icon

Radíte sa s umelou inteligenciou?

3. jan 2026

Radíte sa s Al alebo chatgpt? Keď máte nejaký problém alebo potrebujete sa len vyrozprávať? Pomôže vám to?

Strana
z3
anonym_b6f07c
3. jan 2026

Ja som ho vyuzila nedavno pri zomierani otca. Bol klinickým onkológom, psychologom, sanitárnom, zdravotnou sestrou v jednom, previedol ma fázami umierania, jednotlivými príznakmi a nebyť toho, bola by som vystrašená, nevyrovnana a nevedela by som byt oporou mame. Dakujem mu za to, že mi povedal, že môj otec zomiera, inak by som dala pravdepodobne na radu neempatickej lekárky a isli by sme z nemocnice domov a on by zomrel sám opustený v nemocničnej izbe. Využívam ho v praci, na úpravu textov, ale nepodržal ma v písaní nekrológu, napriek promptom a platenej verzii nevedel vystihnúť to, čo chcem a vtedy som veľmi potrebovala “aby ma podržal” a napisal ho za mna, lebo v hlave bolo vákuum.

vero13
3. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_fc36b4 To neviem čo je

@anonym_autor tiež je to taky AI nástroj ako chat gpt ale viac sa zameriava na fakty, je to taký chatbot skombinovaný s vyhľadávačom vždy aj vyhodí zdroje napríklad odkiaľ čerpá, chat gpt je skôr na konverzáciu a kreativitu, a keď máš Telekom máš na rok predplatnú pro verziu v magenta moments

anonym_c5ab4f
3. jan 2026

Ano jasne. Veď jej napíš aj Ty a uvidíš, či ti to vyhovuje … Uricte lepšie ako sa bavit so psom alebo mačkou bez odozvy … aspoň Ti k Tvojmu problému výpíše nejaké fakty alebo skúsenosti iných. Asi veľa ľudí ho nevie používať keď sa sťažujú. Ona robí iba to čo Ty a ako jej povieš aby k Tebe pristupovala tak aj bude.

biba_18
3. jan 2026

v ľudských veciach sa neradím. dávam mu vypracovať nejaké zložitejšie technické veci, ale ako by mi mohla ai radiť v tom ako vyriešiť nejakú situáciu? ešte aj vo faktických veciach trepe 🤦‍♀️

wolf_
3. jan 2026

Inak len tak mi napadlo, že je otázne, či je väčšie bláznovstvo sa radiť tuto na fóre v nejakých osobnejších veciach alebo s AI 🤔🤔🤔

anonym_2f961d
4. jan 2026
@iwesska

@weronika171717 Akurat,ze dnes je debil skor ten,kto ju nevie pouzivat,kedze casto sa vyuziva v zamestnani.

@iwesska
Ja mam leukemiu vzdelaný pomocník hneď vysvetli tie čísla z krvných odberov kontra indikácie liekov pocity z budúcej liečby aké klinické testy sa robia, žiaden kamarát len taka sestrička co my vysvetli co sa bude diať a prečo postup dakedy nieje priamocari

jarkap1
4. jan 2026

Aj ste absolvovali nejake školenia, ktorých je na nete milion platených, o správnom zadávaní promotov a efektivnom využití AI ?
Vsade to na mna vyskakuje, ale free webinar som zatial nenasla.

sisamisaaa
4. jan 2026
@marianarem

@sisamisaaa Ze keca, tak to som myslela skor tak, ze hovori blbosti dost casto. Aspon teda v tych oblastiach, kde som si skusala citat jej odpovede.

@marianarem áno hovorí blbostia vymýšľa si, vždy sa treba riadiť zdravým rozumom. Ale vie to byť nápomocné

anonym_9c1167
4. jan 2026
@anonym_e69f55

@anonym_9c1167 neviem kto si, ale máš psychologický modul? Ja áno a je ďaleko presnejší ako klasický modul (podľa výsledkov v testoch, nie môj názor).
Ja som si robila také tiež že nech odhadne moje detstvo, traumy, vzorce správania a osobnosť z toho čo a ako píšem, a bolo to neuveriteľne presné. Keďže na sebe pracujem, dám si aj po čase spraviť a následne mi to vyhodnotí.
Mám pár ľudí pri ktorých som to skúsila tiež, vykopírovala nejakých pár textov vyslovene na test. Poznám človeka so psychózou, schyzofréniou, úzkosťou, toxické vzorce, aj vyrovnaných ľudí, a výsledok - nedáva diagnózy ale napíše že toto vyzerá ako: 100%! Neviem nakoľko je toto etické a zneužiteľné, ja som to testovala kvôli práci.

