icon

Nemáte výčitky svedomia, že vás živí muž?

11. sep 2025

nemate vycitky svedomia ze vas zivi muz?
takto, ja nemozem pracovat, liecim sa , ale mam hrozne vycitky ze nepracujem a ze cela tarcha je na muzovi. ako mam prepnut hlavu ze proste to tak je?
cely zivot som robila a zrazu toto, je to uz par mesiacov. snazim sa najst pracu aspon na doma, 0 bodov. nevladzem s mojou hlavou. co mam robit. ja nechcem aby nas zivil muz.
je moje myslenie normalne?
staram sa o 1 dieta. ucim sa s nim, je navarene upratane oprane.
aj tak ma zoziera tichy hlas si zneuzivacka.
lekarka mi dala len dake lachke lieky na ukludnenie.
ja sa samej sebe hnusim predtym som makala, a teraz som padla na dno. :(

Strana
z5
autor
15. sep 2025
@luizina

@anonym_autor problem je len tvoja chora psychika, je to ovela horsie ochorenie, ako zlomena noha, chripka... lebo ak to neni spravne liecene, tak sa to len zhorsuje a nedokazes normalne zit. Depresia, vypadky pamati, casty plac.. vsetko toto ma jedno spolocne. Psychika neni v poriadku a je naozaj jedno, ci budes chodit do prirody, pracovat, alebo hocico ine. Psychika a hlavne tak poznacena, ako tvoja, sa sama nevylieci. V prvom rade zmen psychiatra a mente lieky kym ti nebude lepsie a lepsie. Hovor mu uplne vsetko co sa s tebou deje, lebo aj veci co by ta vobec nenapadli mozu byt priznakom chorej psychiky. Najdi si aj psychologa, ak budes mat lepsieho a spravneho psychiatra, tak on ti aj poradi nejakeho psychologa, lebo bude poznat tvoje stavy. Nepisem to len tak, tiez som skoro skolabovala po narocnych par rokoch, stale castejsie panicke ataky, depresia (co mi objasnil az psychiater), vypadky pamate, stavy, kedy nebolo pre mozne ovladat svoje telo, placliva.. uz som nedokazala ist ani na nakup bez toho, aby som nedostala panicky atak. Chodím ku nemu vyse dvoch rokov, nehovorím, mam aj tazsie chvilky, ale inak sa citim velmi dobre. Dokazem normalne zit, pracovať , tesit sa.. Urcite ries cim skor, ver mi, dobry vyber AD je ten spravny krok. My sme menili hadam aj 4-5 krat uz lieky, kym sme prisli k tym spravnym pre mna. Za muza bud vdacna a nic si nevycitaj, bud rada, ze sa mozes takto sustredit na svoje zdravie a mas v muzovi oporu. Ja zijem sama s dcerou uz 10 rokov, cize ide riesim. Musim. Aj ty musis a len na to sa zameraj. Teraz si ty prvorada, ked budes v poriadku ty, bude aj rodina. Vela sil prajem.

@luizina muz je tiez chori s chrbticou preto ma trapi ze tiez robi cez bolest. toto ma trapi. ved si hladam pracu ale sama citim ze nie som psychicky v poriadku. si silna zena, citit z teba silu, ja som ju tiez niekedy mala. zial umrela mi rodina a ja som padla na dno.

luizina
15. sep 2025
@anonym_autor

@luizina muz je tiez chori s chrbticou preto ma trapi ze tiez robi cez bolest. toto ma trapi. ved si hladam pracu ale sama citim ze nie som psychicky v poriadku. si silna zena, citit z teba silu, ja som ju tiez niekedy mala. zial umrela mi rodina a ja som padla na dno.

