icon

Ako sa zmieriť s pracovnými zmenami?

30. mar 2026

prosim vas, pracujem v jednom zamestnani 3 roky, teraz ma preradili na inu poziciu a mam pocit, ze mi podrazili kolena. pritom na druhej pozicii mi je tiez fajn 🙈, len sa citim dotknuta. ako sa s tym zmierit a netrapit sa zbytocne nad tym. normalne sa sama na seba hnevam, ze sa neviem od toho odosobnit, vyrovnat. dakujem

anjelicek26
30. mar 2026

Ako pises, nova praca je tiez fajn, tak si to len zrovnat v hlave, ze to tak fakt je.. niekedy sa dokonca otvoria uplne ine moznosti karierne a clovek sa vela nauci... Tiez sa mi to "stalo" par rokov dozadu a dodnes vdaka tej skusenosti mam extra kvalifikaciu v zivotopise, ktora mi otvara dvere takmer vsade...

melanta
30. mar 2026

Cítiš sa dotknutá čím? Ak ťa preradili na inú pozíciu, mohli tak urobiť iba s tvojim súhlasom (predpokladám, že máš pracovnú zmluvu na konkrétnu pozíciu, čiže bolo potrebné podpísať dodatok na zmenu). Takže čím konkrétne sa cítiš dotknutá, ak si súhlasila so zmenou?

marsmykkok
30. mar 2026

@anonym_autor Preradili v akom zmysle? Preradili ťa a zobrali na tvoju pozíciu niekoho nového alebo v rámci konsolidácie zmenšili počet ľudí na tvojej pozícii? Ak zobrali niekoho nového, vyzerá to tak že neboli s tebou na pozícii spokojní, ak proste len potrebovali na tvojej pozícii menej ľudí nemáš sa prečo cítiť dotknutá, naopak je fajn že si ťa chceli nechať a preradili inde a neprepustili...

autor
30. mar 2026
@marsmykkok

@anonym_autor Preradili v akom zmysle? Preradili ťa a zobrali na tvoju pozíciu niekoho nového alebo v rámci konsolidácie zmenšili počet ľudí na tvojej pozícii? Ak zobrali niekoho nového, vyzerá to tak že neboli s tebou na pozícii spokojní, ak proste len potrebovali na tvojej pozícii menej ľudí nemáš sa prečo cítiť dotknutá, naopak je fajn že si ťa chceli nechať a preradili inde a neprepustili...

@melanta nemala som v zmluve konkretne miesto
@marsmykkok preradili, ze vzali novu so specializaciou, ktoru nemam. su somnou spokojni.

melanta
30. mar 2026
@anonym_autor

@marsmykkok preradili, ze vzali novu so specializaciou, ktoru nemam. su somnou spokojni.

@anonym_autor
1. Chyba, že si nemala v pracovnej zmluve pracovnú pozíciu. Je potrebné v zmluve pri nástupe mať uvedenú konkrétnu pracovnú pozíciu, pracovné miesto a presne špecifikovanú pracovnú náplň. V takom prípade je totiž potrebný súhlas zamestnanca na zmenu pozície, na zmenu pracovnej náplne (hoci len rozšírenie náplne 2-3 body) či lokality. Ak si toto nežiadala, tak hnev samej na seba je na mieste.
2. Pracuješ vo firme 3 roky. Na pozícii, na ktorú nemáš špecializáciu. Čiže bolo potrebné očakávať, že jedného dňa k tomu príde. Bolo možné tomu predísť tým, že popri práci si špecializáciu dorobíš. Ak si tak neurobila, opäť je hnev samej na seba na mieste. AVŠAK - situáciu môžeš namiesto zbytočného hnevu využiť ako motiváciu zapracovať na zvýšení svojej kvalifikácie a špecializácie. Pretože ak človek stagnuje, vždy musí počítať s tým, že ho niekto predbehne.

autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
30. mar 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor čiže ide o zdravotníctvo keď píšeš o ambulancii. Ošetrovateľstvo a vybrané odbory je možné študovať aj externe. Či o akú pozíciu sa jedná, ak ju nie je možné študovať externe? Keďže o medicíne sa zjavne nebavíme. Tak či tak, nič to nemení na tom, že ak nechceš, aby ťa niekto preskočil, musíš roku niečo obetovať, konkrétne vzdelávanie.

