icon

Rodičia majú pripravené veci do truhly

3. jan 2026

Je tu ešte niekto taký koho rodičia už majú pripravené veci do truhly?

stellarstar
3. jan 2026
@jarmila2010

@stellarstar ja viem,ze je,taka moznost,pokial to pisomne vopred neodmietnes...ale pri niektorych organoch zalezi asi aj na veku,kedy zomries a v akom stave su...

@jarmila2010 teraz som to kukla na rýchlo vek nie je striktnou hranicou, aj starší ľudia môžu byť darcami....

jarmila2010
3. jan 2026
@stellarstar

@jarmila2010 teraz som to kukla na rýchlo vek nie je striktnou hranicou, aj starší ľudia môžu byť darcami....

@stellarstar ide o to opotrebovanie organov vekom...ale posudenie,uz bude na niekom inom...ja dufam,ze snad pomozem nejakym zijucim ludom...

ada12345
3. jan 2026

Nahodou, podla mna super, ked si clovek aj tieto veci poriesi a usporiada este za zivota. O to menej musia potom pozostali vymyslat a riesit. Na tom nie je nic sokujuce.

rozculena
3. jan 2026
@anonym_3fe1d6

dievčatá hádam si nemyslite že pohrebná služba sa trápi s nejakým obliekaním. oblečenie rozstrihnú vzadu, podhnú pod nebožtíka a skončilo.
môjmu otcovi zašili ústa ani sa nesnažili aby to spravili troška kultivovane.

@anonym_3fe1d6 mama zomrela v hospici,volal mi odtiaľ,aby som doniesla to,čo nosila najradšej.Obliekli ju tam.Videla som to,bola som tam podpísať umrtnú správu

anonym_53b940
3. jan 2026
@stellarstar

@anonym_3fe1d6 what? To sa odkedy šiju ústa?

@stellarstar napr. Ja viem, že sa lepia ústa normálne sekundovým lepidlom. A to s tým rozstrihaným oblečením je tiež pravda.

anonym_29a7cf
3. jan 2026
@alenka58

moja mama má pripravené veci od 80r, len za posledný rok pribrala 8 kg asi budeme musieť niečo kúpiť, lebo prevažne nosí domáce oblečenie

@alenka58 málokedy sa veci reálne obliekajú... Veci sa rozstrihnu. Navlecu sa ako " na anjela" aby to vypadalo ako oblečené...preto je jedno či niekto pribral...

rozculena
3. jan 2026
@anonym_29a7cf

@alenka58 málokedy sa veci reálne obliekajú... Veci sa rozstrihnu. Navlecu sa ako " na anjela" aby to vypadalo ako oblečené...preto je jedno či niekto pribral...

@anonym_29a7cf viem si predstaviť košeľu takto obliecť,ale nohavice? Veď to musí odstávať

kristina2412
3. jan 2026

Podľa mňa je veľmi vhodné mať veci pripravené a nič šokujúce na tom nevidím. Mne v lete zomrela mama , zdravá , 70 ročná, bez vážnejších diagnóz. Prehrabávala som skrine a hľadala, čo jej obliecť. Doteraz mám pocit, že som mohla vybrať niečo lepšie...čo by som ja za to dala , keby to mala nachystané.

adka89bb
3. jan 2026

My sme sa o tom doma bavili kto chce byť ako pochovaný a kde a aj také ze kto je disponent účtu po smrti aby riešil potom pohreb a pod.
Myslím ze je to dobre keď zomriem, aby rodina vedela, ako si prajem byt pochovana, pripadne kde,ci kde mam účty, kde sporenie, heslo od telefónu od trezoru,kde mam hotovosť...
bežné si ľudia chystajú oblečenie, či si vyberajú piesne ktoré majú zaznieť. Uľahčiť im to, aby sa nestarostili.

stellarstar
3. jan 2026
@anonym_53b940

@stellarstar napr. Ja viem, že sa lepia ústa normálne sekundovým lepidlom. A to s tým rozstrihaným oblečením je tiež pravda.