@anonym_autor aj mne umrel nasala laska (fenka Lujzinka), ktoru sme milovali nadovšetko a mesiac na to ocino, ale to bola len posledna kvapka u mna po tom všetkom co som uz prezila. Musime byt silne, hlavne same pre seba a potom aj pre rodinu. Aj ja mam chory chrbat, dcera po uraze momentalne tiež poskodeny chrbat, plus triestivu zlomeninu zapastia, ktore jej aj operovali, cize ked som doma, tak sa staram o nu. To, ze mna nonstop boli chrbat na zblaznenie, no a co, musim zvladnut a este aj dlho budem musiet, ale ver, ze psychika je ovela horšia a neliecena uplne najhorsia vec. Zmen psychiatra, potom aj navstevy psychologa a ver, ze sa das postupne dokopy a potom pride aj praca. Teraz mysli naozaj len na to, ze si musis dat psychiku dokopy, ostatne sa vyriesi samo. Neexist, ze ma doktor nepocuva, alebo ma niečím odbije, vzdy vsetko vypocuje a pomaha, ked nebola vhodna jedna liecba, skusali sme inu a ono to nakoniec ide. Aj ty mas v sebe silu, len teraz ju zakriva velky mrak a ten musi prec.

autor
15. sep 2025
@luizina

@anonym_autor aj mne umrel nasala laska (fenka Lujzinka), ktoru sme milovali nadovšetko a mesiac na to ocino, ale to bola len posledna kvapka u mna po tom všetkom co som uz prezila. Musime byt silne, hlavne same pre seba a potom aj pre rodinu. Aj ja mam chory chrbat, dcera po uraze momentalne tiež poskodeny chrbat, plus triestivu zlomeninu zapastia, ktore jej aj operovali, cize ked som doma, tak sa staram o nu. To, ze mna nonstop boli chrbat na zblaznenie, no a co, musim zvladnut a este aj dlho budem musiet, ale ver, ze psychika je ovela horšia a neliecena uplne najhorsia vec. Zmen psychiatra, potom aj navstevy psychologa a ver, ze sa das postupne dokopy a potom pride aj praca. Teraz mysli naozaj len na to, ze si musis dat psychiku dokopy, ostatne sa vyriesi samo. Neexist, ze ma doktor nepocuva, alebo ma niečím odbije, vzdy vsetko vypocuje a pomaha, ked nebola vhodna jedna liecba, skusali sme inu a ono to nakoniec ide. Aj ty mas v sebe silu, len teraz ju zakriva velky mrak a ten musi prec.

@luizina dakujem ti velmi si ma povzbudila. chcem kvoli detom. musim som matka milujem ich.
prajem ti vela sil a zdravia vam . si silna . ja silna niesom ja musim zosilniet.

cervenaruza123
16. sep 2025

@anonym_autor Ludia maju rozne povahy, su taki, co neobsedia a su taki, co s tym nemaju problem. Plus spolocnost nas uci, ze bez prace akoby nic neznamename. Preco ma tolko dochodcov problem odist do dochodku a len si "uzivat"? Aj taki, co maju penazi vela. Clovek sa chce citit uzitocny a chce, aby ho nieco naplnalo. A pokial si v zivote len na praci zalozil svoju hodnoty a pocit naplnenia, tak bez prace sa bude citit strasne. Sama som tak isty cas skoncila, dlho PN a ano, som z tych, co neobsedia a mala som problem najst svoju sebahodnotu aj bez prace. Ale niekedy je prave to vykricnik a PN cas si to v hlave upratat. Samozrejme, ked ta to prilis trapi, psycholog je skvela pomoc. Drzim prsty

autor
16. sep 2025
@cervenaruza123

@anonym_autor Ludia maju rozne povahy, su taki, co neobsedia a su taki, co s tym nemaju problem. Plus spolocnost nas uci, ze bez prace akoby nic neznamename. Preco ma tolko dochodcov problem odist do dochodku a len si "uzivat"? Aj taki, co maju penazi vela. Clovek sa chce citit uzitocny a chce, aby ho nieco naplnalo. A pokial si v zivote len na praci zalozil svoju hodnoty a pocit naplnenia, tak bez prace sa bude citit strasne. Sama som tak isty cas skoncila, dlho PN a ano, som z tych, co neobsedia a mala som problem najst svoju sebahodnotu aj bez prace. Ale niekedy je prave to vykricnik a PN cas si to v hlave upratat. Samozrejme, ked ta to prilis trapi, psycholog je skvela pomoc. Drzim prsty

@cervenaruza123 presne, mna to naplnalo, proste ze som tvorila daku hodnotu. a presne si to vystihla. ja som prave ta, co sa tak citi ze ked nepracuje citi sa ako prizivnik....

