icon

Mrzí vás, že vaše vnúčatá nehovoria vašim jazykom?

31. aug 2025

Mrzí vás(mrzelo by vás)že vaše vnúčatá nehovoria vašim materinským jazykom a preto sa neviete dohovoriť? Mňa to mrzí, je mi ľúto že bývajú tak ďaleko, že nemáme taký vzťah ako mali deti s mojimi rodičmi. Najstarší keď bol malý tak ešte hovoril, mladší ešte rozumel ale odpovedal v inom jazyku ale čím sú väčšie tým je to horšie...

gribka1
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_4ede96 niektoré vedia aj anglicky ale na ktorej zš, sš sa učilo anglicky na Slovensku pred rokom 1989?

@anonym_autor Veď sa uč teraz.

prasiatko30
31. aug 2025

Na to je najlepsie aby chodili vnucata ku starym rodicom na prazdniny. Mesiac bez rodicov a len v styku s sk a oni sa rozhovoria. Nech dcery zaplatia denne tabory aby boli deti v styku s rovesnikmi a ty ako babka si nebola cely mesiac 24/7 s detmi a mala si aj cas pre seba a oddychnut si

autor
31. aug 2025
@subartic

Moja dcéra má kamarátku , jej mama je Thajka, otec Číňan , žijú tu na SR , dievčatko vie pekne po slovensky, ale s mamou a j otcom komunikuje v ich rodnom jazyku . Každý týždeň má dve hodiny učenia s mamou ich znakové písmo . Cez leto chodí povinne do Thajska k starým rodičom . Tak ono to ide , keď sa rodičia snažia.

@subartic ok, a vieš si predstaviť mať doma cez prázdniny sedem vnúčat bez rodičov?

viestta
31. aug 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl tri rôzne cudzie jazyky? Jeden zať je bulhar, druhý španiel a tretí je z filipínec....

@anonym_autor bude z teba polygot. Alebo sa nauc anglictinu a dohovoris sa so vsetkymi troma zatmi a aj so vsetkymi vnucatami.

dskjhfdlkdjhl
31. aug 2025
@anonym_autor

@subartic ok, a vieš si predstaviť mať doma cez prázdniny sedem vnúčat bez rodičov?

@anonym_autor Vies, keby si naozaj mala zaujem, tak nehladas, preco sa to neda, ale ako to zvladnut. A zrejme su Tvoje deti ako Ty.

autor
31. aug 2025
@gribka1

@anonym_autor Veď sa uč teraz.

@gribka1 asi nie si v preddôchodkovom veku však? Už keby sa končil rok 26.... Moja mama v takomto veku už bola dávnu na dôchodku a mohla oddychovať. Po pracovnom dni som tak psychicky unavená že sa to ťažko opisuje.

jablko13
31. aug 2025

Ja už som pred tehotenstvom vedela, že deti budú mať dvojjazyčnú výchovu. Ja mám rodný jazyk maďarský, manžel slovenský. Rozprávam sa s nimi po maďarsky aj po slovensky. Chcela by som, aby do škôlky chodili do anglickej, ale to uvidíme. No do 5. rokov sa deti jazyk neučia, ale podvedome si ho osvojujú. Ja som si osvojila slovenčinu v materskej škole, kde boli aj slovenské deti. Takže mám vlastne dva materinské jazyky.

simsalabim
31. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 asi nie si v preddôchodkovom veku však? Už keby sa končil rok 26.... Moja mama v takomto veku už bola dávnu na dôchodku a mohla oddychovať. Po pracovnom dni som tak psychicky unavená že sa to ťažko opisuje.

@anonym_autor moja byvala kolegyna pravidelne s vnukom skypuje od babatka, niekolkokrat do tyzdna. Maly ma uz 15. Otec Panamcan (spanielcina), mama Slovenka, ziju v Holandsku - tam chodil do holandskej skoly. Na strednu chodi na anglicku. S babkou hovori lamanou slovencinou, ale snazi sa. Vzdy sa nasmejeme: Babi, nepanikuj, ved tato vjel, co robil. Takze, s dnesnou technikou sa to pri troche snahy da. Plus ona kazdorocne chodi na niekolko tyzdnov tam a v lete on k nej. Kolegyna uz ma skoro 80.

sisaka
31. aug 2025

@anonym_autor vôbec to nemusí byť lenivosť, ja aj manžel sme so synom od narodenia hovorili po slovensky. Rozumie, ale nikdy sa nenaučil poriadne hovoriť. Dcéra žila prvých 5 rokov na Slovensku, tak tá hovori celkom dobre, dokonca vie aj obstojne písať , ale s jej dcérou (mojou vnučkou) sa baví len po anglicky, keďže je to pre ňu (samozrejme) prirodzenejšie. Ja mám to šťastie, že angličtinu ovládam a nemám problém s vnučkou komunikovať. Moji rodičia sa dohodnú aj s mojim synom (ich vnukom) keďže syn všetko rozumie, len moc nehovorí a čo nevie odkomunikovať dá si do Google translate a vybavené. S pravnučkou bohužiaľ nie, tam robíme tlmočníkov.
Chápem, že je to smutné, že sa nevieš dohodnúť s vnúčatami ale fakt nie vždy sú deti schopné naučiť sa jazyk len tak ľahko, ako si to mnohí predstavujú.