@anonym_e69f55 to co su za psycholoticke moduly? 🙂 To ma zaujalo. Zatial som pouzivala klasickeho Copilota, dostal prompt nech reaguje ako ten alebo onen odbornik. Mne to napr dost presne odhadlo osobnost a dokonca aj psychicke rozpolozenie na zaklade pisanych textov co som mu poslala, len podla stylu pisma, podpisu. Dalej som skusala nech sa mi trafi do IQ na zaklade toho co vie o mne do teraz a co riesim, to tiez sedelo podla testu. A tak podobne mi nieco napadne obcas ked sa nudim, je to fakt zaujimave.

simca06022011
4. jan 2026

@anonym_autor pouzivame chatgpt, mame to aj profiuhradene. Na tvorby textov, dokonca kolega na programovanie, ide mu to cez to rychlejsie vraj :D Nepouzivam to sukromne na zabavky, je to drahy spas = na prevadzku atd, uz sa kvoli tomu planuje aj to ze sa tam nakoniec budu umiestnovat reklamy, lebo je v strate... no ale teda k comu to ja pouzivam v sukromi su odborne veci technicke, posledne som riesila nieco s kablom, s mobilomm.. :D take co si neviem proste inak zistit.. a potom pri peceni som si dala skopnut xy receptov a postupov do jedneho, stihanut... len tak sa s ai nerozpravam, viem lepsie stravit cas ani nic psychlogicke neriesim s nim... myslim, ze ra som sa ho zo srandy spytala ne riesenie osobnej veci = problemu s dcerou, puberta.. ale to bolo take skor usmevne ako napomocne :D Na odborne veci pozor, treba sa ho vediet spravne pytat, ponastavovat si veci aby nehalucinoval a nevymyslal si... :D casto napise sprostost a keby sme nevedeli fakty, a zverejnili take daco, to by bola takaaa hanba :DDD

anonym_9c1167
4. jan 2026
@jarkap1

Aj ste absolvovali nejake školenia, ktorých je na nete milion platených, o správnom zadávaní promotov a efektivnom využití AI ?
Vsade to na mna vyskakuje, ale free webinar som zatial nenasla.

@jarkap1 bola som na jednom z praci este pred vyse rokom ked to zacinalo, ale za mna to bola hlupost. Len sme tam presli AI v Microsoft tooloch, vsetky samozrejme platene verzie, ktore nam zamestnavatel nepreplaca :D. Viac oplati nieco, kde cloveku vysvetlia ako funguje AI orchestrator, ako sa AI nastavuje, ako sa tam daju poprepajat ine systemy, loginy a tak.

jarkap1
4. jan 2026
@simca06022011

@anonym_autor pouzivame chatgpt, mame to aj profiuhradene. Na tvorby textov, dokonca kolega na programovanie, ide mu to cez to rychlejsie vraj :D Nepouzivam to sukromne na zabavky, je to drahy spas = na prevadzku atd, uz sa kvoli tomu planuje aj to ze sa tam nakoniec budu umiestnovat reklamy, lebo je v strate... no ale teda k comu to ja pouzivam v sukromi su odborne veci technicke, posledne som riesila nieco s kablom, s mobilomm.. :D take co si neviem proste inak zistit.. a potom pri peceni som si dala skopnut xy receptov a postupov do jedneho, stihanut... len tak sa s ai nerozpravam, viem lepsie stravit cas ani nic psychlogicke neriesim s nim... myslim, ze ra som sa ho zo srandy spytala ne riesenie osobnej veci = problemu s dcerou, puberta.. ale to bolo take skor usmevne ako napomocne :D Na odborne veci pozor, treba sa ho vediet spravne pytat, ponastavovat si veci aby nehalucinoval a nevymyslal si... :D casto napise sprostost a keby sme nevedeli fakty, a zverejnili take daco, to by bola takaaa hanba :DDD