anonym_ee756f
16. sep 2025

Nie vobec som doma uz 6 rokov, mam druhe rocne dieta a ani nechcem ist pracovat. Zostanem doma sa starat o deti aj tak su furt chore.

sheridanbouquet
16. sep 2025

To je prirodzené, že ženu a deti živí muž; takto ľudstvo fungovalo odjakživa, a teraz máte vnucované, že žena má rovnaké povinnosti a práva ako muž. Ale to je proti prírode. Žena má starať sa o domácnosť a deti.

autor
16. sep 2025
@sheridanbouquet

To je prirodzené, že ženu a deti živí muž; takto ľudstvo fungovalo odjakživa, a teraz máte vnucované, že žena má rovnaké povinnosti a práva ako muž. Ale to je proti prírode. Žena má starať sa o domácnosť a deti.

@sheridanbouquet takze si mam len prepnut myslenie? to je asi ta najhorsia cast.

chelgi
16. sep 2025

Ak by to bolo opacne? Ze ty pracujes, ale manzel ochorie, lieci sa doma a nevie najst robotu? Co by si citila? Tiez by si mala za to, ze tvoj muz ta využíva a je prizivnik? Nemyslim.. Stalo sa, liecis sa. Teraz taha on, ale v budúcnosti sa moze to otočiť a budes pomahat ty. Ste dvaja spolu, v dobrom aj v zlom, ste team. Uz len to, ze chces najst prácu ta robi rozdielnou od skutočných povalacov. Mas zle obdobie, das sa dokopy a opat budes mat prácu. Preco? Lebo to nevzdas a budes hladat, az najdes 🙂 preco? Lebo chces! 🙂

any_soj
16. sep 2025

@anonym_autor Ahoj. Veľmi ma mrzí, ako sa cítiš. To, že nepracuješ, nie je dno. V žiadnom prípade. Máš na to úplne legitímne dôvody.
Prosím ťa, zmeň psychiatra, to za prvé. Naozaj ti lieky od neho v ničom nepomohli? V zvládaní ocd príznakov,...? Čo berieš? Lieky musí doktor zmeniť, keď ma od teba spätnú väzbu, že nepomáhajú. Čo u teba je zjavné, že ti je zle. Aj antidepresíva, nemusia sadnúť. Mne až tretie napríklad reálne pomohli. Ale to musí doktor skúšať, hľadať... Samozrejme to trvá nejaký čas - musíš brať lieky poctivo aspoň 2 mesiace, aby vedel zhodnotiť, že tieto nie, skúsime iné.
Máš za sebou veľmi ťažké obdobie straty práce a ešte horších strát blízkych ľudí. Do toho svokra, ktorá ťa sekíruje hlúpymi poznámkami či už pracuješ a podobne. Tvoja reakcia, správanie, prežívanie, je úplne normálna reakcia na nenormálnu situáciu.
A je z toho cesta von. Osobne si myslím, že správne lieky sú dôležitým začiatkom. Zároveň psychoterapia. Máš nárok zo zdravotného poistenia na 25 sedení psychoterapie u zazmluvneného psychológa.
A keď budeš vládať, kým nepracuješ, tak veľmi odporúčam dobrovoľníctvo. Skús porozmýšľať, aká oblasť by ťa mohla napĺňať a dať ti pocit zmyslu, hodnoty - keďže ako píšeš si ho stratila spolu so stratou práce, toto by bola taká win win situácia - aj pomôžeš druhým, aj robíš niečo mimo rodiny, ideálne spolu s inými, aj je to časovo flexibilné, že vtedy, keď chceš a môžeš...

Čo manžel, je ti oporou?