autor
Autor odpoveď zmazal
melanta
30. mar 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor ani na VŠ v inom meste ako je tvoje? Ak nie, tak máš možnosť iného odboru na VŠ, ktorý sa dá študovať denne a ktorý zvýši tvoju kvalifikáciu. A úprimne, pracovať 3 roky na pozícii, na ktorú nemáš kvalifikáciu - ja by som k takému lekárovi nechodila. Buď rada, že ťa prijali napriek chýbajúcej kvalifikáciu a že namiesto výpovede ti poskytli iné miesto.

autor
Autor odpoveď zmazal
eeffka
30. mar 2026
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor pozrela som zbezne a vyhodilo mi ze porodna asistentka externe sa da studovat v Martine

anonym_15f671
30. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nemala si v zmluve konkrétne miesto prace alebo tvoju konkrétnu pracovnú pozíciu? Oboje je nevyhnutnou súčasťou prac.zmluvy, ak to nie je uvedené, platí aj ústna dohoda, ibaže to sa ťažšie dokazuje.
Ak mas miesto prace iba mesto, alebo celá firma/nemocnica, vtedy áno, môžu ta preradiť v rámci toho. V každom prípade si nespokojná kvôli čomu? Že nemáš špecializáciu, ktorú niekto iný ma? Doteraz ti to nevadilo? Prečo začalo?

autor
30. mar 2026
@anonym_15f671

@anonym_autor nemala si v zmluve konkrétne miesto prace alebo tvoju konkrétnu pracovnú pozíciu? Oboje je nevyhnutnou súčasťou prac.zmluvy, ak to nie je uvedené, platí aj ústna dohoda, ibaže to sa ťažšie dokazuje.
Ak mas miesto prace iba mesto, alebo celá firma/nemocnica, vtedy áno, môžu ta preradiť v rámci toho. V každom prípade si nespokojná kvôli čomu? Že nemáš špecializáciu, ktorú niekto iný ma? Doteraz ti to nevadilo? Prečo začalo?

@anonym_15f671 áno, mám miesto celá mala poliklinika, kde som bola od začiatku na jednej Amb. Teraz má preradili a som na troch inych ambulanciach a nikam nepatrím. Ani neviem, čo by som chcela... Mám pocit, že len odrobim a domov. Kdeže to na predchádzajúcej amb. (Budem tam 1x za týždeň) som si výsledky bodovala a zakladala podľa seba, chystanie kariet, ziadaniek na ďalší deň,... Ona si už spravila podľa seba svoj system. Čiže ja asi len odrobim a nebudem sa starať. Len to proste neviem , vykašľať sa na to, len odrobiť a dovi dopo

anonym_0604ff
30. mar 2026

@anonym_autor rozumiem ti, stalo sa mi to isté. Moju prácu prerozdelili medzi 3 kolegyne, čím sa im navýšili premie ..mesačne aj o 600-800 eur ( keď sme boli 4, premie nevychádzali) a ja som bola preradená na jednoduchšiu pozíciu s tým istým platom, horšími pracovným časom..praca je omnoho kludnejsia,ale veľmi zodpovedná.Hodila som sa im tam najviac.Som introvert, tichšia..teraz mám pocit, že v tejto kríze chcú na moje miesto dosadiť rodinných príslušníkov a teda aj ta atmosféra je taka zvláštna.

anonym_0604ff
30. mar 2026
@melanta

Cítiš sa dotknutá čím? Ak ťa preradili na inú pozíciu, mohli tak urobiť iba s tvojim súhlasom (predpokladám, že máš pracovnú zmluvu na konkrétnu pozíciu, čiže bolo potrebné podpísať dodatok na zmenu). Takže čím konkrétne sa cítiš dotknutá, ak si súhlasila so zmenou?

@melanta ja som nič nepodpísala, mám na dobu neurčitú a rozhodli sa, že sa nestiha na inom oddelení,tak že im tam budem pomáhať..najskôr na 4 hodiny a jeden deň sa rozhodli, že mám všetky projekty prenechať kolegyniam a ja budem robiť už len na tom oddelení kde bolo v tom čase dosť prace.Suhlasila som, lebo som nevedela, že kolegyne si rozdelia premie..že mi časom nebude vyhovovať pracovny čas ( teraz robím do 17 hod., predtým do 15 hod), že mi nedali moc na vyber, bolo to take rýchle presunutie na iné oddelenie. ..cize somnou vybabrali. Mozem odist, len tiež mám výpovednú 3 mesiace a s pracou to je ťažké.Ale mám pocit, že ma idu prepustiť z dôvodu, že tam chcú dať rodinnú príslušníčku.