Som unavená z návštev
Ahojte zienky, konecne sviatky pomaly koncia, tesim sa uz na rezim a KONECNE ziadne navstevy kazdy druhy den. Som si dala slub samej sebe, naucit sa hovorit nie v tomto roku 😁 lebo kolko navstev sa k nam nahlasilo cez tieto sviatky, to uz bolo moc a ja sprosta nie neviem povedat. Takze som len chystala, upratovala pred a po navstevach a ani som si poriadne neoddychla. Takze koncim s tymto, buduce Vianoce vsetky navstevy nasmerujem na stretnutie v restauracii s detskym kutikom a hotovo. (Tento rok som to nerobila pre to, ze mladsia dcerka ma rok a 4 mesiace a nemozem ju v kutiku nechavat samu este, takze by som bola bud ja alebo manzel s nou v kutiku, to by sme si neuzili rozhovor ani nic).
Lebo kazdy si zvykol k nam chodit, lebo ved mame vela priestoru na hranie, na sedenie, nachystane jedlo, pitie.
Niekedy mi to uz pride ako zneuzivanie.
Aj vy ste mali takyto navstevny rezim, ci ste mudrejsie ako ja a kaslali ste na navstevy a ich hostenie? 😁
@anonym_cacb37 dobre mas, ako si to vobec predstavuje, chodil by kazdy mesiac a vy k nemu vobec, ked labzujem po navstevach, aspon na oplatku pozvem ja. Syn ma spoluziaka v Prahe a oznamil mu, ze sa bude zenit a pozve ho do Prahy na svadbu, ten sa citil pocteny a nadseny a potom zavolal, ze potrebuje nieco riesit v BA, ci by mohol u neho prenocovat, tak u neho chrapal 2 noci, zozral co nasiel a vratil sa do P. Odvtedy sa odmlcal, usetril za hotel a nabuduce to zopakuje s inym naivnym spoluziakom.
@anonym_3e14c8 tak ten môj bratranec je niečo podobné, so ženou a deckami obiehajú celú rodinu, tak som sa im z toho zoznamu škrtla
@anonym_autor to si robis srandu.?? Ze toto riesis a je nejaky problem??? Dievca ty uz fakt nemas co robit? Obzri sa okolo seba ake maju ludia rrealne problemy...
@anonym_autor my sme mali tak na striedačku, že aj my sme boli aj návštevy došli k nám. My sme istú dobu mávali počas roka návštevu, čo sa pozvala sama k nám 4 x do týždňa. Došli okolo 17.00 a odchádzali o 22.00. Chodili sme neskoro spat, unavený v práci a keď som im ponúkla už len víno a nič viac ako predtým, že chlebíčky, sunkové rolky, tvarohové koláčiky a už ma to nebavilo stále chystať a návšteva mi povedala, že ku vinku im treba dať aj chlebík, klobásku, slaninku, syr, olivy na tanierik tak ma skoro roztrhlo. Viac krát už nedošli 👍.
Odpíš jednoducho, radi vás uvidíme, mozeme si dat cajik, kavu. . Ponukni len kávu, čaj, deťom môžeš urobiť limonadu. K tomu sušienky či perníčky, kľudne kúpené. Normálni ľudia ti okrem obývačky a WC nebudú behať po celom byte či dome, budú rešpektovať vaše súkromie.
Takisto môžeš rovno napísať, že sa radi stretnete, nakoľko ale máte malé dieťa a určitý režim vyhovovala by vám napr viac prechádzka či krátke posedenie pri čaji. Kľudne napíš aj čas od do. Pripadne ak mate kolísavý režim,problem so spánkom a podobne aj to jasne stručne oznámiť.
Teba z toho čo pises nezaťažuje návšteva ako taká v zmysle uvidieť sa a prehodiť pár slov, ale ten servis okolo návštevy. To môžeš zminimalizovať. Jasne odkomunikovat,že bude len káva, čaj, prípadne ti pomôže ak donesú to a to alebo rovno navrhni prechádzku a koláčik či kávu dáte v cukrárni, kaviarní.....
