Máme sa dobre, lebo nemáme deti
Všade počúvam ako klesá pôrodnosť, že to bude mať na našu spoločnosť negatívne dopady, že mladí sú sebeckí, keď deti nechcú.
S partnerom sme spolu 5 rokov, máme veľmi pekný harmonický vzťah, no od začiatku sme boli obaja naklonení skôr bezdetnemu životu - s tým, že možno to časom prehodnotíme. Obaja máme pod 30 rokov a office prace, s príjmom približne toho vyššieho slovenského priemeru, čoskoro chceme začať riešiť vlastne bývanie.
Od rodiny sme si vypočuli, že sme vlastne v ideálnom nastavení na vlastné dieťa, začali sme to teda trochu viac rozoberať. Na prvý pohľad to tak môže vyzerať, keby sme však v dohľadnej dobe to dieťa mali, môžeme sa rozlúčiť s dovolenkami, zvýšia sa nám vydavky, klesne naša životná úroveň, museli by sme pozerať väčší byt a teda platiť viac. Jednoducho aj napriek tomu, že na slovenské pomery zarábame dobre a žijeme si bez nejakého finančného stresu, dieťa by to podstatne narušilo. Tak mi napadá, od koho sa vlastne v dnešnej dobe očakáva plodenie deti? Áno, v každom prípade a veku je to obeta, ale racionálne by to pre nás ako ľudí v tom "najlepšom veku" na dieťaťa znamenalo iba obmedzenia. Viac párov v mojom okolí to vidí rovnako...
@mateson2004 tiež ma to pobavilo deti stoja veľmi veľa peňazí a určite to nie je v tom či kúpiš značkové body ako niekto píše;)sú to krúžky, internáty, raz bude chcieť ísť možno študovať na VŠ do zahraničia, okuliare, strojčeky, každú chvíľu topánky, tie najmenšie deti nestoja veľa to príde až časom🙂
@luccija ale nemusi mat strojcek ako dieta, nemusi studovat v zahranici, moze si uz sam privyrobit. Moj syn nechce invisalign, boli sme na vysetreni a nechce to teraz vobec, ma 18, nenutim ho. Ale nemuseli by sme mu ani vodicsky zaplatit, ja napr nemam pocit ze nas stoja vela penazi, oblecenie uz nekupujem odkedy nerastie, deti mam skromne, knihy na citanie si syn kupuje z penazi co bud zarobil na brigade, alebo dostal od rodiny na sviatky. Odkedy nerastie, tak saty som nekupovala. Kruzok ma v skole matematicky zadarmo. A ked nas aj stoji nieco vela, tak je to moje rozhodnutie, ano oblek na stuzkovu, topanky a pod som investovala 1000 eur, kamoska kupila obkek za 90 eur pre syna.
@luccija šak keď na to nemám tak nedám dieťa na drahy krúžok a nechodím po sutaziach. Hovoríš o výdavkoch ktoré nie sú potrebné k životu.
Prečo okuliare každé 2 roky? Ty píšeš o výdavkoch ktoré si naozaj nemôže každý dovoliť.
@simona20201309 môj syn hral za dedinu futbal brali sme to športovo nech sa hýbe, ale tréner ho odchytil, že je dobrý a nikto nevedel, že je tak dobrý, že teraz hrá v Anglicku aj tam študuje.Ma 17 r a tiež sme si mysleli, že 15 eur za dedinský futbal veď to je nič.Nebudem písať koľko nás jeho šport stojí kopačky a veci s tým súvisiace s ešte chodí v GB na jazykový kurz aspoň bývanie má lacnejšie od klubu, strava je draha čo sme mu mali povedať nepodporíme ta?splatili sme hypo a teraz skoro takú istú sumu posielame synovi.Druhé dieťa má NKS logopedia, terapie a plávanie.
Nič ti radiť nebudem, mat deti nie je povinnosť...
@simona20201309 môj syn hral za dedinu futbal brali sme to športovo nech sa hýbe, ale tréner ho odchytil, že je dobrý a nikto nevedel, že je tak dobrý, že teraz hrá v Anglicku aj tam študuje.Ma 17 r a tiež sme si mysleli, že 15 eur za dedinský futbal veď to je nič.Nebudem písať koľko nás jeho šport stojí kopačky a veci s tým súvisiace s ešte chodí v GB na jazykový kurz aspoň bývanie má lacnejšie od klubu, strava je draha čo sme mu mali povedať nepodporíme ta?splatili sme hypo a teraz skoro takú istú sumu posielame synovi.Druhé dieťa má NKS logopedia, terapie a plávanie.
