Rodičovský príspevok a prídavky v Nemecku

sona23
7. jan 2017

Zdravim vas chcem sa informovat moj manzel pracuje v DE na nemecku zmluvu na Slovensku nam zastavily pridavky a momentalne sa nam narodil aj druhy syn budeme mat dva mesiace prosim vas neviete ako sa vybavuje rodicovsky prispevok a pridavky na deti v De manzel je uz zamestnany v De osem mesia ov a nevieme si to vybavit prosim ak viete niekto pomoct budem velmi vdacna.

lulu369
7. jan 2017

@sona23 Ahoj, neviem aké postupy sa na to v Nemecku. Môj manžel pracuje vo Švajčiarsku a pokiaľ si dobre pamätám, tak sme museli dať preložiť rodné listy detí do nemečiny, vypisovali sa nejaké papiere v nemčine ale už si presne nespomínam či nám ich dávali u nás na úrade alebo ich manžel doniesol zo Švajčiarska.
Najlepšie urobíte keď pôjdete na úrad, chodte sa spýtať na oddelenie, ktoré má na starosti rodinné prídavky, určite Vám budú vedieť poradiť.
Mrzí ma, že si to nepamätám lepšie, sú to už dva roky čo sme vybavovali na mladšiu dcéru. Dúfam, že som aspoň trocha pomohla

sibalka21
7. jan 2017

Aj ked neviem ako to tam funguje, ale radsej sa ist opytat na urad.... Mate narok na pridavky tam, kde zijete s detmi...

fidorka7
7. jan 2017

@sona23 nepíšeš nič o tom, či a kde robíš ty a kde s deťmi žiješ. Nárok na prídavky je v krajine, v ktorej sa odvádzajú odvody na základe zárobkovej činnosti, bydlisko rodiny je až druhotné kritérium.
Ak na SK nepracuješ, je jedno kde žijete, primárnym štátom k výplate prídavkov bude nemecko. Udivuje ma, že tvoj muž si ich po 8 mesačnom pobyte v De nevie vybaviť, snáď má nejakých kolegov zo zahraničia, ktorí by mu vedeli a mohli pomôcť. Inak existujú na to aj agentúry, za poplatok ti to vybavia - najmä poliaci sú v tomto šikovní - hold, ja by som im zaplatila na Vašom mieste.

evittam
8. jan 2017

@fidorka7 Nemusis odvadzat napr.v DE odvody-podstatne su dane.
Ja zijem s detmi na SVK,nedavno mi skoncil RP, rodinne pridavky poberame s DE,kde muz pracuje uz pomaly 2 roky a SZCO ale na zmluvu s nemeckou firmou,odvody plati na SVK.😉

sona23
autor
8. jan 2017

@lulu369 dakujem ti.

fidorka7
8. jan 2017

@evittam tymi odvodmi zo zč som myslela dane.

evittam
8. jan 2017

@fidorka7 Tak tu nikto nevie čo si myslíš - nehnevaj sa - a odvody a dane sú dva veľmi odlišné pojmy.😉

fidorka7
9. jan 2017

@evittam v rámci mesačných odvodov platia zamestnanci aj odvody-predavky na daň... Ale OK, mala som to lepšie napísať 😉

evittam
10. jan 2017

@fidorka7 No veď zamestnanci áno - tí platia aj odvody aj dane. Ale môže tam pracovať aj ako SZČO - tá môže odvádzať odvody na SVK a dane platí v DE.😉

cimpel
2. jún 2017

Ahojte mozem sa poradit bavite sa o rodinnych pridavkoch ci rodicovskom pridavku co je u nas cca 213? lebo dnes mi znama volala ze jej na urade povedali ze nema nato narok co ako hladam tak hladam nic som nenasla na nete zeby nemala narok . viem ze na rodinne pridavky nema narok ak neni zamestnana a nepobera rodicovsky alebo matersku ale to ze by nemala dostavat ani rodicovsku sami nezda. a neviem sami zda ze v D ani rodicovska davka ani neni len materska nie? Dakujem za ake kolvek postrehy ;)

daakotaa
30. okt 2017

@cimpel ako dopadla ta tvoja znama?

vevulka1985
3. nov 2017

@evittam Dobrý deň, poradíte mi môj manžel začína v DE na nemecku zmluvu je na SK SZCO ako to je,aby nam schválili pridavok na deti?

evittam
3. nov 2017

@vevulka1985 Pokial bude mat pobyt v DE a odvadzat zam dane tak o polroku môže požiadať o rodinne pridavky.

evittam
3. nov 2017

*tam, po