icon

Ako postupovať pri ukončení pracovného pomeru?

11. nov 2025

Pekný deň. Dostala som sa do situácie v ,ktorej sa aktuálne neviem pohnúť. Pracujem pre jednu firmu, ktorá ako externá firma dodáva pomocný personál pre väčšie spoločnosti. Môj zamestnávateľ je vlastne táto externá firma s nimi mám zmluvu a oni ma platia, ale robím vo firme, do ktorej ma umiestnili. Vec sa má tak , že koncom roka tieto firmy ukončia spoluprácu. Ja by som rada zostala na svojom aktuálnom pracovisku, sú so mnou spokojní, mne sa v práci páči. Problém je ten, že teda neviem ako postupovať. Zmluvu mám na dobu určitú a mám v zmluve napísané, že som prijatá na to aby som vykonávala tu a tú prácu v tej a tej spoločnosti ( názov a zametanie firmy v ,ktorej chcem zostať). Teraz neviem či tým, ze firmy rozviažu spoluprácu, skončí zmluva aj mne alebo stále zostanem zamestnancom tej externej firmy a teda mám podávať výpoveď aby som sa mohla po novom roku zamestnať tu. Vie mi niekto poradiť prosím ? Môj šéf tvrdí "že sám nevie" , ale podľa mňa len naťahuje čas aby som nestihla skončiť pracovný pomer kým mi skončí skúšobná doba. Je to trochu špekulant.

doriiis
•
11. nov 2025

Samozrejme, že šéf vie. Len naťahuje čas. Takže pracuješ pre agentúru, ktorá dodáva ľudí do firiem. Choď priamo na personálne tej firmy a opýtaj sa na prácu. Povedz, že chces prestúpiť do kmeňového stavu firmy, že si zaucena, atď. Ak si v agentúre v skúšobnej dobe, tak môžeš skončiť zo dňa na deň bez udania dôvodu. Je to len o tom, ako a či ta firma prijme

anonym_5cdf2f
•
11. nov 2025

kedy ti končí tá doba určitá?

autor
•
11. nov 2025
@anonym_5cdf2f

kedy ti končí tá doba určitá?

@doriiis nie je to úplne agentúra, ale v podstate tam je rovnaký princíp. Firma ma príjme určite, len je potrebné teda načasovať tú výpoveď.
@anonym_5cdf2f 30.11. a firma ma môže prijať až od 1.1.2026 čiže mi tam zostane ten jeden mesiac slepé okno.

doriiis
•
11. nov 2025
@anonym_autor

@doriiis nie je to úplne agentúra, ale v podstate tam je rovnaký princíp. Firma ma príjme určite, len je potrebné teda načasovať tú výpoveď.
@anonym_5cdf2f 30.11. a firma ma môže prijať až od 1.1.2026 čiže mi tam zostane ten jeden mesiac slepé okno.

@anonym_autor ... Na ten mesiac choď na UP

autor
•
11. nov 2025
@doriiis

@anonym_autor ... Na ten mesiac choď na UP

@doriiis to problém nie je, som ešte poberateľom RD. Len mňa v práci ten mesiac treba. Len ma nemôžu prijať na miesto, ktoré nemajú, pretože ho ten jeden mesiac ešte stále musí zastávať pracovníčka externej firmy.

anonym_5cdf2f
•
11. nov 2025

ak ti končí pracovný pomer 30.11. tak žiadnu výpoveď netreba podávať, o skončí dohodnutým dňom
v decembri môžeš pracovať inde alebo ísť na úrad práce

autor
•
11. nov 2025
@anonym_5cdf2f

ak ti končí pracovný pomer 30.11. tak žiadnu výpoveď netreba podávať, o skončí dohodnutým dňom
v decembri môžeš pracovať inde alebo ísť na úrad práce

@anonym_5cdf2f ospravedlňujem sa, zle som prečítala, myslela som , že sa pýtate na skúšobnú dobu 🙈, tá mi vtedy končí. Pracovný pomer mi končí až v apríli.

amdornik
•
11. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_5cdf2f ospravedlňujem sa, zle som prečítala, myslela som , že sa pýtate na skúšobnú dobu 🙈, tá mi vtedy končí. Pracovný pomer mi končí až v apríli.

@anonym_autor kde ťa je treba, tam kde pracuješ teraz a chceš odísť alebo až v tej novej firme? celkom som z tebe nevyšla, o čo vlastne ide... ty ostaneš na tej istej stoličke, len sa ti zmení zamestnávateľ? ak je to tak, prečo ťa môžu prijať až od 1.1?

beata_k
•
11. nov 2025

@anonym_autor No len pozor. Obcas ta nemozu zamestnat ako kmenoveho zamestnanca. Agenture by museli zaplatit pokutu, ze ta zsmestnavaju. Over si to u noveho zamestnavatela, ci ta moze prijat.

autor
•
11. nov 2025
@beata_k

@anonym_autor No len pozor. Obcas ta nemozu zamestnat ako kmenoveho zamestnanca. Agenture by museli zaplatit pokutu, ze ta zsmestnavaju. Over si to u noveho zamestnavatela, ci ta moze prijat.

@amdornik treba ma v kmeňovej firme kde pracujem ako externý pracovník ( môj zamestnávateľ je iná firma). V podstate ide o to čo píšeš, zostanem na rovnakej stoličke len sa mi zmení zamestnávateľ . Do 1.1 ma nemôžu zamestnať lebo defacto nemajú voľné miesto. To miesto bude do konca roka obsadené tou externou firmou, pretože podľa zmluvy na to miesto zabezpečujú pracovníkov oni...

@beata_k také nič v zmluve nemajú, problém je len s týmto, čo opisujem. Do 31.12 to pracovné miesto "patrí" externej firme. Ak ja dám výpoveď v skúšobnej dobe tak o to miesto prídem ak nedám bude mi plynúť výpovedná čo mi defactoaj tak znemožní prácu..

amdornik
•
11. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik treba ma v kmeňovej firme kde pracujem ako externý pracovník ( môj zamestnávateľ je iná firma). V podstate ide o to čo píšeš, zostanem na rovnakej stoličke len sa mi zmení zamestnávateľ . Do 1.1 ma nemôžu zamestnať lebo defacto nemajú voľné miesto. To miesto bude do konca roka obsadené tou externou firmou, pretože podľa zmluvy na to miesto zabezpečujú pracovníkov oni...

@beata_k také nič v zmluve nemajú, problém je len s týmto, čo opisujem. Do 31.12 to pracovné miesto "patrí" externej firme. Ak ja dám výpoveď v skúšobnej dobe tak o to miesto prídem ak nedám bude mi plynúť výpovedná čo mi defactoaj tak znemožní prácu..

@anonym_autor no a tá externá firma, tá ťa chce dokedy? lebo ak ide o to, aby niečo fungovalo, nemá zmysel držať ťa nasilu. asi by som volila to, že by som oznámila tomu súčasnému, že 30.11. končíš ako zamestnávateľ v skúšobnej dobe, ale zároveň si ochotná pracovať v decembri na dohodu za výhodných podmienok. Alebo, nech ti vyjde v ústrety a v novembri uzatvoriť dohodu o ukončení pracovného pomeru k 31.12. a keď nie a v tej novej ťa určite veľmi chcú, tak budú musieť vydržať... mesiac odpočinieš doma.

tiika
•
11. nov 2025

@anonym_autor z toho, čo píšeš mi vychádza, že potrebuješ byt voľna k 1.1.2026.
- takze v novembri buď uzatvor dohodu o skončení PP k 31.12.(ak konci spolupráca s firmou, pre ktorú si nasadená, súčasná-externá firma by s tým nemusela mat problém).
- inak môžeš dať v novembri výpoveď, vypov.doba by mala byt podľa zákona 1 mesiac (ale radšej skontroluj v zmluve, čo je tam napísané), tým pádom uplynie k 31.12. Ak by náhodou neskôr, mohla by si v januári čerpať dovolenku alebo prekážku na strane zamestnávateľa (vysvetlím nižšie) a teda začať pracovať pre kmeňovú firmu už v januári.
- tvoja súčasná zmluva je uzatvorená na vykonávanie xy prace pre xyz firmu. Je to priamo v PZ ako druh a miesto prace alebo v dohode o dočasnom pridelení?
- pokial v PZ, tak zamestnávateľ nemôže jednostranne rozhodnut a dať ti iny druh práce/či iné miesto výkonu prace. Ak s tým nebudes súhlasiť a on zodpovedajúce miesto nemá, musí ti dať výpoveď alebo je prekážka na jeho strane, nemôže ti ani dočasne počas vypovednej doby prideľovať inu pracu. Čiže budeš v januári doma. Preto si myslím, že bude s dohodou o skončení súhlasiť.
Možno on špekuluje iba preto, aby si mu v skúšobnej dobe neodišla a december ešte odrobila, preto hovorí nejasne.