icon

Ako vybaviť rodičovský príspevok a prídavky v Nemecku?

12. jan 2024

Ahojte, manželovi sa naskytla práca v Nemecku na nemeckú zmluvu. Ja som doma s malým synom , do práce tak o rok, ak sa podarí.
Zaujíma ma, či sa dlho vybavuje rodičovský, keďže tu mi pravdepodobne patriť nebude, keďže som nezamestnaná a tiež rodinné prídavky. Ak sa čaká dlho, vyplatia aj spätne?
Čo sa týka daňového bonusu, pri ročnom zúčtovaní si bude môcť uplatniť v Nemecku a aj na SR?

yanni
12. jan 2024

V DE rodicovsky neexistuje. Mas tu do roka len matersku, ktoru aby si ale dostala len ak by si v DE pracovala a mala odvody alebo tu minimalnu, keby si v DE legalne zila a bola aj s dietatom prihlasena na pobyt. Inak po roku je len v Bavorsku do 3. rokov Familiengeld, ktory ale samozrejme nedostanes, lebo je to viazane na legalny prihlaseny pobyt dietata v DE. Inak i inych Bundeslandoch po Elterngeld por roku dietata nedostanes nic. Z De mas akurat tak narok na rodinne pridavky, tie slovenske zo SK a do vysky nemeckych rodinnych pridavku doplaca DE.

autor
12. jan 2024

@yanni čiže budem dostávať rodičovský tu normálne a rodinne prídavky tiež plus mi budú doplácať z Nemecka do čiastky čiže nejakých 140e ? Tak?

ariannazara
13. jan 2024

Rodičak zo SK do 3 rokov. RODINNE prídavky z nemecká 250 eur, keď si pred tým nerobila plná suma z nemecká keď si robila doplatia k slovenským.

autor
13. jan 2024

@ariannazara pred nástupom na materskú som dala výpoveď v práci.

ariannazara
13. jan 2024

Tak potom máš nárok na celý Nemecky môj robí v DE už 5 rokov.