Ako najlepšie zladiť jasle s prácou?
Ahojte zienky. Moja materska sa o mesiac konci a 1.5 rocny syn musi ist do jasli (tu sa to vola childcare).
Zamestnavatel je maximalne ustretovy vyhoviet takmer akejkolvek poziadavke, takze sa snazime s muzom vymysliet ako upravit nase pracovne doby aby bol syn v jasliach co najmenej. Zial, nemame nikoho na pomoc.
Obaja mozeme pracovat kedykolvk od 7:00 do 19:00 (8 hodinova praca).
Takze ma napada niekolko moznosti. Poposuvat nasu pracovnu dobu aby som ja robila rano a on poobede, alebo ist do prace na polovicny pracovny uvazok (bud 4 hodiny kazdy den, alebo 3 dni do tyzdna).
Najviac sa mi paci ta prva volba, ze ja budem pracovat 7:00-15:00, muz bude pracovat 11:00-19:00. O syna sa rano postara muz a odvedie ho do jasiel o 10:00 a ja ho z jasiel vyzvyhnem o 15:30.
Ale mozno mi poradite nieco lepsie, co sa osvedcilo vam.
Dakujem.
@makova333 No, nebol by tam cely den, len do tej 15:30 kedy by som po neho prisla... takze 5-6 hodin. Ale cim viac o tom uvazuje, tym viac sa priklanam v nazoru ze doniest ho tam rano na tu 8:00 bude asi lepsie aj koli tomu ze tak to bude fungovat neskor...
@h2 Dakujem.🙂
@elizabet173 Ved aj ja by som radsej volila klasicke jasle ale pri tej sume to neprichadza do uvahy☹... ak zostanem doma na podpore budem mat asi $1000 mesacne. Len o nieco vacsia suma mi ostane po zaplateni tych jasli a pritom mi dieta stravi 8 hodin denne s cudzimi ludmi.☹ Aj ked maju v tych jasliach zaujimave aktivity a su starostlivy, nemozu sa mu venovat tak ako sa mu venujem ja. Proste v tom nevidim ziadne vyhody. Mozno to zmenim ked uz bude starsi (3 roky), tam uz mu pobyt v dobrej institucii urcite da viac ako keby bol len so mnou.
Tieto home-based childcare su oficialny busines... ta zena to ma nahlasene na meste a chodi jej tam pravidelne kontrola a hygiena.
Ale aj tak by som bola spokojnejsia s jaslami, lebo predsa mi to pride viac oficialne a bezpecnejsie. Nechapem ako si to ludia mozu dovolit, lebo mi s muzom mame celkom dobre platy... iba trosku menej ako je priemer.
Skolka (ktora je zdarma) zacina az od 5 roku... rok pred skolou.
@andreatytler ak môžeš napis pre info koľko stoja u Vás jasle?
@oslo1, @makova333, @luccija
Zijem v Kanade.
Ta variant ze by som pracovala 3 dni do tyzdna sa mne pozdava ako najhorsia ale vidim ze niekomu je prave to dobre. Nas syn ma rad rutinu (prospieva mu), takze mam dojem ze by mal v tom chaos ze ktory den som doma a ktory den idem do jasli, lebo este nedokaze vnimat dni v tyzdni.
Tato varianta s 3 dnami prichadza do uvahy ak by sme sa rozhodli pre oficialne jasle. Tam sice zoberu deti aj na 4 hodiny ale zaplatit treba za cely den. Oni ponukaju moznost priniest dieta na 2-3 dni do tyzdna a vtedy sa plati menej.
Home-based jasle su velmi flexibilne a da sa dohodnut mensia suma, ak je tam dieta len 4 hodiny denne.
Cakacia doba je aj tu dlha… ja som sa zaregistrovala do 4 jasli pred rokom a iba z jednych sa mi zatial ozvali a aj to ze musia zistit ci maju miesto… Aj tychto home-base childcare sa neviem dovolat a pritom viem ze normalne funguju aj napriek Covid19… mna uz varovali, ze je velmi tazke najst skolku… asi nakoniec zoberieme hocico co bude a nebudeme mat velmi na vyber…
Kazdopadne dakujem za rady a nazory... velmi mi to pomaha.
