Tehotenstvo v tínedžerskom veku: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte mam 16 rokov a som tehotna. Moja matka to nezobrala vôbec dobre a uvedomujem si ma právo byt na mňa nahnevaná ale momentálne potrebujem podporu keďže otec toho dieťaťa odomna odišiel a neviem ho kontaktovať otca nemam takže som na to sama
@nikuska155 ahoj v kolkom tyzdni si? Nepolozila si otazku hladas iba podporu? 🙂 kam odisiel otec dietata? Je starsi? Budes byvat u mamy? Veci ti viem posunut aktualne po dcerke keby ti aspon to pomohlo.
@nikola1234n momentálne som v 6 týždni a keď som to otcovi oznámila už som o nom nikdy nepočula takže netusim kde je momentálne a u mamy by som veľmi rada bývala aj byvam stále ale strašne sa hádame koli tomu ja som vám veľmi vďačná že mi chcete pomôcť ale je to v poriadku ja si sama niako pomôžem potrebovala som len trošku podpory
@nikola1234n momentálne som v 6 týždni a keď som to otcovi oznámila už som o nom nikdy nepočula takže netusim kde je momentálne a u mamy by som veľmi rada bývala aj byvam stále ale strašne sa hádame koli tomu ja som vám veľmi vďačná že mi chcete pomôcť ale je to v poriadku ja si sama niako pomôžem potrebovala som len trošku podpory
@nikuska155 A ako si chceš pomôcť? V dnešnej dobe. Ja by som sklopila usi a išla sa porozpravat s mamou ake sú možné riešenia a čo ďalej robiť…
@nikuska155 prepac ak sa vypytujem ale v dnesnej dobe internetu ako ho nemozes kontaktovat 🙂 ? Tusim aj do buducna su opatrenia kedy by si mala dostat od neho vyzivne na dietatko tak ci tak len ja do tohto sa nerozumiem (nastastie 🙏) takze skus si toto pozriet .... 6 tyzdnov to je este dost skoro uz mas aj potvrdene od lekara?
Nuz asi si len treba si hovorit ze "ak som bola dostatocne dospela na to sexovat s kadekym (kto teraz ani neviem kde je?), som dostatocne dospela na to, aby som zvladla dieta". Podporu rodicov budes potrebovat. S mamou sa nehadaj, emocie musia trochu vychladnut a potom treba najst spolocnu cestu... Drzim Ti palce
@nikuska155 prepac ak sa vypytujem ale v dnesnej dobe internetu ako ho nemozes kontaktovat 🙂 ? Tusim aj do buducna su opatrenia kedy by si mala dostat od neho vyzivne na dietatko tak ci tak len ja do tohto sa nerozumiem (nastastie 🙏) takze skus si toto pozriet .... 6 tyzdnov to je este dost skoro uz mas aj potvrdene od lekara?
@nikola1234n no písala som mu všade ma ma bud bloknutu alebo proste ignoruje samozrejme toto mu dlho nevydrží keďže bude musieť posielať výživné a tak vtedy uvidíme a mam už potvrdenie aj od lekára
@nikola1234n no písala som mu všade ma ma bud bloknutu alebo proste ignoruje samozrejme toto mu dlho nevydrží keďže bude musieť posielať výživné a tak vtedy uvidíme a mam už potvrdenie aj od lekára
@nikuska155 A mama suhlasila, ze budete byvat u nej? Ak ano, v tom pripade by som sa snazila co najmenej sa s nou hadat.
Nuz asi si len treba si hovorit ze "ak som bola dostatocne dospela na to sexovat s kadekym (kto teraz ani neviem kde je?), som dostatocne dospela na to, aby som zvladla dieta". Podporu rodicov budes potrebovat. S mamou sa nehadaj, emocie musia trochu vychladnut a potom treba najst spolocnu cestu... Drzim Ti palce
@anonym_c3544b ďakujem bohužiaľ som hlúpa a teraz to ľutujem
@nikuska155 ahoj, kontaktuj poradnu Alexis, pomozu Ti pravne, psychicky aj mozno aj materialne/financne. Blahozelam Ti k babatku!
@nikuska155 A mama suhlasila, ze budete byvat u nej? Ak ano, v tom pripade by som sa snazila co najmenej sa s nou hadat.
@anonym_fdc884 o tom že som tehotna som jej povedala len včera a nebola s toho vôbec nadšená a samozrejme ja to chápem ale je to moja mama a slova typu že je zo mňa sklamaná a že nebudem dobrá matka že som sama ešte decko si mohla odpustiť ešte sme sa ale nebavili o tom ako to bude
@anonym_c3544b ďakujem bohužiaľ som hlúpa a teraz to ľutujem
@nikuska155 co si si navarila.... To si tak nutne musela sexovat a bez ochrany❓no pred 100 rokmi nic nezvycajne, tak sa ukkudnite. Budes mat rovnako sikovnu dceru a v 32 vnucku. 🤣Prijemne osviezenie na porodnici, v ere 30.r.+ rodiciek.
@nikuska155 prva otazka chceš si dieťa nechat ?
