Závidím ľuďom vlastné bývanie
Občas ma prepadne taký zvláštny pocit… niečo medzi jemnou závisťou, smútkom a otázkou "prečo to niekto dostane automaticky a iný za to musí bojovať celý život?". Keď vidím ľudí, ktorí vyrastali vo vlastnom dome, majú po starých rodičoch chatu, byt, pozemok… alebo len tú istotu, že ak by sa niečo pokazilo, vždy sa majú kam vrátiť.
U nás to tak nikdy nebolo. Naši celý život v nájme, a ja som to vlastne prevzala ako štafetu. Žiadne rodinné vlastníctvo, žiadne múry nasiaknuté spomienkami, žiadne "toto raz bude tvoje". Skôr večný kolobeh zmlúv, nájmov, otáznikov a tichého dúfania, že majiteľ si to nerozmyslí práve vtedy, keď sa človek cíti najviac unavený.
A hoci si z toho väčšinou robím srandu, občas to veľmi zamrzí. Ako práve v týchto chvíľach. Lebo vlastní bývanie nie je len o tehlách a streche. Je to o pocite bezpečia, o tom, že niekde patríš. O tom, že keď zatvoríš dvere, svet ostane vonku a ty máš svoje malé kráľovstvo, ktoré ti nikto len tak nevezme.
Veľmi veľmi veľmi ťažké si v dnešnej dobe zaobstarať vlastné bývanie.
@anonym_85f3fe Ano, aj v Rakusku je to normalne. Ale neporovnavajme hrusky s jablkami. Na Zapade su to vacsinou obecne/mestske byty, kde mozes byvat roky az desatrocia. Kym platis, nemaju ta preco vyhodit. Takych je na SK uplne minimum a byt si si mozes prenajat, ale od sukromnika. Kde nikdy nevies, ci ti tam nebude lozit kazdy tyzden, nezvysi skokovo najomne a ci si nezmysli o mesiac byt predavat a ty mozes ist aj pod most. To mu je fuk.
@luccys
Vo Svajciarsku porovnavas so Slovenskom jablka s jablkami a Chat GPT to potvrdil, maju minimalny pocet socialnych bytov
@anonym_autor ľudia s vlastným bývaním ti závidia zdravie, zdrave dieťa….
Závist je emocia a nastavenie, ktoré ta zbytocne vyčerpáva. A k nicomu dobrému nevedie. Aj ludia "s bytom či X nehnutelnostami" majú svoje trápenie. Vlastnictvo nehnutelnosti nie je všetko. Navyse, fakt nikto nemoze za to, do akej rodiny sa narodil.
Tak sa skor popozeraj okolo seba a na svoje možnosti. S dobrou pracou a stabilnym prijmom by si mohla byť dobrým kandidátom na obecný byt v nejakom mensom meste. Alebo už spominany fin.poradca by ti mohol pomoct rozsirit tvoj obzor.
@anonym_autor úplne ta chápem. Ale je zvlastne že tvoja rodina nevlastnila ziadnu nehnuteľnosť. Ja som zdedila dom po babke, inak by som mohla iba snívať. Manžel zase podedil stavebné pozemky, role, takže sa mame od čoho odraziť.
@luccys
Vo Svajciarsku porovnavas so Slovenskom jablka s jablkami a Chat GPT to potvrdil, maju minimalny pocet socialnych bytov
@anonym_3e56b6 lenže vo Švajčiarsku sú tie nájmy inak aj právne , máloktoré byty sú na prenájom od súkromníka a takisto nesmie nájom presiahnuť 1/3 príjmov. Inak byt nedostaneš....takisto byť si musis ty zariadiť, depozit je až do výšky 3 mesačných nájmov a ten depozit je uložený , nemá ho majiteľ bytu a nikto ti nechodí kontrolovať byť.
A hypotéka je pre veľa ľudí nedosiahnuteľna aj v CH, nevraviac o tom že tam to s hypotékami funguje o dosť inak ako na SVK. A máloktorí vlastník voľakedy bude danú nehnuteľnosť aj 100%vlastnit.
Takže v konečnom dôsledku to nie je porovnávanie jabĺk s jablkami
My sme tiez nepodedili, manžel sice pochádza z lepšie zabezpecenej rodiny ako ja, ale okrem nasetrenych peňazí nedostal ziadny majetok zatial. Ja som mala veľkú 0 a zili sme v biede, veľakrát hladní. Na prvy byt som vzala hypo ,mam dobru prácu, stale tu istú 17rokov.
Sťahovali sme sa do väčšieho a tiez som vzala hypo. Inak to nejde ked nemáš. Záleží aj v akom meste žiješ.
@anonym_617487 Nemám, preto si to chcem zariadiť inak, ale v dnešnej dobe naozaj veľmi ťažké, keď človek nemá pomoc od rodiny. V mojom okolí dostali všetci na základ hypotéky od rodiny.
