icon

Závidím ľuďom vlastné bývanie

22. nov 2025

Občas ma prepadne taký zvláštny pocit… niečo medzi jemnou závisťou, smútkom a otázkou "prečo to niekto dostane automaticky a iný za to musí bojovať celý život?". Keď vidím ľudí, ktorí vyrastali vo vlastnom dome, majú po starých rodičoch chatu, byt, pozemok… alebo len tú istotu, že ak by sa niečo pokazilo, vždy sa majú kam vrátiť.

U nás to tak nikdy nebolo. Naši celý život v nájme, a ja som to vlastne prevzala ako štafetu. Žiadne rodinné vlastníctvo, žiadne múry nasiaknuté spomienkami, žiadne "toto raz bude tvoje". Skôr večný kolobeh zmlúv, nájmov, otáznikov a tichého dúfania, že majiteľ si to nerozmyslí práve vtedy, keď sa človek cíti najviac unavený.

A hoci si z toho väčšinou robím srandu, občas to veľmi zamrzí. Ako práve v týchto chvíľach. Lebo vlastní bývanie nie je len o tehlách a streche. Je to o pocite bezpečia, o tom, že niekde patríš. O tom, že keď zatvoríš dvere, svet ostane vonku a ty máš svoje malé kráľovstvo, ktoré ti nikto len tak nevezme.

Veľmi veľmi veľmi ťažké si v dnešnej dobe zaobstarať vlastné bývanie.

Strana
z4
biba_18
22. nov 2025

😏 tak sa snažiť a zobrať aspoň garsonku…

autor
22. nov 2025
@biba_18

😏 tak sa snažiť a zobrať aspoň garsonku…

@biba_18 Snažím. Mám pocit, že viac snažiť sa už nedokážem. Z bývania sa stal biznis a nie potreba...

zmrzlinka2021
22. nov 2025

@anonym_autor

Lenže poznáš to biblické. Kto nie je spokojný s malom, nezaslúži si viac

zmrzlinka2021
22. nov 2025
@anonym_autor

@biba_18 Snažím. Mám pocit, že viac snažiť sa už nedokážem. Z bývania sa stal biznis a nie potreba...

@anonym_autor aké máš povolanie?

anonym_056b59
22. nov 2025

Akú prácu vykonávaš? V ktorom meste?

soffy14
22. nov 2025

Ja ťa rozumiem , ale buď vďačná aspoň za to že máš kde spať , a skloniť svoju hlavu.
V dnešnej dobe tazko kupit byt alebo dom , na to musi byt clovek milionar pri dnesnych cenach nehnutelnosti. Ber to tak ze nie si jedina ktora nema svoje vlastne zazemie , nema ho vela ludi na Slovensku

personality
22. nov 2025

A koľko máš rokov? Môžeš si nájsť partnera a kúpiť si bývanie s nim, to by vám mohlo vyjsť

anonym_fe2158
22. nov 2025

@anonym_autor nezáviď, ani nebuď smutná. Každý nejak začínal, ani ja som nič nedostal, nezdedil. A mám. Nadobudnuté vlastnými rukami a odmakanými hodinami. Tak ako sa dedí chudoba, dedí sa aj bohatstvo. Ty aj ja sme stáli v inom rade, tam kde sa nerozdávalo.

anonym_438b5c
22. nov 2025
@personality

A koľko máš rokov? Môžeš si nájsť partnera a kúpiť si bývanie s nim, to by vám mohlo vyjsť

@personality Počuj, aj ja by som chcela vlastné bývanie, ale len preto si nebudem hľadať partnera, keď vzťah nechcem.

doriiis
22. nov 2025

Toto by si mali prečítať všetci, čo tvrdia, že bývať v podnájme a dokonca s dieťaťom je v poriadku. No nie je

anonym_617487
22. nov 2025
@doriiis

Toto by si mali prečítať všetci, čo tvrdia, že bývať v podnájme a dokonca s dieťaťom je v poriadku. No nie je

@doriiis veru to zazemie,to bezpecie to je zaklad aj pre deti,nie ze ach opet sa budeme stahovat,opet nove mesto,skola,spoluziaci,kamosi.Stres aj pre deti riadny.

autor
22. nov 2025
@doriiis

@doriiis Som rada, že slúžim ako odstrašujúci prípad. 😅

anonym_617487
22. nov 2025
@anonym_autor

@doriiis Som rada, že slúžim ako odstrašujúci prípad. 😅

@anonym_autor tak deti hadam nemas,ale vies,co by prezivali keby ich mas,presne tvoje pocity.

mane01
22. nov 2025

@anonym_autor tak ja neviem, ale však splácať hypo je ešte stále lacnejšie ako platiť komerčný nájom… ak keby som mala kúpiť garsónku, idem to toho..

autor
22. nov 2025
@anonym_617487

@anonym_autor tak deti hadam nemas,ale vies,co by prezivali keby ich mas,presne tvoje pocity.

@anonym_617487 Nemám, preto si to chcem zariadiť inak, ale v dnešnej dobe naozaj veľmi ťažké, keď človek nemá pomoc od rodiny. V mojom okolí dostali všetci na základ hypotéky od rodiny.

anonym_617487
22. nov 2025
@mane01

@anonym_autor tak ja neviem, ale však splácať hypo je ešte stále lacnejšie ako platiť komerčný nájom… ak keby som mala kúpiť garsónku, idem to toho..

