icon

Odber krvi na tehotenskú cukrovku u MUDr. Wallenfelsa

12. jún 2025

Dobrý deň, neviete prosím Vás ako prebieha odber krvi na tehotenskú cukrovku u dr. Wallenfelsa v PB alebo ZA? Do lek. správy mi napísal iba odber krvi bez bližšej špecifikácie.

lilianasamuel
12. jún 2025

Ja k nemu chodím. Sestrička mi kázala kúpiť už tu zarobenu glukózu glucose pro to doma vypiť a keď ubehnú 2 hodiny zaklopať a prísť na krv. Mali by to byť presne 2 hodiny od vypitia.

selena_luna
12. jún 2025
@lilianasamuel

Ja k nemu chodím. Sestrička mi kázala kúpiť už tu zarobenu glukózu glucose pro to doma vypiť a keď ubehnú 2 hodiny zaklopať a prísť na krv. Mali by to byť presne 2 hodiny od vypitia.

@lilianasamuel tak to je velmi neprofesionalna sestricka a od takehoto diabetologa radsej utekat. Zlahcuje si pracu a ohrozuje dieta - pri gestacnom diabete totiz treba porovnat cukor na lacno a cukor po poziti glukozy. Takze jeden udaj uz doktorovi chyba. A aj to meranie po jedle bude skreslene vyrazne, lebo to ma ukazat ako sa telo s cukrom vysporiada samo, teda ma sa realne sediet bez pohnutia 2 hodiny. Ak sa prejdes k dr, vykonavas lahke cvicenie, ktore znizuje cukor a skresluje vysledky. Teda s najvacsou pravdepodobnostou budes mat vysledok v norme ale ci mas diabetes nezistia. Pre priklad - mne zacal.diabetes prave vyssim cukrom na lacno, po jedle bol ok. Postupne sa vsak zhorsoval a skoncila som na inzuline. A teda tento doktor by moj gestacny diabetes vobec neodhalil, a moja dcera by sa rozhodne nenarodila taka zdrava a dokonala.

maryetta
12. jún 2025

Ja som mala pred 2 rokmi.
Mal aj moznost ranajky. Resp rozok a sladky caj doma.

Raz urobili odber na lacno. A potom teda ked som prisla po tych ranajkach a porovnali.

Predtym som mala 3x tehotenstvo (iny gynekolog) a som toto nemala vobec. Ale ze je to uz vraj v istej miere povinne.

lilianasamuel
12. jún 2025
@selena_luna

@lilianasamuel tak to je velmi neprofesionalna sestricka a od takehoto diabetologa radsej utekat. Zlahcuje si pracu a ohrozuje dieta - pri gestacnom diabete totiz treba porovnat cukor na lacno a cukor po poziti glukozy. Takze jeden udaj uz doktorovi chyba. A aj to meranie po jedle bude skreslene vyrazne, lebo to ma ukazat ako sa telo s cukrom vysporiada samo, teda ma sa realne sediet bez pohnutia 2 hodiny. Ak sa prejdes k dr, vykonavas lahke cvicenie, ktore znizuje cukor a skresluje vysledky. Teda s najvacsou pravdepodobnostou budes mat vysledok v norme ale ci mas diabetes nezistia. Pre priklad - mne zacal.diabetes prave vyssim cukrom na lacno, po jedle bol ok. Postupne sa vsak zhorsoval a skoncila som na inzuline. A teda tento doktor by moj gestacny diabetes vobec neodhalil, a moja dcera by sa rozhodne nenarodila taka zdrava a dokonala.

@selena_luna no viem ale bolo to presne takto mám to v živej pamäti lebo som rodila v decembri, takže podľa mňa sa toho odvtedy moc nezmenilo

lilianasamuel
12. jún 2025
@selena_luna

@selena_luna je pravda, že keď som bola u iného gynekológa sa to robilo presne tak, že sa bral aj odber na lacno a potom sa aj vypila glukóza a v ambulancii sa čakalo ale u tohto konkrétneho lekára to bolo takto.

nevenka
12. jún 2025
@selena_luna

@selena_luna presne tak, aj sestre to robili takto sprosto, bez logiky, nastastie problem nemala s cukrovkou. Ale to ani nemusia robit, ked to takto kazia ten test.
Ma sa prist na lacno, ako pises, odber, potom vypit presne mnozstvo glukozy a nie ze najest sa a sladky caj doma od oka 🙄. Lebo tam ide presne o to, ako sa spali presne tych 75g cistej glukozy a nie "rozok" a "sladky caj". Na toto by sa mali zeny stazovat. Moj dr. dost vela veci mal na haku, ale vysetrenia, ked robil, tak robil spravne.

selena_luna
12. jún 2025
@lilianasamuel

@selena_luna no viem ale bolo to presne takto mám to v živej pamäti lebo som rodila v decembri, takže podľa mňa sa toho odvtedy moc nezmenilo

@lilianasamuel ja viem, vela diabetologov to takto zlahcuje, co napriklad 100 zenam neublizi, ale tej 101 ano :(
@nevenka diplomy by som za to brala. Lebo teda ja som mala ozaj agresivnu cukrovku, inzulin rano, naobed, vecer vysoke davky aj tabletky a neviem si predstavit ze aky vplyv by to malo na dieta keby sme to takto silno nekrotili. Lebo by sme o tom nevedeli.

autor
12. jún 2025

Tak som zvedavá ako to bude prebiehať u mňa. Sestričky ani doktor nič bližšie nepovedali, ani o kúpe glukózy nič nehovorili jedine, že mi pri odbere vezmú krv ešte na niečo iné.

mdse
12. jún 2025

Odber nalačno, vypiť 75g glukózy ako roztok, odber zo žily (nie prsta!) presne po 1h a potom presne po 2h. Celý čas sedieť v čakárni. To je správny postup. Kadejaké sladké raňajky doma, odber len po 2h a pod.je úplne zlý postup a veľa prípadov cukrovky sa neodhalí.

janetinka27
12. jún 2025

Ahoj,ked ti nic nekazali kupit,tak ti to zrejme urobia tam.zavolala by som a opytala by som sa ako to bude prebiehat.ja som (inde) prisla nalacno,odber,vypitie glukozy a potom po hodine odber a po dvoch hodinach.tak aby si vedela, ci tam budes sediet 2 hodky aby si sa casovo pripravila.