Máme počkať s dieťaťom?

1. júl 2022

Chcela by som vedieť váš pohľad. S mužom by sme chceli dieťa, ale zatiaľ nemáme bývanie. Myslím vlastné na hypotéku, bývame v dlhodobom prenájme. Obaja pracujeme, žijeme slušne. Alebo radšej počkať? Muž má 40 rokov, on už čakať moc nechce, ja mám čoskoro 30.

hipuska
1. júl 2022

Nečakala by som. Nie každý v tejto dobe má vlastné bývanie. a by som išla na jedno a potom hneď na druhé... Dieťa je síce zmena ale prirodzená. Rodina a jej život sa tomu prispôsobia, lebo je to tak zariadené od matky prírody. Urob rozhodnutie a uvidíš, pochybnosti sa stratia.

lucia7933
1. júl 2022

ahoj, za mna necakat. Nemusi sa to podarit hned. Niektorym a ovela mladsim parom to trva aj roky...tiez som bola taka naivna ze to bude hned ked to bude pre nas idealne ( vlasne byvanie a vsetko) ..sice bolo ale potrat, teraz cakame kym sa mozeme zacat snazit znova...obcas lutujem ze sme nezacali ovela skôr..

missdiva
1. júl 2022

Ja by som pockala...
V mojom okoli maju vsetky kolegyne deti neskor a prenajom s detmi nie je vzdy lahke najst. Podla mna je fajn ked mat pri detoch vlastny domov, taky pocit istoty.

stanulienkat
1. júl 2022

A riesite byvanie? S dietatom to bude financne horsie, aj hypo sa vam horsie vyrata. Dva roky este mate cas. Ja by som bez byvania do dietata nesla. Ale to si musite ujasnit vy dvaja a nie MK.

andrea_82
1. júl 2022

a máte v pláne v nejakej dohľadnej dobe to bývanie riešiť? Lebo brať si hypotéku na 30 rokov vo veku tvojho muža už nemusí byť také jednoduché. Potom zase budete chcieť niečo našetriť, niečo postaviť... Ja by som tiež nečakala.

autor
1. júl 2022

@stanulienkat Zatiaľ nie. A teraz to nevyzerá dobre s hypotékou. Len som sa chcela nestranne poradiť ako to vidia iní.

sissy27
1. júl 2022

ja by som v prvom rade zistila, či ma v tom dlhodobom prenájme nechajú aj s dieťaťom (záleží, čo máte v zmluve, ale prenajímateľ s tým súhlasiť nemusí) a určite by som riešila svoje ak to máte v pláne - keď už bude dieťa na svete, bude to jedna vyživovacia povinnosť navyše a jeden príjem mínus, úroky na hypo asi v blízkej dobe klesať nebudú... Takže nečakala by som, ale riešila by som situáciu a popritom kľudne pracujte na dieťati, kým sa narodí, už môžete byť vo svojom. Po pôrode to bude len a len komplikovanejšie z každej strany.

autor
1. júl 2022

@andrea_82 No my tak rozmýšľame, že keby sme čakali stále , tak to dieťa budem rodiť na dôchodku. Dokážeme sa plnohodnotne postarať aj v prenájme. Len som chcela vidieť aj názory druhých ľudí, možno mi dajú nejakú novú myšlienku.

autor
1. júl 2022

@sissy27 Máme s majiteľkou veľmi dobré vzťahy, platíme každý mesiac bez akéhokoľvek omeškania, byt udržiavame v čistote. Dieťa z jej strany problém nebude, tak sa vyjadrila sama. Pred nami tu bývali tiež s dieťaťom.

luccija
1. júl 2022

Nie je na co cakat...mladsi nebudete mozu prist komplikacie, detto s bytom.
Ako ste na tom financne to je dost dolezite.Co Vas brzdi v hypo?

autor
1. júl 2022

@luccija Momentálne sa bojíme ísť do hypo..

anjelicek26
1. júl 2022

Vzdy bude nejake "preco este pockat"... ja by som necakala, keby cakam na ten logicky "spravny" argument, tak nemam ziadne zatial...

luccija
1. júl 2022

Chyba Vam ten pociatocny vklad ci prijem na hypo?mozno sa mate rozbehnut vo vsetkom.Naco platit druhemu, ked mozete mat svoje?

anjelicek26
1. júl 2022

Aj najmy pojdu hore, uroky tiez, podla mna ak chcete hypo, tak teraz alebo sa na to vykaslat a az o par rokov riesit.

anastasiagrey
1. júl 2022

Ano, nečakala by som. Hlavne keď ho máte dlhodobo a zmena sa nečrtá.

autor
1. júl 2022

@luccija Úspory máme, ale tie ceny za nehnuteľnosti sú strašne moc. Teraz hypo brať nechceme.

sasa1310
1. júl 2022

Keď to teraz nevyzerá dobre s hypotékou, tak už nikdy dobre nebude. Chlap ma 40 rokov. Čím vyšší vek, tým menšie obdobie splácania, tým vyššie splátky. Už ste mali dávno zobrat úver

sasa1310
1. júl 2022

Aha, teraz brat nechcete. Potom budete brat, keď budú ceny ešte vyššie a úroky dvoj az trojnásobné🤦‍♀️ Zle rozmýšľate. Veľmi zle. Potom budete brať, keď bude mať chlap 50 a 2 deti na krku?

amelie2017
1. júl 2022

Ak v blizkej buducnosti neplanujete kupu bytu, tak by som necakala. My mame 2 deti, zijeme v podnajme. Ano, rada by som mala nieco vlastne, mozno raz. Ale zatial v tom problem nevidim. Vzdy sme byvali vo velkych bytoch, ktore by sme si na hypo nemohli dovolit. Ale najomne je ok. Ale ja zijem v zahranici a tu je dost normalne zit v podnajme.

autor
1. júl 2022

@sasa1310 Možno raz, teraz hypo nechceme.

missdiva
1. júl 2022

A k tomu, ze sa bojite ist do hypo. A coho sa bojite?
Ze nebudete vladat splacat? No ked nebudete vladat splacat tak byt pojde do drazby a vy na ulicu rovnako ako ked nebudete vladat splacat podnajom potom vas z neho vyhodia.
Tiez si myslim, ze uroky pojdu len hore, od jesene sa sprisnia hypo aj vekovo a ceny nehnutelnosti budu len vyssie...

olivia_s
1. júl 2022

Chodte do toho, nemusi sa to podarit na 1.krat. ja mam 32, muz 43, snazime sa takmer 4 roky.. vsetky vysetrenia ok a posledne vysetrenie ukazalo, ze moja imunita zabija jeho spermie, to uz mame za sebou skory potrat v prirodzenom cykle a aj po umelom... necakat je moje odporucanie.

ajko2011
1. júl 2022

Tiež by som nečakala. V dnešnej dobe nie každý má vlastné bývanie. Plno ľudí žije v podnájme. A keď to berieš aj po tej stránke, že nie hneď na prvýkrát sa musí podariť...môžete sa snažiť aj pol roka, rok, dva...

sissy27
1. júl 2022

Dobré vzťahy a ústny prísľub sa môžu kedykoľvek zmeniť. No ale tak hypo teraz brať nechcete, tak je táto diskusia zbytočná. Ja ti tak poviem - mladší nebudete a lepšie podmienky či už vaše rodinné alebo v oblasti hypoték tak skoro nebudú. O 10 rokov, keď budú možno nižšie úroky a lacnejšie byty (čo ale nikto nevie či budú), bude mať tvoj muž 50, ty 40, dajú vám hypo na max 15 rokov a budete mať podstatne vyššiu splátku.
Ale ak nechcete teraz brať hypo, tak nie je o čom.

sasa1310
1. júl 2022

Keď teraz nezoberiete, tak už nezoberiete nikdy. Chlap v 40ke už by mal dávno mať niečo svoje. Idu sprísňovať hypo pre ľudí nad 40. Už ste zaspali dobu a nie že ešte máte čas. My mame teda rovnaký vek a neviem si predstaviť, že by som ešte len išla splácať 🤦‍♀️

autor
1. júl 2022

@sasa1310 Tak potom zostáva ten nájom.

sasa1310
1. júl 2022

A toho sa nebojíme? Že platíte niekomu druhému hypotéku, to vám nevadí? Ja by som sa teda strašne bála s deťmi bývať v podnájme

autor
1. júl 2022

@sasa1310 Vôbec nie. Prečo by sme sa mali báť? Situácia je taká, aká je a v tejto chvíli je to bohužiaľ pre nás nereálne.

anjelicek26
1. júl 2022

Najomne je vacsinou vo vyske hypoteky, takze vyhadzujes peniaze do vzduchu. Problem je, ze s najmu vas vlastnik po case moze vysuchnut a vy s 1-2-3 detmi potom uz tazko najdete nieco financne prijatelneho..skus sa este raz porozpravat o tom s manzelom.

sasa1310
1. júl 2022

Keď nevieš prečo by si sa mala báť, tak je tu zbytočne drať aj klávesnicu. Napr., že ta majitelia môžu kedykoľvek vypovedať? Že keď sa tvojmu alebo vám niečo stane, dieťa nemá absolútne nič? Žiaden majetok sa ti nezohodnocuje lebo roky nemas nič. Takí ako vy, mne tiež splácajú hypo na ktorú som ešte nedala zo svojho ani cent