Tehotenská cukrovka

danielledan
26. júl 2022

Mala by som otázočku ohľadom tehotenskej cukrovky. Dvakrát som bola na odberoch, po prvom na lačno som mala 5.5, poslali ma domov. Dnes som bola znova, na lačno 5.7. Hneď mi bolo povedané, že mam cukrovku bez potvrdenia u diabetologa.
V rodine mame zdravotnú sestru, ktorá mi povedala, ze na cukor mohol mať dopad aj môj stres z testu, vraj vtedy telo produkuje viac cukru. Tak isto aj to, že neviem v noci spávať veľmi, vraj nedostatok spánku tiež ovplyvňuje cukor.

Mala som počas odberov šťastie na to, že som mala zvýšené hodnoty na štítnu žľazu a zrážanlivosti krvy, po vyšetreniach sa nič nepotvrdilo a preto už prestávam veriť, že mi reálne niečo je

Je možné, že tú cukrovku nemám? Viem, že to nie je nič hrozné ale už som chora z tých vyšetrení a popravde, pri každej novej diagnóze počas tehotenstva sa čím ďalej menej teším na pôrod. Toľko stresu ako toto obdobie mam nie je ani pre mňa, ani pre malého zdravé 😞

trgypadl
26. júl 2022

@danielledan ahoj hlavne bud v klude, to si bola na odbere glukozy len nalacno? Alebo si mala ogtt? Zatazovy test?

danielledan
autor
26. júl 2022

@trgypadl bol to ogtt, lenže vďaka zvýšenému prvému odberu som záťažový test nepodstúpila, vraj to je vysoká hodnota tak nemá zmysel vykonať test

trgypadl
26. júl 2022

@danielledan den pred tým si nemala nejaky vyssi prijem sacharidov? Hlavne ziadnu paniku pokial nenavstivis diabetologa. Kedysi bola norma glukozy od 3,3-6,6. Mozno budes len na diete a pravidelne kontrolovana

danielledan
autor
26. júl 2022

@trgypadl mala, nakoľko mi nikto nepovedal, že nesmiem jesť lasagne, ktoré posledné dva mesiace konzumujem dosť často. Bola som upozornená na ovocie a sladkosti, keby mi niekto povedal, že nemám jesť jedlo s vysokým obsahom sacharidov tak by som to dodržala.
Bohužiaľ mne nebolo poriadne nič vysvetlené na gynekológii ani dnes na odberoch. Len prizvukovane, že ma budú musieť liečiť lebo malý môže predčasne zomrieť z čoho som ostala ako obarena.

martina123s
26. júl 2022

@danielledan toto su ale jasne hodnoty pre tehotensku cukrovku a hlavne ta hodnota nalacno je najnebezpecnejsia. Test ti urobili spravne, ze ho opakovali. Jest mas normalne sko ine dni, ziadne obmedzovanie pred odberom. Odporucam web tehotenskacukrovkacz, tam je vsetko pekne vysvetlene.

nina004
26. júl 2022

@danielledan Tiež som mala v prvom tehotenstve len slabo zvýšenú prvú hodnotu na ogtt dvakrát po sebe. Ale postupujúcim tehotenstvom sa to veľmi rýchlo zhoršovalo. Pred testom môžeš ,ale normálne jesť len by si mala mať medzi posledným jedlom a odberom 8-12h bez jedla. Keby si znížila sacharidy pred odberom inak ako si zvyknutá len by to mohlo falošné ovplyvniť test. Väčšinou sa dá tehotenská cukrovka zvládnuť diétou alebo ti nasadia tabletky alebo inzulín, ale to by sa ti hodnoty museli viac zdvihnúť. Pokiaľ budeš držať diétu ,tak bábätku nič hroziť nebude. Mne to vysvetlili tak ,že cukrovka má vplyv na placentu a keď sa nelieči môže sa predčasne odlúčiť. Preto ťa strašili predčasným pôrodom. Placenta tiež produkuje hormóny,ktoré môžu brániť tvojmu inzulínu fungovať ako má preto sa to môže ešte zhoršovať. Zlepšuje sa to až ku koncu tehotenstva,keď už placenta starne. Ale pokiaľ budeš držať diétu ,tak by malo byť všetko ok. Veľmi dobre poradia na FB tehotenská cukrovka,je to síce české,ale baby rádia podľa konzultácie s MUDr Krejči a českej diabetologickej spoločnosti.

