icon

Ako sa vypláca stravné pri ukončení pracovného pomeru?

ivka224
6. máj 2025

Dobrý deň. Prosím, neviete mi poradiť. Stravné sa vypláca dopredu alebo pozadu? Nejak sa v tom už neviem vysomáriť. Ide o to, že polroka som pracovala vo firme, kde mi nakoniec nepredĺžili pracovnú zmluvu kvôli PN rizikové tehotenstvo. Nastúpila som tam 9/2024, kde mi na konci septembra vyplatili stravné lístky. Tak isto mi vyplatili na konci októbra aj stravné za október. A od 4.11 sa mi začali pripisovať už prostriedky na Edenred. V januári som teda ostala PN, kedy mi ešte v januári prišla normálna suma a vo februári mi už prišlo nejakých 27€, čo sedelo na tých pár odrobených dni v januári. Teraz má ale spätne kontaktujú, že im mám vrátiť 119€ za stravné, ktoré mi vyplatili. Ako to potom ale funguje? Ako je možné, že ja im mám vrátiť 119€? Veľmi pekne vás prosím o radu. Ešte má napadlo, že vlastne aj vo výplatnej páske za marec (ktorý som vlastne cely bola PN) mi prišlo, že mi 37€ odrátali stravné. Ako je to možné?

kathy7337
•
6. máj 2025

stravné sa platí vopred.ty už najneskôr vždy prveho pred nastupom do práce musíš mať stravné na celý mesiac vyplatené. čiže vopred.

veltraud
•
6. máj 2025

neposielali ti pri nastupe samostatne strvne/zaloha? robi sa to tak

mogaa
•
6. máj 2025

v každej firme to môže byť naopak....malo by to byť tak že pri násupe ti dajú peňažný príspevok na stravné za daný mesiac a v nasledujúcom mesiaci ti zrazia dni kedy si nebola práci a dajú ti teda ponížený príspevok na daný mesiac...ale existujú aj firmy kde to dávajú mesiac po....čiže za pred.mesiac, ale tých je už málo

kvetinka_2
•
6. máj 2025

Napríklad, my máme strevné vyplácané dozadu, či že spätne. To znamená, že v máji mi prišlo stravné, za mesiac Apríl, 04/2025, aj keď všade vidím/počujem, že by sa to malo za mesiac vopred. Čiže teraz v máji, by sme mali dostať už za Jún, no mi sme dostali za Apríl. Robia si s nami, čo chcú, bez akéhokoľvek chochmesu.🤷

caramellka
•
6. máj 2025

@ivka224 Príspevok na stravovanie má byť vyplácaný vopred, čiže ako tu už bolo spomenuté, 1.9. by mal mať zamestnanec k dispozícii či už finančný príspevok, alebo dobitú sumu na stravovacej karte na september (stále sa nájdu však aj zamestnávatelia, ktorí to nerešpektujú).
Kým ste mali finančný príspevok a ak bol napr. vyplácaný k mzde vo vyplatnom termíne, väčšinou to funguje tak, že vo výplatnej páske dajme tomu za október sú dva riadky k tomu - 1. riadok -nárok na FP za 12/2024 podľa počtu pracovných dní v decembri (mzda za október je vyplácaná v novembri, čize preto nárok za nasledujúci mesiac)
a 2. riadok -skutočný nárok na FP za 10/2024 - teda ak mal zamestnanec niektoré dni v októbri (keďže je to mzda za október) dovolenku, PN, celodenné ošetrenie u lekára, atď., za tieto dni mu je FP strhnutý.
Odkontroluj si to v tom období podľa sumy, akú ste mali na deň.

V prípade stravovovacej karty je to trochu iné, lebo tam je určená minimálna a maximálna suma stravneho, v tomto rozmedzí sa môže zamestnávateľ rozhodnúť, akú sumu budete za deň dostávať na stravovaciu kartu. Ak napr. ste mali za prac. deň dobité 8,30€, 55% z tejto sumy platí zamestnávateľ, môže vám istou sumou prispieť aj zo sociálneho fondu, tresnem -napr. 0,50 € a suma, ktorú platí zamestnanec na deň je 45 % mínus soc. fond. Znovu sa to spätne zuctuje, napr. vo výplate za 12/2024 (vyplatenú dajme tomu 15.1.2025) ak niekto mal v decembri dovolenku, PN, OČR, ...teda nemal v tieto dni nárok na stravné, odráta sa v tomto prípade ale už plná suma na deň, teda 8,30€, nie napr. 3€, ktoré sa strhnu v prípade, ak nárok bol.

A teda stravovacia karta by mala byť dobitá najneskôr 1.12. na december, aby sa zamestnanec z nej v decembri vedel stravovať, tak ako to fungovalo pri FP.