@anonym_c6744b ano, tiez mam dieta s celiakiou, choroba si nevybera a je draha. Ale tie deti mate a zijete a zvladate, tak isto aj my a dokonca sme na tom financne lepsie ako pred detmi. Autorka sa ale nechce v ziadnom pripade uskromnovat. Dvaja pracujuci ludi a nemali by na to vychovat jedno dieta.
@anonym_c6744b ano, tiez mam dieta s celiakiou, choroba si nevybera a je draha. Ale tie deti mate a zijete a zvladate, tak isto aj my a dokonca sme na tom financne lepsie ako pred detmi. Autorka sa ale nechce v ziadnom pripade uskromnovat. Dvaja pracujuci ludi a nemali by na to vychovat jedno dieta.
@zuzana76 vždy sa nájde 100 dôvodov prečo deti nemať🤣ľudia dospievajú v poslednom čase, až okolo 40 dovtedy sú príliš mladí na všetko a potom príde facka od prírody.Kazdy sú myslí, že si povie, že budú mať dieťa a o rok kočíkuje.Zijeme v nejakom falosnom klame, že je čas
@zuzana76 vždy sa nájde 100 dôvodov prečo deti nemať🤣ľudia dospievajú v poslednom čase, až okolo 40 dovtedy sú príliš mladí na všetko a potom príde facka od prírody.Kazdy sú myslí, že si povie, že budú mať dieťa a o rok kočíkuje.Zijeme v nejakom falosnom klame, že je čas
@eliska13 presne tak
@eliska13 priemerny vek dozitia v SR je u zien 81 rokov, u muzov 75 rokov. 40 rocni uz nie su "mladi" ale maju polovicu zivota za sebou. Len si to neuvedomuju.
@marsmykkok prečo uvadzas tie najvyššie ceny? 150 som neplatila ešte ani ja u zubára.
Na okuliare sú príspevky.
Ale na takej veterine som bežné nechavala aj 200e....
Keď budeme takto preratavat financie na dieťa tak naozaj o chvíľu ľudstvo vymrie...
Síce nie...trepem... cigáni to zachrania 🤗
@simona20201309 tak ja som platila u zubara uz aj 800 eur, moj muz aj 1500 za jeden zub dal ako nic, ale je to nase vedome rozhodnutie, ze na tomto setrit nebudeme a vyberali sme top z topov, mam kolegyne, co maju tiez pekne urobene zuby, chodia beznym zubarom a platia ovela menej. Ale mas pravdu, ze vzdy je to o tom rozhodnuti, ze za co miniem, vzdy sa da minut viac, da sa najst drahsi lekar, drahsie jedlo, drahsie handry, najdrahsia skola atd.... A ano, v takom pripade sa teda dieta neda mat, to naozaj nie.
@anonym_c6744b Presne tak a všetci tu riešia značkové handry a tak... Jasné dieťa nepotrebuje Adidas bundu za 60 eur, stačí z Lidla za 15 eur. Ale zdravotná starostlivosť a rozvíjanie jeho schopností je drahá záležitosť. Však jasné, v osade vychovajú, ale nie napríklad ľudí dobrých vo svojom odbore ale uchádzačov o zamestnanie celoživotných... Nehovoriac o bývaní ktoré je drahé, ak proste je malý byt a dieťa nemá kľud na učenie skončí tiež na tom úrade práce alebo nejaký robotník, potrebuje aj podmienky na učenie.
Ale samozrejme, ak sa niekto neciti na to, stat sa rodicom, zo zdravotnych dovodov, emocionalnych, nema k detom vztah atd... ano, je lepsie, aby deti nemal, navyse naozaj asi menej ludi sa citi na deti pred 30-tkou, az po nej pride take to tikanie u dalsej vacsiny a maju mozno tak 5 realnych rokov na plodenie bez nejakeho vacsieho rizika a dalsich 5 rokov, kedy sa to este prirodzene da. Po 40 na prirodzene mozu zu zabudnut, uz je to skor zazrakom. A bohuzial muzi su na tom vo velkej vyhode, tym ked zacne tikat aj po 40-tke, tak mozu. Cize zena je uz po funuse a moze prist dalsie sklamanie v podobe rozchodu a konca vztahu. Mnohe doplatili na to, ze sa rozhodli byt dobrovolne bezdetni a nakoniec skoncili aj bez deti a bez partnera. Samozrejme dieta nema byt lepidlom, len ked chlapovi zacnu tiez tikat biol hodiny, tak zabudne aj na dobrom a v zlom, v chorobe aj v starobe. Pud bude silnejsi.