Tá pamäť... To je vážny príznak, ktorý treba riešiť. Pred 2 týždňami akurát som bola s kamarátkou na psychiatrickom urgente. Jedna z vecí boli také výpadky pamäte, že to mohlo potenciálne ohroziť deti. Tiež pozornosť mala oslabenú, čo bol problém pri šoférovani, nebezpečné aj pre okolie. Okrem iných vecí. Šla na urgent, lebo u psychiatra by dlho čakala na termín, a proste mesiac čakať sa nedalo. Zváž to tiež - že si e máš psychiatra, ale nechce nič meniť, má pocit, že takto je to ok, a opíš, ako ti je. A že potrebuješ nestranný pohľad, či hľadať druhého doktora, či prípadne neodporučia hospitalizáciu, či.... Choď normálne v doobednych hodinách. Urgent je nonstop, ale poobede môžu pozerať, že čo si neprišla v "normálnom čase". Aj keď mi sme prišli s kamoškou o 16 a boli úplne ok. Ona tam šla len sa porozprávať, nikdy nebola u psychiatra. V žiadnom prípade nechcela lieky. Keď opísala ona a aj ja príznaky, doktorka jej veľmi empaticky vysvetlila potrebu liekov a navrhla aj okamžitú hospitalizáciu, s čím kamoška normálne že súhlasila. A hej, je to náročné, chýbajú jej deti, zároveň ale cíti takú slobodu, ako ešte nikdy. U nej ale boli aj vážne príznaky psychózy, nielen depresia a podobne.

Aha a ešte k tejto tvojej vete ohľadom pohľadu, že muž má byť živiteľ rodiny - "mne to pride ako nariadenie 24.12 jezisko narodil budu Vianoce ale co ked to tak nie je? a my zijeme v deziluzii?"
Toto mi trošku zaváňa neviem presne definovať čím... Hm... Máš často také myšlienky, že čo ak žiješ v deziluzii, čo ak je všetko inak a podobne? A trápi ťa to? Či to bol len náhodný príklad?
Len k tým Vianociam 🙂 Nie, nenarodil sa 24.12. Mimochodom oslavuje sa jeho narodenie 25.12. Ale ani vtedy sa nenarodil a ani sa to netvrdí - je to len symbolický dátum, vybratý podľa toho, že prichádza Ježiš - svetlo sveta - a zimný slnovrat. To len uuuplne na okraj.

sheridanbouquet
16. sep 2025
@anonym_autor

@sheridanbouquet takze si mam len prepnut myslenie? to je asi ta najhorsia cast.

@anonym_autor Áno, prepni svoje myslenie, nájdi záujmy a rob niečo užitočné – urob dom útulnejším, priprav chutné jedlo, uši si šaty. A nechaj tých psychológov, psychiatrov a ostatných šarlatánov, ak chceš porozprávať sa s niekým múdrejším, porozprávaj sa s kňazom.

any_soj
16. sep 2025
@sheridanbouquet

@anonym_autor Áno, prepni svoje myslenie, nájdi záujmy a rob niečo užitočné – urob dom útulnejším, priprav chutné jedlo, uši si šaty. A nechaj tých psychológov, psychiatrov a ostatných šarlatánov, ak chceš porozprávať sa s niekým múdrejším, porozprávaj sa s kňazom.

@sheridanbouquet ako kresťanke katolíčke mi vyslovene vadí, keď sa dáva do protiklady psychiatria/psychológia a viera (kňaz). Toto Cirkev nikdy nerobí. Naopak. Sama som absolvovala 2 semestre kurzu Psychológia a viera, kde boli účastníkmi aj desiatky kňazov. Práve preto, aby vedeli rozoznať, kedy ide o zdravotný problém, čiže mimo ich kompetencií, ako to komunikovať a podobne. Človeku s cukrovkou nepovieš, že inzulín si nemá dávať, len to jedlo nejako spracovať v sebe. Rovnako depresia a aj iné, vážnejšie psychické ochorenia sú spôsobené chemickou nerovnováhu v mozgu, proste sa netvoria látky, ktoré sa majú tvoriť.

anonym_d829cc
16. sep 2025

@anonym_autor liečis sa, nemôžeš pracovať, je to úplne ok. Ok nie je keď je žena zdravá a nepracuje a živí ju muž a všetko platí muž takisto. To je za mňa prizivnictvo a je jedno či ma daný muž veľa peňazí alebo nie. To by mi bolo extrémne trápne. Takže nemáš mať prečo výčitky. Daj sa dokopy a pomaly môžeš začať pracovať, keď len na pár hodín🙂

autor
16. sep 2025
@anonym_d829cc

@anonym_autor liečis sa, nemôžeš pracovať, je to úplne ok. Ok nie je keď je žena zdravá a nepracuje a živí ju muž a všetko platí muž takisto. To je za mňa prizivnictvo a je jedno či ma daný muž veľa peňazí alebo nie. To by mi bolo extrémne trápne. Takže nemáš mať prečo výčitky. Daj sa dokopy a pomaly môžeš začať pracovať, keď len na pár hodín🙂

