icon

Ako postupovať pri návrate do práce po rodičovskej dovolenke?

diobec
2. mar 2026

Dobrý deň.

Chcem sa informovat, som na MD/ RD 5 rokov a teraz mi konci materska. Dostala som povolenie od zamestnávateľa si vyčerpať 40dni dovolenky a potom sa mám hlásiť v práci , ale nikto mi nevie povedať , čo budem robiť keďže moje miesto sa zrušilo pred 2 rokmi a prepúšťajú vo veľkom , chcela by som sa aj tak zamestnať niekde inde . Ako by som mohla postupovať , dať výpoveď už teraz , alebo počkať na posledný deň dovolenky a podať výpoveď ? Na to čo bude so mnou mi zamestnávateľ nereaguje.

Dakujem

andrea_82
2. mar 2026

Idealne by bolo, ak by ste si dala dovolenku preplatit, zdvihlo by vam to vysku pripadnej podpory v nezamestnanosti.

diobec
autor
2. mar 2026

Nebude ro to iste , ak by som aj čerpala dovolenku ? Tak isto by mi to teoska zdvihlo ?

anonym_4e707f
2. mar 2026

To už máš novú prácu, keď chceš dávať výpoveď?

anonym_8bce8d
2. mar 2026

Nam ked sa firma stahovala mimo sr,dostali sme vsetcia odstupne,podla rokov a mne preplatili komplet celu dovolenku.Teda urobili to vsetkym,alebo si ju este stihli vybrat.Ja som bola vtedy na rodicaku,ale aj tak som uz mala inu pracu.

martinkatinka
2. mar 2026

A vsak oznam, ze ostavas na RD, a potom po RD sa rozhodnes.

diobec
autor
2. mar 2026
@anonym_4e707f

To už máš novú prácu, keď chceš dávať výpoveď?

@anonym_4e707f ano

anonym_4ff200
2. mar 2026

Panika, treba ist 5 rokoch do prace, treba zacat spekulovat.

andrea_82
2. mar 2026
@diobec

Nebude ro to iste , ak by som aj čerpala dovolenku ? Tak isto by mi to teoska zdvihlo ?

@diobec nie, nebude to to iste. Lebo priemer za odpracovane dni bude vyssi, ked ju len preplatia.

anonym_98bf5d
2. mar 2026
@anonym_4ff200

Panika, treba ist 5 rokoch do prace, treba zacat spekulovat.

@anonym_4ff200 ty si na drogách? Veď pise, že má novú prácu.

anonym_4ff200
2. mar 2026
@anonym_98bf5d

@anonym_98bf5d Ty vies vobec citat? Je doma na RD a nechce sa vratit do starej prace a chce dat vypoved. Tak neviem, kto tu droguje. Ja teda nie.

diobec
autor
2. mar 2026
@anonym_98bf5d

@anonym_98bf5d ja nespekulujem, mam novú prácu , len som sa chcela informovať ako to bude lepšie , lebo chcem využiť aj dovolenku , na ktorú mám nárok

anonym_d0118f
2. mar 2026

@diobec od kedy máš novú prácu? Kedy presne ti konci RD?
Môžeš:
- dať výpoveď, výpovedná doba je ale dva mesiace počínajúc nasledujúcim mesiacom,
- alebo požiadať o skončenie prac.pomeru. Vtedy ti pri skončení dovolenku preplatia a ak uz budeš zároveň pracovať - tak máš za ten mesiac vyšší príjem (mzdu+preplatenie dovolenky).
Ak by si čerpala pár dni dovolenky, zvyšnú ti preplatia, tak ti to priemer zdvihne. Ale načo? V starej práci nepomracujes, na úrad nejdem a v novej začínaš od znova, tam sa ti priemer neprenáša.
ALE. Pokiaľ oni pre teba prácu nemajú, ma to v prvom rade riešiť zamestnávateľ. Buď ti dá výpoveď/dohodu o skončení PP z org.dovodov, vtedy mas nárok na odstupné. Alebo ta nechá doma z dôvodu prekážok na jeho strane, platí ti 60-100% mzdy. Pripadne ti ponúkne inú prácu, ktorú ale môžeš odmietnuť a musí postupovať, ako bolo písané vyššie.
Ak dáš výpoveď/dohodu o skončení ty, nárok na odstupné nemáš.

