icon

Nežijem šťastne, nežijem správne. Čo robiť?

12. dec 2025

Ahojte.
Už dlhší čas mám pocit, akoby sa môj svet potichu zosúval do chaosu, ktorému len pasívne prikyvujem. Žijem v tele, ktoré ma nereprezentuje , obezita ma sprevádza ako tichý tieň, ktorý dokáže prehlušiť aj tie najlepšie dni. Nejde len o estetiku.. je to pocit, že som sa vzdialila samej sebe natoľko, že vlastné zrkadlo mi kladie nepohodlné otázky, na ktoré nemám odpoveď. O to bolestivejšie je sledovať, že rovnaký boj preberá aj moje dieťa. Jeho rastúca obezita ma trápi, pretože viem, že je to odraz prostredia mnou vytvorenym , ktoré nedokážem stabilne udržať, mojich rozhodnutí, ktoré neboli vždy tie najlepšie.
V rodine vládne napätie, akoby každý rozhovor v sebe niesol nálož nevyjadrených výčitiek. Neustále konflikty ma vyčerpávajú, mám pocit, že moje myšlienky nie sú pre mojich najbližších hodné . A potom je tu môj partner. Neviem, či je spravodlivé pomenovať to naplno, ale už dlho sa navzájom nepriťahujeme. On sa o seba takmer nestará, celé telo má zahalené v hustom, neupravenom ochlpení a hygiena je neraz na úrovni, ktorá vo mne vyvoláva viac odporu než blízkosti. A ja? Ja som preňho neatraktívna už roky. Necítim prijatie, necítim záujem. Len akési unavené spolubývanie. Kedysi som mala prácu, ktorá ma dokázala rozhýbať aj v momentoch, keď nič iné nedávalo zmysel. Dnes je to už len nostalgická spomienka. Čoraz viac sa utiekam k internetu, kde aspoň niekto prejaví rešpekt. Je pritom paradoxné, ako ľahko sa človek môže stať závislým na priestore, ktorý mu ponúka iluzórny pocit hodnoty. Tam platí jednoduché pravidlo.. kto nebije, je pre mnohých len hlupák a to ma zaráža aj fascinuje zároveň.
A tak sa pýtam... Dá sa tento spôsob života zvládať dlhodobo, alebo už potrebujem zásadnú, možno až seizmickú zmenu?
A ak áno ... akú?

Strana
z2
anonym_ebb4c4
13. dec 2025

@anonym_autor myslím si, že máš talent na písanie a je perfektné, že ho rozvíjaš 👍 Ďakujem ti za tvoj príspevok, napísala si citlivo veci, o ktorých sa veľmi nehovorí.
Veľmi mi pripomínaš moju kolegyňu, podobná životná situácia, ešte aj knihu napísala. Ona o svojich starostiach nahlas nehovorí, no vníma, že ju to trápi.
Táto kolegyňa je pre mňa veľkou oporou, dokáže povzbudiť, potešiť, aj poplakať si so mnou. Veľmi mi pomohla v náročných chvíľach svojim pohľadom na svet a som jej vďačná za veľa vecí. Opakovane jej to hovorím a dúfam, že aspoň niekedy to cíti aj ona z mojej strany. Jej obezita pre mňa vôbec neznižuje jej hodnotu.
Možno aj ty si pre niekoho takáto dôležitá bez ohľadu na to, ako vyzeráš. To hlavné je vo vnútri ❤ človeka. So zmenou poradiť neviem, no chcem ťa povzbudiť vyhľadať odborníka. Nie je to hanba ani zlyhanie.

derdia
Autor odpoveď zmazal
derdia
13. dec 2025
@amdornik

@derdia práve som pochopila množstvo tvojich príspevkov 😀

@amdornik sa ti smeje? Len sa nesmej moja. Lebo ked sa niekomu posmievas, zivot ta nauci ze si sa smiat nemala. Potom si spomen na mna.

derdia
13. dec 2025
@danica2711

@derdia Biblia a Mounjaro, to je skutočne skvelé riešenie obezity! Ty sa vráť k svojmu psychiatrovi, takéto niečo niekomu odporúčať je prinajmenšom nezodpovedné
@anonym_autor namiesto vypisovania patetických omáčok okolo vlastnej obezity (a čo je ešte horšie, tebou zapríčinenej obezity dieťaťa) začni konať - vyhádž z domácnosti všetky kalorické sračky, ktoré zjavne jete, začni sa stravovať zdravo, začnite obidvaja športovať a uvidíš, ako sa zmení tvoj pohľad na svet. Šport a pohyb akéhokoľvek druhu totiž okrem toho, že je zdravý, vyplavuje do krvi endorfíny, hneď budeš optimistickejšia... A čo urobíš s tým smradľavým chlpáčom, je už len na tebe

@anonym_bfb719 a tvoja odpoved je hodnejsia ako moja? Sa smiat ludom, skryta za telefonom, s primitivizmom v hlave je fakt obdivuhodne. Ty by si mala nirkam zajst naucit sa slusnemu soravaniu, kedze pocas tvojho zivota zmta to nenaucili.
@danica2711 poradila som jej normalne veci.
ano ecistuje liek mounjaro na obezitu.
a ano existuje aj Biblia liek na vsetko.

derdia
13. dec 2025

Pani si moze zobrat rady od vas, nech napise o rok ci jej pomohli...
Budem velmi zvedava.

Ako keby som jej odporucala eutanaziu. Toto je uz aky primitiviszmus tu. Ale ved vlastne nic prekvapujuce a nic nove. Tu medzi vami.

amdornik
13. dec 2025
@derdia

@amdornik sa ti smeje? Len sa nesmej moja. Lebo ked sa niekomu posmievas, zivot ta nauci ze si sa smiat nemala. Potom si spomen na mna.

@derdia Nie som "tvoja". neposmievam sa ti. mám radosť, že som pochopila niektoré tvoje príspevky.

michaela329
13. dec 2025

A vieš, že už si prvý krok urobila? Ty si sama pred sebou zadefinovala problém. Teraz treba nájsť cestu k riešeniu. Pre seba a pre dcéru, či sa niekde po ceste pridá manžel, to neviem. Ale možné to je. Začni tým, že sa objednáš u Dr. - aby si vedela ako na tom zdravotne si. A potom sa zariad ohľadom stravy a cvičenia - u odborníkov, nie na mk alrbo cez internet, choď a hovor o tom s reálnymi ľuďmi. A kým budeš riešiť toto všetko, vyhraď si čas na každodenné prechádzky s dcérou - v každom počasí, vy dve a nejaká pekná trasa. Držím palce.

anonym_f182b8
13. dec 2025

@anonym_autor wau, akoby som čítala knihu. Živíš sa písaním?

msc22
14. dec 2025

Sú fázy v živote - raz si hore, raz dole. Tak to vnímaš. Navonok možno iní povedia: tej sa darí. A vo vnútri si rozbitá. Dokážem sa s tým stotožniť. Mal som fázy keď som bol na úplnom vrchole a na úplnom dne. Ale nikdy to nebolo tým, čo som mal, ale ako som sa cítil. S odstupom času vnímam, že prišlo niečo alebo niekto, čo ma nabudilo. Bolo to presne to, čo som potreboval. Bolesť si vyjadrila. Nespokojnosť tiež. Si ale otvorená zmene? Ak áno, skús! Čo ti dnes chýba a čo ti urobí radosť? Vnímajú príležitosti, buď im otvorená a chop sa ich. Nie je to katalóg podmienok, ktoré musíš splniť aby si bola spokojná. Sú to maličkosti. Držím ti palce! Zaslúžiš si to nielen ty, ale aj Tvoja dcéra🙂

nadijaeren
15. dec 2025

Napíš mi správu ...

premyslena
Včera o 08:17
@martinmmartin

@premyslena Suhlasim ale je tu jedno velke nebezpecie - vela ludi nedokaze byt stastnymi ani keby ich to stastie priamo do nosa prastilo. Nikdy sa to v rodinach za mlada nenaucili nevedia co to je nevedia ako sa vobec spravat v hlave ked sa nieco dobre stane lebo su furt nastaveny na mizeriu non stop v ktorej ale vedia chodit, je pre nich normalna , znama . Stastnym byt sa musis naucit uz v detstve inak mas zarobene na problemy cely zivot.

@martinmmartin Máš úplnú pravdu. Iba neviem, či by som to človeku, ktorý sa trápi, servírovala takto. Myslím, že potrebuje skôr podporu a palec hore než informáciu, že fíha, ak ťa to nenaučili v detstve, tak to máš fakt problém.

Strana
z2