ze to raz zdedi a vtedy dostane viac ako keby ho teraz vyplatili. Lebo keby sa vasim nieco stalo, dostanete kazdy polku z toho bytu, kde by on nakoniec dostal viac, kedze uz raz dostal… Fakt je, ze ceny nehnutelnosti idu stale hore, a tebe sa oplati neskor ked budes mat cast bytu splateneho zobrat na neho uver a kupit dalsi byt, ten prenajat a hypo by ti splacali v podstate najomnici. A tak si vlastne setris, investujes… to je ale na dlhsie.

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_autor my sme kupili 1izbak pred 13-14 rokmi za 64 000 eur. Teraz by sme ho predali za 170 tisic. Pred 22 rokmi sme kupili nas byt 4izbovy za 68 000. Prerobili sme ho pred 15 rokmi za cca 40000. Teraz sa tu v okoli take predavaju za 270 000. 15 rokov dozadu bolo vsetko oproti tomu co stoji teraz za facku a ak ti brat neveri, nech sa opyta skusenych realitakov. 10 tisic? 😁 o to stupli ceny len za 1 rok! Pred rokom/dvomi som v nasom okoli pozerala 1izbaky isli za 130 000. Teraz? 150-160 tisic. Je to sialene! Ceny nehnutelnosti sledujem uz vyse 20 rokov, lebo ma to velmi bavi. A mam prehlad, hlavne teda o BA, lebo tu zijem cely zivot a mame tu nejake nehnutelnosti.

Ak by si chcela presnejsi vypocet, musela by som vediet cenu toho 2izbaku. Brat asi pocita s tym ze to raz zdedi a vtedy dostane viac ako keby ho teraz vyplatili. Lebo keby sa vasim nieco stalo, dostanete kazdy polku z toho bytu, kde by on nakoniec dostal viac, kedze uz raz dostal… Fakt je, ze ceny nehnutelnosti idu stale hore, a tebe sa oplati neskor ked budes mat cast bytu splateneho zobrat na neho uver a kupit dalsi byt, ten prenajat a hypo by ti splacali v podstate najomnici. A tak si vlastne setris, investujes… to je ale na dlhsie.

@anonym_c7c0af vedela by si prosím napísat pod vlastným nicom? Ze ti napisem Ss? Prosim🫶🏻

autor
1. nov 2025
@anonym_c7c0af

@anonym_c7c0af a myslis ze teda zobrat ten byt ktory ma hodnotu 270 za polovicku a ja uz mam polovicku z tej polovicky nasetrenu je pre mna blbost?

sweaaa
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af a myslis ze teda zobrat ten byt ktory ma hodnotu 270 za polovicku a ja uz mam polovicku z tej polovicky nasetrenu je pre mna blbost?

@anonym_autor Nie je to blbosť, zober ho.

anonym_c7c0af
1. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c7c0af vedela by si prosím napísat pod vlastným nicom? Ze ti napisem Ss? Prosim🫶🏻

@anonym_autor nemozem lebo som uz vela financnych informacii tu o sebe napisala 😉. Pripadne ty napis a o chvilu zmaz a ja ti napisem sukromnu spravu.

Zalezi, ci by ti dali rodicia tu polku 135 tisic? Ak ano, potom so svojimi mozes kupit 2izbak starsi, zalezi od lokality samozrejme. Ak ho prenajmes, nasledne si zvysis prijem a mozno by ti mohli dat dalsiu hypo, kupit dalsi 1izbak casom, ten prenajat, a ak by si byvala v tom rodicovskom byte len za naklady… nakoniec by to nemuselo byt zle rozhodnutie.

Strana
z2