@anonym_c6744b Presne tak a všetci tu riešia značkové handry a tak... Jasné dieťa nepotrebuje Adidas bundu za 60 eur, stačí z Lidla za 15 eur. Ale zdravotná starostlivosť a rozvíjanie jeho schopností je drahá záležitosť. Však jasné, v osade vychovajú, ale nie napríklad ľudí dobrých vo svojom odbore ale uchádzačov o zamestnanie celoživotných... Nehovoriac o bývaní ktoré je drahé, ak proste je malý byt a dieťa nemá kľud na učenie skončí tiež na tom úrade práce alebo nejaký robotník, potrebuje aj podmienky na učenie.
@marsmykkok nie vobec, my tu riesime, ze vacsina deti mame a zijeme relativne slusne, chodime k lekarom, deti sa rozvijaju. Ako to vobec davame?
@marsmykkok ale potrebujeme aj robotnikov, aj predavacky, kucharky....ked budeme vsetci len "tukat do klavesnice" kto nam zabezpeci hmotne veci?
Autorka, ja ti rozumiem, tiez som to tak dlho vnimala, dokonca niektore rodiny v okoli su pre mna stale odstrasujuci pripad ako zit nechcem. My dieta uz mame, ale isli sme do toho neskor, niekto by povedal, ze neskoro. Lenze, my sme to nebrali ako nieco, co byt musi, mne a ani manzelovi by sa zivot nezrutil ak by to uz neslo, v zivote by som si nedokalicila kvoli tomu moje telo hormonmi a vseliakymi IVF a podobne. My sme mali naplneny, spokojny zivot uz predtym, financne sme sa zabezpecili, mame vela zalub a chcem aby nas potomok vyrastal v rovnakom nastaveni. Chcem aby z neho bola samostatna, vzdelana, rozhladena osoba uzivajuca si zivota a nie niekto, kto by mal nasledovat zauzivane vzorce, lebo sa to patri :D. Dieta nieje ziadna povinnost a je hrozne ak by malo byt tvojim jedinym zmyslom zivota (kto by chcel vyrastat s tou tarchou, ze som jedinym zmyslom zivota mojich rodicov, uhm...). Uzivajte si zivot tak, ako sa to vam paci, ako to vy citite a nenechajte si do toho nikym kecat. Zivot mate len jeden.
@marsmykkok Keby neboli “ nejakí robotníci” tak by si nemala kde bývať…
@marsmykkok ale potrebujeme aj robotnikov, aj predavacky, kucharky....ked budeme vsetci len "tukat do klavesnice" kto nam zabezpeci hmotne veci?
@zltalienka @nikoletta1712
Ja si vážim každé povolanie, ale pokým má dieťa na niečo nadanie/talent je fajn ak ho má možnosť rozvíjať, hoci samozrejme nakoniec môže skončiť na stavbe lebo napríklad bude nádejný športovec a zranenie mu kariéru pokazí. Ale proste dávať za príklad našu menšinu že dokáže vychovať deti a koľko, pričom deti po škole skončia navždy na úrade práce alebo v hmotnej núdzi nepovažujem za dobrý príklad.
A platí rovnica že malé dieťa malé výdavky, len plienky v podstate. Ale vekom tie náklady rastú, už len koľko toho taký teeneger dokáže pojesť a pri dnešných cenách potravín to je tiež riaden zásah do peňaženky.
Naozaj to nie je o tom aby deti museli mať značkové veci, iphony a podobne, to neschvaľujem. Ale možnosť napredovať by mali mať.
vidíte to celkom realisticky a dobre... Ja by som v dnešnej dobe celkom určite do detí nešla.
@zltalienka @nikoletta1712
Ja si vážim každé povolanie, ale pokým má dieťa na niečo nadanie/talent je fajn ak ho má možnosť rozvíjať, hoci samozrejme nakoniec môže skončiť na stavbe lebo napríklad bude nádejný športovec a zranenie mu kariéru pokazí. Ale proste dávať za príklad našu menšinu že dokáže vychovať deti a koľko, pričom deti po škole skončia navždy na úrade práce alebo v hmotnej núdzi nepovažujem za dobrý príklad.
A platí rovnica že malé dieťa malé výdavky, len plienky v podstate. Ale vekom tie náklady rastú, už len koľko toho taký teeneger dokáže pojesť a pri dnešných cenách potravín to je tiež riaden zásah do peňaženky.
Naozaj to nie je o tom aby deti museli mať značkové veci, iphony a podobne, to neschvaľujem. Ale možnosť napredovať by mali mať.