@mane01 lenze mnohi ani na tu hypo nedosiahnu ani malu na garzonku.

autor
22. nov 2025
@mane01

@mane01 Jasné, lenže hypo nedajú už každému len tak. Treba mať k dispozícii 20% z ceny nehnuteľnosti.

anonym_617487
22. nov 2025
@anonym_autor

@mane01 Jasné, lenže hypo nedajú už každému len tak. Treba mať k dispozícii 20% z ceny nehnuteľnosti.

@anonym_autor tak pokial mas prijem,tak sa to da aj bez 20percent.Poradca by ti vedel poradit ako na to,zaklad je prijem.

mane01
22. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je pravda, najskôr si treba našetriť alebo vziať medziúver… nepísala som, že je to ľahké.. ale určite by som nebola celý život po nájmoch zasa…

mane01
22. nov 2025
@anonym_617487

@mane01 lenze mnohi ani na tu hypo nedosiahnu ani malu na garzonku.

@anonym_617487 tak áno, viem si predstaviť, že upratovačka v BA sama asi nemá veľmi šancu, alebo tu máme ľudí minimálna na papier a zvyšok na ruku… ale to už je potom aj na tých ľuďoch. Každá minca ma dve strany.

anonym_617487
22. nov 2025
@mane01

@anonym_617487 tak áno, viem si predstaviť, že upratovačka v BA sama asi nemá veľmi šancu, alebo tu máme ľudí minimálna na papier a zvyšok na ruku… ale to už je potom aj na tých ľuďoch. Každá minca ma dve strany.

@mane01 presne tak

anonym_6db9dd
22. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_617487 Nemám, preto si to chcem zariadiť inak, ale v dnešnej dobe naozaj veľmi ťažké, keď človek nemá pomoc od rodiny. V mojom okolí dostali všetci na základ hypotéky od rodiny.

@anonym_autor ja som tiez nedostala byvanie, sama som zobrala hypotéku a to som sa sama starala o dieťa. Snaz sa ziskat lepsie platenu prácu.

autor
22. nov 2025
@anonym_6db9dd

@anonym_autor ja som tiez nedostala byvanie, sama som zobrala hypotéku a to som sa sama starala o dieťa. Snaz sa ziskat lepsie platenu prácu.

@anonym_6db9dd Mám prácu, v ktorej som šťastná, má zmysel. Mám vysokoškolské vzdelanie.

anonym_6db9dd
22. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6db9dd Mám prácu, v ktorej som šťastná, má zmysel. Mám vysokoškolské vzdelanie.

@anonym_autor tak potom v com je chyba?

anonym_70722a
22. nov 2025

Presne viem ako sa cítiš, prešla som si tým, hoc v rannom detstve zázemie bolo, po rozvode zmizlo… ale miesto utápania sa a žartovania zo svojej traumy, som život vzala do vlastných rúk a urobila všetko pre to, aby moje deti tak žiť nemuseli (podarilo sa). Dnes kúpiš garzonku a za rok 2izbák.

20% vieš dohnať aj spotrebákom, následne vziať hypo a refinancovať ho - ak ti vyjde príjem. V banke ti povedia možnosti. 🙂

anonym_3e4120
22. nov 2025
@mane01

@mane01 k tomu tvrdeniu len toľko, že účty za byt (hypo, energie, poistka, internet) nás vyjdu na 1300 a dočasne (počas materskej) prenajímame za 700, čo nepokryje ani len hypo.
Takže nie, ak niekto má obyčajný plat a ešte k tomu je sám, častokrát nemá šancu bez pomoci rodiny zobrať hypo a utiahnuť byt (ak rátame mestá ako je BA, KE alebo ZA). Mám v okolí veľa takýchto prípadov.

anonym_85f3fe
22. nov 2025
@doriiis

@doriiis
Potesim ta vo Svajciarsku je to uplne normalne ze ludia prenajimaju cely zivot aj ked maju peniaze a percento je ovela vysie ako na Slovensku.

luccys
22. nov 2025
@anonym_85f3fe

@doriiis
Potesim ta vo Svajciarsku je to uplne normalne ze ludia prenajimaju cely zivot aj ked maju peniaze a percento je ovela vysie ako na Slovensku.

@anonym_85f3fe Ano, aj v Rakusku je to normalne. Ale neporovnavajme hrusky s jablkami. Na Zapade su to vacsinou obecne/mestske byty, kde mozes byvat roky az desatrocia. Kym platis, nemaju ta preco vyhodit. Takych je na SK uplne minimum a byt si si mozes prenajat, ale od sukromnika. Kde nikdy nevies, ci ti tam nebude lozit kazdy tyzden, nezvysi skokovo najomne a ci si nezmysli o mesiac byt predavat a ty mozes ist aj pod most. To mu je fuk.

anonym_706f7c
23. nov 2025

Tak podľa toho kde sa tá nehnuteľnost nachádza, u nás v okolí idú staršie domy za sumy ako v iných končinách miesto na státie.

eurosomar
23. nov 2025
@anonym_3e4120

@mane01 k tomu tvrdeniu len toľko, že účty za byt (hypo, energie, poistka, internet) nás vyjdu na 1300 a dočasne (počas materskej) prenajímame za 700, čo nepokryje ani len hypo.
Takže nie, ak niekto má obyčajný plat a ešte k tomu je sám, častokrát nemá šancu bez pomoci rodiny zobrať hypo a utiahnuť byt (ak rátame mestá ako je BA, KE alebo ZA). Mám v okolí veľa takýchto prípadov.

@anonym_3e4120 jaka "poistka"? internet? 12 euro/mesiac 100Mb.

Strana
z4