icon

Život na východnom Slovensku. Ako sa adaptovať na novú lokalitu?

18. okt 2025

Ahojte. Je tu niekto, kto odisiel zo zapadneho Slovenska na vychodne, s tym, ze na vychode nikoho nepozna, nema ziadnu rodinu? Ze zacal akoby nanovo zivot? Da sa zvyknut na taku zmenu? Pracu mam vyriesenu, ide o specializovanu poziciu, ktora je platena raz tolko (lebo na vychode nevedia zohnat ludi), takze zivotna uroven by mala ist hore.

Strana
z4
ddaassuullaa
19. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

@anonym_06c29b podla seba sudis zjavne. Zial v BA uz najdes len cezpolny vyber a potom sa cuduj

viera012345
19. okt 2025
@tetapetra

@viera012345 my sme sa o ničom takom nebavili

@tetapetra Nie? Tak som sa zmýlila?

viera012345
19. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 tu nejde o pochopenie narecia, ale ze niekoho irituje (vadi), ked niekto hovori narecim. Niekomu vadi spievane hovorene slovo, niekomu vadi pocuvat tvrde trnavske alebo zahoracke narecie. Ide o to, ze ti to piluje usi, nie ze tomu nerozumies.

@anonym_ff2ea7 Práve to je zaujímavé, že cudzinec ,okrem spis.jazyka je ochotný osvojiť si aj nárečie so všetkým, čo k tomu patrí , vrátane výslovnosti

anonym_ff2ea7
19. okt 2025
@viera012345

@anonym_ff2ea7 Práve to je zaujímavé, že cudzinec ,okrem spis.jazyka je ochotný osvojiť si aj nárečie so všetkým, čo k tomu patrí , vrátane výslovnosti

@viera012345 a ty nechces porozumiet ze vadit je v zmysle ze ti to vadi pocuvat, nie ze ze nerozumie, alebo si nevie osvojit? Jednoducho jej to nepasuje do usi, lezie jej na nervy? Co na tom nechapes?

bu1bu
19. okt 2025

@anonym_autor ja som prisla do KE v 2011docasne, od 2015 som tu natrvalo. Spoznala som na VS vychodniara a on nechcel ostat v BA. Nemala som tu okrem neho nikoho, ziadna kamaratka, ziadna rodina, absolutne nikto, len teraz uz manzel a ja. Zvykla som si. Kosice su nadherne mesto, fakt ich mam rada..vadi mi to biedne letecke spojenie, riesime to letiskom v Budapesti. Na prizvuk som si uz tiez zvykla, nasi mi tvrdia ze uz tiez sem-tam tak “ taham”, nevnimam to. Manzelova rodina si zo mna kvoli prizvuku utahuje stale. Aj na mentalitu som si zvykla, blbci su aj v na vychode aj na zapade, rovnako ako mudri a inteligentni ludia. Mam mini okruh kamaratiek v Ke ktore som si za tie roky nasla, ale ak by manzel suhlasil s odstahovanim sa na zapad, som zbalena hned 😊

tetapetra
19. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Nie? Tak som sa zmýlila?

@viera012345 ona je vychodniarka a keď východniar povie,že jej vadí prízvuk je trápne.Hlavne je smiešne,keď východniar tvrdí,že všetko na východ je bleeee. A že neexistuje,aby mal prízvuk. Aj tak to nesúvisí s tvojim prvým komentom.

viera012345
20. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 a ty nechces porozumiet ze vadit je v zmysle ze ti to vadi pocuvat, nie ze ze nerozumie, alebo si nevie osvojit? Jednoducho jej to nepasuje do usi, lezie jej na nervy? Co na tom nechapes?

@anonym_ff2ea7 ... ale áno, ja chápem,ze"vadí,, znamená v podstate neakceptujem, prekáža mi to.Akurat, prečo to lezie na nervy? Som niečo viac, než ten, ktorý keď sa ozve, viem,ze odkiaľ prišiel? Robí ho to menejhodnotným ? Alebo mi prekáža,ze mu nerozumiem?Pred štvrťstoročím som tiež nerozumela nárečiu na Spiši.Nebohy manžel mi často musel prekladať slová a slovné spojenia, ktoré používal nebohý svokor ...a neliezlo mi to na nervy.

evazhoufova
20. okt 2025

Mne vadí na východe ten mindset, ako asi všade na svk, ale na východe ešte viac, taký pocit že nič niesom nič nezmôžem, fail is the way

viera012345
20. okt 2025
@tetapetra

@viera012345 ona je vychodniarka a keď východniar povie,že jej vadí prízvuk je trápne.Hlavne je smiešne,keď východniar tvrdí,že všetko na východ je bleeee. A že neexistuje,aby mal prízvuk. Aj tak to nesúvisí s tvojim prvým komentom.

