Mám začať štúdium na vysokej škole alebo ušetriť peniaze?
Dievčatá , poraďte mi . Hľadám názor na moji situáciu , neviem sa rozhodnúť a potrebujem sa s niekým porozprávať aby som sa konečne rozhodla . Som učiteľka v materskej škole , s dlhoročnou praxou a prvým stupňom vysokej školy vo svojom obore učiteľstvo pre materské školy . Prax som nadobudla v zamestnaní , kde som spôsobila 14 rokov . Žiaľ , súkromne veci ma ,, donútili ,, zo zamestnania odísť :( ťažké rozhodovanie ale bolo to vážne , tak som sa musela obetovať aj s tým pocitom , že budem hľadať nové zamestnanie -časom . A ten čas nastal . Situácia , ktorá ma donútila zo zamestnania odísť sa vyriešila a s veľkým odhodlaním som sa celý tento rok snažila najst si zamestnanie , ktoré priam milujem . A tu nastáva problém a mňa to veľmi zarazilo . Bola som pozvaná na pár pohovorov ako učiteľka v materskej škole a narazila som na kameň - moja prax a vzdelanie ! Som drahá , prekvalifikovaná . Uprednostnili pani učiteľky bez praxe a vzdelanie max. stredná škola . Prišla doba , kedy všetko zdraželo a žiaľ aj moja profesia . Začal školský rok , momentálne som na ÚP , čoskoro mi konči podpora , mám deti a muž ťahá všetko sám . Chcela som využiť čas , kedy budem doma ( čo ma veľmi trápi ) a prihlásila som sa na vysokú školu 1-4 učiteľstvo pre primarne vzdelávanie . A dievčatá tu vás chcem poprosiť o radu . Prijali ma na externé štúdium , spoplatnené mimochodom dosť finančná záťaž , cestovanie , materiály , doučovania na skúšky . Veľmi by som chcela tento odbor vyštudovať ale na druhej strane sa bojím , že príde ešte horšia doba v školstve a ja sa neuplatním ani v základnej škole . Keď už teraz nemám šancu sa zamestnať , čo ma velmi bolí , lebo ja som vždy žila svojim povolaním . Bije sa vo mne pocit - vysoká škola , finančná záťaž , momentálne bez práce a o chvíľu bez príjmu , všetko bude ťahať môj muž , nastúpim a risknem to ? alebo nebudem riskovať keďže som poučená z terajšej situácie , peniaze ušetrím na horšie časy a vzdám sa tohto cieľa? . Ďakujem za vaše odpovede , prosím vás o rady , ktoré mi budú prínos , nie poučovanie , atd - to mi ozaj nepomôže .
@toffifee0902 ale aj to, ze externé, po istom čase, to už nie je také učenie, ako keď si na výške a venuješ sa len tomu. Ale tak určite sa to zvládnuť dá.
@toffifee0902 ja si myslím že pracu treba. Ako fakt to bude na držku. Rozhodni sa podla finančnej rezervy.Ak žiadna nie je, počkala by som s nastupom do školy kým nebudeš mat pracu. Asistenta učiteľa nechces robit? To by si myslim mohla. Skus ine možnosti, pripadne väčšie mesto.
@toffifee0902 ja si myslím že pracu treba. Ako fakt to bude na držku. Rozhodni sa podla finančnej rezervy.Ak žiadna nie je, počkala by som s nastupom do školy kým nebudeš mat pracu. Asistenta učiteľa nechces robit? To by si myslim mohla. Skus ine možnosti, pripadne väčšie mesto.
@monicazbb skúšala som aj PA aj vychovávateľka . Uprednostnili dievčatá s nižším vzdelaním
Kde byvas,na vychode? U nas nevieme zohnat kvalifikovane ucitelky. V predskolskej ms uz budu musiet mat bc.
Kde byvas,na vychode? U nas nevieme zohnat kvalifikovane ucitelky. V predskolskej ms uz budu musiet mat bc.
@anonym_795018 nie . Stred . 😞
@toffifee0902 vela mojich znamych sa uplatnilo v skolstve a boli prekvalifikovane.
@toffifee0902 vela mojich znamych sa uplatnilo v skolstve a boli prekvalifikovane.
@domkakvet ďakujem , skúšam , hľadám stále
@toffifee0902 nemá byť onedlho povinná VŠ v škôlke?
@toffifee0902 nemá byť onedlho povinná VŠ v škôlke?