@bubinko1506 Dakujem. Mozes mi prosim povedat aku ste mali pracovnu dobu a ako dlho bol syn v jasliach kazdy den? My mame tiez home office a obaja mozeme takmer kedykolvek odbehnut po dieta ak je treba. Problem je v tom ja nedokazem pracovat ked je syn doma. Ked ma vidi za pocitacom, okamzite vyzaduje moju pozornost... Najskor sme mysleli, ze nepojde do jasli... kedze baja robime z domu, tak sa o neho popri robote postarame, ale nedalo sa. Ak varim alebo upratujem, tak sa zahra aj sam ale akonahle sadnem za pocitac, tak je hned na mne.
@ledgerka Zijem v Kanade. To mate pekny rezim a hlavne dobre ze to kazdemu vyhovuje. Dufam ze aj u nas to vsetko dobre dopadne. Dakujem za prispevok.
@1gabriela13, @kubobubo
Ja si myslim ze sa prisposobi dobre a bude sa mu pacit, lebo je velmi socialne zalozeny ale zaroven je na mna velmi naviazany a je ako moj tien... ked spadne a muz ho che utisit, tak sa pyta len ku mne. Uvidime. Som velmi vdacna mojej sefke ze je taka ustretova a tak nemam az taky velky stres, lebo dufam ze ak to nebude fungovat, tak skusime nieci ine.
Keby aspon vedel rozpravat, aby mi vedel povedat ak sa mu stane nieco zle...
@luccija
Jasle ako take tu nie su. Childcare sa bud stara o deticky od 0 rokov az po skolu (maju ich rozdelene do 3 vekovych skupin). Alebo su take co sa staraju len o deti od 18 mesiacov vyzsie, alebo len take co sa staraju len o 30 mesiacov a vyzsie... Cize nikto sa nestara iba o deticky od 0 rokov do 3 rokov ako to robia slovenske jasle.
Toto su ceny v Toronte a okolitych primestiach pre dieta od 18 do 30 mesiacov. Mensie deticky su este drahsie.
Najlacnejsie co sme nasli boli sukromne childcare.
$1200/mesiac ak je to 5 dni do tyzdna
$780/mesiac ak je to 3 dni do tyzdna
$ 575/mesiac ak je to 2 dni do tyzdna
Ale vacsinou su od 1300 - 1500 na 5 dni. Ak chces nieco fajnove tak aj $2000
Childcare ktore su managovane mestom Toronto su podstatne drahsie.
$90/den cize na mesiac je to okolo $1900 ak je to na 5 dni do tyzdna.
https://www.toronto.ca/community-people/childre...
Home-based Childcare, ktore su manazovane mestom Toronto (zena sa stara o max. 6 deti u seba v dome) su:
$1100/mesiac ak je to 5 dni do tyzdna a celodenne (6-12 hodin)
$740/mesiac ak je to 5 dni do tyzdna na menej ako 6 hodin denne.
Potom su ilegalne home-based childcare, ktore nie su registrovane ani nijak regulovane a tie su podla mna najlacnejsie, ale o to sme sa nezaujimali, tak neviem cenu.
Este spomeniem ze existuje financna vypomoc pre malo zarabajucich ludi (menej ako $85000 rodinny prijem za rok).
Ja som sestricka, tak som sa pozerala na platy u vas v Canade a nasledne na to fee v nursery.
Zas az tak drahe mi to nepripada.
My platime £900 za tie tri dni v skolke, za full time by sme platili £1500.
Government nam prispieva okolo £125? Tak nejako
Plat mame obidvaja nadpriemerny.
A inak ano, dalo sa AJ doma zostat, ale nie, nie pre nas.
Neda sa vam jednemu robit cez vikendy? Tym padom by mal volno cez tyzden 2 dni, bol by doma, a co ja viem na 1-2 dni ist cez tyzden do roboty?
Inak viem si predstavit ten stres a kalkulovanie, presli sme si tym.
Este si I tomu prirataj, ze dieta bude sem tam chore. U nas deti chodia soplave do skolky, lebo teda prvy rok mal non stop sople.
@oslo1 Je to drahe pre nas. Zarabame obaja mierne pod priemer.
Mame $3000 na mesiac v cistom, takze mi pride nelogicke aby som ja dala jednu polovicu alebo dve tretiny jasliam. Ak ostanem doma a budem brat podporu v nezamestanosti, budem mat takmer $1000 na mesiac... takmer to iste ako ked budem robit akurat ze dieta nebude musiet travit 8 hodin s cudzimi ludmi.
Ja by som nelutovala ziadnu sumu zaplatit, ak by to malo zmysel, ze by tie jasle dokazali poskytnut dietatu lepsiu starostlivost ako ja... ale to u tak malinkeho dietata nie je mozne. Nikto sa mu nebude lepsie venovat ako mama. Ine je to u 3 rocnych a starsich deti... tie uz potrebuju kolektiv.