anonym_5807d2
2. mar 2026
@anonym_d0118f

@diobec od kedy máš novú prácu? Kedy presne ti konci RD?
Môžeš:
- dať výpoveď, výpovedná doba je ale dva mesiace počínajúc nasledujúcim mesiacom,
- alebo požiadať o skončenie prac.pomeru. Vtedy ti pri skončení dovolenku preplatia a ak uz budeš zároveň pracovať - tak máš za ten mesiac vyšší príjem (mzdu+preplatenie dovolenky).
Ak by si čerpala pár dni dovolenky, zvyšnú ti preplatia, tak ti to priemer zdvihne. Ale načo? V starej práci nepomracujes, na úrad nejdem a v novej začínaš od znova, tam sa ti priemer neprenáša.
ALE. Pokiaľ oni pre teba prácu nemajú, ma to v prvom rade riešiť zamestnávateľ. Buď ti dá výpoveď/dohodu o skončení PP z org.dovodov, vtedy mas nárok na odstupné. Alebo ta nechá doma z dôvodu prekážok na jeho strane, platí ti 60-100% mzdy. Pripadne ti ponúkne inú prácu, ktorú ale môžeš odmietnuť a musí postupovať, ako bolo písané vyššie.
Ak dáš výpoveď/dohodu o skončení ty, nárok na odstupné nemáš.

@anonym_d0118f ja viem ale napr. tak, ze v pripade, ked zamestnavatel ponukne ine pracovne miesto, tak je to porusenie pracovnej zmluvy a muselo by ist o zmenu pracovnej zmluvy, s ktorou moze ale aj nemusi suhlasit

anonym_d0118f
2. mar 2026
@anonym_5807d2

@anonym_d0118f ja viem ale napr. tak, ze v pripade, ked zamestnavatel ponukne ine pracovne miesto, tak je to porusenie pracovnej zmluvy a muselo by ist o zmenu pracovnej zmluvy, s ktorou moze ale aj nemusi suhlasit

@anonym_5807d2 iné pracovne miesto ti môže ponúknuť a pred výpoveďou dokonca musí. Ale na iné miesto definované v zmluve je potrebný tvoj súhlas a dodatok alebo ho môžeš celkom odmietnuť bez toho, aby to znamenalo nejaké ukratenie tvojich narokov.

anonym_5807d2
2. mar 2026
@anonym_d0118f

@anonym_5807d2 iné pracovne miesto ti môže ponúknuť a pred výpoveďou dokonca musí. Ale na iné miesto definované v zmluve je potrebný tvoj súhlas a dodatok alebo ho môžeš celkom odmietnuť bez toho, aby to znamenalo nejaké ukratenie tvojich narokov.

@anonym_d0118f a v pripade, ze odmietnem ine pracovne miesto, na ktore by som sa musela full zaskolit, lebo teda na taku pracu som prijata nebola a je to uplne nieco nove pre mna, tak aj ked taketo miesto odmietnem, lebo trvam na praci na ktoru som bola prijata este pred MD, tak mam narok na odstupne ci proste smola?

anonym_d0118f
2. mar 2026
@anonym_5807d2

@anonym_d0118f a v pripade, ze odmietnem ine pracovne miesto, na ktore by som sa musela full zaskolit, lebo teda na taku pracu som prijata nebola a je to uplne nieco nove pre mna, tak aj ked taketo miesto odmietnem, lebo trvam na praci na ktoru som bola prijata este pred MD, tak mam narok na odstupne ci proste smola?