nina004
26. júl 2022

@danielledan Inak štítna žľaza môže robiť problém,ak máš zvýšené hodnoty ,ale zrážanlivosť by s tým nemala mať nič spoločné. Pýtala som sa na to ,lebo mám leidena a píchala som clexany pri synovi.

danielledan
autor
26. júl 2022

@nina004 štítna žľaza je v poriadku, skôr som tým myslela to, že aj pri nej som mala na vyšetrení u gynekologicky zvýšené hodnoty, u endokriniloga sa nič nepotvrdilo a povedali mi, že ma zbytočne na gynekológii strašili. Preto som skeptická už voči takýmto výsledkom, nakoľko stále mám niečo zvýšené a u špecialistu to nikdy nie je potvrdené 🤷🏻‍♀️ Ak by sestrička povedala predčasný pôrod tak by som na tom bola dobre, mne povedala že predčasne vo mne zomrie 😊 ale to už som sa pri nich naučila snažiť nevnímať, ani som nemala mať nikdy deti podľa lekárov a otehotnela som raz dva 😊 ale ďakujem za vysvetlenie, som o trocha pokojnejšia. Kiežby to takto pekne vysvetli aj oni.

danielledan
autor
26. júl 2022

@martina123s to opakovanie chápem, na to som bola upozornená. To obmedzovanie je asi všade iné, známa nemala jesť ani pečivo, cestoviny, ryžu a zemiaky pred odberom, iná mohla aj sladké a ovocie, tretia mala čistú hladovku. Neviem od čoho sa to odvíja, či si to sami nastavujú. Len už je človek z toho jeleň, všade je niečo iné, každá tehuľka ma inú skúsenosť.

majamat
26. júl 2022

@danielledan myslim si, ze v prvom rade, by ta mal vidiet diabetolog, ktory rozhodne, co dalej. ak mas tendenciu mat vyssie hodnoty cukru v krvi nalacno, je jedno z coho, diete sa zrejme nevyhnes. ak je to cukrovka, test ti robit nemozu, lebo by ti mohli cukro neprimerane zvysit, co by ohrozilo teba,a j babatko. ak to nei je cukrovka, vyslovene diabeticka strava ti neuskodi ( samozrejme bez umelych sladidiel ) a nie je mozne cukrovku overit. preto ej lepsie preventivne nasadit dietu.

diabetolog ti moze skontrolovat glykovany hemoglobin, co ukazuje ake hodnoty glykemii mas posledne 3m,a le ak by slo o zacinajucu cukrovku, tak zrejme tieto hodnoty by boli este v norme.

dieta by mala pozostavat z pestrej stravy s kontrolou sacharidov. sacharidy sa uplne nevylucuju, vylucuju sa skor tie jednoduche cukry. skor ide o to, aby sa so sacharidmi neprehanalo a vhodne su potraviny s nizkym glykemickym indexom. to je prakticky vhodna strava pre kazdeho, nielen pre cukrovkara.