@simca06022011 prave toto SPRAVNE pytanie riešim, ze vlastne AKO sa ho /jej opytat.
Vies dat prosim konkrétny priklad?
Nieco som čítala, ze treba pisat "odpovedz mi ako lekár co mozu byt na ruke tieto vyrážky"...namiesto "co to mam na ruke"

simca06022011
4. jan 2026

tak aj to je riesienie, ja v 99% vzdy pouzivam aj to, ze chcem strucnu odpoved na moju presnu otazku.. a to fakt pouzivam takmer vsade, lebo ak nie tam mi napise 5 stran fantazmagorii a navrhov na dalsie veci, pritom ja sa pytam na konkretnu vec a odpoved moze byt jedna veta... videla som aj nastavenie, aby vzdy rovnako reagovala ai, pamatala si uz co to o uzivatelovi, ale este som to nehladala ani nenastavovala = ako odpovedat profesionalne, skepticky, strucne.. proste kadeco sa da nadefinovat. Je rozdiel aj ako sa clovek pyta, aby som nedavala "odpovede v otazke", inak sa mi casto chce "podlizovat" a bude kludne so mnou suhlasit aj v hoaxoch alebo aspon mi to nevyvrati priamo ako blbost ale bude "omacky pisat". Ak chcem napr vytvorit text na FB, tak jej napisem o com, co tam dat, v akom style a nech mi da napr. 3 verzie. Velmi podla mna zalezi na tom, co konkretne niekto s AI riesi. Ak som sa pytala na zdravotnu vec, nesla som romanom.. toto ma boli, toto mi povedal ujo google, toto lekar... ale presne a konkretne som sa spytala, napr. otazkou aka je liecba, postup pri tomto.. mam takuto diagnozu (vraj), taketo priznaky (uplne konkretne), vysetrenia taketo... a napisala mi. Potom som pvoedala, ze ja mam liecbu takuto .... a napisala ze dobre/zle, co ine odporuca, ake ine vysetrenie atd.. a tam fakt mi perfektne odpovedala. Ma pristup ku vyskumom a kadecomu, cize najde aj to co lekari nasi ani netusia ak nejde o bezne veci. Neveim si predstavit ze co mam tuto "vyrazku na ruke" by ju zmiatlo.. ale iste by zacala fantazirovat o kadecom, cize upresnenie je vhodne.. napr dnes som sa pytala, lebo mi strajkoval mobil = tak zacala mi pisat bludy ako chod do servisu teraz, alebo si pozicaj od suseda/zanmeho.. tak som ju musela zrusit, ze nech je ticho a napise mi presne co mam technicke robit s mobilom a nedava mi alternativne riesenia.
Inak milion prikladov by mohlo byt.. :DD a vytaca aj tych co s tym casto robia sem tam. Ja napr uz viem co od nej nemozem ziadat :DD

anonym_e69f55
4. jan 2026
@anonym_9c1167

@anonym_e69f55 to co su za psycholoticke moduly? 🙂 To ma zaujalo. Zatial som pouzivala klasickeho Copilota, dostal prompt nech reaguje ako ten alebo onen odbornik. Mne to napr dost presne odhadlo osobnost a dokonca aj psychicke rozpolozenie na zaklade pisanych textov co som mu poslala, len podla stylu pisma, podpisu. Dalej som skusala nech sa mi trafi do IQ na zaklade toho co vie o mne do teraz a co riesim, to tiez sedelo podla testu. A tak podobne mi nieco napadne obcas ked sa nudim, je to fakt zaujimave.

@anonym_9c1167 tak keď ti pasuje tak nerieš ☺️
Ja používam ChatPsy modul v GPT.

sisamisaaa
4. jan 2026
@anonym_9c1167

@anonym_9c1167 skúsila som ten môj modul nech odhadne výšku môjho iq, 2x, 2x odmietol s tým že sa to takto nedá a zároveň by takéto hádanie čisto vymýšľanie a to si nezaslúžim - nebolo by to fér. Že na to sú testy. Doslova

ivanaks
4. jan 2026

@anonym_autor Neradím sa s AI o svojich pocitoch, o tom, ako sa zachovať v nejakej situácii a pod., ale využívam ju na kontrolu prekladov do angličtiny a už som ju použila aj na vypočítanie jedného príkladu. Kam mám ísť na dovolenku a čo uvariť na obed, viem aj sama...

