icon

Po rokoch v zahraničí sa chcem vrátiť na Slovensko

Dnes o 10:20

Chcem sa spytat hlavne tych zien, ktore sa zo zahranicia vratili na Slovensko. Zijem mimo SR 13 rokov, poslednych 8 rokov zijem v Cesku. Niekedy uvazujem nad navratom na Slovensko, viem aka je momentalne politicka situacia, ale verim tomu, ze aktualna vlada tam nebude vecne. Manzel je Cech, jeho tu (v Cesku) viac menej nic nedrzi, rodinu uz nema.

Vratili by ste sa alebo zostali radsej mimo? Ako vidite postupom casu plusy a minusy navratu?

Strana
z2
anonym_ca4bd0
Dnes o 14:25
@anonym_autor

@anonym_ca4bd0 Kde si žila al možem vedieť?

@anonym_autor Rakusko

bu_bu_bubak
Dnes o 14:58

Ja som sa vratil po rokoch domov a nelutujem. Ako vravi znamy, nemal som sa zle ale na druhej strane som sa nemal ani tak dobre.

Pocas poslednych rokov som citil, ze akosi to nie je ono napriek vsetkemu ako skvelo ta krajina funguje etc. Znami mi vraveli, ze do par tyzdnov som spat, ini spominaju, ze tak trocha dufaju, ze sa vratim. Je fajn, ze tie vazby neochladli.

Co chvila to bude rok a zaujem vratit sa spat nikde. Navrat nedava pre kazdeho zmysel a osobne by som nikoho ani neodradzal. Zivot musis zit podla seba a sam vnutorne musis citit kam ta to taha.

Ak by som mal pocuvat radu z MK tak by som zrejme bol nadalej v zahranici, ale pravdepodobne nie velmi stastny. Lepsie vladnut v pekle ako sluzit v nebi.

Gradualne zdrazovanie tovarov a sluzieb, stagnacia platov a pribudajuca praca samozrejme tiez prispeli k rozhodovaniu kam sa ubrat.

Bol som roky von a uz to nie je co to byvalo ako kedysi 10-15 rokov dozadu. Ja svoje rozhodnutie vratit sa domov nelutujem. V praci si ma vazia aj moju zahranicnu prax, s prijmom som spokojny a som doma.

Ficova banda ani gremium JDS tu naveky nebudu. Kriedova revolucia ukazala, ze mladi sa studenym gulasom opit nedaju cize ano, navrat dava zmysel. Je treba ludom ukazat, ze sa veci daju robit lepsie.

maskapadla
Dnes o 15:01

@anonym_autor ľutujem ze som do zahraničia vôbec išla...politikov sa nedrž, oni su všade jebnuti a falosni darmozraci

dora281
Autor odpoveď zmazal
tykat
Dnes o 17:25

@anonym_autor ak by ma tahalo tak by som to skusila. Mozno na dlhsiu dovolenku, trosku nasat aktualnu atmosferu. Ale hlavne ide o to aku mas motivaciu.
Ja som sa pred 20r prestahovala len vramci SR z vychodu na zapad a uz by som sa na vychod nevratila, uz som doma tu. Verim ze ak by som sa vtedy prestahovala niekam dalej tak uz by som sa na Slovensko nevratila. Nie kvoli politickej situacii ale preto ze uz by som bola doma tam. Tam by sme mali s muzom a detmi vazby, praca, skoly, kamarati, zazemie. Jedine co by ma pohlo je ist za vyrazne lepsimi ekonom.podmienkami, kvoli tomu sme sa stahovali pred 20r a nelutujem.
Tak si hlavne skus premysliet co ta motivuje vratit sa a prebrat plusy a minusy.

anonym_8447a0
Dnes o 17:31

@anonym_autor domovinu máme iba jednu

tykat
Dnes o 17:35
@dora281

@anonym_autor @anonym_autor Nechcem nikomu, kto sa odsťahoval zo Slovenska, vstupovať do svedomia a ani neuvažuje, že sa sem vráti. Ale nepochopím, keď niekto definitívne pretrhal väzby na domovinu, že na Modrom koníku mudruje a radí, aby sa ľudia na Slovensko nevracali. Vám sa to zo zahraničia radí. Či keď mne zdochla koza, tak nech aj susedovi? Na Slovensko ste sa vybodli a ľuďom, ktorí svoj odchod oľutovali, alebo zmenili názor na cudzinu, radíte aby sa nevrátili. A kto bude robiť poriadok po Ficovi a jeho svoloči? Samozrejme, že my, čo sme tu ostali. Hrdinovia spoza hraníc.