@anonym_d829cc dakujem

sheridanbouquet
16. sep 2025
@any_soj

@sheridanbouquet ako kresťanke katolíčke mi vyslovene vadí, keď sa dáva do protiklady psychiatria/psychológia a viera (kňaz). Toto Cirkev nikdy nerobí. Naopak. Sama som absolvovala 2 semestre kurzu Psychológia a viera, kde boli účastníkmi aj desiatky kňazov. Práve preto, aby vedeli rozoznať, kedy ide o zdravotný problém, čiže mimo ich kompetencií, ako to komunikovať a podobne. Človeku s cukrovkou nepovieš, že inzulín si nemá dávať, len to jedlo nejako spracovať v sebe. Rovnako depresia a aj iné, vážnejšie psychické ochorenia sú spôsobené chemickou nerovnováhu v mozgu, proste sa netvoria látky, ktoré sa majú tvoriť.

@any_soj Nerozoberáme tvoju osobu, či si veriaca, ani čo ti vadí alebo nevadí. Z toho, čo napísala TS výslovne nevyplýva, že jej primárny problém je psychický.

autor
16. sep 2025
@sheridanbouquet

@any_soj Nerozoberáme tvoju osobu, či si veriaca, ani čo ti vadí alebo nevadí. Z toho, čo napísala TS výslovne nevyplýva, že jej primárny problém je psychický.

@sheridanbouquet som veriacia vlastnym sposobom.

any_soj
16. sep 2025
@sheridanbouquet

@sheridanbouquet nazval si psychiatrov šarlatánmi. Na to reagujem. A spojil si to s kňazmi. Preto som zdôraznila, že moja reakcia neprameni z toho, že by som neverila v Boha.

autor
16. sep 2025
@any_soj

@sheridanbouquet nazval si psychiatrov šarlatánmi. Na to reagujem. A spojil si to s kňazmi. Preto som zdôraznila, že moja reakcia neprameni z toho, že by som neverila v Boha.

@any_soj dakujem za tvoj nazor. vela na zamyslenie sa.

srnka79
18. sep 2025

@anonym_autor treba zmenit nastavenie a pohlad na vec. Bola som na tom velmi podobne aj zhruba v tom veku (teraz mam takmer 46), lekari sa mi posmievali, ze k psychiatrovi. Citila som zmeny (pamat, unava, nervozita, placlivost, vyhorenie, vycitky, zo stresu sa kopili choroby) a citila som, ze sa deje nieco s telom, ze pricina nie je hlava. Po rokoch patrania sa mi to potvrdilo a nakoniec po mnou vyziadanych testoch uznali perimenopauzu (aktualne uz rok menopauzu) a kompletny bordel v hormonoch, ovplyvnujuci vsetko, cely moj dovtedajsi zivot - k tomu ten strach z nepoznaneho a bezmocnost, ze kazdy na to kasle a ja musim za seba bojovat. Dalej to nerozvadzam, ale nie je mozne toto? Skus si dat spravit hormonalny profil na gynde, ono sa to vie tahat aj 5-10 rokov pred menopauzou (mne konkretne 7) a tiez to bola pamat, roztrzitost, pocit zlyhania, bolesti. Dovtedy vzdy prehnane zodpovedna, pedantna, nikdy na pn, vzdy mysliet na druhych, nemat cas oddychovat, vsetko doma odmakat. Musime sa naucit oddychovat a robit si radost, nehrotit. Pochopit, ze nic nie je dolezitejsie ako zdravie, ani praca, na ktoru sme nauceni cely zivot. Tiez makam bez prestavky od 18 aj cez matersku (moje najhorsie rozhodnutie, ale bol to rozbehnuty vlak a uplne som sa znicila). Teraz to vidim, ale uz sa to neda vratit spat. Oddychni si, upokoj sa, rob nieco, co ti robi radost. Citaj knihu vonku na slniecku v prirode, na vsetky starosti zabudni na chvilu. Praca neutecie, pocka. Domace prace su tiez praca, ti co maju zbytocne peniaze a nemaju chut zabijat nimi cas, si za to pekne platia, lebo aj to je praca. Ked to neurobis ty, musi muz, alebo zaplatit. Cize to vyznam ma. S oddychnutou hlavou sa aj lepsie rozmysla, aj je veselsie (pusti si oblubenu hudbu ako liek). Pokial nie je nejaka diagnoza, ja by som sa liekmi netlacila... nepoznam zdravotne problemy, ale niekedy sa prekryvaju a pricina moze byt inde. Odkedy viem, na com zhruba som, ulavilo sa mi. Ano, suvisi to s psychikou, ale lieky na to nepotrebujem, a ak, tak uplne ine ako ad. Niekedy sme na seba moc prisne a moc sebakriticke, narocne. No a pokial ti pauzu nikto nevykrikuje, tak sama si nerob zle. Niektori ludia nerobili nikdy v zivote a vysmiati. Proste si vydychni na chvilu, bude lepsie. Drzim palce😉

