icon

Život bez cieľa. Ako nájsť motiváciu a smer?

13. okt 2025

Nedávno som niekde čítala, že nie je nič horšie, než život bez cieľa. A ako niekto, kto to prežíva celý život, môžem povedať, že je to pravda. Je to pre mňa jedna z najhorších vecí.

Začnem tým, že mám 27 rokov. Mám vyštudovanú učňovku, teda mám len výučný list a pracujem v obchode. Táto práca ma nenapĺňa, chodím domov unavená a zničená. Uvedomujem si, že si za to môžem sama. Nikdy som nevedela, čím by som chcela byť, akú prácu by som chcela robiť, a preto som urobila pár rozhodnutí, ktoré teraz ľutujem a za ktoré pykám. Najhoršie je to, že to neviem doteraz. Doslova, najťažšia otázka pre mňa je: "Čo by si chcela robiť?" Moja odpoveď je "neviem". Absolútne neviem, akým smerom sa mám pohnúť, pretože žiadny nie je. Nemôžem si to spojiť ani s koníčkami, lebo žiadne produktívne koníčky nemám. A takisto si to nemôžem spojiť s niečím, v čom som dobrá, pretože v ničom dobrá nie som. Sú ľudia, ktorí sú dobrí v matematike, technike, fyzike, chémii. Ja ani zďaleka nie. Logika tiež nie je bohviečo, súdiac podľa psychologického testu, ktorý mi dal robiť psychológ.
Viem len to, že si v blízkej budúcnosti chcem urobiť maturitu a to je všetko. Mrazí ma z predstavy, že na to nikdy neprídem a budem blúdiť a cítiť sa beznádejne celý život.

Možno to vyznie, že sa ľutujem. Možno trochu. No denno denne sa snažím prísť na to, akým smerom sa ubrať, čo by ma bavilo. Bohužiaľ, zatiaľ bez úspechu. Nemám vlastne ani žiadnu otázku, len som sa prišla vyrozprávať.

Strana
z2
simona_racz
16. okt 2025
@simona_racz

Na toto viem povedať iba jedno. Je taká pesnička, citujem:

Komu že je lepšie, komu že je lepšie
ako punkáčovi, ako punkáčovi...
Do práce nechodí, sadne si na schody,
čučo si otvorí, cigaro zapálí...
Ľudia vôkol chodia, všetci naňho čumia,
oči vyvaluju, prstom ukazujú.
On si ich nevšíma, čučo si popíja
a nemá problémy a nemá problémy...
Komu že je lepšie, komu že je lepšie
ako punkáčovi ako punkáčovi.
On serie na život, zájde si na pivo
a nemá problémy a nemá problémy...

Je to naozaj existujúca pesnička, a v meste také indivíduá vidím denne. Potulujú sa okolo stanice, nákupných centier, sedia na lavičke, zapália si, popíjajú čučo… Doslova ako v tej piesni. A to je aký život? Tí sa majú najlepšie. Nič nemajú, no stress, no problem, no future.

@simona_racz dodám že bola by som zvedavá čo by odpovedali, keby sa ich spýtali že: aký majú zmysel života? Čo by chceli dosiahnúť? Aký majú cieľ?

Strana
z2