@anonym_5807d2 Ak práca, na ktorú si bola prijatá ešte pred MD existuje, je povinnosťou zamestnávateľa ti umožniť návrat. Ak neexistuje, a ani taká, ktorá zodpovedá pracovnej zmluve, tak je úplne jedno z akého dôvodu to iné miesto odmietnes. Vtedy je ich starosť, aby s tebou pomer rozviazali a podľa zákona mas nárok na odstupné.
Ale, ak mas v zmluve pozíciu napr. predavač, miesto prace Lidl, Košice, bez bližšej špecifikácie, tak ti v rámci zmluvy môžu dať akékoľvek miesto, ktoré tomu zodpovedá - to už odmietnuť nemôžeš. Iba ak dáš výpoveď prip.sa dohodneš na skončení, to už je bez odstupného.

anonym_5807d2
Včera o 17:37
@anonym_d0118f

@anonym_5807d2 Ak práca, na ktorú si bola prijatá ešte pred MD existuje, je povinnosťou zamestnávateľa ti umožniť návrat. Ak neexistuje, a ani taká, ktorá zodpovedá pracovnej zmluve, tak je úplne jedno z akého dôvodu to iné miesto odmietnes. Vtedy je ich starosť, aby s tebou pomer rozviazali a podľa zákona mas nárok na odstupné.
Ale, ak mas v zmluve pozíciu napr. predavač, miesto prace Lidl, Košice, bez bližšej špecifikácie, tak ti v rámci zmluvy môžu dať akékoľvek miesto, ktoré tomu zodpovedá - to už odmietnuť nemôžeš. Iba ak dáš výpoveď prip.sa dohodneš na skončení, to už je bez odstupného.

@anonym_d0118f dakujem, ja som bola prijata ako ekonomka (uctovnicka) a v pracovnej zmluve a karte pracovneho miesta mam presne napisane, co bolo mojou naplnou a ponuknute mi bolo uplne ine miesto (spracovanie miezd, fin. kontroling co v pracovnej zmluve nemam), medzitym som som si povedala ze ale novu robotu budem potrebovat a dostala som velmi dobru pracovnu ponuku ako uctovnicka v inej firme, bolo to ale po rozhovore o moznostiach ake mam po navrate do starej firmy, teraz to hraju na to ze chcem rozviazat pracovny pomer kvoli druhej robote, asi aby som nemala narok na odstupne?

anonym_d0118f
Včera o 18:27
@anonym_5807d2

@anonym_d0118f dakujem, ja som bola prijata ako ekonomka (uctovnicka) a v pracovnej zmluve a karte pracovneho miesta mam presne napisane, co bolo mojou naplnou a ponuknute mi bolo uplne ine miesto (spracovanie miezd, fin. kontroling co v pracovnej zmluve nemam), medzitym som som si povedala ze ale novu robotu budem potrebovat a dostala som velmi dobru pracovnu ponuku ako uctovnicka v inej firme, bolo to ale po rozhovore o moznostiach ake mam po navrate do starej firmy, teraz to hraju na to ze chcem rozviazat pracovny pomer kvoli druhej robote, asi aby som nemala narok na odstupne?

@anonym_5807d2 áno, určite chcú ušetriť. Dostala si tu ponuku na inú pozíciu oficiálne listom? Ak odmietnes, nárok na odstupné mas stále, pokiaľ by ti dali výpoveď. Tu ti však môžu/nemusia poslať. V každom prípade ti majú umožniť sa vrátiť na povodne miesto (aj keby tam robil niekto iný a existuje) a prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy - ekonómka.
Ak prácu nemajú - buď prekážka na strane zamestnávateľa (100% ak nemáte odbory, radu), alebo výpoveď z dôvodu nadbytočnosti.
Skus povedať, že tu prácu napokon nevezmeš a zostávať pracovať na svojom pôvodnom mieste, keď je teda dôvodom na odchod iba tvoja nová práca.