prasiatko30
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sedem deti naraz nebudes mat zase nebud dramaticka. Kolko rokov ma najstarsie? Vsak to posledne sa len ide narodit. Na buduci rok zoberoes tie vacsie od 6-7r, najdes denny tabor - deti das do dennehp tabora od 8-15:30 a na vikendy uz zmaknete nejake vylety po okoli alebo len sediet doma a oddychovat a nejake prechadzky. Pokial su mensie tak si ich zoberies menej casu a ako budu rast tak ti budu aj pomahat a budu aj samostatnejsie. Mozno sa dohadnes inaksie s tvojimi detmi

gribka1
31. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak priamo nie, ale po 50 už áno. Kvôli vnúčatám, by som to minimálne skúsila.

sense
31. aug 2025
@anonym_autor

Viac krát som sa tu na ml stretla s názorom že matky neučia deti po slovensky lebo sa na Slovensko neplánujú vrátiť a podobne

@anonym_autor to je chýba ale tvojich dcér.

autor
31. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor moja byvala kolegyna pravidelne s vnukom skypuje od babatka, niekolkokrat do tyzdna. Maly ma uz 15. Otec Panamcan (spanielcina), mama Slovenka, ziju v Holandsku - tam chodil do holandskej skoly. Na strednu chodi na anglicku. S babkou hovori lamanou slovencinou, ale snazi sa. Vzdy sa nasmejeme: Babi, nepanikuj, ved tato vjel, co robil. Takze, s dnesnou technikou sa to pri troche snahy da. Plus ona kazdorocne chodi na niekolko tyzdnov tam a v lete on k nej. Kolegyna uz ma skoro 80.

@simsalabim áno to som robila ale keď začala puberta už o to nemali záujem, s tými ktoré žijú v inom časovom pásme je komunikácia ťazšia

autor
31. aug 2025
@prasiatko30

@anonym_autor sedem deti naraz nebudes mat zase nebud dramaticka. Kolko rokov ma najstarsie? Vsak to posledne sa len ide narodit. Na buduci rok zoberoes tie vacsie od 6-7r, najdes denny tabor - deti das do dennehp tabora od 8-15:30 a na vikendy uz zmaknete nejake vylety po okoli alebo len sediet doma a oddychovat a nejake prechadzky. Pokial su mensie tak si ich zoberies menej casu a ako budu rast tak ti budu aj pomahat a budu aj samostatnejsie. Mozno sa dohadnes inaksie s tvojimi detmi

@prasiatko30 najstaršie už 15 a12 ale boli vždy iba s dcérou že sami nechceli

anonym_56abcd
31. aug 2025

@anonym_autor ano, mna by to mrzelo. bez ohladu na to ci viem alebo nie anglicky, je to chyba tvojich deti ze tie svoje nenaucili slovensky. kazdy jazyk ktory vies, je len plusom. ale poznam v okoli take rodiny, kde babicky maju tento problem. tak rukami nohami sa dohaduju. vacsinou ide o slovenky ktore si v zahranici zalozili rodinu. podla mna je to skoda male dieta neucit aj iny jazyk ako je v krajine kde vyrasta, pretoze prave male deti jazyk nasavaju ako spongia a rychlo sa ucia. v dospelosti to tak nejde.

simsalabim
31. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim áno to som robila ale keď začala puberta už o to nemali záujem, s tými ktoré žijú v inom časovom pásme je komunikácia ťazšia

@anonym_autor napriek tomu by som sa snazila udrzat kontakt. A fakt skus tu anglictinu - ucit sa nove veci je dokazatelne prospesne proti demencii. 👍

gregik66
31. aug 2025

Mrzelo by ma to. Uz aj len z toho hladiska, ze vediet dalsi jazyk je pre dieta plus. Mozno ako babka by som sa snazila tiez nejako angazovat. Nakupila by som im knizky, volala cez videohovor, aby mali s kym komunikovat v slovencine. Neviem sice ake velke su deti, ale skus im kupit albi pero s knizkami, tiez nieco mozu pochytit odtial, a aspon lamavou slovencinou sa dorozumiet.

prasiatko30
31. aug 2025
@anonym_autor

@prasiatko30 najstaršie už 15 a12 ale boli vždy iba s dcérou že sami nechceli

@anonym_autor to ste mali na to mysliet uz od zaciatku. Vsak nech ich dcera posadi do lietadla a ty ich vyzdvihnes na letisku vo viedni a mozu ostat aj mesiac. Nech idu na nejaky tabor - u takych starych deti by som uz volila pobytovy na nejaku temu co ich bavi a za mesiac bez rodicov budu rozpravat po sk. Vsak take velke deti uz nepotrebuju aby si im bola za ritou ale potrebuju kamaratov

gribka1
31. aug 2025

Ešte máš také riešenie, že ak za chvíľu ideš do dôchodku, tak potom môžeš cestovať za nimi na striedačku a možno ich niečo naučíš, či vytvoriš vzťah a budete si online vykecávať. Niečo sa tým pádom naučia aj po slovensky.

autor
31. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Vies, keby si naozaj mala zaujem, tak nehladas, preco sa to neda, ale ako to zvladnut. A zrejme su Tvoje deti ako Ty.