Moja svokra má okrem môjho manžela ešte tri deti a ona si to predstavuje tak že teda vrátane jej a všetkých detí, navzájom medzi sebou absolvujeme 5 návštev. Ja mám týždeň voľno a tento rok sme spolu s manželom povedali svokre že nemienime celé voľno len u niekoho vysedávať a potom aj doma chystať. Tento rok sme zredukovali návštevu asi o 70 percent a bolo to super
@anonym_autor to si robis srandu.?? Ze toto riesis a je nejaky problem??? Dievca ty uz fakt nemas co robit? Obzri sa okolo seba ake maju ludia rrealne problemy...
@gabusiki prečo by si robila srandu? Vážne problémy iných ľudí nijako nezmierni, ak ona nenapíše to, čo hnevá ju. Ja by som tiež nebola nadšená, keby som mala malé dieťa a návštevy by si u mňa podávali kľučku. Možno jej pomohlo len sa posťažovať a prečítať si, ako to majú v inách rodinách. Tebe nejako ublížila jej téma? Okrem toho, ako vieš, že nemá aj iné vážnejšie problémy, o ktorých písať nechce?
@anonym_autor my sme mali jednu návštevu. K svokrovcov sme šli a tam sme sa stretli všetci jeden večer. U brata sme boli na obed, švagriná uvarila. Netreba sa naháňať, skôr si užívajú prítomnosť niekoho iného pokiaľ to nieje fakt každý druhý deň...
No zienky tak prave odisla posledna navsteva a dufam, ze mam na dlho pokoj 😁 ked napise niekto z rodiny, ze cez Vianoce vas chceme prist pozriet, kedy budete doma? No tak co odpisete, ze nikdy? 😄 Tazko sa je potom vyhovarat a ja som taka sprosta, ze chcem byt s kazdym za dobre. Musim na tom popracovat a kaslat na ostatnych trocha.
Muzovi som povedala, ze dalsie sviatky odchadzame niekam do hotela, ze koncim s tymto.
@anonym_autor hmm nedá sa napísať niečo na štýl, že ste stále zatvorení len doma a už ti z toho šibká, či by ste to nemohli otočiť a prísť vy k nim na kávu? Pri tak malom dieťatku sa ti nečudujem, že si vyšťavená z návštev. Keby sa dala aspoň polovica "presmerovať" k nim, vieš si hneď regulovať aj dĺžku návštevy ("kvôli malej" už musíte ísť - nemusíte na návšteve kvasiť 5 hodín) a jednak sa vrátiš do uprataného bytu... Skús na budúci rok reagovať na niektoré samopozvania takto?
@anonym_autor tak na buduci rok navstiviste vy na oplatku kazdeho kto bol tento rok u vas 🥳🥳🥳😂💪
Ja mám takýto istý pocit z Vianoc. Vkuse u nás niekto (a dve malé deti a veľký dom...) a ešte aj na Štedrý deň tu bol brat s rodinou,a vlastne aj deň pred...a potom ďalší. Nevieme sa zatajiť. V tme máme sedieť,že akože nie sme doma? Jediný krát nám bolo dobre na lyžovačke
Navstevu sme mali 1. - a to
Na silvestra , mala som doma najblizsiu rodinu, striedame sa po roku. Raz jedni, raz druhi, raz tretí. Je to v rezii nasich Chlapov: nachystali maso na gril, opekane zemiaky. Odisli este pred polnocou , okolo 22.00. To iste aj na stedru veceru, striesame sa po roku.
Potom sa cudujeme, ze preco nasa spolocnost je na tom tak, ako je, ked sa tu predbiehate, ktora viac neznasa navstevy. Tak povedzte tym ludom ani nech nejdu, ze nebudete doma alebo co. Je hrozne uvedomit si, ze idete niekoho navstivit a on trpi a nevie sa dockat kedy vypadnete. Hrozne. Chapem, ze je to narocne obskakovat ludi a stale vyvarat a chystat, ale napr. ja z detstva na toto naozaj rada spominam ako sme sa vsetci stretavali, osmiali sme sa, jedli sme kolace. Teraz to je presne takto..kazdy chce byt sam, nikto nikoho nezaujima, nikto nechce nikoho vidiet. Smutna doba.