luizina
18. sep 2025
@sheridanbouquet

@sheridanbouquet strasnu sprostost si napisal, neliecena psychika sa neuzdravi len tak sama od seba, len preto, ze vysadi kvetinky 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️. Dufam, ze tvoja zena nikdy nebudem mat taketo problemy, lebo inak ju uz teraz lutujem.

autor
18. sep 2025
@srnka79

@anonym_autor treba zmenit nastavenie a pohlad na vec. Bola som na tom velmi podobne aj zhruba v tom veku (teraz mam takmer 46), lekari sa mi posmievali, ze k psychiatrovi. Citila som zmeny (pamat, unava, nervozita, placlivost, vyhorenie, vycitky, zo stresu sa kopili choroby) a citila som, ze sa deje nieco s telom, ze pricina nie je hlava. Po rokoch patrania sa mi to potvrdilo a nakoniec po mnou vyziadanych testoch uznali perimenopauzu (aktualne uz rok menopauzu) a kompletny bordel v hormonoch, ovplyvnujuci vsetko, cely moj dovtedajsi zivot - k tomu ten strach z nepoznaneho a bezmocnost, ze kazdy na to kasle a ja musim za seba bojovat. Dalej to nerozvadzam, ale nie je mozne toto? Skus si dat spravit hormonalny profil na gynde, ono sa to vie tahat aj 5-10 rokov pred menopauzou (mne konkretne 7) a tiez to bola pamat, roztrzitost, pocit zlyhania, bolesti. Dovtedy vzdy prehnane zodpovedna, pedantna, nikdy na pn, vzdy mysliet na druhych, nemat cas oddychovat, vsetko doma odmakat. Musime sa naucit oddychovat a robit si radost, nehrotit. Pochopit, ze nic nie je dolezitejsie ako zdravie, ani praca, na ktoru sme nauceni cely zivot. Tiez makam bez prestavky od 18 aj cez matersku (moje najhorsie rozhodnutie, ale bol to rozbehnuty vlak a uplne som sa znicila). Teraz to vidim, ale uz sa to neda vratit spat. Oddychni si, upokoj sa, rob nieco, co ti robi radost. Citaj knihu vonku na slniecku v prirode, na vsetky starosti zabudni na chvilu. Praca neutecie, pocka. Domace prace su tiez praca, ti co maju zbytocne peniaze a nemaju chut zabijat nimi cas, si za to pekne platia, lebo aj to je praca. Ked to neurobis ty, musi muz, alebo zaplatit. Cize to vyznam ma. S oddychnutou hlavou sa aj lepsie rozmysla, aj je veselsie (pusti si oblubenu hudbu ako liek). Pokial nie je nejaka diagnoza, ja by som sa liekmi netlacila... nepoznam zdravotne problemy, ale niekedy sa prekryvaju a pricina moze byt inde. Odkedy viem, na com zhruba som, ulavilo sa mi. Ano, suvisi to s psychikou, ale lieky na to nepotrebujem, a ak, tak uplne ine ako ad. Niekedy sme na seba moc prisne a moc sebakriticke, narocne. No a pokial ti pauzu nikto nevykrikuje, tak sama si nerob zle. Niektori ludia nerobili nikdy v zivote a vysmiati. Proste si vydychni na chvilu, bude lepsie. Drzim palce😉

@srnka79 dakujem ti

anonym_ab8c8c
Odpoveď bola odstránená
Strana
z5