Neviem sa zbaviť vecí. Ako prekonať tento pocit?
Sedim si tu tak a pozeram okolo seba.... a uvedomujem si, ze by tu ozaj trebalo upratat. Najprv v sebe, aby som si uvedomila, preco neviem pustit od seba osobne veci, preco mam pocit, ze ked sa zbavim svojich detskych knih, tak sa cohosi dopustim, alebo nieco stratim.
A potom aj fyzicky. Preco sa neviem zbavit pocitu, ze ked vsetky tie veci kamsi dam/darujem/vyhodim, ze sa cosi stane? Lebo tie veci ma stali kopec penazi, alebo mnohe z nich mi boli darovane, alebo maju nejaku inu historiu.
Pritom ked som si predstavila ze sa stahujem, jedna z prvych myslienok bola, ze si vezmem odtialto iba co potrebujem a vsetko ostatne tu necham napospas.
Mate to niekto takto? Ako ste sa prekonali? Ze trebars tuto knihu si ozaj nevezmem, aj ked mi ju kupila maminka ked som mala 7 r.
Treba na taketo vypratavanie vela casu? RIesili ste "kutik po kutiku" pomaly, ako to ide, alebo ste spravili velke radikalne upratovanie?
@anonym_autor nevyhadzuj. Čo sa dá (má potenciál), pekne nafoť a inzeruj, ostatné podaruj slušným ľuďom (pri písaní, volaní väčšinou vycítiš), knihy do obľúbenej, zachovalej, používanej, na peknom mieste... knihobúdky. Oveľa ľahšie človek veci "oželie", keď zmysluplne "idú ďalej". A pocit oslobodenia sa od množstva vecí, smerovanie k udržiavateľnému minimalizmu, je fajn.
Ked sme boli upratovat byt u babky, tak sme sa z odkladania veci, ktore nepotrebujeme velmi rychlo vyliecili. Ked som videla, ze ma odlozenych 7 pokazenych zehliciek, lebo "este sa zidu, len ich treba opravit" a 20 kil trojrocnej muky, ktoru kupila, lebo "ona sa minie", 3 krabic pouzitych viecok od zavaranin, takmsom vedela, ze smerujem presne k tomuto. Po mesiaci triedenia u nej nastupilo triedenie u nas. A velmi radikalne. A nic a nam nestalo ani ked sme sa zbavili darovanych veci, aj takych co sme kupili sami, len sme ich nepouzivali a odkladali a stali nas peniaze. Ten pocit, ze mozes volne dychat, vies co mas a kde je to odlozene stoji za tu namahu.
Nie nemám lebo keď si vyčistíme dom vyčistíme si aj dušu a ešte aj všetko darujem a ma radosť niekto iný
ja to, nastastie nemam.
ja by som mala "zle stavy" praveze vtedy, ak by som mala byt/dom zapratany vela vecami.
pokial niekto citi uzkost len preto, lebo sa ma zbavit (je jedno, ci vyhodit, darovat, predat), niercoho, co nepotrebuje a zabera to proestor, mal by co najskor vyhladat odbornu pomoc.
Hromadenie je aj forma OCD. Pises, ze sa bojis, ze ked tie veci niekde das tak sa nieco stane.
Podla mna to na to sedi. V podstate prezivas uzkost zo zbavenia sa prednetov a preto ich chorobne hromadis aby sa "nieco zle nestalo"
Skus si o tom viac precitat na nete ci to na teba nesedi.
Presne toto aj ja zažívam. Mám svoj byt ale aj byt po rodičoch kde sú všetky veci z môjho detstva. Nedokážem sa ničoho zbaviť, je to ako vymazať všetky spomienky na minulosť, na detstvo, na rodičov, som tam stále doma. Svoj byt vnímam len ako prechodný pobyt. Neviem si predstaviť zbaviť sa tých vecí aj bytu.