@tetapetra Nesúvisí... my sa hanbíme za svoje "dedičstvo,,/nárečie a prízvuk ním je tiež/a cudzinec -lektor jazyka si ho váži, snaží sa pochopiť, osvojiť.Pardon,ze súvislosť vidím len ja...

anonym_ff2ea7
20. okt 2025
@viera012345

@anonym_ff2ea7 ... ale áno, ja chápem,ze"vadí,, znamená v podstate neakceptujem, prekáža mi to.Akurat, prečo to lezie na nervy? Som niečo viac, než ten, ktorý keď sa ozve, viem,ze odkiaľ prišiel? Robí ho to menejhodnotným ? Alebo mi prekáža,ze mu nerozumiem?Pred štvrťstoročím som tiež nerozumela nárečiu na Spiši.Nebohy manžel mi často musel prekladať slová a slovné spojenia, ktoré používal nebohý svokor ...a neliezlo mi to na nervy.

@viera012345 veď sa priamo spýtaj @staromodna prečo jej to vadí, ja to riešiť nepotrebujem. Verím, že ti odpovie.

tetapetra
20. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Nesúvisí... my sa hanbíme za svoje "dedičstvo,,/nárečie a prízvuk ním je tiež/a cudzinec -lektor jazyka si ho váži, snaží sa pochopiť, osvojiť.Pardon,ze súvislosť vidím len ja...

@viera012345 🤦🏻‍♀️ok

viera012345
20. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 veď sa priamo spýtaj @staromodna prečo jej to vadí, ja to riešiť nepotrebujem. Verím, že ti odpovie.

@anonym_ff2ea7 Myslím,ze v prvom príspevku som oslovila: Dámy... Kto nemá potrebu tému rozoberať, ten to nerobí... myslím,ze je načase to aj uzavrieť/jedno meno+jedno číslo=2ja, občas však jeden/Pekný a plodný začiatok i priebeh týždňa 😀

anonym_ff2ea7
20. okt 2025
@viera012345

@anonym_ff2ea7 Myslím,ze v prvom príspevku som oslovila: Dámy... Kto nemá potrebu tému rozoberať, ten to nerobí... myslím,ze je načase to aj uzavrieť/jedno meno+jedno číslo=2ja, občas však jeden/Pekný a plodný začiatok i priebeh týždňa 😀

@viera012345 ja si nepamätám koho si ako oslovovala, to je nepodstatné. Opakujem, snáď ti staromodna odpovie, mňa to nezaujíma. Len sme s tetapetra na teba reagovali, lebo si ty reagovala mimo súvislosti. Súvislosť vidíš len ty, nikto iný.

viera012345
20. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 ja si nepamätám koho si ako oslovovala, to je nepodstatné. Opakujem, snáď ti staromodna odpovie, mňa to nezaujíma. Len sme s tetapetra na teba reagovali, lebo si ty reagovala mimo súvislosti. Súvislosť vidíš len ty, nikto iný.

@anonym_ff2ea7 ...a teda, prečo ste sa zapájali simultánne s tetapetra?

anonym_ff2ea7
21. okt 2025
@viera012345

@viera012345 lebo máme dobré srdiečka a chceli sme ťa upozorniť na to, že staromodna o koze a ty o voze.

tetapetra
21. okt 2025
@viera012345

@viera012345 veď si ma označila 😂

viera012345
21. okt 2025
@tetapetra

@viera012345 veď si ma označila 😂

@tetapetra Čiže sa potvrdilo,ze Vy i anonym ste jedna a tá istá osoba ktorá súvislosti vidieť nemusí, veď na jednu tematiku môžeme mať odlišný názor , nemusí ani súhlasiť s niečím, len potom načo tvrdiť,ze nikto nevidí súvislosť.... ten" nikto,,je predsa jedna a tá istá osoba, ktorá raz píše pod nickom, inokedy ako anonym

viera012345
21. okt 2025
@anonym_ff2ea7

@viera012345 lebo máme dobré srdiečka a chceli sme ťa upozorniť na to, že staromodna o koze a ty o voze.

@anonym_ff2ea7 ...veeellmi pekne ďakujem 😏,len dovolím si mať iný názor aj na toto.

tetapetra
22. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Čiže sa potvrdilo,ze Vy i anonym ste jedna a tá istá osoba ktorá súvislosti vidieť nemusí, veď na jednu tematiku môžeme mať odlišný názor , nemusí ani súhlasiť s niečím, len potom načo tvrdiť,ze nikto nevidí súvislosť.... ten" nikto,,je predsa jedna a tá istá osoba, ktorá raz píše pod nickom, inokedy ako anonym

@viera012345 si kompletná? To si na to ako došla? ved ty ani len netušiš čo píšeš a prečo to píšeš

anonym_650f64
22. okt 2025
@anonym_67fd53

"... lebo na východe nevedia nájsť ludí " mohla by si povedať o aku pozíciu ide? dik

