icon

Smútok po dovolenke a po lete

2. sep 2025

Nikdy v detstve som nebola týraná, šikanovaná, bola som v triede obľúbená, čisté jednotky, nemala som núdzu od rannej mladosti o pozornosť chalanov, v triede som mala kamošky, všetko bolo super. Napriek tomu som vždy posledný augustový týždeň plakala, že sa končí leto a ja nechcem ísť do školy. Toto trvalo dokonca aj na VŠ, kde už som neplakala, len som mala taký splín, smútok. Mamina vôbec nerozumela, prečo plačem a smútim. A v čom je problém? Pokračuje mi to aj v dospelosti. Mám super prácu, výbornú nadriadenú aj kolegov, napriek tomu mám po dovolenke a po lete obrovský smútok v sebe. Ak by som robila z domu, asi by problém nebol, tu sa cítim ok. Neviem prečo sa po každej dovolenke cítim tak zle. Tieto stavy mám aj v nedeľu od obeda, keď viem, že v pondelok ma čaká práca. Rovnako aj pri vianočnej dovolenke.

Nevidím, že by to mal niekto iný. Čo to môže znamenať? Aktuálne mám už 39 rokov, toto by som zažívať nemala, či je toto normálne?

veklipo
2. sep 2025

Ja som mala podobne pocity, pomohol mi s tym terapeut: u mna to bol perfekcionizmus. Vsade som bola uspesna, vzdy som mala pocit, ze ma ucenie a praca bavi, no bol za tym 1. strach robit chyby. 2. pocit, ze ked nie som perfektna, tak ma ostatni nebudu mat radi. Trvalo mi asi 6 rokov, kym som to postupne odkryla a vyliecila. Urcite za tvojimi pocitmi nieco je, ale mas to tak potlacene, ze ani nevies, co to je.

marcellka32
2. sep 2025

Ak je to v nedeľu a bojíš sa pondelka....tak tá práca nebude až tak ok....

lucia13022023
2. sep 2025

Z toho co píšeš mi príde, že nie si spokojná s prácou.

autor
2. sep 2025
@marcellka32

Ak je to v nedeľu a bojíš sa pondelka....tak tá práca nebude až tak ok....

@marcellka32 mám to pri každej práci, mala som to aj na škole. Už od nedele obeda smútok a taký splín. Piatok od obeda super, sobota super, nedeľa doobeda všetko fasa a poobede mrákoty. Robím super prácu, som sama sebe pani. Aj predtým som mala výborné práce a super zamestnávateľov. Ja od skončenia VŠ robím v oblasti, v ktorej som chcela robiť od mojich 14 rokov 🙂 Práca ma veľmi baví.

elviku11
2. sep 2025
@lucia13022023

Z toho co píšeš mi príde, že nie si spokojná s prácou.

@marcellka32
@lucia13022023 to by potom znamenalo, že nebola spokojná ani so základnou, ani so strednou ani s vysokou školou.
Skôr by som povedala, že príliš prežívaš ten tlak (v škole alebo v práci) a pomohlo by ti veci brať viac s ľahkosťou. Dovoliť si niekedy aj zlyhať, veď čo sa stane? Vlastne nič... Dovoliť si nebyť perfektná, občas sa uliať, aby si zistila, že sa svet kvôli tebe nezrúti

zobaka
2. sep 2025

lebo vies, ze ta caka nuda, rutina, konci leto a nedele som mala rovnake stavy, kym som nedala vypoved, ale ja som mala prisernu nadriadenu, teraz nedela je pre mna ako sobota

deedol
2. sep 2025

ako podobna osoba by som tipla stres a tlak, ktory sama na seba vyvijas. ako napisala prva prispievatelka, pozrela by som sa na ten perfekcionizmus, vie byt aj dysfunkcny.

hederamonstera
2. sep 2025

Suhlasim s tym perfekcionizmom. Mam to uplne rovnako, aj ked som na rodicovskej. Nedela, koniec prazdnin, som vnutorne v strese. Podla mna je to aj z toho, ze konci oddych a zabava a opat musis podavat vysoky vykon

autor
2. sep 2025
@elviku11

@marcellka32
@lucia13022023 to by potom znamenalo, že nebola spokojná ani so základnou, ani so strednou ani s vysokou školou.
Skôr by som povedala, že príliš prežívaš ten tlak (v škole alebo v práci) a pomohlo by ti veci brať viac s ľahkosťou. Dovoliť si niekedy aj zlyhať, veď čo sa stane? Vlastne nič... Dovoliť si nebyť perfektná, občas sa uliať, aby si zistila, že sa svet kvôli tebe nezrúti