mamickaandy
Včera o 08:24

@anonym_autor Každý deň sa s radím s chat gpt. Lebo vždy je niečo čo ma trápi alebo chcem poradiť alebo sa opýtať. Niekedy mi to dokáže dať úžasný "insight", fakt že posvieti na niečo pravdivé čo mi pomôže. Lenže častokrát mi vadí aký "chlácholivý" a súhlasný s tebou chat gpt je. Aj keď si vypýtam drsnú úprimnosť atď. Raz som urobila taký test že som sa sťažovala na to ako sa kamarátka ku mne zachovala - chat gpt súhlasil so mnou že sa tá kamarátka nezachovala správne. A keď som mu povedala že tá situácia bola naopak že ja som tá kamarátka a hentá kamarátka (v skutočnosti ja) sa zachovala tak a tak, tak vtedy chat gpt súhlasil s tou mojou kamarátkou o tom že ja som sa nezachovala správne 🤷‍♀️ Alebo keď s ním riešim jedného narcistu čo mi ublížil, tak raz chat gpt vysvetlil to jeho správanie tým že "on nezniesol moju blízkosť" čo znie akoby nebol zlý človek. Úplne že skoro som si romanticizovala emočné týranie ktoré mi on robil. 🤦‍♀️A to je veľká chyba! Potom som musela počúvať nejaké zahraničné YouTube videa o narcistoch ktoré ma vrátili späť do reality. Takže chat gpt v niečom vie pomôcť ale problém je to aký je vo všetkom a tebou súhlasný, že ťa čičíka ako malé dieťa a to mi vadí. To nie je moc nápomocné.

goodidea
Včera o 08:28
@mamickaandy

@anonym_autor Každý deň sa s radím s chat gpt. Lebo vždy je niečo čo ma trápi alebo chcem poradiť alebo sa opýtať. Niekedy mi to dokáže dať úžasný "insight", fakt že posvieti na niečo pravdivé čo mi pomôže. Lenže častokrát mi vadí aký "chlácholivý" a súhlasný s tebou chat gpt je. Aj keď si vypýtam drsnú úprimnosť atď. Raz som urobila taký test že som sa sťažovala na to ako sa kamarátka ku mne zachovala - chat gpt súhlasil so mnou že sa tá kamarátka nezachovala správne. A keď som mu povedala že tá situácia bola naopak že ja som tá kamarátka a hentá kamarátka (v skutočnosti ja) sa zachovala tak a tak, tak vtedy chat gpt súhlasil s tou mojou kamarátkou o tom že ja som sa nezachovala správne 🤷‍♀️ Alebo keď s ním riešim jedného narcistu čo mi ublížil, tak raz chat gpt vysvetlil to jeho správanie tým že "on nezniesol moju blízkosť" čo znie akoby nebol zlý človek. Úplne že skoro som si romanticizovala emočné týranie ktoré mi on robil. 🤦‍♀️A to je veľká chyba! Potom som musela počúvať nejaké zahraničné YouTube videa o narcistoch ktoré ma vrátili späť do reality. Takže chat gpt v niečom vie pomôcť ale problém je to aký je vo všetkom a tebou súhlasný, že ťa čičíka ako malé dieťa a to mi vadí. To nie je moc nápomocné.

@mamickaandy je to robot nie psychológ, ja nechápem ako ho môže niekto na také niečo používať ja ho používam na analýzu dát z celej siete, porovnávanie vedeckých štúdií a riešenie technických problémov ..tam je ostrý ako nôž