@dora281 no ja neviem, ale ja tu fakt nezijem preto aby som nieco riesila "po Ficovi". A ked vidim kolko ludi chodi na protesty tak tiez nemam dojem ze by tu ludia nejako hufne a aktivne chceli po nom upratovat. Takze ani ti co su v zahranici mi nepridu ako ludia co utiekli a vybodli sa na Slovensko, len isli zit inam, na to maju pravo. Ludia sa nedelia na vlastencov a zradcov podla toho kde ziju.

anonym_d9bd29
Dnes o 17:37

O dva roky, keď nastúpi progresívna vláda, počet odchodov zo Slovenska vysoko presiahne počet navrátilcov. Kto neverí, presvedčí sa. Tipujem presuny do Čiech vo vysokom počte.

stinia
Dnes o 17:42

Ja som žila v ČR 6 rokov a pred 4 rokmi som sa vrátila na východ SK. A je mi tu dobre. Ak by som nesledovala média a politické dianie, tak by som necítila rozdiel medzi SR a ČR. Závisí samozrejme od roboty, ja som zarábala priemernú mzdu v ČR aj teraz v SR. Som vydatá, chystám sa na materskú, a dokonca aj všetky dávky a podpora točiace sa okolo tehotenstva a materstva mi bajočko vychádzajú výhodnejšie tu na Slovensku. Ale zas ja som skromný človek, skôr pozitivne mysliaci, mne ku spokojnosti veľa netreba. Som rada, že som späť pri rodine. Pre mňa sú vzťahy priorita

elz1920
Dnes o 18:40

Na Slovensku je tak zle, že Robert Bryndza musí byť blázon, keď tu zvláda žiť. (irónia)

sisaka
Dnes o 18:46
@elz1920

Na Slovensku je tak zle, že Robert Bryndza musí byť blázon, keď tu zvláda žiť. (irónia)

@elz1920 Podľa toho, čo čítam a vidím, čo sa deje v UK je pravdepodobne šťastný, že je tam, kde je.

anonym_c7400c
Dnes o 18:46
@anonym_d9bd29

O dva roky, keď nastúpi progresívna vláda, počet odchodov zo Slovenska vysoko presiahne počet navrátilcov. Kto neverí, presvedčí sa. Tipujem presuny do Čiech vo vysokom počte.

@anonym_d9bd29
A ty Robertov prorok máš pravdu keď sa zruší 13 dôchodok

anonym_c7400c
Dnes o 18:47
@anonym_8447a0

@anonym_autor domovinu máme iba jednu

@anonym_8447a0
A ta domovina sa vola svet

alenka58
Dnes o 18:56
@elz1920

@elz1920 Bryndza je tu spokojný, jemu sa páči tam kde žije, aspoň tak sa vyjadril na promo knihy

elz1920
Dnes o 19:08
@alenka58

@elz1920 Bryndza je tu spokojný, jemu sa páči tam kde žije, aspoň tak sa vyjadril na promo knihy

@alenka58 v zátvorke je irónia, nemu sa tu páči. Bola som tam, je to veľmi sympatický človek. Dokonca aj po slovensky sa Brit naučil.

Komu sa tu nepáči, nechápem, že už dávno navždy neodišiel.

katkaseiner
Dnes o 19:59

Ja som sa s muzom vratila z Uk kvoli rodine, muzovym surodencom a priatelom...poviem ti, svokrovci zomreli, s rodicmi mam momentálne pokazene vztahy, muzov brat sa objavi s rodinou raz za 3-4 roky, druheho sme nevideli vyse 10 rokov... lutujem ze sme sa vratili. Viem ze kazda krajina ma svoje problemy, ale v uk nam bolo ok.

renesance80
Dnes o 20:07
@dora281

@anonym_6f08c6 Potkanom si sa nazval sám. Ja som nič také nenapísal. Písal som o " hrdinoch", ktorí radia sa sem nevracať.