kisskiss
26. júl 2022

Ja som mala ešte nižšiu tu hodnotu nalačno, tušim o 0.01 mi presiahla limit, ostatne ok a poslali ma na dia, používala som glukomer, až do konca tehotenstva som však nikdy nemala zvýšený cukor, ani na lačno, ani po jedlách, vždy bol ok. Popravde som večer pred testom zabudla na to, ze nan idem a zjedla som už dost neskoro krajec bábovky. Ale som sa už potom vlastne aj riadila jedálničkom pre GDM, no občas som si dala aj niečo, čo sa nemá, napr. parenú buchtu alebo hranolky, obyčajne pečivo a bolo to v pohode, aj vtedy boli merania v norme. Jedálniček na tehotensku cukrovku mi ale výrazne pomohol v tom, ze som zistila, ze záha ma pálila od pečiva, keď som ho nejedla, bola som ok. Ďalšia výhoda bola, že som nepribrala v treťom trimestri skoro nič (okrem váhy bábätka). Takmer vôbec som potom nejedávala sladkosti, nemusela som sa prekonávať ani nič, nemala som na ne proste skoro vôbec chuť. Takmer vôbec znamená v tomto prípade, že som si dala spomínanu parenú buchtu a sem tam gumený cukrík, ale to mi reálne balíček tých cukríkov vydržal asi mesiac. Podľa mňa to bolo tou vyváženou a premyslenou stravou, že som nemala chuť na hlúposti 😀 a ešte doplním, že tie vzorové jedálničky pre GDM boli pre mňa brutal, človek si predstaví že cukrovková diéta, fuuu bude hladný, ale teda ja som nedokázala zjesť viac ako polovicu popísaných porcií, max 2/3.

mia_von_prag
26. júl 2022

Máš 2x zvýšenú hodnotu na lačno, takže cukrovku máš. Je jedno čo si jedla predtým, zdravé telo si s tým poradí. Na začiatku mala každá z nás fázu popierania, ale treba rýchlo konať. Dieťaťu je jedno, z akého dôvodu je hodnota vyššia. Potrebuje, aby si mala glykemie nižšie.

Treba nasadiť diétu, merať glykemie a zvýšené hodnoty riešiť s diabetologom. Ja som dostala inzulín aj tabletky, nič hrozné to nie je

banalu
26. júl 2022

@danielledan vysledky pridu gynekologovi, ten ta posle na dietologiu. Tam ti znova spravia odber, a potvrdia alebo vyvratia cukrovku. Ja som na tom bola ako ty, a len som mala dodrziavat dietu a merat si cukor pred a po jedle. A je pravda, ze niektore bezne veci mi cukor fakt vyhodili do nepricetna na niekolko hodin, tak som ich vyakrtla z jedalnicka.

majamat
26. júl 2022

@danielledan nie su stanovene presne pravidla, ale fakt je, ze ak nemas cukrovku, tak organizmus musi vediet spracovat cukor pomerne rychle a teda ak nejes pred testom 12hod ( kludne aj menej ), nemala by si mat cukor zvyseny.
napr, tie testy u tehuliek su zalozene na tom, ze ked ti podaju glukozu, tak do 2hod ti ju musi tvoj inzulin spracovat a cukor v krvi by mal ist na normu.
cize v priebehu dna pred testom by si mala jest normalne. nema vyznam vysadzovat sacharidy.
urcite nieco ovlyvnit glykemiu nalacno moze, ale pokial mas pred testom taky uplne bezny den, neprejedas sa, nepijes alkohol a neviem co este, tak potom by to test nemalo ovpylvnit.

anavixy
26. júl 2022

Choď k diabetologovi a buď ti urobi ogtt on alebo ti len da glukomer a budes si merat sama cukor doma. Vyziadaj si vymenny listok od gynekológa alebo praktickeho lekara. V tehotenskej knizke uz asi GDM budes mat zapisany, ale to je v podstate jedno, akurat budu potom merat glykemiu aj dietatku (😕tiez som to tak mala zbytocne). No dvakrat zvysena glykemia zo stresu 🤷🏻‍♀️

darinagy
15. aug 2022

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o vyplnenie dotazníka. Určený je pre ženy, ktoré v tehotenstve trpeli / trpia tehotenskou cukrovkou. Ďakujem pekne

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScjZHK...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre