Život s obsedantno-kompulzívnou poruchou
Ahojte vždy som bola taka iná. Ale v poslednej práci som sa prejavila naplno a ľudia si všímajú ze to už nie je v poriadku. Všetko mi musí sedieť počtom aj vizuálne musí to byť symetricky párne musí to ladiť oku. Neustále po sebe kontrolujem pred odchodom z domu či som vypla sporak (aj keď som ho nepoužila.. Zapnem ho a vypnem a nahlas si poviem že je vypnuty) vypnem všetky spotrebiče.. Pred spaním idem okolo dverí a zakaždým ich otvorím ci sú zamknuté aj keď viem ze su. Myslela som si ze človeku takto preskočí až na dôchodku. A ono... Su to hrozne nutkave pocity - urob toto urob tamto inak sa stane katastrofa... Prejdem okolo gauča kde je deka na krivo musím ju opraviť lebo mam pocit ze sa niečo stane. A tak sa denne zastavím pri hocičom a aj uprostred vážneho rozhovoru ma dokáže rozhodit omrvinka alebo krivý obrus. Nebola som vždy taká. Nehovorím ze som pedant na upratovanie. Ale perfektnost musí byť vo všetkom. Nikde žiadny vlas u druhých mam silne nutkanie všetky vyrážky vydusit. Pred odchodom z domu 100x skontrolujem ci mam doklady aj peniaze aj keď viem ze mam. Aj vonku pozriem x raz do kabelky ci to tam je. Začínam byť zúfalá. Všetko rátam všetko očami prekreslujem po obryse 🤦♀️🙉
@anonym_autor ja to takto mám ale lem v niektorých veciach. Mám to pri odchode z domu že všetko takto kontrolujem aj 3-4x či som všetko vypla aby sa nahdou nič nestalo. To mi pomáha že si urobim fotky a kedykoľvek počas dňa má prepadne uzkost z toho tak si to pozriem a som pokojná. A v práci som to mala ale len v mojej práci, kolegov som nikdy neopravovala proste moje tabuľky atd sa mi páčili pekne zarovnane je to predsa moja vizitka. Ale teda v tých ostatných veciach to nemám..
možno sa skús porozprávať s psychológom.. neviem k psychiatrovi by som išla až keby tak usúdil psychológ. Držím palce.
Ja by som najskôr skúsila psychológa ak je to ľahšia forma pekne to vedia na sedeniach vyriešiť, ale ak psychológ navrhne psychiatra treba ísť . Držím palce
@anonym_autor OCD je diagnóza, ak si myslíš, že ju máš, treba ísť čo najskôr k psychiatrovi, ten ti predpíše lieky (učinna látka sertralin) a zároveň k psychológovi, ktorý sa zameriava na KBT terapiu, tieto stretnutia ti určite pomôžu ... čím skôr, tým sa budeš mať lepšie...dá sa s tým žiť, len musíš brať tie lieky a absolvovať terapiu😊 veľa šťastia 🍀
tiež to mám, kontrola sporáku, chladničky, vypnutých svetiel, zatvorených okien, vodovodných batérií, potom zamykanie dverí aj na aute kontrola či sú všetky dvere zamknuté, okná zatvorené, svetlá zhasnuté.
Rieš príčinu. Ja som OCD mala celé detstvo, ani raz v živote som kvôli tomu neprišla načas do školy. Príčina bola že ma v základke šikanovali a keďže som nemala ako uniknúť, môj mozog to robil za mňa (robil všetko preto aby som neodišla z domu načas a vzniklo kompulzívne kontrolovanie všetkého). Ako som nastúpila na strednú, iný kolektív, dobré vzťahy, OCD zmizlo. Pred čím sa potrebuješ ochrániť? Pred akými strachmi, akou neistotou? Keď to príde, zastav sa a zamysli. Zrejme potreba extrémneho poriadku súvisí s kontrolou, pocit že niečo v živote nemáš pod kontrolou, tak sa ti to prejavuje tu. Otázka - musíme mať všetko pod kontrolou? Riešenie: Zvolnenie, pustenie kontroly, nechať život plynúť aj s rizikom, že je to proste život... atď.
Ries s psychiatrom. Ocd na vela foriem, toto je jedna z najľahšich. Držím palce.
@anonym_autor mnohi mame nieco v nejakej intenzite z OCD "priznakov". A pritom keby vacsina z tych neustale kontrolovanych veci aj zostala v tom "zlom" stave (nezamknute nejake dvere ci auto, nevypnute nieco (jasne, okrem nebezpecnych veci, ale tie vidno na prvy pohlad pri jedinom skontrolovani) nieco zabudnute doma...) tak sa v drvivej vacsine pripadov VOBEC NIC NESTANE. Skus si toto uvedomovat, uvolnit sa, niekedy sa mozno aj sama nad sebou pousmiat.
@anonym_autor si v štádiu, v ktorom sa už nezbaviš obsedantno-kompulzivneho správania sama, ako ti tu niektorí napísali, že len treba chcieť...poznám to, čím viac chceš, tým viac sa do toho ponaraš, takže na základe osobných skúseností v rodine, naozaj odporúčam psychológa a psychiatra, tak ako som písala vyššie...opakované kompulzivne kontrolovanie je najmenej, najhoršie sú tie obsedantné myšlienky, čo sa stane, ak to nerurobim...
V rodine máme skúsenosť. Nenechaj to zájsť priďaleko a vyhľadaj čo najskôr odbornú pomoc. U nás sa najprv rodičia a blízka rodina tvárila, aké je to rozkošné. Hovorili jej, ty náš malý Monk. Nedopadlo to najlepšie ale už sa lieči. Je to mladá žena na prahu 30tky.
Smer psychiater. OCD sa riesi liekmi.
@anonym_cc42bd nielen liekmi. Bud liekmi alebo terapiou,alebo aj aj..
@anonym_cc42bd nielen liekmi. Bud liekmi alebo terapiou,alebo aj aj..
@anonym_76193b samozrejme. Ale to uz ju psychiater nasmeruje. Ale autorka to uz nechala zajist daleko a lahsie sa jej bude zit ak zacne s liekmi a terapiami a postupne moze potom prejist len na terapie bez liekov.
@anonym_autor mam to iste, do toho vtierave myslienky. mam problem pracovat bezne zit. ja mam neustaly strach ze nieco stracam. ze ochorieme. ze sa nieco pokazi. ze sa nieco stane. kto to nepozna nevie ake tazke to je.
@anonym_autor mam to iste, do toho vtierave myslienky. mam problem pracovat bezne zit. ja mam neustaly strach ze nieco stracam. ze ochorieme. ze sa nieco pokazi. ze sa nieco stane. kto to nepozna nevie ake tazke to je.
@anonym_b0db03 Ale pozná, a veľmi dobre pozná. Preto som písala ten príspevok vyššie. Keď sa porieši príčina, tak to samé zmizne.

Smer psychiater. OCD sa riesi liekmi.