Po ďalšie nebuď hrdá a príjmy všetku pomoc, budeš ju potrebovat. Môžeš povedať, že to zvládneš, ale nie sama.
Prvú dcéru som mala v 16, zvládli sme všetko, ale bývali sme s priateľom spolu, on chodil do prace a zabezpečoval financie. Ja som si dokončila školu a aj externe VS, popri vš práca na skrátený úväzok, kym bola mala v skolke. Lenže mi pomáhala mama a babka, ktoré sa striedali a opatrovali dcéru, kým som bola v skole. Sama by som sa možno postarala o dcéru, s bývaním u rodicov, lebo vtedy za príspevok okolo 200€ by to nešlo, ale nemala by som dokoncene skoly.
Aj toto môže byť cesta, stačí ukázať mame, berú tam také ako si ty :
https://www.azet.sk/firma/209717/reedukacne-cen...
Mimo toho ti napíšem, že si nezodpovedná a chýba ti rozum. Ďalšia možnosť je interupcia, tvoja mama by ťa donekonečna neživila s tvojim dieťaťom. Alebo si môžeš nájsť prácu a odbremeniť mamu tým, že začneš seba a aj svoje dieťa živit sama.
@nikuska155 teraz uz netreba sudit... dieta je krasny dar co ti mozem len odporucit trosku pokory k mame bude to teraz tvoj najblizsi clovek,damozrejme ze mala sok, sama toto vsetko pochopis uz v priebehu 10 mesiacov 🙂), dietatko je krasna udalost v zivote zeny ale bude to aj narocne ale verim ze to zvladnes. Odporucam ti pripravit sa na porod 🙂 cvicenia dychanie a nacitat si co najviac o novorodeniatku lebo ten cas leti. Keby si mala akekolvek otazky mozme sukromnu spravu ja mam aktualne mimino takze mam vsetko cerstvo v hlave 🙂. Drz sa.
@nikola1234n výživné od otca dieťaťa nedostane, keď načisto odišiel z jej života. Nemôže vymáhať výživné od niekoho, kto nebude v rodnom liste.
Aj toto môže byť cesta, stačí ukázať mame, berú tam také ako si ty :
https://www.azet.sk/firma/209717/reedukacne-cen...
Mimo toho ti napíšem, že si nezodpovedná a chýba ti rozum. Ďalšia možnosť je interupcia, tvoja mama by ťa donekonečna neživila s tvojim dieťaťom. Alebo si môžeš nájsť prácu a odbremeniť mamu tým, že začneš seba a aj svoje dieťa živit sama.
@anonym_f69261 kks to čo je za podpora, v anonyme sa dobre píšu rady 😆
@nikuska155 prva otazka chceš si dieťa nechat ?
Po ďalšie nebuď hrdá a príjmy všetku pomoc, budeš ju potrebovat. Môžeš povedať, že to zvládneš, ale nie sama.
Prvú dcéru som mala v 16, zvládli sme všetko, ale bývali sme s priateľom spolu, on chodil do prace a zabezpečoval financie. Ja som si dokončila školu a aj externe VS, popri vš práca na skrátený úväzok, kym bola mala v skolke. Lenže mi pomáhala mama a babka, ktoré sa striedali a opatrovali dcéru, kým som bola v skole. Sama by som sa možno postarala o dcéru, s bývaním u rodicov, lebo vtedy za príspevok okolo 200€ by to nešlo, ale nemala by som dokoncene skoly.
@anonym_0aaf81 Ano určite si chcem dieťa nechať aj keď ostanem na to sama ale verím že mama mi pomôže
@anonym_fdc884 o tom že som tehotna som jej povedala len včera a nebola s toho vôbec nadšená a samozrejme ja to chápem ale je to moja mama a slova typu že je zo mňa sklamaná a že nebudem dobrá matka že som sama ešte decko si mohla odpustiť ešte sme sa ale nebavili o tom ako to bude
@nikuska155 mamina je v soku, necakala to, nebrala by som jej slova uplne vazne, reagovala v emociach. 😌 Budes presne takou dobrou maminou, ako sa Ty sama k tomu postavis. Ale urcite by bolo fajn mat s Tvojou maminkou dobry vztah, poprosit ju o odpustenie, ze si jej tiez teraz skomplikovala situaciu. Ja ako 30r som neskutocne vdacna, ked mi rodicia s detmi pomozu... rodina a jej podpora je nezaplatitelna, obzvlast, ked potrebujes u nej byvat a nemas pracu este. Drz sa, napis, keby si nieco potrebovala.
@anonym_f69261 kks to čo je za podpora, v anonyme sa dobre píšu rady 😆
@domi220 keď je schopná spraviť si dieťa, musí byť schopná aj chodiť do práce. Jedno ide s druhým. Nikto ju nebude naveky obskakovať, ani jej matka.
Nebudeš ani prvá, ani posledná. Mama je z toho v šoku-to prejde. Osobne poznám ženu, ktorej dcéra otehotnela v 16stich. Otec dieťaťa sa tiež zdekoval. Dieťa si nechala a babka teraz nedá dopustiť. Je už vydatá. Spolu to zvládnete.