Potom sa cudujeme, ze preco nasa spolocnost je na tom tak, ako je, ked sa tu predbiehate, ktora viac neznasa navstevy. Tak povedzte tym ludom ani nech nejdu, ze nebudete doma alebo co. Je hrozne uvedomit si, ze idete niekoho navstivit a on trpi a nevie sa dockat kedy vypadnete. Hrozne. Chapem, ze je to narocne obskakovat ludi a stale vyvarat a chystat, ale napr. ja z detstva na toto naozaj rada spominam ako sme sa vsetci stretavali, osmiali sme sa, jedli sme kolace. Teraz to je presne takto..kazdy chce byt sam, nikto nikoho nezaujima, nikto nechce nikoho vidiet. Smutna doba.
@anonym_257c78 hrozne je si myslieť,že každý miluje návštevy ,ja si tiež z dectva pamätám tie návštevy a dodnes si pamätám, aká som bola ako decko z toho uplne zlomená a čakala som kedy bude zas doma kľud
Celkovo nemám rada návštevy. To chystanie, upratovanie pred, upratovanie po, hlavne keď prídu s deťmi. Dnes mala prísť posledná návšteva, ale zrušila som ju bez mihnutia oka. Som unavená, vyčerpaná, bez energie. Dve deti doma, z toho jedno malé, akčné. Potrebovala som si aj v kľude navariť dnes, aj niečo porobiť, nie sa furt naháňať jak otrok 😁 Vo štvrtok už bude svet v rovnováhe 😂 A seriózne premýšľam, že by som niekde tento rok na Vianoce alebo Silvester vypadla s rodinou niekde k moru.
Návštevy nejak extra neprezivam, ani žiadne extra chystacky obzvlášť nie medzi sviatkami keď je všetkého hojne, ani extra upratovanie.... Keď niekto zavolá že príde alebo či sa vidíme tak navrhnem čas keď to mne vyhovuje. Ale tak my sme "divná rodina" pozývame na obed alebo večeru. Návšteva poobede alebo "náhodná návšteva " poobede má ponúknutú kávu, čaj , vodu, nejaký koláč, či ovocie...neponúkame alkohol , ani nechystám poobede chlebíčky či misy alebo čokoľvek . Takisto nemám problém povedať , keď niekto napíše prídeme vás pozrieť, že fajn ale mohli by sme sa ísť prejsť do lesa, k jazeru ,alebo ísť do zoo
uz roky chodime cez sviatky na hory, takze ziadne navstevovanie. Namiesto vysedavania na navstevach ci obskakovania navstev lyzujeme, chodime po vyletoch a uzivame si zimu.
U nas nebol nikto, my sme boli len u nasich,neustale navstevy by ma unavovali tiez a ide to aj do penazi
@anonym_autor U mňa je to naopak. Nerada chodím na návštevy, lepšie mi je v pohodlí doma. Ale mám rada ľudí, preto návštevy vítam. Ak je ohlásená, pochystam, postarám sa, pre neohlasenych sa vždy niečo nájde ( často pečiem, takže nejaké domáce koláčiky). Do firmy už chodím tak cca na hodinu denne, vybavím banku, pohľadávky, zavazky, o ostatné sa stará personál. Takže času mám niekedy až priveľa, preto má návštevy tešia.
Ja nemám rada návštevy u mňa doma. Chodí k nám niekto tak cca 2x ročne aj to nemusím veľmi. A nikdy nechystám nič. Urobím kávu. Vysypeme chipsy a stačí.😅 Najesť sa má človek doma
Tento rok bez navstev ...🙂
@gabusiki prečo by si robila srandu? Vážne problémy iných ľudí nijako nezmierni, ak ona nenapíše to, čo hnevá ju. Ja by som tiež nebola nadšená, keby som mala malé dieťa a návštevy by si u mňa podávali kľučku. Možno jej pomohlo len sa posťažovať a prečítať si, ako to majú v inách rodinách. Tebe nejako ublížila jej téma? Okrem toho, ako vieš, že nemá aj iné vážnejšie problémy, o ktorých písať nechce?