@marsmykkok ja som reagovala na toto Tvoje tvrdenie: "Ale zdravotná starostlivosť a rozvíjanie jeho schopností je drahá záležitosť." Mnoho ludi je priemernych (vratane mna, aby si si nemyslela, ze sa nejako vyvysujem) a nepotrebuje k rozvijaniu svojich schopnosti vela financnych prostriedkov.
To len dnesna doba urobila z dietata poloboha, ktory musi dostat a mat vsetko. Na deti a ich rodicov je zamerany neskutocne velky marketing, aby minuli peniaze a nie, nie sme odolni, kupujeme produkty a sluzby, ktore realne deti nepotrebuju, len nam ich dnesna doba vsugerovala, ze ich "musime mat".
Vysledky uz mame v podobe uz mladych dospelych vychovanych tymto sposobom. Zvyknute na vysoky standard, neschopne mysliet dalej ako na vlastny zadok. Ako sa tito postaraju o dalsiu generaciu?
@marsmykkok ja som reagovala na toto Tvoje tvrdenie: "Ale zdravotná starostlivosť a rozvíjanie jeho schopností je drahá záležitosť." Mnoho ludi je priemernych (vratane mna, aby si si nemyslela, ze sa nejako vyvysujem) a nepotrebuje k rozvijaniu svojich schopnosti vela financnych prostriedkov.
To len dnesna doba urobila z dietata poloboha, ktory musi dostat a mat vsetko. Na deti a ich rodicov je zamerany neskutocne velky marketing, aby minuli peniaze a nie, nie sme odolni, kupujeme produkty a sluzby, ktore realne deti nepotrebuju, len nam ich dnesna doba vsugerovala, ze ich "musime mat".
Vysledky uz mame v podobe uz mladych dospelych vychovanych tymto sposobom. Zvyknute na vysoky standard, neschopne mysliet dalej ako na vlastny zadok. Ako sa tito postaraju o dalsiu generaciu?
@zltalienka "Vysledky uz mame v podobe uz mladych dospelych vychovanych tymto sposobom. Zvyknute na vysoky standard, neschopne mysliet dalej ako na vlastny zadok. Ako sa tito postaraju o dalsiu generaciu? "
No to budú väčšinou tí, ktorí tie deti nebudú chcieť mať.
@zuzana76 ja netvrdím že by sme to dieťa nevychovali. Áno, zvládli by sme to finančne aj teraz, ale nebolo by to ideálne a bezstarostne.
@zuzana76 ja netvrdím že by sme to dieťa nevychovali. Áno, zvládli by sme to finančne aj teraz, ale nebolo by to ideálne a bezstarostne.
@anonym_autor ale to nema nikto, nikto z nas to nema bezstarostne, aj ked mas peniaze, tak starosti su. Idealne neexistuje, to je ale jednoducho o tom nastaveni, ze ok, prisposobim sa, uskromnim sa. To ale neznamena, ze trieme biedu.
@anonym_autor Tento troll dokola vytvara podobne temy, uz tu take bolo. Koho to zaujima, ci anonymny nick chce dieta? Akoze dost sa opakujes
@mircalla tiež mám pocit, že to tu píše len za účelom provokovania, len aby sa diskutovalo. Lebo si clekom neviem vysvetliť, na čo by žena, ktorá berie dieťa, len ako niečo na zníženie svojej životnej úrovne, založila tému na stránke pre mamičky a budúce mamičky, Jedine, že by so svojím rozhodnutím nebola celkom stotožnená
@mircalla tiež mám pocit, že to tu píše len za účelom provokovania, len aby sa diskutovalo. Lebo si clekom neviem vysvetliť, na čo by žena, ktorá berie dieťa, len ako niečo na zníženie svojej životnej úrovne, založila tému na stránke pre mamičky a budúce mamičky, Jedine, že by so svojím rozhodnutím nebola celkom stotožnená
@anonym_1c5e36 Urcite. Tretia podobna tema za ucelom provokacie, totalne trapne
@anonym_66bd10 ak by si mala partnera zase by bol ten pohľad iny
@anonym_c6744b ale nemám čo z toho že "ak". Kludne sa to moze stat aj autorke a nie že jej to prajem neprajem to nikomu, ale stať sa to moze kazdej jednej z vas že sama s detmi a potom ti nejake "ak by si mala partnera "nepomože, pretože reálne ho nemáš.

Dajte si zmrazit vajicka a spermie, v buducnosti ak zmenite nazor na deti, budete mat viac moznosti, ak sa ti neskor nebude darit otehotniet.