@anonym_53b940 tak ja som sa týmto u nas na dedine nestretla, a ked zomrela svokra vtedy sme museli priniesť nejaké oblečenie a tiež to mala na sebe normálne a nie ako na anjela

loliki
3. jan 2026
@anonym_3fe1d6

@stellarstar ak budeš mať po smrti otvorené ústa tak ti ich zašijú ako sa kedysi zašívali deravé ponožky. Viditeľne.

@anonym_3fe1d6 Človek si nemôže otvoriť ústa ani keď umrie?

sticker
anonym_6ea369
4. jan 2026

@anonym_autor Ano ja, mam neskutocne bolesti podbruska, 6 rokov zatial dg neznama,tak uz 5 rokov v igetlitke saty do truhly

anonym_172a40
4. jan 2026

Moji rodičia majú už vyrobený hrob a zaplatené pohrebné miesto. Neviem ako dlho, povedali mi to len na Všech svätých. Tiež som bola v šoku. Vo veciach okolo pohrebu a tak sa vôbec nevyznám, tak som celkom rada, že aspoň toto je. Vôbec neviem čo by trebalo všetko zariadiť. Starká mala roky pripravené aj pohrebnú reč a všetko. Tuším pohrebné sporenie si roky rokúce platila.

dixitka
4. jan 2026

@anonym_autor no, ja som pred pár rokmi svokrovcom pomáhala vybrať náhrobný kameň :D už to majú aj na cintoríne nachystané, obaja sú šesťdesiatnici. Či ale majú špeciálne odložené oblečenie, to neviem.

ria_sprout
4. jan 2026

Moji rodičia už roky nežijú, veci do truhly som vyberala ja. O svokre neviem, ale má už napísané meno na nahrobnom kameni svojho muža. Vraj aby sme starosti nemali. Dúfam že ešte dlho túto starosť nebudeme musieť riešiť

mimikarol
4. jan 2026

Rodičia nemajú, starká má už roky nachystané.
Ja som už tiež dala mužovi inštrukcie aký pohreb chcem.

anonym_496277
4. jan 2026
@anonym_3fe1d6

dievčatá hádam si nemyslite že pohrebná služba sa trápi s nejakým obliekaním. oblečenie rozstrihnú vzadu, podhnú pod nebožtíka a skončilo.
môjmu otcovi zašili ústa ani sa nesnažili aby to spravili troška kultivovane.

@anonym_3fe1d6 Zvykli ich aj lepiť sekundovým lepidlom,aj viečka

maryetta
4. jan 2026

A co je na tom divne? Sice moja mama nie-predpokladam ze jej je to uplne jedno v com bude. Svokra ale ma niekde na spodku skrine kopku (nevidela som ju).
Nikdy nevies kedy to pride. Niekto chce byt pripraveny.
Ja som tiez povedala ze co mi daju daju.... neriesim. Len ze chcem byt spopolnena.

catlyn
4. jan 2026

„Šťastie praje pripraveným.“

anonym_3fe1d6
4. jan 2026
@stellarstar

@jarmila2010 take existuje, nvm či aj na sk musíš si to zistiť. Ja som dala napr tu v AT ze keď zomriem neželám si aby moje orgány odobrali, musim to este aj na sk urobiť pre istotu lebo to platí len na území at. A je aj možnosť dať svoje telo na experimenty pre medicínu

@stellarstar áno je taká možnosť. namočia ťa do formaldehydu a čakáš tam rok - dva. potom študenti pitvajú všetko. cievy, svaly, orgány - každý orgán ešte osobitne, kožu. A čo zostane ide na spálenie. Ale inak tvár ti zakryjú handrou. To je vždy - ak sa ovšem nepitve hlava.

mimer
4. jan 2026

Svokrovci maju od minuleho roka kupene miesto na cintorine,taha im na 70,moj muz vie kde su odlozene peniaze a co robit dalej..zial,nikdy nevies co sa moze stat,jeden den si tu druhy nie ..

stellarstar
4. jan 2026
@anonym_3fe1d6

@stellarstar áno je taká možnosť. namočia ťa do formaldehydu a čakáš tam rok - dva. potom študenti pitvajú všetko. cievy, svaly, orgány - každý orgán ešte osobitne, kožu. A čo zostane ide na spálenie. Ale inak tvár ti zakryjú handrou. To je vždy - ak sa ovšem nepitve hlava.