@anonym_cacb37 Prekrucas co som povedala.. , ja som povedala svoj názor na to mam pravo... nemas pravo mi zan ,,hubovat" lebo tebe nevyhovuje
Ja mám takýto istý pocit z Vianoc. Vkuse u nás niekto (a dve malé deti a veľký dom...) a ešte aj na Štedrý deň tu bol brat s rodinou,a vlastne aj deň pred...a potom ďalší. Nevieme sa zatajiť. V tme máme sedieť,že akože nie sme doma? Jediný krát nám bolo dobre na lyžovačke
@janamakva nie, nemáte sedieť v tme, máte návštevy naučiť, aby sa predom ohlásili a seba naučiť povedať niem nehodí sa nám to
@anonym_cacb37 Prekrucas co som povedala.. , ja som povedala svoj názor na to mam pravo... nemas pravo mi zan ,,hubovat" lebo tebe nevyhovuje
@gabusiki ja mám tiež právo napísať svoj názor, či sa ti páči alebo nie
@anonym_257c78 treba to trochu selektovať, je návšteva a návšteva. Sú ľudia, ktorým sa potešíš, keď majú prísť, ale asi to nebudú takí, ktorí premyslene obiehajú na sviatky celú rodinu, aby doma mali poriadok a nemuseli veľa chystať, ktorí ťa nikdy k sebe nepozvú, ale ońi by sa k tebe nanominovali minimálne raz mesačne. Tých, čo rada vidím a privítam, nie je veľa, sú to moji najbližší. S ostatnými sa rada stretnem v kaviarni, nevidím dôvod, prečo by som ich mala púšťať do môjho súkromia. Tiež sa netlačím k hocikomu len aby sme mali vyplnený program na ten deň. A nezabúdaj, že sú rôzne typy ľudí, jedni sa cítia výborne, keď je u nich každý víkend rušno, grilovačky, návštevy, veľa ľudí, iní majú radšej kľud s knihou v ruke a čajom. To neznamená, že sú jedni lepší alebo horší

@anonym_autor nie, toto som nemala nikdy, kedysi mal tendenciu môj bratranec sa k nám nanominovať aj so ženou, so svojími dvomi deťmi a dvomi od sestry, ale podarilo sa mu to len raz. Keď sa pýtal o mesiac, či môžu prísť, povedala som mu že nie. Nie som ani materské centrum, ani opatrovateľka, oni ma v živote nepozvali ani na kávu, takže som sa ani neunúvala vysvetľovať prečo nie. Som asertívna, mali sme dve návštevy na 2. sviatok a 2.1., dva krát dvoch dospelých ľudí, tých istých, ktorých máme radi, čakala som ešte štyroch dospelých (jedna rodina), ktorí pre chorobu neprišli a to je všetko. Tieto návštevy si dajú maximálne kapustnicu, aj to nie všetci, kávu a koláč, takže žiadne chystanie a spratávanie. Ako si to zariadiš, tak máš, my máme aj počas roka minimum návštev, stretávame sa v reštauráciách, kaviarňach, aj grilovačky riešime v záhradnej reštaurácii, napriek tomu, že máme doma a záhradu, nemienim okolo nikoho skákať, ani nechcem, aby niekto skákal okolo mňa. Raz do roka máme rodinné stretnutie, aj to riešime chatou, na čo sa stresovať s pohostením, keď je more zariadení, kde to urobia za teba? Lacnejšie ťa to veľmi nevyjde, ak vôbec. A to veľmi rada varím a pečiem
@anonym_cacb37 dobre mas, ako si to vobec predstavuje, chodil by kazdy mesiac a vy k nemu vobec, ked labzujem po navstevach, aspon na oplatku pozvem ja. Syn ma spoluziaka v Prahe a oznamil mu, ze sa bude zenit a pozve ho do Prahy na svadbu, ten sa citil pocteny a nadseny a potom zavolal, ze potrebuje nieco riesit v BA, ci by mohol u neho prenocovat, tak u neho chrapal 2 noci, zozral co nasiel a vratil sa do P. Odvtedy sa odmlcal, usetril za hotel a nabuduce to zopakuje s inym naivnym spoluziakom.