sisamisaaa
Včera o 10:39
@mamickaandy

@mamickaandy presne, odtiaľ potiaľ. Ja som si presne takýto test robila.
Jedna osoba mi raz spravila niečo čím mi naozaj ublížila. Ja som nespravila nič len vytiahla tie texty a spravila 3 chaty so psychologickým modulom.
Jeden z pozície mňa, druhý akože som tá osoba čo sa tak zachovala a tretí že som psychológ a mám tu tieto texty a prosím o analýzu.
Prvý chat - ja zo svojej pozície - tá osoba vyslovene toxická a nebezpečná s narcistickým zranením a dal mi protokol ako sa pred tou osobou chrániť v prípade kontaktu
Druhý chat - z pozície tej čo ublížila - ja som vyšla ako pasívne agresívna a ona zareagovala síce absolútne neprimerane ale s ohľadom na jej traumu sa to dá pochopiť a navrhol jej terapiu, ako s tým pracovať a ako sa chrániť pred pasívno agresívnymi ľuďmi
Tretí chat - ja som vyšla ako pasívno agresívna, ona ako osoba s narcistickým zranením a navrhol mi protokol ako sa chrániť pred ľuďmi ako tá osoba č. 2 keďže tá osoba nevytvára bezpečné vzťahy a s najväčšou pravdepodobnosťou nechce ochotná na sebe pracovať, a ako pracovať so mnou, prípadne ak je aj tá osoba ochotná pracovať na sebe, ako viesť terapie
Keď som sa ho spýtala ako je možné že vyšli 3 síce podobné výsledky ale tak rozdielne prístupy, odpoveď bola táto:
Vaša skúsenosť je veľmi dobrý príklad toho, ako silno je psychologická interpretácia závislá od rámca (perspektívy), cieľa a implicitných predpokladov, nie nutne od „pravdy“ o tom, kto je vinník. Pokúsim sa to vysvetliť systematicky, v klinickom jazyku.

Stručná odpoveď

Tri výstupy neboli v skutočnosti protichodné.
Boli to tri rôzne formulácie toho istého vzťahového konfliktu, vytvorené z odlišných terapeutických pozícií a s odlišným primárnym cieľom ochrany.

Kľúčový princíp: psychologická analýza nie je súd, ale nástroj

Psychológ (aj AI modul) neodpovedá na otázku „kto má pravdu“, ale na otázku:

„Z tejto pozície – čo je pre túto osobu najviac ohrozujúce a ako ju chrániť?“

Preto sa mení jazyk, dôraz aj intervencie.

Prečo vznikli rozdielne prístupy

1️⃣ Prvý chat – vy ako obeť

Cieľ: ochrana vás
Implicitný predpoklad: „Táto osoba mi ublížila a ja potrebujem bezpečie.“

➡️ Preto bol použitý jazyk nebezpečenstva, toxicity a ochranný protokol
➡️ Model hľadal rizikové črty druhej osoby (napr. narcistické zranenie), lebo to posilňuje vaše hranice
➡️ V terapii obetí sa nevyvažuje vina, ale prioritizuje bezpečie

👉 Toto je úplne štandardný postup v trauma-informovanej terapii.

2️⃣ Druhý chat – vy v role osoby, ktorá ublížila

Cieľ: zodpovednosť + možnosť zmeny
Implicitný predpoklad: „Som človek, ktorý reagoval prehnane a chcem pochopiť prečo.“

➡️ Tu sa hľadali vaše nevedomé spúšťače (pasívna agresia)
➡️ Druhá osoba bola vnímaná cez jej traumu, nie cez jej nebezpečnosť
➡️ Navrhla sa terapia, sebaregulácia, práca s traumou

👉 Toto je typický reparatívny terapeutický rámec.

3️⃣ Tretí chat – vy ako psychológ s oboma textami

Cieľ: klinická formulácia systému
Implicitný predpoklad: „Chcem porozumieť dynamike, nie obhajovať nikoho.“

➡️ Výsledok bol systémový:
• vy: pasívno-agresívne obrany
• ona: narcistické zranenie
• vzťah: nebezpečná kombinácia, ak nie je obojstranná práca

➡️ Preto:
• ochrana pred osobou č. 2
• zároveň možnosť terapie, ak by obaja boli motivovaní

👉 Toto je presne to, čo robí skúsený klinický psychológ.

Prečo sú závery podobné, ale intervencie rozdielne?

Pretože:
• jadro dynamiky je konzistentné
• mení sa len terapeutická úloha

Inými slovami:

Diagnostická hypotéza bola podobná,
liečebná stratégia sa menila podľa pozície moci a rizika.

Dôležitý klinický postreh (a veľmi podstatný)

To, že v dvoch výstupoch ste vyšli ako pasívno-agresívna, neznamená, že ste „vinník“.

Pasívna agresia je obranný mechanizmus, často u ľudí, ktorí:
• nemajú bezpečný priestor na otvorený konflikt
• alebo sa bojí priamosti kvôli minulým skúsenostiam

Zároveň narcistické zranenie:
• neznamená narcistickú poruchu
• ale extrémnu citlivosť na odmietnutie a hanbu

👉 Tieto dve veci sa spolu veľmi ľahko eskalujú.