@anonym_3fe1d6 hej mala som 1 klienta on si to nechal urobiť

teki1
4. jan 2026

@jarmila2010 Orgány po smrti sa už nedajú odobrať na darovanie.Dá sa darovať iba celé telo na lekársku fakultu budúcim lekárom na študijné účely.Škola potom aj vykoná pohreb na ich náklady. https://www.upjs.sk/lekarska-fakulta/ustav/anat...

lucimichi
4. jan 2026
@teki1

@jarmila2010 Orgány po smrti sa už nedajú odobrať na darovanie.Dá sa darovať iba celé telo na lekársku fakultu budúcim lekárom na študijné účely.Škola potom aj vykoná pohreb na ich náklady. https://www.upjs.sk/lekarska-fakulta/ustav/anat...

@teki1 to som ani nevedela že keď im dáš telo mŕtveho, tak oni ho aj pochovajú.

anonym_496277
4. jan 2026

@anonym_autor Moji rodičia nemali pripravené oblečenie do truhly,ale keďže obaja mali ochorenia s rýchlym priebehom, pripravila som ich ja, vrátane obväzu na podviazanie brady .To všetko niekoľko dní pred odchodom.Pre manžela som tiež nachystala všetko po príchode z nemocnice večer toho dňa, keď neskoro v noci odišiel.Kto by sa začal do mňa obúvať, že som si priala odchod svojich najbližších, tak jednoducho som videla kam speje zdr.stav a zároveň som vedela, že napriek tomu, že som bola realista,v danej chvíli to bude taký šok, že budem mať veci pod nosom, ale ich neuvidím Práve z toho dôvodu zvažujem, že okrem toho, že syn vie,ze si prajem kremaciu a rozptyl, že mám nachystané peniaze,bude vhodné aj oblečenie nachystať do jednej novej igelitky s nápisom na aký účel to je a dať to medzi moje oblečenie na viditeľné miesto pre prípad, že by som mu to nestihla povedať.Samozrejme, zatiaľ mu o tom nepoviem, zbytočne nestresujem

jarmila2010
4. jan 2026
@teki1

@teki1 ale ja som to myslela napr.aj v pripade mozgovej smrti...nikdy nevies,co sa moze stat

teki1
4. jan 2026

@lucimichi Mala som pacienta so vzácnou chorobou,a mal ten preukaz,bol hrdý ,že sa lekári naučia na jeho tele po smrti ako neskôr rozoznať príznaky tej choroby u iných pacientov a včas začať liečbu.

anonym_6ca869
4. jan 2026

My sme dostali pred pár rokmi darček. Máme kúpené miesto pre urny. Akože niekto by sa urazil, my sme to zobrali s nadhľadom.

rusalkablack
4. jan 2026
@terezia74

@anonym_autor ja mám vybraté sako 🥰 mám 44 , neviem sa však rozhodnut či sukňu alebo nohavice

@terezia74 Radšej nohavice, silonky sa budú ťažko navliekať :D

anonym_8c8fed
4. jan 2026
@anonym_3fe1d6

@stellarstar ak budeš mať po smrti otvorené ústa tak ti ich zašijú ako sa kedysi zašívali deravé ponožky. Viditeľne.

@anonym_3fe1d6 u nás žiadne ústa nezašívajú. Keď sa nepodaria zavrieť ani po podviazaní, tak nexhaju otvorene