@anonym_autor tak sa treba zmierit s tym, ze ty zaklad na hypoteku nedostanes a zamakat. Jedine s cim mi mama v mojom byvani ponohla je ze mi kupila sedacku a par veci do kuchyne (varesky, pribor a pod ) ja verim, ze je to tazke, ale netreba sa ohanat, len tym, ze vsetkym pomahaju rodicia, lebo to tak nie je. Ty si ale tak fixovana na byvanie, ze vidis najma to.
co tak zacat malou garzonkou? ozaj nemas aspon 25 000 nasetrene? do 100 000 zozenies, v Ba za 125 000 som videla....
@anonym_autor kolko mas rokov? Ak si mlada, este mozes vela veci zmenit, ak si starsia, premarnila si vhodnu dobu. Ja som napriklad ostala rozvedena s 2 detmi a to uz je ina situacia, ale bolo to pomerne davno, kedy ceny boli uplne inde. Ta hodnota velmi narastla. Teraz moj syn kupuje nehnutelnost a pomozem aspon tym, ze moj byt zalozim banke, s cim nemam problem. Ale nezdedila som takmer nic, bola som dalej od rodicov, takze dom a byt dostala sestra a ja par drobnych. Cize aj v dnesnej dobe sa da, syn bude sice dochadzat zopar km do prace, ale budu mat uplne novy domcek a platit cca rovnako ako doteraz podnajom.
Podporu od rodičov som extra nemala, moji rodičia mi nemohli žiaľ dať peniaze do života, dali mi výchovu a hodnoty. Celú VŠ som pracovala a šetrila som si. Po VŠ som ešte 4 roky bývala s rodičmi a každú korunu som si odkladala. V roku 2009 v čase najväčšej krízy som si zobrala hypo na svoj vlastný byt ( veľký 1i - 42 m2 - stačil mi). Vybavila som si výnimku z banky a dali mi 100%, hoci dávali len 80% štandardne. Žila som veľmi skromne a odkladala som si peniaze na to, aby som mohla dať mimoriadne splátky nehnuteľnosti.
Ani my sme nič nedostali. Všetko sme začínali od 0. Bývanie dofinancovane medziúverom. Len nesmieš plakať čo všetko si nedostala a závidieť iným, ale poradiť sa s dobrým finančným poradcom o tvojich možnostiach.
@anonym_6db9dd Mám prácu, v ktorej som šťastná, má zmysel. Mám vysokoškolské vzdelanie.
@anonym_autor nuž, poviem ti (asi nie) tajomstvo - niektori ľudia s vlastným bývanim robia v zamestnaní, ktoré im dokáže pokryť naklady na život (aj na to vlastne bývanie) a to, čo ich robi šťastnými, si nechávajú na volny čas. Či myslíš že človek, ktorý v obchode ráno o 5:30 vykladá tovar, alebo cestuje od rodiny prvým ranným rýchlikom na sluzobku na opačný koniec Slovenska, alebo v hnusnom vetre roznasa poštu, či vozí v noci opitých zákazníkov, to robí len preto, lebo je v tej praci šťastný?
Ono v páre vždy musí minimálne jeden finančne potiahnuť a ten druhý ma potom možnosť sa realizovať tam, kde možno nezarobi. No ak si sama, treba sa na to pozrieť pragmaticky - bud zmenis obor a zarobíš viac, alebo sa dobre vydáš, alebo budeš žiť (aspoň teda nejaký čas) ako doteraz.
@doriiis
Potesim ta vo Svajciarsku je to uplne normalne ze ludia prenajimaju cely zivot aj ked maju peniaze a percento je ovela vysie ako na Slovensku.
@anonym_85f3fe hlavne si zabudla napísať, že vo Švajčiarsku človek nemá problém ten nájom zaplatiť ani na dôchodku, no na Slevensku z tých biednych dôchodkov väčšina ľudí nemá šancu platiť nájom. Ešte kým sú dvaja, tak sa to da, jeden človek to neutiahne
@anonym_autor zakladna otázka, koľko máš rokov a ci máš alebo nemáš dieta. Ak máš do 30-35 rokov a si bezdetna, nevidím dôvod na fnukanie. Okrem prace môžeš mať ešte jednu na kratší úväzok, sem tam brigádu, ak sa staráš len o seba, máš čas, našetris tých 20%. A vezmeš hypo na garsónku. Postupne splácať a časom vymenis za byt
@mane01 Jasné, lenže hypo nedajú už každému len tak. Treba mať k dispozícii 20% z ceny nehnuteľnosti.
@anonym_autor velmi dobre ti rozumiem a.nebudem rozpisovat preco..v niecom som sa nasla,nieco vidim dennodenne v okoli. Bohuzial nech si hovori kto chce co chce,a nech sa ti to vychvaluju svojou sikovnostou,nie vzdy je to o tom . Casto je to o stasti a poslene roky je to aj tom ze Slovensko je vo velkej riti . A to pisem hoci mam vlastny dom.