Záver – čo je na tom vlastne podstatné

Nie je podstatné, „ktorý chat mal pravdu“.

Podstatné je, že vo všetkých troch výstupoch sa opakuje jedno varovanie:

Tento vzťah nie je bezpečný bez vedomej, odbornej práce
a ochrana hraníc má prednosť pred porozumením.

Ak chcete, môžeme ísť ešte hlbšie:
• urobiť jednotnú klinickú formuláciu vás
• rozlíšiť obrany vs. charakter
• alebo prejsť konkrétne kroky, ako pracovať s pasívnou agresiou bez sebaobviňovania

Stačí povedať, ktorým smerom chcete pokračovať.

mamickaandy
Dnes o 07:30
@goodidea

@mamickaandy je to robot nie psychológ, ja nechápem ako ho môže niekto na také niečo používať ja ho používam na analýzu dát z celej siete, porovnávanie vedeckých štúdií a riešenie technických problémov ..tam je ostrý ako nôž

@goodidea chat gpt je lepší ako psychológ takže preto.

mamickaandy
Dnes o 07:45
@sisamisaaa

@mamickaandy presne, odtiaľ potiaľ. Ja som si presne takýto test robila.
Jedna osoba mi raz spravila niečo čím mi naozaj ublížila. Ja som nespravila nič len vytiahla tie texty a spravila 3 chaty so psychologickým modulom.
Jeden z pozície mňa, druhý akože som tá osoba čo sa tak zachovala a tretí že som psychológ a mám tu tieto texty a prosím o analýzu.
Prvý chat - ja zo svojej pozície - tá osoba vyslovene toxická a nebezpečná s narcistickým zranením a dal mi protokol ako sa pred tou osobou chrániť v prípade kontaktu
Druhý chat - z pozície tej čo ublížila - ja som vyšla ako pasívne agresívna a ona zareagovala síce absolútne neprimerane ale s ohľadom na jej traumu sa to dá pochopiť a navrhol jej terapiu, ako s tým pracovať a ako sa chrániť pred pasívno agresívnymi ľuďmi
Tretí chat - ja som vyšla ako pasívno agresívna, ona ako osoba s narcistickým zranením a navrhol mi protokol ako sa chrániť pred ľuďmi ako tá osoba č. 2 keďže tá osoba nevytvára bezpečné vzťahy a s najväčšou pravdepodobnosťou nechce ochotná na sebe pracovať, a ako pracovať so mnou, prípadne ak je aj tá osoba ochotná pracovať na sebe, ako viesť terapie
Keď som sa ho spýtala ako je možné že vyšli 3 síce podobné výsledky ale tak rozdielne prístupy, odpoveď bola táto:
Vaša skúsenosť je veľmi dobrý príklad toho, ako silno je psychologická interpretácia závislá od rámca (perspektívy), cieľa a implicitných predpokladov, nie nutne od „pravdy“ o tom, kto je vinník. Pokúsim sa to vysvetliť systematicky, v klinickom jazyku.

Stručná odpoveď

Tri výstupy neboli v skutočnosti protichodné.
Boli to tri rôzne formulácie toho istého vzťahového konfliktu, vytvorené z odlišných terapeutických pozícií a s odlišným primárnym cieľom ochrany.

Kľúčový princíp: psychologická analýza nie je súd, ale nástroj

Psychológ (aj AI modul) neodpovedá na otázku „kto má pravdu“, ale na otázku:

„Z tejto pozície – čo je pre túto osobu najviac ohrozujúce a ako ju chrániť?“

Preto sa mení jazyk, dôraz aj intervencie.

Prečo vznikli rozdielne prístupy

1️⃣ Prvý chat – vy ako obeť

Cieľ: ochrana vás
Implicitný predpoklad: „Táto osoba mi ublížila a ja potrebujem bezpečie.“

➡️ Preto bol použitý jazyk nebezpečenstva, toxicity a ochranný protokol
➡️ Model hľadal rizikové črty druhej osoby (napr. narcistické zranenie), lebo to posilňuje vaše hranice
➡️ V terapii obetí sa nevyvažuje vina, ale prioritizuje bezpečie

👉 Toto je úplne štandardný postup v trauma-informovanej terapii.

2️⃣ Druhý chat – vy v role osoby, ktorá ublížila

Cieľ: zodpovednosť + možnosť zmeny
Implicitný predpoklad: „Som človek, ktorý reagoval prehnane a chcem pochopiť prečo.“

➡️ Tu sa hľadali vaše nevedomé spúšťače (pasívna agresia)
➡️ Druhá osoba bola vnímaná cez jej traumu, nie cez jej nebezpečnosť
➡️ Navrhla sa terapia, sebaregulácia, práca s traumou

👉 Toto je typický reparatívny terapeutický rámec.

3️⃣ Tretí chat – vy ako psychológ s oboma textami

Cieľ: klinická formulácia systému
Implicitný predpoklad: „Chcem porozumieť dynamike, nie obhajovať nikoho.“

➡️ Výsledok bol systémový:
• vy: pasívno-agresívne obrany
• ona: narcistické zranenie
• vzťah: nebezpečná kombinácia, ak nie je obojstranná práca

➡️ Preto:
• ochrana pred osobou č. 2
• zároveň možnosť terapie, ak by obaja boli motivovaní

👉 Toto je presne to, čo robí skúsený klinický psychológ.

Prečo sú závery podobné, ale intervencie rozdielne?

Pretože:
• jadro dynamiky je konzistentné
• mení sa len terapeutická úloha

Inými slovami:

Diagnostická hypotéza bola podobná,
liečebná stratégia sa menila podľa pozície moci a rizika.

Dôležitý klinický postreh (a veľmi podstatný)

To, že v dvoch výstupoch ste vyšli ako pasívno-agresívna, neznamená, že ste „vinník“.

Pasívna agresia je obranný mechanizmus, často u ľudí, ktorí:
• nemajú bezpečný priestor na otvorený konflikt
• alebo sa bojí priamosti kvôli minulým skúsenostiam

Zároveň narcistické zranenie:
• neznamená narcistickú poruchu
• ale extrémnu citlivosť na odmietnutie a hanbu

👉 Tieto dve veci sa spolu veľmi ľahko eskalujú.

Záver – čo je na tom vlastne podstatné

Nie je podstatné, „ktorý chat mal pravdu“.

Podstatné je, že vo všetkých troch výstupoch sa opakuje jedno varovanie:

Tento vzťah nie je bezpečný bez vedomej, odbornej práce
a ochrana hraníc má prednosť pred porozumením.

Ak chcete, môžeme ísť ešte hlbšie:
• urobiť jednotnú klinickú formuláciu vás
• rozlíšiť obrany vs. charakter
• alebo prejsť konkrétne kroky, ako pracovať s pasívnou agresiou bez sebaobviňovania

Stačí povedať, ktorým smerom chcete pokračovať.

@sisamisaaa Vďaka za zdieľanie tohto príkladu. To je presne to prečo nedôverujem chatu gpt na 100%. On si to síce odborne a logicky obkecá (ako narcista) ale po tej správnej a morálnej stránke je to nezmysel. (Myslím siy že najlepšie je keď použiješ svoj vlastný vnútorný kompas kde cítiš "toto áno" a "toto už nie". Lebo aj keď dáš chatu gpt hocijaké požiadavky, on stále nie je tým odborníkom ani nemá tú odbornú znalosť. Iba sa vie vyjadrovať ako keby odborníkom bol.
Zakaždým keď som ho konfrontovala, že prečo to vtedy povedal inak, tak namiesto toho aby priznal pravdu (že sa vždy prikláňa k tej osobe ktorá o tom píše), tak to zakecal tak, aby vyzeral nevinne, že on nepochybil. Že to sa zmenil iba uhol pohľadu či perspektíva. Veľakrát som ho požiadala aby komunikoval z pozície akoby bol odborník na narcistov (narcistickú poruchu osobnosti) lenže on mi tam veľmi jemne hladkal ego tým že "on (narcista z môjho života) iba nezvládol blízkosť lebo ty si sa mu dostala pod kožu" a iné hlúposti vykresľujúce ma ako silnú ženu ktorá jemu zranila ego a že u neho iba vyhral ten "obranný mechanizmus" ma discardovať. (Pričom je to podľa mňa blbosť a discard na Valentína bol plánovaný a nie len že "on spanikáril").