@anonym_67fd53 :D tiež nad tým vydumujem.

viera012345
22. okt 2025
@tetapetra

@viera012345 si kompletná? To si na to ako došla? ved ty ani len netušiš čo píšeš a prečo to píšeš

@tetapetra Vďaka Bohu ešte nejavím známky duševného ochorenia 😀

tetapetra
22. okt 2025
@viera012345

@tetapetra Vďaka Bohu ešte nejavím známky duševného ochorenia 😀

@viera012345 javis keďže vidíš preludy. Pravdou je,že si reagovala úplne od veci.

natalka13
22. okt 2025
@anonym_06c29b

@anonym_ff2ea7 za mňa nie, najnormálnejší sú tam práve ľudia z mimo BA, ktorí tam prišli za prácou.

@anonym_06c29b jasne hlavne ti vo vlade😂

maryetta
22. okt 2025
@zuzanita1609

Zo stredu na východ som šla a všade sa nájdu pozitíva/negatíva. No keďže ja som človek prispôsobivý,šlo to celkom hladko. Ľudia z dediny,v ktorej teraz žijem, úplne v pohode,ukecaní,zvedaví,ako všade,mesto ako PO už poznám skoro dostatočne,chytila som už aj šarištinu (nárečie),čiže miešam sem tam rečou Liptov-Šariš 😆. Príroda krásna,hoc som bola zvyknutá skôr na ihlicnaté lesy,než tie listnaté. Nemusíš sa báť, ľudia sú tu tiež milí a je tu všetko,čo k spokojnému životu potrebuješ (známa hláška od nechválne známeho našeho premiera,že na východze nič nie je,bolo z jeho úst len ďalšia sprostosť 😏). Ale napríklad doteraz som nepochopila,že prečo na okná zvyknú hovoriť "oblaky",keď ja poznám oblaky ako mraky a u nás na strede to boli tiež obloky-okná 😂.

@zuzanita1609 oblak je dialekt. Kazde slovo z narecia sa prisposobuje. Oblok/oblak.

maryetta
22. okt 2025
@oblecenie99

Ja neviem, Slováci majú asi nejakú fóbiu na prízvuk, ako čítam diskusiu, a ako to vnímam všeobecne, ináč si to neviem vysvetlit. Musí to mať nejaky historický kontext, zvyšky generačného pocitu menejcennosti, alebo Boh zná.. Pritom by ste na to mali byť mega hrdí. Prízvuk je všade po krajine. V rámci práce som pochodila krajinu krížom krážom, a mňa to práveže fascinuje, aké pestré to je, na tak malom území. Či už som bola v BA, v Snine, v Trebišove, v Prešove, na Horehroní, v Trnave, Skalici, "na maďarov" - dokonca aj slovenskí Maďari majú rôzni prízvuk ešte aj v maďarčine, hneď rozoznáš, či je niekto z Medzibodrožia, alebo od Moldavy nad Bodvou, či Dunajskej Stredy, všade to znelo tak typicky pre ten ktorý kraj, a mne sa to veľmi páči.

Košice sú takým kvázi hlavným mestom východu, stretneš tu mix ľudí, ale je to jedno normálne, moderné a pekné mesto. Nebude oveľa lacnejšie ako Bratislava, ale predpokladám, že ceny máme stále o kúsok nižšie. Keby si napísala Trebišov, Sečovce, či Čierna nad Tisou, tak pochopím, že máš všelijaké predstavy, ale Košice sa ti zapáčia, uvidíš.
Ja som bola v BA len párkrát a zvyčajne na veľmi krátky čas, ale už som sa s mestom skamarátila, aj keď začiatky neboli ľahké, mala som šťastie na naozaj blbcov.. ale zistila som, že sa musím aj ja ináč nastaviť a viem si predstaviť, že by som tam vedela aj bývať.

@oblecenie99 ludia riesia a aj komentuju prizvuk. Pristupujem ale k tomu podobne ako ty. Ze aj to su nase korene. Nasa identita.
Ludia vo svojom regione si myslia ze maju spisovny jazyk. Ziadne narecie. Kym sa sami nepocuju. Mna sa hned pytaju ze odkial som. Lebo prizvuk. Uz mi aj povedali ze ma nemozu pocuvat lebo prizvuk. No nech. Ja naopak milujem pocuvat rozne. Obzvlast rusinov. Liptov. Orava.
Mame znameho od trnavy. K nemu som si iba sadla a hovorim-ujko len rozpravajte a ja budem pocuvat.

Bola som aj na vymennom pobyte v nemecku. Kym som si zvykla na prizvuk. Dosiel tam iny chlapik z inej casti nemecka a ja som mu nic nerozumela. Proste tiez iny dialekt.

Strana
z4