@nikola1234n výživné od otca dieťaťa nedostane, keď načisto odišiel z jej života. Nemôže vymáhať výživné od niekoho, kto nebude v rodnom liste.
@anonym_f69261 hodila som to do googlu teda a hned som nasla moznosti ako to riesit uz pocas tehotenstva 🙂 ved to by bolo ake keby taketo matky neboli chranene.. samozrejme ze budu potrebne dna testy a natahovacky so sudom..
@nikuska155 máš 15 alebo 16?
Dúfam že tvoja mama sa ukludní daj jej čas a nehadajte sa aj keď si urobila chybu
@nikuska155 co si si navarila.... To si tak nutne musela sexovat a bez ochrany❓no pred 100 rokmi nic nezvycajne, tak sa ukkudnite. Budes mat rovnako sikovnu dceru a v 32 vnucku. 🤣Prijemne osviezenie na porodnici, v ere 30.r.+ rodiciek.
@anonym_40bfcb veru máš pravdu, ja osobne byť matkou tejto 16 ročnej tak by som jej pomohla maximálne nájsť prácu, nežvivila by som ju iba tak, veď dieťa je veľká zodpovednosť a takúto príťaž by som si na krk dobrovoľne nezobrala .... A veru v 32 bude babka, lebo jej dieťa uvidí že to je normálne v 16 rodiť a budu to mať takto nesprávne nastavené po generáciách.
@nikuska155 máš 15 alebo 16?
Dúfam že tvoja mama sa ukludní daj jej čas a nehadajte sa aj keď si urobila chybu
@anonym_fd98d7 mam 16
@nikuska155 Tak pred pár minútami si ešte mala 15 v tej téme, ktorú ti zmazali a ponúkala si stráženie detí v Poprade...
Pozri, stalo sa. Nie si ani prvá a ani posledná. Je to klišé, viem.
Pod tvojím srdcom bije ďalšie. Je to veľký a vzácny dar. Preto, prosím, dieťa donos. Ak sa však necítiš na to, aby si ho vychovávala, ak sa bojíš budúcnosti, ak si netrúfaš v takom mladom veku vychovávať dieťa, je tu možnosť aj anonymného pôrodu.
Poznám už dve rodiny, ktorým tento rok zmenili životy ženy, ktorá svoje dieťa nedali zabiť, ale dali mu život - šli na anonymný pôrod. Tie rodiny sú neskutočne vďačné za dar dieťaťa, ktoré nemohli mať biologicky.
Nechaj všetko v sebe dozrieť, nekonaj unáhlene. Chcem ťa povzbudiť, že to všetko určite zvládneš, ak si dieťatko necháš. Všetko je také čerstvé, mama v šoku. Písala si, že nemáš otca, tak si mama dobre uvedomuje, aké je to ťažké vychovávať dieťa sama. Mama sa bojí o teba, o tvoju budúcnosť, ktorú si možno predstavovala inak. Možno sa aj trochu hanbí, čo na to povedia susedia a pod. Dopraj jej dostatok času zmieriť sa s tým, že jej dievčatko bude maminou.
Držím ti palce!
A čo sa týka financií, ak vieš jeho meno, adresu, telefón... ten človek sa dá vypátrať a platiť bude musieť. Nie som si s tým úplne istá, ale čosi sa mi marí, že by si mala mať nárok aj na výživné v tehotenstve alebo nejaké peniaze na výbavičku. Určite ti poradia na úrade práce, treba sa tam opýtať. Kým nebudeš mať 18, tvoja mama bude musieť byť zákonným zástupcom aj bábätka. Všetko ti povedia na úrade práce, treba sa pýtať na všetky možnosti.
A kontaktuj aj tú poradňu Alexis, oni vedia všetko, čo treba, vedia pomôcť, nasmerovať.
@anonym_0aaf81 Ano určite si chcem dieťa nechať aj keď ostanem na to sama ale verím že mama mi pomôže
@nikuska155 Ja by som sa ťa chcela spýtať... píšeš, že aj keď ostaneš na to sama...ako si to predstavuješ konkrétne...máš 16 školu dokončenú nemáš, z čoho chceš žiť ty a tvoje dieťa?
@nikuska155 Tak pred pár minútami si ešte mala 15 v tej téme, ktorú ti zmazali a ponúkala si stráženie detí v Poprade...
@anonym_7e93e1 co?
@nikuska155 ahoj netráp sa všetko časom prehrmí mama sa hnevať prestane a určite ti pomôže
Babatko je veľká radosť síce aj starosť ale krásna
Ja som otehotnela v 17tich síce s oporou rodiny ale školu som posledný ročník musela prerušiť lebo mi bývalo zle …no dokončila som po pôrode
Všetko zvládneš treba sa tešiť
Otec ma koľko rokov dieťaťa ? Možno sa len zľakol a ozve sa keď to vstrebe

@nikuska155 ahoj v kolkom tyzdni si? Nepolozila si otazku hladas iba podporu? 🙂 kam odisiel otec dietata? Je starsi? Budes byvat u mamy? Veci ti viem posunut aktualne po dcerke keby ti aspon to pomohlo.