Ten napad s pracou cez vykendy mi tu uz poradili a veru ze ma zaujal. Terajsia praca nie je cez vykendy ale mozno by som mohla rodit part time 2 dni do tyzdna a na vykend si najst pracu inde.
Dakujem za rady.❤
@andreatytler každé dieťa ma ráno rutinu, dobre ti tu radia. Neviem co za prácu robíš, ale musíš pozerať aj aby tebe dkbre bolo. Polovičný uvazok je super vec, ale budeš mat aj reálne polovičnú pracovnú náplň? Alebo budeš matkat v strese aby si za 4hodiny stihla 8hodinovy job za polovičný plat? ;) ja by som skúsila najprv tie 4hodinny denne a podľa toho ako to pôjde tak predlzovala postupne na full time. Nepristúpila by som na to aby ste sa s mužom striedali v práci tak aby ste sa poriadne ako rodina ani nevideli (ak na to vyslovene nie ste odkázaní).Ak mozes k tomu s robiť z domu je to super ak ti malý ochorie akebo tak. Ja pracujem part time od maleho 5mesiacov ale je teda doma so mnou, len ozaj to nie je tak ze sa moja agenda rozdelia na polovicu, robím presnento isté co na full time, akurát mi odpadli ad hoc veci a plat som si vydupala za to vyšší nez 50%.
@andreatytler obaja sme mali pracovnu dobu 8:00 - 16:30, muz si posunul zaciatok o polhodinku skir, aby po nich mohol ist, takze skoncil o 16ej v praci a 16:30 ich bral domov. Ale hocikedy sme ich vybrali uz po olovrante alebo na obed - tym, ze boli dvaja, sa zahrali aj chvilu spolu, takze sme mohli pri nich pracovat.
Moja dcera chodila do jasli od polroka ,materska kde zijem je 3 mesiace.. najprv chodila 2x tyzdenne od 8.00 do 14.00 neskor ale to uz mala 2 roky chodila 3x od 08.00 na cely den najprv som ju vravala hned po olovrante,ked mala 3 roky tak chcela ostat dlhsie lebi plakala ze vzdy musi domov a ine deti sa mozu este hrat tal som chodila po nu o 18.00. Do 1,5roka jedavala a spavala ako mala rezim doma ked presla na 1 spanok tak chodila spavat o 12.30 ako ine deti,ked spat nechcela nemusela,hrala sa vedla...a jasle su u nas od 3 mes do 4 rokov zmiesana skupina 9-12 deti kedze dieta do 2 rokov sa rata za 2 a mohli mat max 3 deti do 2 rokov na 3 prac.plus praktikantka
@zuvelyn To je dobry postreh s tou naplnou prace. Dakujem. Robim v logistickej firme zakaznicky servis a spravy pre management. Sefka by ma urcite nezahltila pracou... ona je uplny poklad. Ale ja mam mierne sklony k perfekcionalizmu a rada vylepsujem spravy tak aby boli uplne tiptop aj na ukor svojho volneho casu. Na to si budem musiet davat pozor. Akurat dnes som sa rozpravala so sefkou a vravela ze ma "zatiahnu" do prace postupne. Ze prvy tyzden bude skor na rozkukanie. Ona tiez suhlasila najviac s tou pracou na pol dna na zaciatok... akurat sme v pomalom obdobi, kedy je najmenej prace z celeho roka, takze je moj prichod dobre nacasovany. Budem robit na pol dna 2-3 mesiace... hlavne z toho dovodu, lebo chcem stravit leto so synom vonku v zahrade. On miluje vodu a uz sa tesim ako sa bude clapotat v bazeniku kazdy den. Podla toho kedy zacne predvianocny zhon prejdem na plny uvazok v auguste alebo septembri.
@bubinko1506 Dakujem... no to mate dobre ze sa spolu zahraju...
Ja sa bojim nechat ho prec tak dlho... je to taka velka zmena... doteraz 12 hodin s mamou a otcom a zrazu 7-8 hodin s cudzou osobou... ale asi to skor ja prezivam a on bude v pohode... uvidime.
@sense 3 mesiace!!! Ved to sa nemusia ani namahat. Hrozne. Ale zase ten pomer opatrovateliek a deti v jasliach je pekny. Kde zijes?
V Kanade bola materska 6 mesiacov. Asi pred 10 rokmi to predlzili na rok s tym ze je moznost si to predlzit na 1.5 roka.