@dskjhfdlkdjhl je fakt ťažké rešpektovať fakt že nie každý má rovnakú schopnosť učiť sa cudzie jazyky, že?

tamitamitami
31. aug 2025

Je to veľká škoda, kým sú deti malé veľmi rýchlo sa naučia jazyk. Slovenčinu má dcéra ako materinský jazyk, anglicky ju aktívne učíme. Má 4 roky a angličtinu má na úrovni stredoškolská.

autor
31. aug 2025
@prasiatko30

@anonym_autor to ste mali na to mysliet uz od zaciatku. Vsak nech ich dcera posadi do lietadla a ty ich vyzdvihnes na letisku vo viedni a mozu ostat aj mesiac. Nech idu na nejaky tabor - u takych starych deti by som uz volila pobytovy na nejaku temu co ich bavi a za mesiac bez rodicov budu rozpravat po sk. Vsak take velke deti uz nepotrebuju aby si im bola za ritou ale potrebuju kamaratov

@prasiatko30 čože ??? ja im nechcem ,, byť za riťou,, ale komunikovať s nimi. Keď to dieťa nechce ja nebudem nútiť. Videla si už puberťáka ktorý sa zatkne že niečo nechce?

autor
31. aug 2025
@gribka1

@anonym_autor Tak priamo nie, ale po 50 už áno. Kvôli vnúčatám, by som to minimálne skúsila.

@gribka1 v 50ke som ešte hravo menila prácu a software s ktorým bolo treba pracovať, teraz už bojujem s každým upgradom

gribka1
31. aug 2025
@anonym_autor

@gribka1 v 50ke som ešte hravo menila prácu a software s ktorým bolo treba pracovať, teraz už bojujem s každým upgradom

@anonym_autor Aha. No dobre. Tak keď sa nič nedá, tak sa s tým treba už len zmieriť.

sisaka
31. aug 2025
@tamitamitami

Je to veľká škoda, kým sú deti malé veľmi rýchlo sa naučia jazyk. Slovenčinu má dcéra ako materinský jazyk, anglicky ju aktívne učíme. Má 4 roky a angličtinu má na úrovni stredoškolská.

@tamitamitami 4 ročné dieťa nemá v materinskom jazyku slovnú zásobu stredoškoláka, nie to v cudzom. Také rozprávky môžeš rozprávať fakt len možno tým starým mamám

dskjhfdlkdjhl
31. aug 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl je fakt ťažké rešpektovať fakt že nie každý má rovnakú schopnosť učiť sa cudzie jazyky, že?

@anonym_autor je tak tazke citat s porozumenim?

anonym_216409
31. aug 2025

@anonym_autor Tak to je vizitka tvojich dcer...Mozes sa im podakovat. Ja mam vela kamosiek po celom svete ale kazde ich dieta ovlada slovencinu - aspon taky level ,aby sa dohovorili so starymi rodicmi ..🤷🏽‍♀️Tak isto sestru mam dlhe roky v zahranici a obe deti ovladaju tri jazyky. .Jazyk matky,otca a jazyk kde ziju....

tamitamitami
31. aug 2025
@sisaka

@tamitamitami 4 ročné dieťa nemá v materinskom jazyku slovnú zásobu stredoškoláka, nie to v cudzom. Také rozprávky môžeš rozprávať fakt len možno tým starým mamám

@sisaka Tak to by si sa čudovala, pozná veľké množstvo slovíčok, skladá zložité anglické vety, plynulo rozpráva.
Nedávno sme boli pozrieť našich známych v zahraničí, rozprávajú iba anglicky. Keď to dcéra počula automatiky prehodila na angličtinu a pekne celý čas rozprávala.

sisaka
31. aug 2025
@tamitamitami

@sisaka Tak to by si sa čudovala, pozná veľké množstvo slovíčok, skladá zložité anglické vety, plynulo rozpráva.
Nedávno sme boli pozrieť našich známych v zahraničí, rozprávajú iba anglicky. Keď to dcéra počula automatiky prehodila na angličtinu a pekne celý čas rozprávala.

@tamitamitami pekne rozprávať a mať slovnú zásobu stredoškoláka je pekný rozdiel

anonym_b48b97
Autor odpoveď zmazal