icon

Ako riešiť nástup do práce po rodičovskej?

5. mar 2024

Ahojte, prosim o radu, co po RD. RD mi konci 4.6. Pracujem v skolstve, takze ma budu realne potrebovat az od polky augusta. To mi hovorili uz pri odchode na matersku. Dovolenky vsak budem mat malo, max. 25 dni pocitam. Chceli by sme druhe babo, avsak zatial sa nepodarilo. Dieta pravdepodobne nebude moct do kolektivu hned od 9/2024 (objektivne dovody, ale nie je to na platenu predlzenu RD). A ja vobec neviem ako to riesit. Ak by mi schvalili neplatene volno, pocitala by sa mi pripadna dalsia materska z coho? Ak by vysla az na rok 2025? Premyslam aj nad vypovedou, na maximalnu matersku sa dohodnut asi nepojde, netusim. Pochybujem, ze v skolstve mi preplatia dovolenku. Ak by som chcela dalsiu matersku, musim byt uz tehotna v case davania vypovede? A tretia moznost, ak by sa predsa podarilo otehotniet, tak by som to riesila PN. Aj v prvom tehotenstve som mohla ist, ale kedze bol covid a ucenie z domu, nemusela som. Ako by to bolo najlepsie riesit? Ano, chcem to vyuzit co najviac. Makam od skoncenia SS, mala som aj 2 prace kolkokrat. A stve ma, ze nakoniec pri druhom dietati mozno nebudem mat ani narok na matersku. Dakujem.

tiika
6. mar 2024

Pokial otehotnies do pol roka (180 dní) od ukončenia nemocenského poistenia (skončenia pracovného pomeru), tak budes v ochrannej lehote. Po pol roku ochranná lehota zanikne.
Aké sú objektívne dôvody, prečo nemôže ísť syn do škôlky a ty do prace? Môžeš mat OČR? Môžeš mat k nemu niekoho na opatrovanie? Inak dovolenka, neplatené voľno s kt.ale musia súhlasiť prip.ukončenie PP (dohoda, výpoveď).
Dovolenku si môžeš dať vypočítať, ale ty predpokladam že ani v auguste nechceš nastúpiť.
Materská sa počíta z príjmu v rozh.obdobi, teda za predchádzajúci rok, prip. z predpokladaného vymeriavacieho základu.

autor
6. mar 2024

@tiika dakujem, tych 180 dni som prehliadla. To je celkom fajn. Opatrovatelka by to neriesila, lebo potrebujem, aby sa dieta vyhlo chorobam. A tie ja z prace prve mesiace az rok budem nosit urcite. Neplatene volno by mi trebalo mozno do konca roka 2024, ak by sa daco skomplikovalo o nieco dlhsie. Troska sa obavam, ze ak dam vypoved, tak sa mi potom praca prakticky v strede skolskeho roka nepodari najst a ostanem bez prijmu. Ale je vysoko pravdepobne, ze mi neumoznia. Lebo aj moj zastup sa na to bude pozerat tak ako aj ja.