icon

Ako zamestnávateľ zistí vedľajšiu prácu?

27. jan 2025

Chcem sa spýtať. Našla som si brigádu v CSS no pracujem ako na TPP tiež v CSS. Zamestnávateľovi som nič nepovedala no on to zistil a postaral sa aby ma už viac nevolali. Ako to mohol zistiť?
Údajne nemôžem pracovať v inom čase kvôli tomu,že v zmluve máme,že o Tom on rozhoduje
Premýšľam,že si nájdem brigádu v inom odvetviu. Má to ako zistiť? A ak áno tak ako

katarinaba
•
27. jan 2025

Zo zakonnika prace vyplyva, ze nemozes vykonavat rovnaku pracu u konkurencie bez suhlasu zamestnavatela. Cize pred tym, ako si podpisala dohodu si sa mala opytat zamestnavatela, ci mozes. Navyse, ako sama pises, mate to v zmluve napisane.
Ako to zistil netusim.
Ak si najdes pracu v inom odvetvi, taku co nie je konkureniou zamestnavatelovi - tam nepotrebujes povolenie, nemoze ti ju ani zakazat.

autor
•
27. jan 2025

@katarinaba no ja som to nevedela lebo zmluvu nemam

januska12323
•
27. jan 2025

Čo myslíš tým, že nemáš zmluvu? Robíš načierno?

tanyan
•
27. jan 2025

@katarinaba Prosím Ťa, ktorý paragraf zákonníka práce toto hovorí, resp. kde to z neho vyplýva?

tanyan
•
27. jan 2025

Môže to zistiť napríklad pri ročnom zúčtovaní dane, keď treba zdokladovať všetky príjmy. Ale tomu sa dá vyhnúť tak, že si dáš za poplatok urobiť daňové priznanie u niekoho iného.

katarinaba
•
27. jan 2025

akoze nemas zmluvu? ved sama pises, ze to mate v zmluve
apropo - neznalost zakona neospravedlnuje, zakonnik prace sa da kupit v knihkupectve, zadara ho najdes na internete

katarinaba
•
27. jan 2025

@tanyan § 83

Výkon inej zárobkovej činnosti

(1) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil.

(2) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 z vážnych dôvodov písomne odvolať; v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť tieto dôvody. Po odvolaní súhlasu zamestnávateľom podľa prvej vety je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.

(3) Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

katarinaba
•
27. jan 2025

@tanyan toto je v tychto skorych dnoch este velmi nepravdepodobne. Musel na to prist inym sposobom. Asi ju niekto nabonzoval.

tanyan
•
27. jan 2025

@katarinaba A považuje sa výkon práce u toho istého zamestnávateľa za "inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter?"

katarinaba
•
27. jan 2025

@tanyan nie, ved predsa ti dava pracovnu zmluvu s vedomim, ze uz si u neho zamestnana. Co bude odsuhlasovat sam seba? Navyse sam sebe nemoze byt konkurentom.

weronika171717
•
27. jan 2025

Účtovníčka to mohla zistiť cez sociálnu poisťovňu, keďže určite má prístup k tomu. Stačí zadať rodné číslo a má pred sebou výpis všetkých doterajších zamestnaní. A možno myslela, že nemá pracovnú zmluvu, ale má dohodu, resp. že jej druhý zamestnávateľ ešte nedal podpísať zmluvu, ale nahlásená v poisťovni už je.

tanyan
•
27. jan 2025

@katarinaba Ale ak som to správne pochopila, tak v tomto prípade dávala zmluvu na "brigádu" agentúra a miesto výkonu práce je u toho istého subjektu ako TPP.

katarinaba
•
27. jan 2025

@tanyan este raz - jeden zamestnavatel nemoze byt sam sebe konkurentom. A ked hovoris o agenture - ta je sprostredkovatel, alebo zamestnavatel? Lebo ked robis pre agenturu, tak ta je tvoj zamestnavatel. A s firmou, kde ta posle ma zmluvu o dodavke zamestnancov. Uz ake maju pravidla, ci mozu poslat zamestnanca do VW a zaroven aj do KIA - toto uz netusim, s tym skusenost nemam.

autor
•
27. jan 2025

Ja mám TPP v CSS napríklad A a zobrali ma na dohodu do CSS B. Ja som vedúcej nič nehovorila a oni to zistili. Ja mám aj v Tom CSS A dohodu.
Mám 1 TPP a 1 dohodu a v druhej mám 1 dohodu

januska12323
•
27. jan 2025

Neviem čo je css ale ak je to jedna firma je logické, že vedia o všetkom. Či myslíš, že dohodu rieši iné oddelenie ako trvalý?

katarinaba
•
27. jan 2025

@januska12323 centrum socialnych sluzieb, ak by islo o toho isteho zamestnavatela, tak by ziadny zakaz neriesila. Jeden zamestnavatel sam sebe nemoze byt konkurenciou. Max by jej povedali, ze uz niektoru dohodu nepotrebuju.

nelca84
•
27. jan 2025

@autorka u toho zamestnavatela, kde mas TPP aj dohodu, ta dohoda je na iny druh prace ako TPP?

sasesoe
•
27. jan 2025

Ako to naozaj zistil môžeme len hádať, ale Slovensko je maličké, ľudia z jedného odvetvia sa vo vlastnom regióne poznajú. Možno im robí personalistiky tá istá osoba/firma, ale tých možností je xy

lenka_da
•
29. jan 2025

A nahodou nemaju tie css rovnake ico? Lebo inak neviem, ako by mohli zistit, ze pracujes aj pre druhe css.
Ak maju obe rovnake ico, tak nemozes mat sva pracovne pomery u jednej spolocnosti, resp. mozes mat druhu dohodu, ale museli by velmi chciet, aby ti ustrazili denne pocet odpracovanych hodin + aby sa neprekryvali a samozrejme, museli by byt kazda zo zmluv na inu pracovnu poziciu.

dancingqueen321
•
8. feb 2025

@weronika171717 pokial viem, tak uctovnicka nema pristup k predoslym zamestnaniam zamestnanca. Vseobecne v systemoch socialnej poistovne.

weronika171717
•
8. feb 2025

@dancingqueen321 pokiaľ viem, tak je to možné, že má. Určite nie všetky.

dancingqueen321
•
9. feb 2025

@weronika171717 zistim si to v socialnej. Nezda sa mi…