@anonym_autor kedysi som všetko takto zhromažďovala, až do času, kým som si uvedomila, že držanie každej jednej veci doma ma stojí energiu a ja som unavená pri vstupe do bytu. V tej chvíli poletelo hrozne veľa veci do koša/na darovanie a pravidelne triedim pravidelne každé 3-4 mesiace. Neuveríš, neskutočne sa mi uľavilo, normálne som cítila voľnosť. Netreba sa na hmotné veci viazať. Čo sa da predaj a chod za tie peniaze na výlet. Zážitky budeš mať navždy. Hmotné veci nie. Stačí požiar, vytopenie a všetko zmizne. Pri každej jednej veci sa zastav a povedz si, čo ti to dáva do života. 99% vecí, ti nedáva nič, len zaberajú miesto a berú čas, keď ich musíš utierať od prachu a prehadzovať z jednej miestnosti do druhej… 🙂
Knih sa neviem zbavit (ani to nemam v umysle) ale ked ma chyti „sajba“ vysmarim vsetko, niekedy aj co netreba … do charity som napr odniesla veci, ktore som nosila … proste som nejak nerozmyslala a odniesla vsetko …🤦🏻♀️ mozno sa niekomu zisli mna hlavne na … oblubene rifle ale co uz
Nie, dcere upratujem hracky každý mesiac. Pokazené/zlomené vyhodím ostatné darujem a idu dalej. Ja naopak neznášam zbytočné veci, celkovo si z času na čas robím čistenie domu a vyhadzujem. Cez víkend som upratovala pivnicu, pár veci išlo na darovanie a hned je viacej miesta.
Ideme sa stahovať čoskoro a to sa naozaj teším, že v novom dome budú len "nutné/potrebné" veci
...este doplním - veci, ktoré sa človek hanbí aj darovať (pritom sú ešte v poriadku), tiež netreba vyhadzovať, len položiť ku kontajnerom. Spravidla už v ten deň si ich niekto, kto ich potrebuje, ešte využije, zoberie.
...este doplním - veci, ktoré sa človek hanbí aj darovať (pritom sú ešte v poriadku), tiež netreba vyhadzovať, len položiť ku kontajnerom. Spravidla už v ten deň si ich niekto, kto ich potrebuje, ešte využije, zoberie.
@anonym_4dc6aa presne moj muž na všetko a kto by to chcel? vravím nikdy nevieš, kto potrebuje aj nejak poškodené stolicky k stolu lebo nema,.. a naozaj takmer 99% veci v ten den darujem a prídu ludia prene
Ja som minimalista. Cim menej veci, tým lepšie. Nezhromazdujem blbosti, nechcem ani dekorácie typu sviečky, svietniky, sošky.. úplne minimálne, len to čo treba a interiér si len jemne dodekorovať - pôsobí to čistejšie, nesada toľko prachu na zbytočné veci. Akurát máme taký "problém" v rodine že mama ma jednu miestnosť v ktorej je zhromaždených toľko blbosti, že ani nechápem.. už dlho hovorí o tom że to treba pretriedit, vyhodiť a doteraz to neurobila a len je nervózna z toho že aký tam je bordel a koľko toho je... Nuž.. sama si to nahromadila, mala by si to aj sama pretriedit. Keby dala mne za úlohu že mám pomôcť to preriediť tak ja rovno objednávam kontajner a všetko vyhadzujem. Ja nemám k predmetom taký vzťah že si ich musím nechať kvôli spomienkam. Spomienky mám v hlave. Čo by som si nechala sú fotky alebo nejaký špeciálny darček. Tiež vyslovene hovorím ľuďom nech ma neobdaruvaju dekoráciami. Ak vidím že mám niečo čo je ešte zachovalé a chcem sa toho zbaviť tak darujem zadarmo podľa toho čo to je. Inak všeobecne nechápem toto zhromaždovanie vecí. A to ešte keď si pomyslím čo všetko majú naši na povale.. viem ze je tam aj kopu veci z môjho detstva, moje detské oblečenie v nechtoch ktoré už nikto nikdy nebude nosiť, už to musí byť po tých rokoch uskladnenia aj zatuchnuté riadne, ale mame je to ľúto vyhodiť.
Som na tom podobne, mam dokonca jednu miestnost kde mam veci na predaj - pod strechou nizka miestnost, cize izba by z toho nebola. Su tam saty,topanky, matrace, tv, kopec blbosti ktore chcem predať. Aj by som ich darovala, len mi je fakt luto kolko penazi v tom "stoji" a to vôbec nepredavam za vela, len za nizucke sumy. A mam pocit ze viac tam vlozim ako vyberiem...
Vlani som si dala zavazok viac vypratat, no sice to mam organizované, je tam toho stále vela. Knihy neriesim, na to mame velke policky...
@katkaseiner tiez som sa snazila predavat no slo to pomaly. Tak som sa na predaj vykaslala a veci co zavadzali a nevyuzivali darovala a za ten dobry pocit to stoji. Ak mam nieco naozaj hodnotne skusim predat ak to nejde do pol roka ide to prec. Aj tak mam stake dost veci ktorych sa chcem zbavit ale nejde to vsetko naraz.
Tak ale s niektorými vecami je aj mne zaťažko sa rozlúčiť. To nie je nič zlé, k niektorým veciam máš silnejšie puto, určité spomienky atď. Pokiaľ toho nehromadíš toľko, že nemáš kade prejsť, tak si myslím, že je to úplne v poriadku. 😀
Ako? Proste začni. Stanov si cieľ, ak to nejde, nejak inak kategoricky… že koľko veci vyhodíš alebo daruješ.
Ja mám najmenej veci doma. Oblečenie, pár knih, mobil. Som schopná sa postaviť a odísť preč bez ničoho. Príjemná sloboda.
Mne pomohlo pretriedit veci ked sme sa stahovali. Ci uz hracky alebo oblecenie. Nosim dookola to iste, skrine som mala plne tak som pekne pretriedila a co bolo v dobrom stave islo do charity shopu, co v zlom do kontajnerov na satstvo. Knihy isli tiez bud do charity shopu alebo do takej budky Co mame v community zahrade a tam ich ludia mozu doniest alebo zobat si zadarmo, tak som vedela ze knihy pojdu 👌🏼
Jedine co prestavam je oblecenie po deckach. Za menej ako rok som predala veci za 600 eur. Jasne, nie je to vela v porovnani za co som ich kupila ale stale su to peniaze navyse.
Ja sa snazim ist zero waste takze nevyhadzujem veci co nie su znicene. Je million darovacich skupin a clovek ma dobry pocit ze to neskonci niekde na smetisku ale dalej to posluzi niekomu.
Poloz si otazku, ze naco ti to bude. Vyuzijes to? A co si vzdy poviem ked sa potrebujem nakopnut, je, ze aj tak si nic odtialto na druhy svet nezoberiem. Pre teba to ma hodnotu, ale pre druheho je to len odpad s ktorym sa bude musiet popasovat. Ja najradsej triedim pri stahovani, lebo sa mi to nechce prevlacovat. Clovek si to neuvedomi co vsetko sa zmesti do skrine. Ked to vsetko vyberies, tak ta to prekvapi. Ja neodkladam z minulosti spomienkove predmety, aj sosky z dovoleniek som vyhodila a uz si ziadnu vec na pamiatku nekupujem. Aj s detmi preberame hracky, knihy, vytvory a co netreba ide prec. Ani knihy nekupujem, radsej si poziciam a vratim, alebo vymenim.
Dalsia vec je, ze to vsetko stoji peniaze a nie male.
Musí to byť veľmi náročné. Naši majú na povale detské topánky a to stršia sestra má 41r, majú ešte jeden dom po starých rodičoch a tam je oblečenie po otcových nebohých súrodencov čo sú cca 45rokov po smrti.
Úplne šialené. Ja vyhadzujem, alebo darujem za odvoz. Nerobím z domu skladisko
Ked sme boli upratovat byt u babky, tak sme sa z odkladania veci, ktore nepotrebujeme velmi rychlo vyliecili. Ked som videla, ze ma odlozenych 7 pokazenych zehliciek, lebo "este sa zidu, len ich treba opravit" a 20 kil trojrocnej muky, ktoru kupila, lebo "ona sa minie", 3 krabic pouzitych viecok od zavaranin, takmsom vedela, ze smerujem presne k tomuto. Po mesiaci triedenia u nej nastupilo triedenie u nas. A velmi radikalne. A nic a nam nestalo ani ked sme sa zbavili darovanych veci, aj takych co sme kupili sami, len sme ich nepouzivali a odkladali a stali nas peniaze. Ten pocit, ze mozes volne dychat, vies co mas a kde je to odlozene stoji za tu namahu.
@viestta Vyhadzovali ste? Ano presne ten pocit volnosti, ktoreho sa zatial bojim ale verim ze ked ho zazijem tak bude nado vsetko. Este sa musim pripravit na pocit spätnej lutosti, ze toto som nemala vyhodit a toto som nemala vyhodit....
Presne toto aj ja zažívam. Mám svoj byt ale aj byt po rodičoch kde sú všetky veci z môjho detstva. Nedokážem sa ničoho zbaviť, je to ako vymazať všetky spomienky na minulosť, na detstvo, na rodičov, som tam stále doma. Svoj byt vnímam len ako prechodný pobyt. Neviem si predstaviť zbaviť sa tých vecí aj bytu.
@anonym_8d41fd Ano, ako keby bol strach ze zide z oci, zide z mysle, tie predmety ozivia spomienky.
Nie, dcere upratujem hracky každý mesiac. Pokazené/zlomené vyhodím ostatné darujem a idu dalej. Ja naopak neznášam zbytočné veci, celkovo si z času na čas robím čistenie domu a vyhadzujem. Cez víkend som upratovala pivnicu, pár veci išlo na darovanie a hned je viacej miesta.
Ideme sa stahovať čoskoro a to sa naozaj teším, že v novom dome budú len "nutné/potrebné" veci
@natalia328 A komu to davate? Ja som obvolala charity, kamaratky, nikto nic nechce.
@anonym_4dc6aa presne moj muž na všetko a kto by to chcel? vravím nikdy nevieš, kto potrebuje aj nejak poškodené stolicky k stolu lebo nema,.. a naozaj takmer 99% veci v ten den darujem a prídu ludia prene
@natalia328 Aha cize ku kontajneru? A nevyhodia to potom niekde, ze nech sa to nevala ako odpad kade tade.
Mne pomohlo pretriedit veci ked sme sa stahovali. Ci uz hracky alebo oblecenie. Nosim dookola to iste, skrine som mala plne tak som pekne pretriedila a co bolo v dobrom stave islo do charity shopu, co v zlom do kontajnerov na satstvo. Knihy isli tiez bud do charity shopu alebo do takej budky Co mame v community zahrade a tam ich ludia mozu doniest alebo zobat si zadarmo, tak som vedela ze knihy pojdu 👌🏼
Jedine co prestavam je oblecenie po deckach. Za menej ako rok som predala veci za 600 eur. Jasne, nie je to vela v porovnani za co som ich kupila ale stale su to peniaze navyse.
Ja sa snazim ist zero waste takze nevyhadzujem veci co nie su znicene. Je million darovacich skupin a clovek ma dobry pocit ze to neskonci niekde na smetisku ale dalej to posluzi niekomu.
@jablkovastrudla To sa ti ako podarilo? Ja predavam aj nove veci za polovicnu ci tretinovu cenu a nic.
Ja by som sa najradseh zbavila veci takpovediac bez prace, cize ziadne fotenie, predavanie ani vesanie na socialne siete, lebo to vsetko je praca navyse. Ale ze nech to ma este nejaky druhy zivot, to by som si priala.
Predavala ste niekto knihy do tych sekondhandov, ako knihobot a pod? Ake je tam zhruba vykupne?
@anonym_autor tiež s tým mám problém. Jediné či viem občasne vypratať a vyhodiť je oblečenie, moje. Ale x krát sa mi stalo, že som vyhodila nejaký kúsok lebo som ho dlho nenosila a potom som si naň spomenula a vyčítala si to, lebo by sa mi práve hodil. Naposledy na jednu akciu som si naplánovala outfit so šatami, ktoré som vyhodila..
@natalia328 A komu to davate? Ja som obvolala charity, kamaratky, nikto nic nechce.
@anonym_autor u nas v meste je skupina na FB nevyhadzujte darujte tam je naozaj velký zaujem o taketo veci (vacsina miest ma take skupiny) a prípadne ked na bazosi date do vyhladavania slovo darujem a vaše mesto tiež vela ludi daruje cez bazos
Som na tom podobne, mam dokonca jednu miestnost kde mam veci na predaj - pod strechou nizka miestnost, cize izba by z toho nebola. Su tam saty,topanky, matrace, tv, kopec blbosti ktore chcem predať. Aj by som ich darovala, len mi je fakt luto kolko penazi v tom "stoji" a to vôbec nepredavam za vela, len za nizucke sumy. A mam pocit ze viac tam vlozim ako vyberiem...
Vlani som si dala zavazok viac vypratat, no sice to mam organizované, je tam toho stále vela. Knihy neriesim, na to mame velke policky...
@katkaseiner úprimne to si len Ty myslíš - Koľko peňazi v tom stoji- realita je tak mozno 1/3 z toho čo si myslíš. Ja som to mala podobne, potom som jedneho dňa prerovnavala ten “hodnotný” bordel a postupně to všetko vytriedila, nafotila, vyhodila a darovala, ostali mi 4 krabice od banánov veci, ktore čakajú na svoju chvilu a žije sa mi ľahšie, hlavne 3-4x si premyslim kym niečo vobec kúpim