@elviku11 len nerozumiem aký tlak. Na škole som sa skoro vôbec neučila, jednoducho mi škola išla, jediné trošku stresy boli pred maturitou. Učenie som mala veľmi rada, aj som doučovala spolužiakov. Na VŠ som mala neskutočný "život" - mala som tam frajera, kamošov zo strednej, učenie bolo malina, veľa sme žúrovali, chodili vo, na akcie, ja si ani nepamätám, že by sme sa učili. A v práci? Robím to, čo ma baví. Nestojí ma to veľa energie, idem tam na pol plynu by som povedala. Začnem kedy chcem, skončím kedy chcem, cez deň káva s kolegom, obed s bývalou kolegyňou, angličtina. Dokonca niekedy chodím cez deň aj na tréning poobede alebo ráno a začínam o desiatej. Nemám žiadne tlaky, moja nadriadená je v Prahe a maximálne mi dôveruje, lebo vie, že svoju prácu robím dobre. Práca ma baví, keď už som v práci, som tu rada. Ale neznášam nedeľu dopoludnia a neznášam tie podovolenkové stavy. Dva týždne sa budem spamätávať z dovolenky a mysľou budem niekde inde.

sisska96
2. sep 2025
@anonym_autor

@marcellka32 mám to pri každej práci, mala som to aj na škole. Už od nedele obeda smútok a taký splín. Piatok od obeda super, sobota super, nedeľa doobeda všetko fasa a poobede mrákoty. Robím super prácu, som sama sebe pani. Aj predtým som mala výborné práce a super zamestnávateľov. Ja od skončenia VŠ robím v oblasti, v ktorej som chcela robiť od mojich 14 rokov 🙂 Práca ma veľmi baví.

@anonym_autor toto som mala iba cez školu potom už nie :D Ale si pamätám v nedelu poobede umývanie vlasov, chystanie do školy, no fuj hrozné bolo 😂 Teraz mám prácu čo ma baví a je mi uplne jedno či je nedela alebo streda

spongebob1
2. sep 2025

@anonym_autor Ty si myslis, ze si jedina? Opytaj sa ludi, deti v nedelu, ci sa tesia do prace, do skoly. Ani jeden.
Spleen po dovolenke ma kazdy.
Prosim, neber moje slova doslovne, ale ked budes mat skutocne problemy, ktore sa tykaju zdravia, penazi, deti, rodiny, vtedy sa stazuj.

autor
2. sep 2025
@sisska96

@anonym_autor toto som mala iba cez školu potom už nie :D Ale si pamätám v nedelu poobede umývanie vlasov, chystanie do školy, no fuj hrozné bolo 😂 Teraz mám prácu čo ma baví a je mi uplne jedno či je nedela alebo streda

@sisska96 lenže ja mimo troch mesiacov v mojom pracovnom živote - čo bol omyl - som robila to, čo ma neskutočne baví. Mám svoju prácu rada.

sisska96
2. sep 2025
@anonym_autor

@sisska96 lenže ja mimo troch mesiacov v mojom pracovnom živote - čo bol omyl - som robila to, čo ma neskutočne baví. Mám svoju prácu rada.

@anonym_autor tak nechápem

anonym_30577c
2. sep 2025

tak možno, že cítiš, že tvoj život je prázdny, nenaplnený - máš 39 rokov, ale nepises o partnerovi, rodine, detoch, nič, len kolegyna, cvicenie - mozno ti to vtedy s tym zaciatkom tyzdna alebo po dovolenke tak udrie? ze si sama? ze nemas pre koho zit? neviem, len hadam

autor
2. sep 2025
@anonym_30577c

tak možno, že cítiš, že tvoj život je prázdny, nenaplnený - máš 39 rokov, ale nepises o partnerovi, rodine, detoch, nič, len kolegyna, cvicenie - mozno ti to vtedy s tym zaciatkom tyzdna alebo po dovolenke tak udrie? ze si sama? ze nemas pre koho zit? neviem, len hadam

@anonym_30577c mám manžela, jedno dieťa, kolegyne, dve super kamošky, jedného kamoša, brata a sestru, ako píšem, chodmi cvičiť 3x do týždňa a 2x do týždňa behám. Máme psíka. Všetko je super, ale ja neznášam dovolenky, presne pre toto.

elviku11
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_30577c mám manžela, jedno dieťa, kolegyne, dve super kamošky, jedného kamoša, brata a sestru, ako píšem, chodmi cvičiť 3x do týždňa a 2x do týždňa behám. Máme psíka. Všetko je super, ale ja neznášam dovolenky, presne pre toto.

anonym_9c7ffc
2. sep 2025

Ja som sa naučila nebyť 100 % vo všetkom...
Proste vedieť povedat nie..ja mám napríklad psychicky náročnú prácu (celý deň v cudzom jazyku)
Nauč sa nemyslieť

anonym_8c3ebb
3. sep 2025

@anonym_autor vola sa to nedelna neuroza. Terapeut Frankl o tom pisal