@any_soj od roku 2029 ale zákon ešte nie je schválený a podľa toho akým smerom sa to uberá ani neschvália .
Podľa mňa by si si mala hľadať prácu a VŠ nechať tak.
Podľa mňa by si si mala hľadať prácu a VŠ nechať tak.
@anonym_f965c3 ďakujem , hľadám aktívne celý rok . Ponuky cez rôzne stránky , upozornenia e mailom . Čo 3 mesiace som posielala životopis a ostatné dokumenty , z 20 škôlok a škôl odpísalo 5 . A pohovor som absolvovala niekoľkokrát , bez výsledku .
@anonym_f965c3 ďakujem , hľadám aktívne celý rok . Ponuky cez rôzne stránky , upozornenia e mailom . Čo 3 mesiace som posielala životopis a ostatné dokumenty , z 20 škôlok a škôl odpísalo 5 . A pohovor som absolvovala niekoľkokrát , bez výsledku .
@toffifee0902 tak treba hľadať ďalej a keď náhodou nenájdeš tak buď si nájsť úplne iné zamestnanie alebo nepracovať vôbec.
Určite vyštuduj 1-4. Učiteliek je nedostatok. Tam prekvalifikovaná nebudeš, určite sa skôr zamestnáš ako učiteľka 1-4. Si mladá a celý pracovný život máš pred sebou.
Určite vyštuduj 1-4. Učiteliek je nedostatok. Tam prekvalifikovaná nebudeš, určite sa skôr zamestnáš ako učiteľka 1-4. Si mladá a celý pracovný život máš pred sebou.
@anonym_bf5cb6 ďakujem ♥️
Výborná si 👍 určite študuj, za každú cenu, tak sa trochu uskromnite chvíľku, ale budeš mať školu. Ešte máš pred sebou veľa rokov života, uplatnis sa
Mne sa to veľmi páč,i akoi si zareagovala na danú situáciu, že si išla na VŠ. 👋.
Výborná si 👍 určite študuj, za každú cenu, tak sa trochu uskromnite chvíľku, ale budeš mať školu. Ešte máš pred sebou veľa rokov života, uplatnis sa
Mne sa to veľmi páč,i akoi si zareagovala na danú situáciu, že si išla na VŠ. 👋.
@aurelia2000 😊
@toffifee0902 veď môžeš študovať externe a popritom pracovať aj keď iná práca docasu
@toffifee0902 veď môžeš študovať externe a popritom pracovať aj keď iná práca docasu
@1andrea111 taký som mala plán , ale práca sa mi nedarí nájsť , som drahá pre zriaďovateľa . Urobím si ďalšiu vysokú školu a už budem lacná ? Neviem aká príde doba , v školstve sa poľavuje v nárokoch na učiteľa a ak to príde aj v základných školách tak sa nezamestnám opäť . A mňa trápi to , že to bude finančná záťaž len skolne na rok 1200€ kde mám cestovanie , platenie doučovaní na skúšky , atď. Všetko ťahá muž sám a mame dve školopovinné deti . Mňa demotivuje že sa nedokážem ani po tomto vzdelaní zamestnať a budem sedieť doma
Mňa nechcú zamestnať nikde, ani ked im pošlem životopisy iba s uvedenou strednou školou, ani ked viacej informácií a to mam tri vš v troch odboroch a päť cudzích jazykov. Ani na polovičný úväzok ani na letné práce, ani cez vianočné sviatky ma nechcú ani na najnizsie pracovné pozície
Pozri si, ake su ponuky prace a podla toho sa zariad. Ak je vela ponuk a vyzaduju tam druhy stupen VS prave toho, co ty chces studovat, tak ano, da sa povedat, ze ti to pomoze. V ostatnych pripadoch je to zbytocne zabity cas a vyhodene peniaze. Takze este raz...vysku ries len ak mas istotu, ze prave vdaka nej si pracu najdes.
@toffifee0902 a čo keby si išla pracovať do detského domova? Tam sú tiež detičky, možno by si nemusela ísť študovať. No na druhej strane všetko, čo vieš naviac získaním štúdia je tvoje veľké plus. Nechápem, že už uprednostnia maturanta pre VS. Zrejme sa začala iná doba, keď ako píšeš, uprednostnia tých, čo im môžu zaplatiť menej.

Skúšaj, hľadaj, možno sa miesto nájde. Ak máš odvahu, do tej školy ist môžeš, ale ľahké to nebude.