@anonym_80e540 ?
@anonym_autor nuz..jedine sa pokusit o kupu.. ale..aj tak to nebude tvoje .. lebo je tam hypo... Keby sa cokolvek stalo, byt ti mozu vziat. Pokial viem... Tiez mame nad sebou Damoklov mec hypoteky.... Malokto to ma tak, ze zdedil a ziadne zatazenie hypotekou tam nie je.
@anonym_autor nic som automaticky nedostala, na vlastne byvanie som dlho drela a dodnes ho splacam. Mimochodom byvam v garzonke a som stastna. Niekedy sa staci len uskromnit a nieco preto urobit a nie len cakat, ze ti spadne hacienda z neba.
Spolu s partnerom by to mohlo vyjst. Pripadne lepšie vzdelanie a práca na sebe, len asi nie vo veľkom meste.. tam je to už ozaj drahé nám samostatný štart. Ja si to ozaj nvm predstaviť. Je mi ľúto, že to tak teda berieš. Dá dá to brat aj ináč alebo s tým niečo robiť. Toto nemusí byt konečná..
@anonym_autor hypotéku ti nedajú?
@anonym_autor kolko mas rokov, lokalita zamestnanie ?
my sme zacinali od nuly a museli sme sa proste zabezpecit nebolo to ale jednoduche
@anonym_3e56b6 lenže vo Švajčiarsku sú tie nájmy inak aj právne , máloktoré byty sú na prenájom od súkromníka a takisto nesmie nájom presiahnuť 1/3 príjmov. Inak byt nedostaneš....takisto byť si musis ty zariadiť, depozit je až do výšky 3 mesačných nájmov a ten depozit je uložený , nemá ho majiteľ bytu a nikto ti nechodí kontrolovať byť.
A hypotéka je pre veľa ľudí nedosiahnuteľna aj v CH, nevraviac o tom že tam to s hypotékami funguje o dosť inak ako na SVK. A máloktorí vlastník voľakedy bude danú nehnuteľnosť aj 100%vlastnit.
Takže v konečnom dôsledku to nie je porovnávanie jabĺk s jablkami
@anonym_a486d1
Nejdem sa hadat takze Chat GPT sa znova myli , radsej by som teraz prenajimal ide odhrnat sneh z chodnika aby ma nepokutovalo mesto "len 50 metrov" tu v Bratislave nasnezilo ako v Tatrach.
@anonym_3e4120 jaka "poistka"? internet? 12 euro/mesiac 100Mb.
@eurosomar áno, poistka bytu a internet sú drobné, ale aj tie treba platiť. No hypo a energie sú obrovská položka. Napr ja by som sama nedokázala platiť bez manžela s mojím priemerným platom.
@doriiis
Potesim ta vo Svajciarsku je to uplne normalne ze ludia prenajimaju cely zivot aj ked maju peniaze a percento je ovela vysie ako na Slovensku.
@anonym_85f3fe aj v Nemecku je bežné, ze ludia byvaju v prenajatom aj celý život
@anonym_3e4120 a načo potrebuješ poistku bytu? poistka od čoho?
@eurosomar no napr.tak ked vytopis suseda???Kolko takych je a pri starych bytoch je to raz dva.Na to sluzi aj poistka.
@eurosomar áno, poistka bytu a internet sú drobné, ale aj tie treba platiť. No hypo a energie sú obrovská položka. Napr ja by som sama nedokázala platiť bez manžela s mojím priemerným platom.
@anonym_3e4120 u nas je to 1200eur,hypo a elektrina na dom,prak.mesacne viac neplatis,teda wifi,tv a ine sa vzdy daju znizit na min.Keby pride muz o pracu,chvilu si oddychne na podpore a potom sup do zahranicia,ja by som si dala vsetko na seba,takze by som to sama utiahla aj z vyplat.Keby bol na dlhodobej pnke,tak ma aj tam krasnu pnku,plus hypo by sa prak.platila z poistky,opet by sme to zvladli raz,dva.O smrti,fuj ale aj o tom treba rozpravat tak sa hypo vyplati,co si by zostalo na vyse z poistiek.Keby sa mne nieco stane,to iste ale odomna by uz nemal tak vysoke sirotske,ci vdovske a musel by riesit aj v cr.Ale prezil by,aj muz.
Clovek musi byt pripraveny na vsetky alternativy ake mozu prist pocas zivota,teda po tej financnej stranky,po psychyckej stranke je uz ina rec.

Nic sme nedostali, nezdedeli dom sme si nadobudli sami vlastnym usilim. A nikto nam nic na podnose nedal, bud chces alebo nechces-vsetko ostatne su len vyhovorky.