@andreatytler tak aj trojmesačné dieťa potrebuje nakŕmiť, pre baliť, uspať, po nosiť a nemajú len to jedno žiaľ systém vo Švajčiarsku nie je moc sociálny.... A materská je 14 týždňov... Platena. A potom bud sa stará vyslovene muž o všetko a ty si doma alebo musíš naspäť do práce a nie každý chlap zarobí toľko aby žena mohla ostať doma, výhodou sú čiastočne uvazky a ak nemáš rodinu kt po stráži tak jedine jasle alebo iný spôsob opatery... A to sa na miesta čaká aj rok
@andreatytler máš to ideálne a buď vďačná za takého zamestnávateľa😉ja si neviem predstaviť od 3,6 m dieťaťa ráno vstať a ísť do roboty a podať nejaký výkon.Asi som rozmaznana, ale ja som v noci viac x vstávala a ráno som bola unavená, že na obed som spala s dieťaťom.Zeny majú strašne veľa naloženého😦
@luccija Ved prave ze v 3 mesiacoch sa zena este len zacina spamatavat z porodu a zo soku co to obnasa sa starat o novorodenca. Do toho nocne krmenie, nevyspata... no aky to ma zmysel tahat taku zenu do prace. ☹
@sense WOW... to by som nikdy neuhadla ze Sajciarsko... sokovana som.
@andreatytler sestra zije v DE a dceru od 1 roka nosila k takej pani domov. Bolo to lepšie ako v klasickych jasliach. Mala.6 deti rovnakeho veku. Vela peknych aktivit. Byvala v dome, kde dole mala "jasle" a hore byvala. Teraz je uz meter v škôlke, ale stale sa pyta na tante Heidy
@majulino Dakujem za komentar... presne tak funguju aj tu tie home-based childcare do ktorych chceme dat syna. Zena ma v dome vydelene priestory na jasle, kde ma hernicku, kuchynku a kupelnu. Mojho muza sesternica to robila a ona je jedna z najmilsich zien ake som kedy stretla. Proste taka sladka, dobra, starostliva dusa. K nej by som syna dala uplne bez vahania. Ale zase clovek nikdy nevie na koho narazi.
@andreatytler vieš čo ja som si teda v polroku chodila do prace oddýchnuť 🙈... No ono to ešte ni eje tak dávno a platená materská nebola vôbec, ženy ostali doma ale živil ich muž nulová podpora štátu... Ale tak zas netreba mať prehnane ilúzie o krajine kde ženy pred 50 rokmi nemohli ešte ani len voliť
Ja sa vyjadrim uplne proti part time. Tiež som išla tou logikou pri prvom dieťati. Ibaže to vôbec neznamená menej práce, ale že tú istú prácu vybavis dva krát rýchlejšie a výplata skoro polovičná. Menší dôchodok. Teraz s druhým robím full time a poviem ti, žiadny rozdiel. Je to náročné rovnako. Výhoda sú však financie. Mozem si dovoliť viac externej pomoci, donášky, babysitting. Takže je to teraz vlastne lepšie, lebo s 20h a 25h týždenne bol ten týždeň pred výplatou už taký...
@bluka2 Dakujem za radu... uz si druha, alebo tretia co vravi to iste... budem si na to davat bacha... vyhodu mam v tom ze si budem moct kedykolvek zmenit z part time na full time... ako som uz vravela sefka je maximalne ustretova a aj vyzsie vedenie bolo vzdy velmi napomocne a priatelske, takze tam neocakavam problemy.
@andreatytler Haluška 😂😂 to už som dávno nepočula! Tie detičky sú ešte také maličké, že mne osobne by bolo ťažko dať ho už teraz do jasličiek... a ten čas tak rýchlo letí a pôjdu od nás tak či tak. Náš Samko tiež zaspáva pri mne v náručí, skúšala som "odnaučiť", ale bezúspešne, len sme sa trápili týždne, asi to zatiaľ nechám tak, o pár minút ho preložím a už potom spokojne spinká, a je spokojný a bez stresu, aj ak sa náhodou zobudí. Málokedy ho už potom musím tíšiť, aj v noci, len ho pohladkám po chrbátiku, alebo ani nemusím, a spinká ďalej. Už každý sám vie, čo rodičom a deťom viac vyhovuje. Držím palce 😘
@oslo1 Môžem sa opýtať, prečo ste nechceli childminder?

@mogaa Dakujem za nazor. Cenim si to.