@dora281 a co by mali robit pisat opacne , ked si myslia ine , neviem akym pravom chces rozhodovat o tom co ma kto radit a pisat

dora281
Autor odpoveď zmazal
anonym_b5b880
Dnes o 20:24

@anonym_autor 🤣každý tu len politiku splieta . Pred pár rokmi som mal možnosť odísť do Kanady po škole a dobre, že som to neurobil. Mám tu už svoju rodinu, zázemie, stabilnú a relatívne dobre platenú prácu, v ktorej som sa už vypracoval na nejakú pozíciu a nie nie, nie je to kvoli politikom a a ostávam tu nie kvôli politikom ale pretože som Slovák a patrím na Slovensko.

anonym_bb6f0f
Dnes o 20:24
@anonym_d43b93

@anonym_autor žijem na Slovensku,mám však mnoho známych, ktorí žijú v Čechách. Neplánujú sa vrátiť na Slovensku. Kebyže som mladšia, odídem tiež. Mala som možnosť do Nemecka,mala som malé dieťa a neviem ceknuť po nemecky. V UK, som nechcela makať s poliakmi za pásom.

@anonym_d43b93 ma susedu, ktorá sa po rokoch života v Nemecku vrátila na SK s manželom Nemcom. Obidvaja sú spokojní.

anonym_bb6f0f
Dnes o 20:28
@barka1

Žijem v ČR ( na Morave) 14 rokov, vacsinu mojho produktivneho života. Porodila som tu 2 deti, vydala a rozviedla sa. Mám tu dobru prácu, žijem tu rada, mam tu známych aj priatelov, cítim sa sucastou komunity, už ovela viac než na SVK, moje deti tu maju domov a zazemie. Už by som sa na Slovensko nevrátila. A nie len kvoli Ficovi a spol.

@barka1 a prečo uradujes na slovenskom koňovi. Pripoj sa na český (asi ta tam nechcú, že?)

angelix
Dnes o 20:33

@anonym_autor Aky je dovod na tvoje zmyslanie o navrate? Celkom by ma zaujimalo, preco sa chces vratit. Na Svk sa zije vcelku mne dobre, v beznom zivote nevidim velky rozdiel medzi sr a cr, akurat malinke rozdiely v mentalite mozno.

anonym_bb6f0f
Dnes o 21:11
@anonym_bb6f0f

@anonym_d43b93 ma susedu, ktorá sa po rokoch života v Nemecku vrátila na SK s manželom Nemcom. Obidvaja sú spokojní.

@anonym_bb6f0f v nemeckú žili v najme v 2 izbaku. Na SK si už postavili bungalov.

beronsche
Dnes o 21:23

@anonym_autor vrátila som pred rokmi kvôli rodine a teraz to kvôli deťom ľutujem. Mohli mať lepšiu štartovaciu čiaru, ako majú v tejto krachujúcej krajine..

bluka2
Dnes o 21:35

Ja konkrétne si neviem predstaviť ani jeden dôvod, prečo sa vrátiť na Slovensko. Vo väčšine iných krajín by mi niečo napadlo, čo je výnimočné, ale na SK kvôli čomu? 90% ľudí, ktorých som tam poznala to tam už dávno zabalili. Nie úplne všetci, ale väčšina ľudí s potenciálom sa uplatnila niekde inde (veda a pod.) Ani lacné, ani dobré, jedlo mi chýbalo tak prvé dva roky možno. na modrý koník sa dá ísť aj zo zahraničia, keď má človek chuť na slovenčinu...

sevrin
Dnes o 21:37

Fakt sa chceš vrátiť??

barka1
Dnes o 21:46
@anonym_bb6f0f

@barka1 a prečo uradujes na slovenskom koňovi. Pripoj sa na český (asi ta tam nechcú, že?)

@anonym_bb6f0f
wtf? Budem tam, kde chcem byť.

natalka13
Dnes o 21:49

Som cesky obcan zijuci v BA.
Mame tu svoje 2 firmy.
Momentalne ist do CR je z blata do kaluze.
Odist viem kedykolvek.

Strana
z2