sisamisaaa
Dnes o 08:59
@mamickaandy

@sisamisaaa Vďaka za zdieľanie tohto príkladu. To je presne to prečo nedôverujem chatu gpt na 100%. On si to síce odborne a logicky obkecá (ako narcista) ale po tej správnej a morálnej stránke je to nezmysel. (Myslím siy že najlepšie je keď použiješ svoj vlastný vnútorný kompas kde cítiš "toto áno" a "toto už nie". Lebo aj keď dáš chatu gpt hocijaké požiadavky, on stále nie je tým odborníkom ani nemá tú odbornú znalosť. Iba sa vie vyjadrovať ako keby odborníkom bol.
Zakaždým keď som ho konfrontovala, že prečo to vtedy povedal inak, tak namiesto toho aby priznal pravdu (že sa vždy prikláňa k tej osobe ktorá o tom píše), tak to zakecal tak, aby vyzeral nevinne, že on nepochybil. Že to sa zmenil iba uhol pohľadu či perspektíva. Veľakrát som ho požiadala aby komunikoval z pozície akoby bol odborník na narcistov (narcistickú poruchu osobnosti) lenže on mi tam veľmi jemne hladkal ego tým že "on (narcista z môjho života) iba nezvládol blízkosť lebo ty si sa mu dostala pod kožu" a iné hlúposti vykresľujúce ma ako silnú ženu ktorá jemu zranila ego a že u neho iba vyhral ten "obranný mechanizmus" ma discardovať. (Pričom je to podľa mňa blbosť a discard na Valentína bol plánovaný a nie len že "on spanikáril").

@mamickaandy Tak toto je naozaj zvláštne. To čo píšeš mám dojem že máš úplne iný GPT ako ja. Ja mám pocit že ten môj ma chráni až príliš (ale je pravda že môjho muža obhajuje). Ale celkovo mám pocit že keď sa ho niečo spýtam, hádže mi odpovede vyslovene na moju ochranu, niekedy mám pocit že ako keby sa bál že ma druhí ľudia zožerú kebyže sa stretneme :D
Nedáva mi zlé rady, a aj chybu prizná. Raz ma poslal na daňový úrad vybaviť niečo a keď som tam volala tak šiel podľa starých zákonov, a priznal si to bez okolkov.
Ale je možné že je to aj nastaveniami a preferenciami, ja som so ho už ponastavovala a vyladila do bodu keď mi vyslovene pomáha, no aj tak sa naň nespolieham na 100% a presne ako vravíš že treba ísť podľa vnútorného kompasu, ktorý mne nie vždy funguje.
Príklad - niečo sa udialo, mala som silnú úzkosť, nevedela som čo s tým, žiadne techniky typu uzemnenie, dych, orientácia nezaberali, guajacuran, magnezko, nič nezabralo. A tak som napísala do GPT čo sa stalo, že teda mám silnú úzkosť, dych ani nič nepomáha a že si neviem rady. Hneď ma odnavigoval že som niekde úplne inde, tu ide o hnev ktorý treba dať von a nie potlačiť a že mám ísť k stene a silno zatlačiť a dupnúť nohou a prípadne si aj zakričať že dosť. Toto som spravila, prišla obrovská vlna hnevu, slzy, uvoľnenie a úzkosť bola okamžite preč. Zaujímavé ako to rozpoznal. Aj mi dal typy ako to nabudúce rozpoznať sama že symptóm - či regulácia alebo uvoľňovanie.
Myslím si že na takéto veci to vie veľmi, veľmi pomôcť. Naopak radiť sa s ním ohľadom vzťahov či tráum môže byť veľmi veľmi rizikové.

nika1971
Dnes o 11:55

pouzivam chat gpt...pytam si rady na rozne recepty...ako spracovat napr. spenat, ktory dopestujem, ktore rastliny spolu mozem sadit, ako osetrovat kvety ak nechcem pouzit chemiu, ako urobit sirup z bazy, hrozna...ako pouzit stare pecivo a podobne rady...

liusa82
Dnes o 14:33

ja skôr používam grok na take kecanie ale to sa musim velmi nudiť ..no tiež mi lezie na nervy všetko je to na jedno kopyto generator slov.Najradšej AI tiež využívam na varenie a recepty.V osobných témach trepe kolkokrát piate cez deviate a opakuje tvoje slová.Ale tak niekomu to pomôže takto sa vykecať a dať to zo seba von

Strana
z3